Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Λευκός ρινόκερος!

Οι Λευκοί Ρινόκεροι λέγονται και Κερατοθήρια! Είναι ένα είδος από τα 5 είδη ρινόκερου, που εξακολουθούν να υπάρχουν! Ονομάζεται λευκός ρινόκερος ενώ το χρώμα του δεν διαφέρει από το χρώμα του μαύρου ρινόκερου. Λέγεται ότι η ονομασία του προήρθε από λάθος μετάφραση ή καλύτερα παράφραση λέξης. Στα Ολλανδικά ονομάζεται "wijd" ρινόκερος, που σημαίνει μεγάλος, στα Αγγλικά "wide" και παραφράστηκε σε "white", που θα πει λευκός!

Έχει μήκος περίπου 4 μέτρα και ύψος 2. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος ζώο στην Αφρική (μετά τον ελέφαντα). Το βάρος τους κυμαίνεται από 1.360 κιλά ως 3.630 κιλά και προφανώς πιο μεγαλόσωμα είναι τα αρσενικά. 

Τα θηλυκά γεννούν ένα μωρό μετά από κύηση που διαρκεί ...15-16 μήνες (εδώ τους 9 δεν άντεχα...). Το νεογέννητο ζυγίζει γύρω στα ...65 κιλά (μόνο)!
Τα ποδαράκια του ρινόκερου έχουν 3 δάκτυλα (περιττοδάκτυλο ζώο). Ο λευκός ρινόκερος είναι πολύ γρήγορος και ευέλικτος για το μέγεθός του και μπορεί να τρέξει 50 χλμ/ώρα. Οι αρσενικοί ζουν μόνοι τους έχουν μια περιοχή, που την θεωρούν "δική τους" και την σηματοδοτούν με με περιττώματα και ούρα. Στην περιοχή τους δεν επιτρέπουν άλλο αρσενικό. Δίνονται μάχες για να διατηρηθεί η περιοχή! Τα θηλυκά ζώα κινούνται ελεύθερα και ζουν μαζί με τα μικρά τους, τα οποία υπερπροστατεύουν. Όταν υπάρχει μωρό καλό είναι να μη τα πλησιάζεις, γιατί η μαμά επιτίθεται! Όταν απειλείται το μωρό λευκού ρινόκερου τρέχει μπροστά από τη μητέρα του, γιατί ζουν σε λιβάδια και ο κίνδυνος είναι να επιτεθεί λιοντάρι από πίσω. Αντίθετα, το μωρό του μαύρου ρινόκερου τρέχει από πίσω από την μαμά του, γιατί ζουν σε περιοχές με θάμνους και εκείνη με το σώμα της του ανοίγει τον δρόμο!!!

Ο λευκός ρινόκερος έχει διαφορετικό σχήμα ρύγχους από τον μαύρο. Του λευκού είναι επίπεδο για να βόσκει χορταράκια στα λιβάδια, ενώ ο μαύρος έχει τριγωνικό που τον εξυπηρετεί καλύτερα, γιατί τρέφεται με θάμνους.
Ο λευκός ρινόκερος παράγει ήχους όπως λαχάνιασμα, μουγκρίζει για να καλέσει το θηλυκό, γρυλίζει, φωνάζει λένε από αγωνία, και ξεφυσάει ή βρυχάται όταν απειλείται! Ποιος να απειλήσει ένα τέτοιο ζώο? Ο άνθρωπος! Ποιος άλλος?

Το ρύγχος του έχει δύο κέρατα, το ένα πίσω από το άλλο, κατασκευασμένα από συμπαγή κερατίνη. Δεν είναι όπως τα κέρατα των ελαφιών, που είναι από κόκκαλο. 
Τα κέρατα αυτά, ίσως αποτελέσουν την Αχίλλειο πτέρνα του ζώου.
Πολλές φυλές (μεταξύ των οποίων οι νεόπλουτοι Κινέζοι) πιστεύουν ότι αν οι άντρες φάνε τριμμένο κέρατο ρινόκερου, αποκτούν σεξουαλική δύναμη! Κάτι σαν φυσικό Βιάγκρα... Τι καθυστερημένοι Θεέ μου!!!! Τριμμένο κέρατο ρινόκερου χρησιμοποιούν στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για την παρασκευή διαφόρων "φαρμακευτικών" σκευασμάτων. Τελευταία στο Βιετνάμ πιστεύουν ότι μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο... Πληρώνουν λοιπόν τεράστια ποσά για να αποκτήσουν ένα κέρατο ρινόκερου. Έτσι οι λαθροθήρες δεν διστάζουν να σκοτώνουν τα καημένα τα ζωάκια,  μόνο και μόνο για να τους αφαιρέσουν τα κέρατα! Έρχονται στα πάρκα με διάφορους τρόπου ακόμα και με ελικόπτερα, σκοτώνουν το ζώο, του βγάζουν τα κέρατα και εξαφανίζονται. Έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις πάνω από τα πάρκα, έχουν ενισχυθεί οι φρουρές, έχουν πυροβοληθεί λαθροθήρες, έχουν συλληφθεί. μα μάταια... Έχουν βρει πολλά (πάνω από 1.000) νεκρά ζώα με βγαλμένα τα κέρατα! Το γεγονός αυτό έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που οι αρμόδιοι σκέφτονται να ναρκώσουν τα ζώα και να τους κόψουν προληπτικά τα κέρατα, να τα "αχρηστέψουν", ώστε να μην εξαφανιστούν από την γη...
Τα κομμένα κέρατα δημιουργούνται ξανά μέσα σε δυο χρόνια.

Προσοχή τα δυο λιγκ που έχω προσθέσει είναι από το national geographic και περιέχουν πολύ σκληρές εικόνες.

39 σχόλια:

  1. Έχω πάθει πλάκα! Μπορείς να μου πεις που τα ξέρεις όλα αυτά; Απίστευτο!
    Καλά οι Κινέζοι γκάου μπίου όπως πάντα! Δεν υπάρχει!
    Το διάβασα με πολύ ενδιαφέρον, πραγματικά!
    Σε φιλώ και εύχομαι καλό Πάσχα γλυκιά μου Αγγελική που αφήνεις τόσο όμορφα σχόλια και σ'ευχαριστώ!
    Εύχομαι α περάσετε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Φραουλίτσα μου! Η Αφρική έχει αυτό το εκπληκτικό οικοσύστημα που σε προκαλεί να το γνωρίσεις! Αν πας σε πάρκο προστασίας της φύσης μπορείς να πας βόλτα με αυτοκίνητο του πάρκου. Οι οδηγοί αυτών των αυτοκινήτων σε ξεναγούν στη φύση και λένε άπειρες πληροφορίες για τα ζώα, τα φυτά κλπ Όπως κάνουν και οι ξεναγοί των μουσείων!
      Καλό Πάσχα και σε σένα με υγεία και αγάπη!

      Διαγραφή
  2. Τι όμορφο και επιβλητικό ζώο! Ωραία ανάρτηση Αγγελική μου, ξέρεις ότι πάντα χαίρομαι να διαβάζω πληροφορίες που μόνη μου δύσκολα θα αναζητούσα!
    Η τελευταία παράγραφος με γέμισε θλίψη. Για ακόμα μια φορά ο άνθρωπος συμπεριφέρεται σαν να του ανήκει οτιδήποτε υπάρχει πάνω σε αυτή τη γη.
    Καλό Πάσχα γλυκιά μου, εύχομαι να περάσεις πολύ όμορφα! Θα τα ξαναπούμε την επόμενη εβδομάδα!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά επιβλητικό! Και προϊστορικό... :))
      Ερμιόνη μου χαίρομαι που σου άρεσε! Διστάζω να κάνω τέτοιες αναρτήσεις γιατί φοβάμαι ότι δεν ενδιαφέρουν και πολύ όσους δεν είναι ευαισθητοποιημένοι με την φύση... Όμως είναι ένα κομμάτι της ζωής μου τα τελευταία χρόνια και δεν μπορώ να το κρατάω μέσα μου.
      Τραγικό το θέμα με τα κέρατα των ρινοκέρων. Εδώ είναι κεντρικό θέμα σε εφημερίδες. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ότι αποτελούν ένα κρίκο της αλυσίδας και φέρονται σαν ηλίθιοι...

      Διαγραφή
  3. Μας δίνεις κάθε φορά φανταστικές πληροφορίες Αγγελική! Σε ευχαριστούμε που τις μοιράζεσαι μαζί μας! Ζεις σε ένα υπέροχο μέρος που ανυπομονώ κάποια στιγμή να επισκεφτώ κυρίως για τη φύση του! Φιλιά πολλά και καλό Πάσχα να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Τζένη μου! Πραγματικά η Αφρική είναι υπέροχη για την φύση της! Αξίζει αν μπορείς να έρθεις!
      Χρόνια πολλά καλό Πάσχα να περάσεις και εσύ! Με αγάπη!

      Διαγραφή
  4. Για μια ακόμη φορά οι πληροφορίες σου φοβερές.....όσο για τα κέρατα των ρινόκερων λυπάμε πραγματικά!!!Να έχεις ένα όμορφο Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Έλενα! Πραγματικά είναι λυπηρό! Έχουν απομείνει τόσο λίγα στο κόσμο... Θα τα εξαφανίσουν!
      Σε ευχαριστώ για τις ευχές! Να περάσεις όμορφα! Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  5. Καταπληκτικές φωτό και είναι λυπηρό για τα κέρατα των ρινόκερων...ο άνθρωπος συνεχίζει να είναι απερίσκεπτος!!!!! Οι πληροφορίες εντυπωσιακές!! Καλό Πάσχα Αγγελική μου, να περάσεις όμορφα και να ξεκουραστείς...αααααα, βλέπαμε με την ανιψιά μου τη χθεσινή σου ανάρτηση και της άρεσε πολύ αλλά δεν προλάβαμε να αφήσουμε σχόλιο γιατί νύσταξε και ήθελε να κοιμηθεί!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου σε ευχαριστώ που το έδειξες στην ανιψιά σου! Μου αρέσει να βλέπουν τις φωτογραφίες μου και να ακούω τι λένε τα παιδιά!:))
      Καλό Πάσχα! Με αγάπη και χαρά!

      Διαγραφή
  6. Και μετά λένε οι άνθρωποι τους ρινόκερους παχύδερμα... Καλά έκανες και πρόσθεσες και τα link στο τέλος, αν και δυστυχώς πλέον η ηλιθιότητα σε συνδυασμό με τη σκληρότητα των ανθρώπων δε μου κάνουν καμία εντύπωση...

    Όπως και να 'χει, οι αναρτήσεις σου με τέτοιο περιεχόμενο είναι ωραίες πάντα και τις διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον.
    Καλά να περάσεις (όπως και αν γιορτάζετε εκεί), καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου Dark Chef παρόλο που περιμένω το χειρότερο "εν ονόματι του κέρδους" κάθε φορά που μαθαίνω τέτοιες πληροφορίες χάνω την πίστη μου στους ανθρώπους...
      Και να σκεφτείς οι ρινόκεροι δεν είναι τίποτα αν αναφερθώ τις γενοκτονίες που γίνονται στην Αφρική, τα ματωμένα διαμάντια, τις ζώνες επιρροής...

      Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου! Να περάσεις Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραια αυτά που μας λες Αγγελική μου και ενδιαφέροντα. Μου άρεσαν πολύ. Οι φωτογραφίες σου πολύ καλές, ήταν σαν να είμαι δίπλα στον ρινόκερο.
    Πάντα υπάρχουν οι ανεγκέφαλοι (κινέζοι, κλπ..) να δούμε ποτε θα βάλουν μυαλο. Τι να το κάνεις το κέρατο του ρινόκερου αμα το κεφάλι είναι κούφιο? Τέλος πάντων..
    Νασαι καλά που μας δίνεις τέτοιες εικόνες.

    Να σου ευχηθώ Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα, να χαιρεσαι την οικογένειά σου

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Μάριον σε ευχαριστώ πολύ! Φωτογραφίζω με τηλεφακό γιαυτό είναι σαν να στέκω μπροστά στο ζώο, αν και κρατώ αποστάσεις ασφαλείας... Δεν παίζουμε με αυτά!
      Πολλές φορές οι καταναλωτές δεν συνειδητοποιούν τι κάνουν! Όπως λες είναι ανεγκέφαλοι...

      Χρόνια πολλά! Καλό Πάσχα! Να χαίρεσαι όσους αγαπάς!

      Διαγραφή
  8. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου Αγγελική μου καθώς επίσης και οι πληροφορίες για τον άσπρο ρινόκερο!Τόσο κρίμα να χαθεί κάποτε το είδος,αν και δυστυχώς υπάρχουν και τόσα άλλα ζώα που μοιράζονται την ίδια τύχη για διαφορετικά μέλη του σώματός τους..
    Εύχομαι να περάσετε Χαρούμενη Ανάσταση,πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Χαρά μου! Φοβάμαι ότι για ζώα υπό εξαφάνιση όταν σφαγιάζονται με αυτό τον τρόπο το να χαθούν "κάποτε" είναι "εδώ και τώρα"....

      Καλή Ανάσταση και σε σένα! Με υγεία και αγάπη!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ!!!Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΙΟ ΑΓΡΙΟ....ΖΩΟ
    ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. fotolabida μου σε ευχαριστώ πολύ! Καλή Ανάσταση, με υγεία και αγάπη!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Λευκός και Μαύρος! Τόσες αντιθέσεις όσες έχει και η ζωή μας, όταν "λευκή" ή "μαύρη" ανάλογα με την οπτική που την βλέπουμε κάθε φορά :-))
    Χαιρετίζω σε, προσωπικό μας National Geographic!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Πηνελόπη μου! Εδώ στους ρινόκερους η αντίθεση είναι "βοσκούμε χορταράκι ή μασουλάμε θάμνους"... Η ζωή μας έχει άλλου είδους αντιθέσεις!

      Καλή Ανάσταση Πηνελόπη μου! Να χαίρεσαι όσους αγαπάς!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Πόσο ηλίθιοι είναι οι άνθρωποι!!! Δεν υπάρχουν λόγια.
    Να είσαι καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
    Καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανουσίνα μου σε ευχαριστώ για τις ευχές σου! Καλό Πάσχα με υγεία με την αγαπημένη οικογένειά σου!!

      Διαγραφή
  12. Πάλι αυτό το "ζώο" ο άνθρωπος καταστρέφει τα πάντα!
    Καλό Πάσχα Αγγελική μου, να περάσετε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εύχομαι το Άγιο Φως να γεμίσει την καρδιά σου ζεστασιά,αγάπη και πίστη για ένα καλύτερο μέλλον. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είμαστε τόσο ανόητοι εμείς οι άνθρωποι...
    Καλό Πάσχα φίλη μου...Να περάσεις όμορφα!Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανόητοι, αποβλακωμένοι, φιλοχρήματοι πολλά "χαρίσματα" έχουμε...
      Φιλάκια Βαλεντίνα μου! Καλό Πάσχα και σε σένα!

      Διαγραφή
  15. Τι όμορφος! Τι ωραίες εικόνες βλέπεις εκεί που είσαι! Τεικά το πιο επικίνδυνο ζώο είναι ο άνθρωπος...Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κούκλος! Έχει και Γαλλική μύτη!
      Πραγματικά Κική μου, κοιτώ τις φωτογραφίες και λέω "αυτό το ζώο το έχω δει, την φωτογραφία εγώ την τράβηξα, δεν είναι από κάποιον άλλο" και δεν το πιστεύω!:))
      Ευχές και από μένα!

      Διαγραφή
  16. Αγαπώ όλα τα ζώα εκτός της...κατσαρίδας.Με το ρινόκερο θα τα πήγαινα μια χαρά..με την κατσαριδα..ούτε από χιλιόμετρο!Καλή Ανάσταση γλυκιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτίδα μου σε αυτό και αν συμφωνούμε! Και εγώ δεν τις μπορώ!

      Χρόνια πολλά! Και του χρόνου με υγεία!

      Διαγραφή
  17. Πανέμορφες εικόνες, εικόνες που δεν θα βλέπαμε ποτέ, σ' ευχαριστούμε πολύ!
    Σ' ευχαριστώ επίσης και για τα καλά σου λόγια και τις ευχές σου...
    Καλό Πάσχα να περάσετε, με ΥΓΕΙΑ κι ΕΥΤΥΧΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Painter σε ευχαριστώ πολύ! Η Αφρικανική πανίδα είναι εντελώς διαφορετική!
      Χρόνια πολλά! Και του χρόνου με υγεία και αγάπη!

      Διαγραφή
  18. Τι πανεμορφες φωτογραφίες (και του προηγούμενου ποστ!!!)

    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα καλή μου φίλη! Σ ευχαριστώ!
      Χρόνια πολλά! Και του χρόνου με υγεία!

      Διαγραφή
  19. Όσες κροτίδες πέφτουνε, του Πάσχα την ημέρα, τόσες χαρές σου εύχομαι, να έχεις κάθε μέρα!χρονια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. misirloumisirlou μου σε ευχαριστώ για την όμορφη μαντινάδα!
      Και του χρόνου με υγεία!

      Διαγραφή
  20. Χριστός Ανέστη Αγγελική! Ελπίζω να περάσατε καλά! Και του χρόνου με υγεία και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Dear Magia, Que o espírito da Páscoa esteja conosco todos os dias do ano...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κική μου σε ευχαριστώ! Περάσαμε πολύ ήρεμα! Ελπίζω και εσείς να είχατε μια ευχάριστη οικογενειακή γιορτή!
    Και του χρόνου με υγεία και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή