Χθες είχα τα γενέθλιά μου! Τα γιορτάσαμε σε στενό κύκλο! Ο Γ. και εγώ! Ήθελα να κάνω για πρώτο πιάτο μια σαλάτα κάπως εντυπωσιακή, με σολομό, κάποιο τυρί και λαχανικά...
Η Κική πριν από λίγο καιρό είχε φτιάξει πατέ σολομού, που μου είχε αρέσει πολύ! Ήθελα κάτι σαν αυτό, μα λίγο διαφορετικό! Διάβασα μια συνταγή στο περιοδικό Food and Home που μου έδωσε ιδέες! Μείωσα λοιπόν το τυρί, πρόσθεσα αβοκάντο, έκανα μερικές προσαρμογές, και voila!
Tερίν σολομού με αβοκάντο!
Για κάθε μερίδα χρειάζονται:
100g σολομός καπνιστός
50γρ τυρί Chevre σε μικρά κομμάτια.
1 κουταλιά τυρί ρικότα
2-3 κουταλιές chives
1/2 λεμόνι τον χυμό
1/2 αβοκάντο κομμένο σε μικρούς κύβους
Λίγο αραβοσιτέλαιο
πιπέρι
Λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο μικρά ατομικά φορμάκια (ramekins). Καλύπτουμε εσωτερικά τα φορμάκια με διαφανή μεμβράνη. Μετά τοποθετούμε τον σολομό με τρόπο που να επικαλύπτει το ένα κομμάτι το άλλο και αφήνοντας τις άκρες να περισσεύουν.
Απαλά ανακατεύουμε τα τυριά, το chives και το αβοκάντο με τον χυμό του λεμονιού και το πιπέρι σε ένα μπολ. Με το κουτάλι γεμίζουμε τις φόρμες, που έχουμε στρώσει με τον σολομό. Πιέζουμε το μείγμα να στρώσει καλά στις φόρμες. Τυλίγουμε με τις άκρες του σολομού πάνω από την γέμιση και τέλος κλείνουμε με την διαφανή μεμβράνη.
Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες, καλύτερα είναι να γίνει την προηγούμενη μέρα.
Λίγο πριν σερβίρουμε βγάζουμε τις τερίνες από τα φορμάκια τραβώντας τις διαφανείς μεμβράνες. Αφαιρούμε προσεκτικά τις μεμβράνες και τοποθετούμε τις τερίνες αναποδογυρισμένες σε πιάτο. Σερβίρουμε με φύλλα σαλάτας και μπαλσάμικο.
Η γέμιση μπορεί να αλλάξει με προσθήκη άλλων λαχανικών και αρωματικών που ταιριάζουν με το αβοκάντο (πχ κύβους ντομάτας χωρίς υγρά, δυόσμο, άνηθο,…) το σχοινόπρασο μπορεί να αντικατασταθεί με φρέσκο κρεμμυδάκι, το τυρί σέβρ με φιλαδέλφεια
Είναι πολύ εντυπωσιακά σε εμφάνιση και υπέροχα σε γεύση!
Σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα!
Kata arxas POLIXRONI :) Na se xairomaste!
ΑπάντησηΔιαγραφήDe ksero apo geusi (an k mou aresei o sindiasmos solomou me abokanto), alla apo emfanisi skizei!!!
Filakia
Fivi
Σε ευχαριστώ, Φοίβη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ το! Αξίζει! Είναι εύκολο και η εμφάνισή του κάνει πιο εορταστικό ένα τραπέζι!
Ή μάλλον, άσε να στο φτιάξω όταν βρεθούμε!
Έχεις γενέθλια, Αγγελικούλα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌ,τι καλύτερο σου εύχομαι, κοριτσάκι μου.
Ο συνδυασμός που προτείνεις ακούγεται υπέροχος! Φαντάζομαι δε με lime αντί λεμόνι ακόμα καλύτερος.
Και η εμφάνιση σκίζει!
Τις ευχές μου,ό,τι επιθυμείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφο έδεσμα!
Κοίτα σύμπτωση,παρήγγειλα σολομό καπνιστό και φέτα για ψήσιμο-δυστυχώς εδώ δε βρίσκουμε όποτε θέλουμε.Θα δοκιμάσω,αλλά πες μου τι είναι το chives,είμαι άσχετη.
Καλημέρα!
Συνονοματούλι, ευχαριστώ για τις ευχές! Συμφωνώ για το λάιμ! Θα το δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ελένη μου! Ευχαριστώ και ανταποδίδω τις ευχές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα chives ή σχοινόπρασα είναι φυτά, σαν τα φρέσκα κρεμμυδάκια, με λεπτά στρογγυλά φυλλαράκια. Το άρωμά τους μοιάζει με το φρέσκο κρεμμυδάκι, αλλά είναι λίγο πιο ελαφρύ. Αν τα φτιάξεις και δεν βρεις σχοινόπρασα βάλε λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Που μένεις?
Αγγελική,στη Β. Εύβοια και κάποια είδη δεν υπάρχουν.Ευτυχώς μας εξυπηρετεί κάποιος,που πηγαίνει δυο φορές την εβδομάδα Χαλκίδα για τροφοδότηση του μαγαζιού του και φέρνει τις παραγγελίες μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤυχερή που είσαι Ελένη μου! Πανέμορφο μέρος! Τι ανάγκη έχεις από τα φυτά ξένων χωρών όταν έχεις όλη αυτή την ομορφιά γύρω σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην θέση σου θα χρησιμοποιούσα μόνο τοπικά προιόντα!
Τις θερμές μου ευχές και από αυτό το "βήμα". Τυχερέ Γιάννη, που την έχεις δίπλα σου...για να λέμε και άλλα πράγματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για την σαλατούλα, είναι εντυπωσιακή, περιττό ίσως να το γράψω.
Και τέλος, την επόμενη φορά που θα κάνεις το κεκάκι πορτοκαλιού με το αμύγδαλο, δοκίμασε να το αντικαταστήσεις με ανάλογη ποσότητα λεμονιού. Το έκανα χθες, δοκιμαστικά σε μικρή φόρμα με δύο λεμόνια που έβρασα με τον ίδιο τρόπο (που έχουμε πει). Απολαυστικότατο άρωμα.
Πηνελόπη μου , ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το κεκάκι θα κάνω σχετική σημείωση στο σχετικό ποστ! Πολύ καλή παρατήρηση! Μου δίνουν και λύση: οι λεμονιές μου έχουν πολλά λεμόνια και θα αξιοποιηθούν και έτσι!
NA ZHΣEIΣ XAΡOYMENH, AIΣIOΔOΞH, ΔHMIOYΡΓIKH και YΓIHΣ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική η συνταγή σου, θα τη δοκιμάσω ΑΜΕΣΑ, καθ' όσον αγαπώ τις γεύσεις των υλικών όπως λατρεύω και τα λουλούδια που σου στέλνω.
Από το σπίτι μου δε λείπουν ποτέ.
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Σε ευχαριστώωωωωωω! Για όλα σε ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και από μένα και απαλές αγκαλιές
Τα λουλούδια της Φύρδην-Μίγδην είναι πρωτέας! Ένα υπέροχο λουλούδι της Ν Αφρικής, που λατρεύω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ ξανά Φύρδην-Μίγδην που ξέρεις τόσο καλά την εδώ φύση!
Ηρθα να ξαναευχηθώ να είσαι χιλιόχρονη Αγγελικούλα μου και φυσικά να κεραστώ από το υπέροχο δημιούργημά σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό στην εμφάνιση, για την γεύση δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία.
Οι συνδυασμοί όλου μου αρέσουν πολύ!!!!!
Φιλιάααααα:)))
Να σε ξαναευχαριστήσω Έλενά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόπιασε, κερνώ!
Έλενα, θα σου έλεγα να το φτιάξεις, αν έχεις, σε φόρμες για κρέμα καραμελέ (τις αλουμινένιες)! Θα βγει ακόμα πιο εντυπωσιακό ψηλόλιγνο!
Πολύχρονη! Να ζήσεις και να σε χαίρονται ο άνδρας και οι κόρες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό το γενέθλιο πρώτο πιάτο, πραγματικά υπέροχο στην όψη και φαντάζομαι και στην γεύση. Σπεύδω να το αντιγράψω.
Ευχαριστώ Χουανίτα μου! Και συ ότι επιθυμείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚερνάμε συνταγή! Κόπιασε!
Χρόνια πολλά και καλά κι από δω! Γερή, δυνατή και χαρούμενη πάνω απ΄ όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ τι νοστιμιά έφτιαξες; Και μου αρέσει που είπες με τι μπορούμε να αντικαταστήσουμ ετα 2 υλικά, γιατί εδώ...δεν...
Χιλιόχρονη!
Κική σε ευχαριστώωωωωωωωω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την ιδέα σου ξεκίνησα!
Το τυρί φιλαδέλφεια μπορεί να μπει, αλλά είναι λίγο ΄"επίπεδο". Θέλει κάτι πιο νόστιμο. Ίσως μια καλή μυζήθρα να είναι καλύτερη λύση, τώρα που το ξανασκέφτομαι!
Χρόνια Πολλά να τα εκατοστήσεις και να σε χαίρονται αυτοί που σε αγαπάνε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη συγκεκριμένη συνταγούλα την έχω φτιάξει ήδη δυο φορές μια τα Χριστούγεννα και μια στην Αγγλία στα παιδιά μου, χωρίς το αβοκάντο,οπότε μου δίνεις τώρα μια διαφορετική ιδέα.
Αγγελικούλα μου, μπήκα να ευχηθώ για τα γενεθλια σου (έλειπα) και τι βλέπω !!!! τι χάρμα οφθαλμών είναι αυτό που έχεις ποστάρει??
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ωραίο !!
Σου εύχομαι ότι καλύτερο γιατι το αξίζεις! είσαι υπέροχο άτομο, να είσαι πάντα καλά!!!
σε γλυκοφιλώ!
@Xanthi σε ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι με την σειρά μου να είσαι καλά και ευτυχισμένη! Με τον σολομό είναι πολύ ωραίο το αβοκάντο! Δοκίμασε!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Μαράκι καλώς ήρθες! Σε ευχαριστώ και ανταποδίδω τις ευχές σου και τα καλά σου λόγια!
Πέρασες καλά στην εκδρομή σου? Περιμένω φωτογραφίες!
Πολύ νόστιμη η συνταγή, bravo! Αν δεν κάνω λάθος, την είχα δει στο Good Food του BBC, έχω συνδρομή, αφού ζούσα 5 χρόνια Liverpool.
ΑπάντησηΔιαγραφήLove your blog, keep it up!
Daffy
Γεια σου Daffy, σε ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην είχε δημοσιεύσει και το Good Food του BBC? χαχα! Και μετά λέμε...
Τώρα πού είσαι Αγγλία, Ελλάδα ή αλλού?
Αγγελικούλα, όπως βλέπεις δημιούργησες όπως οι chef του BBC !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά και πάλι γιατί να ήταν καλύτεροι αυτοί από σένα;
(άραγε να είχαν βάλει κι αυτοί chèvre;;; )
:-)
Με πέτυχες σε ταξίδι αλλά έχω τελειώσει τις σπουδές μου και έχω σαν βάση μου τη Ρόδο πια ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνονοματούλι, όπως βλέπεις σκίζω! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Food and Home chèvre έλεγε!
@Daffy, Ρόδος? Ωραία! Καλή επιτυχία σε ότι κάνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα ζησείς αγγελικούλα και χρόνια πολλά μεγάλη να γίνεις με ασπρα μαλλία .......
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρονιά πολλά γεματά υγεία και ευτυχία
Η συνταγή σου είναι υπεροχή φτιάχνω και εγώ ρολλά σολωμου με τυρι και μυρωδικά υπεροχη γεύση
Φιλάκια πολλά ματς μουτς στα μαγουλάκια
Αγγελική!!!! Τι ακούω;;; ΣΤΟ BBC????
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΤΡΟΠΗ!!! Να τους κάνεις μήνυση. Σε αντέγραψαν! :-)))))))))))))))))))))))
@Mαμά Βίκυ, σε ευχαριστώ για τις ευχές! Ναι, τα ρολά που λες θα είναι νοστιμότατα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Κική μου, χαχαχά Με τέτοιο σουξέ και στο BBC και αλλού!
(χωρίς πλάκα: και τα περιοδικά μεταξύ τους φαίνεται ότι ξεσηκώνουν ιδέες ή τις αγοράζουν από τους ίδιους σεφ! Εμείς παρουσιάζουμε αυτά που ετοιμάζουμε για την πλάκα μας! Για να ανταλλάσουμε ιδέες! Δεν έχουμε κανένα κέρδος!)
Χρονια πολλα, να τα εκατοστησεις.Να εισαι γερη, ευτυχισμενη και να χαιρεσαι ο,τι αγαπας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημιουργία μου, σε ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά και πάντα δημιουργική!
Χρόνια πολλά έστω και καθυστερημένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θυμόμουνα οτι είχες γενέθλια τόσο κοντά στα δικά μου (6/3).
Το ...γενέθλιο πιάτο θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!
πολλά φιλιά
Δημήτρης
Χιλιόχρονη, καλόχρονη κι ό,τι ποθείς να μην το αποφύγεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τερίν σου πολύ ωραία και σε εμφάνιση και για γεύση δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Σκέπτομαι να κάνω κάτι λίγο ανάποδο. Να ντύσω τα φορμάκια με σολομό φρέσκο που έχω "παστώσει" μόνη μου και στη γέμιση να βάλω μους καπνιστής πέστροφας κι ό,τι άλλο. Τι λες θα λέει? Οι αλλαγές μόνο και μόνο γιατί αυτά τα υλικά ήδη τα έχω.
@Dimακι μου, χρόνια πολλά και σε σένα! Κάνω την αυτοκρητική μου: Δεν θυμάμαι ούτε γενέθλια, ούτε γιορτές (ούτε πολλά άλλα...)! Έχω πολύ κακή μνήμη... Δοκίμασε το ειναι υπέροχο! Ή έλα να στο φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Νένα μου, σε ευχαριστώ! Απ το στόμα σου και σε όποιον ακούει! Εύχομαι χίλια καλά σε εσένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα!
Είμαι σίγουρη ότι είσαι σε σωστή κατεύθυνση για την τεριν! Βγάλε φωτογραφίες και πες μας αποτελέσματα! Και με το καλό να δεχτείς τον λεβέντη σας!