Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Το μουσικό παιχνίδι έφτασε στην Αφρική!

Η e-φίλη μου η Ελένη Gr με ταξιδεύει μέσα από όσα γράφει στο υπέροχο μπλογκ της, που έχει τίτλο τα ταξίδια μου! Πρόσφατα με κάλεσε να συμμετέχω σε ένα μουσικό παιχνίδι, που συνοδεύεται από ένα βραβείο! Ελένη σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να μιλήσω για κάτι που με διασκεδάζει και το απολαμβάνω!
Η μουσική παίξει σημαντικό ρόλο στην ζωή μου και με συντροφεύει σε πολλές στιγμές της καθημερινής ζωής μου. Με αφορμή το παιχνίδι θα σας παρουσιάσω κάτι διαφορετικό που θα σας ταξιδέψει στα "μέρη μου".
Δεν θα σας αναφέρω τα τραγούδια που αγαπώ περισσότερο. Έχω προσπαθήσει να το κάνω σε προηγούμενες αναρτήσεις μου. Θα σας παρουσιάσω Αφρικάνικη μουσική σαν μέρος της κουλτούρας της ηπείρου που κατοικώ τα τελευταία χρόνια.
Στην Ν Αφρική υπάρχουν υπέροχοι μουσικοί.
Για τους Hugh MasekelaMiriam Makeba και τον Abdullah Ibrahim σας έχω μιλήσει σε παλιά μου ποστ. 
Πολύ αγαπητός στην χώρα είναι ο Johnny Clegg, που τον ονομάζουν ο λευκός Ζούλου, για τον τρόπο που τραγουδά και την θεματολογία του. Το τραγούδι του που αρέσει περισσότερο νομίζω ότι είναι Asimbonanga (Δεν τον έχουμε δει) που αναφέρεται στον Μαντέλα.

Δεν χρειάζεται να τονίσω ότι μουσική της Ν Αφρικής είναι επηρεασμένη από την αποικιοκρατία και το Απαρτχάιντ. Όλη η τέχνη της χώρας από αυτά είναι επηρεασμένη!
Έχω την αίσθηση ότι ο πιο πολυρυθμικός και πιο πολυδιάστατος χαρακτήρας της μουσικής της Αφρικής προέρχεται από την Δυτική Αφρική. Δεν έχω καταφέρει να μάθω το γιατί. Είναι αποτέλεσμα της γεωγραφίας της περιοχής? Των φυλών που την κατοίκησαν? Της κουλτούρας που αναπτύχθηκε μέσα στους αιώνες? Προφανώς είναι μια σύνθεση όλων αυτών, που έχει σαν αποτέλεσμα η μουσικότητα να είναι έμφυτη στο λαό και να ακολουθεί τις καθημερινές του δραστηριότητες. 
Δεν θα αναφερθώ σε δύσκολα ακούσματα για τα δυτικά αυτιά μας. Θα περιοριστώ σε μουσικές που είναι κοντινές στην κουλτούρα μας και δεν ξαφνιάζουν.
 Η μουσική της Δυτικής Αφρικής έχει εμπνεύσει δυτικούς καλλιτέχνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεργασία  του Philip Glass με τον συνθέτη Foday Musa Suso που κατάγεται από την Gambia.
Απολαύστε τους στο Spring Waterfall :
Η δυτική μουσική σκηνή έχει δώσει θέση σε πολλούς καλλιτέχνες της Δυτικής Αφρικής όπως στον Αφρο Ποπ τραγουδιστή Salif Keita από το Μαλί και την Cesaria Evora από το Πράσινο Ακρωτήριο, που εδώ τραγουδούν μαζί την μεγάλη επιτυχία Yamore


Ο Mory Kanté από την Γουινέα είναι διάσημος τραγουδιστής και παίζει ένα παραδοσιακό Αφρικάνικο έγχορδο- άρπα την Κόρα. Ο Mory Kanté όπως και πολύ άλλοι μουσικοί της Δ Αφρικής ανήκει σε οικογένεια (κάστα) griot που είναι ένα είδος βάρδων που διατηρούν με τα τραγούδια τους και την μουσική παιδεία τους την προφορική παράδοση των χωρών και των φυλών της περιοχής. Το τραγούδι του yeke yeke έγινε πολύ δημοφιλές στην Ευρώπη στο τέλος της δεκαετίας του '80.

Πολύ γνωστό παγκοσμίως έγινε και το Baykat με τον Ismaël Lô από την Σενεγάλη! 
Το τραγούδι του  Ismaël Lô με τον τίτλο Tajabone ακούγεται στο φιλμ του Pedro Almodóvar με τίτλο All About My Mother.
Από την Σενεγάλη είναι και ο καταπληκτικός μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης Youssou N'Dour που τραγουδά με την Neneh Cherry το 7 Seconds.

Από τους πολύ αγαπημένους μουσικούς, είναι ο Ali Ibrahim “Farka” Touré από το Μαλί. Ήταν-είναι ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Κατάφερε να παντρέψει την παραδοσιακή μουσική του Μαλί με τα μπλουζ. Απολαύστε μαζί μου το Savane!
Αφού τα κατάφερα να σας παρουσιάσω τραγούδια και μουσικές που έχουν να κάνουν με την Αφρική, πρέπει να απονείμω το βραβείο με την σειρά μου σε άλλα μπλογκ! Δυσκολεύομαι γιατί άργησα να παίξω και ο κύκλος του έχει σχεδόν κλείσει! 
Ελπίζω να έχουν διάθεση να συνεχίσουν:
Η Μάγδα που θα έχει πολλά να μας πει λόγω ειδικότητας!
Η Vita γιατί η Κρήτη και αν έχει μουσική παράδοση! 
Η Κατερίνα γιατί λατρεύω τον τρόπο που παρουσιάζει όσα αγαπάει!
Ο Λάμπρο γιατί θα έχει θαλασσινά τραγούδια!
Και όποια άλλη φίλη ή φίλο θέλει να παίξει το πολύ ενδιαφέρον αυτό παιχνίδι!

Βραβείο μου "απένειμαν" πριν από λίγο καιρό τα γλυκά ταλαντούχα κορίτσια η Σοφία και η Πέλα από το thats eat  και τις ευχαριστώ πολύ!
Η καλή μου η  Helen Gr  από το ταξιδιάρικο μπλογκ της, η αγαπημένη μου Ερμιόνη από το υπέροχο the one with all the tastes, η καλή μου Μαρία από το ορεκτικότατο mari plateau  και η φιλενάδα μου η Πηνελόπη από το μοσχοβολιστό  aroma vanillias    μου πρόσφεραν ένα ιδιαίτερο δέντρο που συμβολίζει την οικογένεια, την παρέα και το δέντρο της ζωής! Για το συμβολισμό του δέντρου και το βραβείο η Helen Gr έχει κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον ποστ, αν τυχόν δεν το διαβάσατε δείτε εδώ

Σας ευχαριστώ όλες πολύ που με τιμήσατε! 
Αν κάποιος άλλος μου είχε απονείμει οτιδήποτε και τον ξέχασα του ζητώ συγνώμη, αλλά τον τελευταίο μήνα (και βάλε) είχα οικοδομικές εργασίες μέσα στο σπίτι και έχω αποσυντονιστεί!
Τα βραβεία όλα τα προσφέρω σε όλους σας που καθημερινά μιλάμε με πολύ αγάπη!

14 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Αγγελικούλα!
    Χαίρομαι πάρα πολύ που το βραβείο αυτό το αξιοποίησες αριστουργηματικά! Με άγγιξαν πάρα πολύ οι μουσικές που διάλεξες, ιδιάιτερα το τραγούδι Tajabone και ο μουσικός Mory Kante.
    Το Savane μου θύμισε μουσική από το Κέρας της Αφρικής.
    Ταξίδευσα μαζί τους σ' αυτές τις περιοχές που τις γνωρίζω μόνο από το National Geographic.
    Σε ευχαριστώ θερμά γι' αυτό το υπέροχο μουσικό ταξίδι!
    Δες και τη δική μου ανάρτηση http://helengrblog.blogspot.com/2012/02/blog-post_08.html για ένα βραβείο που είχα δώσει παλιά.
    Πολλά φιλάκια μετά μουσικής-ακούω Savane!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ελένη μου! Η πάσα που μου έδωσες με το παιχνίδι, μου φάνηκε καλή για να σας μιλήσω στοιχειωδώς για την Αφρικάνικη μουσική που είναι κοντά στα Δυτικά ακούσματα. Σ ευχαριστώ!
      Χαίρομαι που σου άρεσε! Δεν μπορώ να σου πω ποιο μου αρέσει εμένα περισσότερο! Μου αρέσει όλη η κουλτούρα της ανάμειξης των μουσικών του κόσμου με παράλληλη διατήρηση των στοιχείων της παράδοσής.

      Σου ζητώ συγνώμη που δεν είχα δει την ανάρτηση σου για βραβείο! Ήταν τις μέρες που γκρέμιζα το σπίτι... Σ ευχαριστώ και πάλι!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Γειά σου Αγγελική!!! Συγχαρητήρια για το βραβείο!!! Δέν το είχα καταλάβει ότι μένεις στην Αφρική!!!! Πολύ μου άρεσαν οι μουσικές σου επιλογές!!! Μου άρεσε πολύ το κομμάτι του Philip Glass & του Foday Musa Suso αλλά καί το κομμάτι "7 seconds away" το οποίο μου άρεσε όταν είχε βγεί και μου φέρνει αναμνήσεις!!!!!! Πάντως τρελαίνομαι για πιό "δύσκολες" μουσικές και απο ethnic μου αρέσουν πολύ και οι πιό tribal μουσικές!!!
    Να είσαι καλά!!! Πολλά φιλιά !! :ο))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε εγώ το έχω καταλάβει, αν και ζω πάνω από 6 χρόνια στην Ν Αφρική, Μυρσίνη μου!:))
      Όπως το έγραψα η μουσική που διάλεξα είναι lihgt. Αν κάποιος δεν έχει ακούσει καθόλου Αφρικάνικη μουσική δεν μπορεί να ξεκινήσει με tribal μουσικές, όσο άγρια όμορφη και να είναι!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν κάποια από τα τραγούδια!
      Θα τα λέμε!

      Διαγραφή
  3. Καλά τι ταξίδι με πήγες σήμερα...υπέροχοι ήχοι, τόσο εξωτικοί!!! Εξωτική κανέλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ταξίδεψα για λίγο και το είχα πραγματικά ανάγκη!Να είσαι καλά φίλη μου!Εξαιρετική ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου αν σε ταξίδεψε η μουσική που διάλεξα, είμαι πολύ ευχαριστημένη! Σου στέλνω πολλά φιλάκια! Και όλα θα πάνε καλά!

      Διαγραφή
  5. Αγγελική μου τι να σου πω πάλι; Πώς τα κατάφερες να πάρεις ένα μουσικό παιχνίδι που είδαμε πολλάκις στην μπλογκόσφαιρα και να το μετατρέψεις σε ακόμα μια υπέροχη ανάρτηση; Μοναδικό το μουσικό ταξίδι που μας προσέφερες... η μουσική -όπως και η εικόνα- καμιά φορά δεν μπορούν να περιγραφούν με λέξεις και αυτό ακριβώς με έκανες να νιώσω πάλι! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση. Η Αφρική πια είναι κομμάτι της ζωής μου! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Δεν ξέρω πως και γιατί, αλλά πάντα είχα μια μανία να ακούω μουσικές του Κόσμου, από τα εφηβικά μου ακόμη χρόνια. Αρκετά από τα Cds μου είναι το καλλιτεχνών που αναφέρεις Αγγελική μου. Ήμουν φανατική δεν τηλεθεάτρια της εκπομπής του Λεωνίδα Αντωνόπουλου "Μουσικοί του Κόσμου". Σήμερα τον ακούω κυρίως από το ραδιόφωνο τα απογεύματα όταν κάνω τις δουλειές μου,μιας και με την τηλεόραση έχω πάρει σχεδόν διαζύγιο.

    Πολλά φιλιά. Και όντως είσαι σχεδόν 6 χρόνια εκεί. Ο Θ. κοντεύει να κλείσει τα 5 και εμείς πρωτοσυναντηθήκαμε όταν τον είχα μωρό-μωρό!

    Διάβασα..."γκρέμιζα το σπίτι" ;;;; Καλά ξεμπερδέματα εύχομαι τώρα πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου το περίμενα να ακούς μουσικές του Κόσμου! Ο Αντωνόπουλος, με τους μουσικούς του κόσμου, μας βοήθησε να γνωρίσουμε φωνές και είδη μουσικής που είναι έξω από αυτά που προωθεί η μαζική μουσική βιομηχανία!
      Αχ κιόλας 5 ο παίδαρος! Ακόμα θυμάμαι το πατουσάκι!
      Ξεμπέρδεψα προς το παρόν με τα οικοδομικά χαλάσματα! Ουφ! Με κούρασαν!

      Διαγραφή
  7. Μουσική που σε βάζει σε διαφορετικό προορισμό και σε διδάσκει θα έλεγα. Αγγελική μου υπέροχο το ταξίδι σου.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου χαίρομαι που σου άρεσαν αυτά τα ακούσματα! Καλή Σαρακοστή σου εύχομαι!

      Διαγραφή