Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Πίτες για το ψητό της Τσικνοπέμπτης!


Την Τσικνοπέμπτη την γιορτάζουμε όπου και να είμαστε! Δεν έχει σημασία αν ο καιρός είναι καλοκαιρινός, δεν έχει σημασία έχουν αλλάξει κάποια πράγματα, εμείς επιμένουμε Ελληνικά! Το ψητό, όπου και να βρίσκεται κανείς, εύκολα το ετοιμάζει! Αυτό που θέλησα να ετοιμάσω φέτος είναι πίτες για το ψητό μας! Και τα κατάφερα!


Την συνταγή για τις πίτες την είχα διαβάσει στο περιοδικό real food. Βέβαια έκανα κάποιες μικρές αλλαγές για να έρθει στα μέτρα μου... Δηλαδή να γίνει ξεκούραστα! Δεν είχα διάθεση να κουράζω τα χέρια μου και να ιδρώνω, οπότε τη ζύμη τη ζύμωσα και την άφησα να φουσκώσει στον αρτοπαρασκευαστή.
Χρειάστηκα:

2 κούπες χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας γάλα σε σκόνη
κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
κούπες αλεύρι για ψωμί (σκληρό)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
Επιπλέον αλεύρι και καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της πίτας.


Έριξα τα υλικά με την σειρά που γράφονται στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή και τον ρύθμισα στο πρόγραμμα για τις ζύμες. Σε μιάμιση ώρα η ζύμη ήταν έτοιμη και φουσκωμένη. Την έβγαλα από τον κάδο και την ξεφούσκωσα πιέζοντας απαλά. Πασπάλισα τη ζύμη με καλαμποκάλευρο και λίγο αλεύρι γιατί ήταν πολύ μαλακή και κολλούσε στα χέρια και με απαλές κινήσεις έπλασα μια μπάλα. Τοποθέτησα τη ζύμη σε ένα μπολ ελαφρά λαδωμένο, την σκέπασα με διαφανή μεμβράνη και την άφησα να φουσκώσει για δεύτερη φορά. Επειδή είναι καλοκαίρι εδώ και η θερμοκρασία είναι 30 βαθμοί, σε μισή ώρα η ζύμη είχε διπλασιάσει τον όγκο της.  Την πάτησα να ξεφουσκώσει και έπλασα  ένα ρολό. Χώρισα το ρολό σε 12 ίσου μεγέθους μπαλάκια. Τα σκέπασα με πετσέτα και ένα ένα άρχισα να τα ανοίγω με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε δίσκο διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών.
Άνοιξα τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο (2 χιλιοστά), για να γίνει πιο τραγανό το πιτάκι! Αν άνοιγα το φύλλο πιο χοντρό (4-5 χιλιοστά) θα έμοιαζε περισσότερο με τις έτοιμες πίτες!



Ζέστανα το αντικολλητικό τηγάνι και έψησα τα πιτάκια σε δυνατή φωτιά για 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά!

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό! Οι πιτούλες συνόδευσαν ωραιότατα το ψητό κοτόπουλο που είχα ετοιμάσει, την σαλάτα κλπ. Έδωσαν μια νότα γιορταστική στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης!
Και του χρόνου! Με υγεία!

update 17.2.12

Κράτησα δυο πιτούλες από τις χθεσινές, για να δοκιμάσω πως θα είναι αν μπουν στην κατάψυξη. Μετά από 20 ώρες κατάψυξης αποψύχθηκαν και ζεστάθηκαν σε προθερμασμένο φούρνο για λίγα λεπτά! Οι πίτες ήταν πολύ καλές και αυτή τη φορά!
Δοκιμάστε τις!!



42 σχόλια:

  1. Και του χρόνου Αγγελική να είσαι καλά.Ενδιαφέρουσα η παραλλαγή της πίτας. Σίγουρα τις ....τσακίσατε.φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ! Πολλές ευχές και για σένα!

      (αν τις τσακίσαμε? Θέλει ρώτημα?)

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Αγγελική μου!! Οι πίτες σου φαίνονται νόστιμες και λαχταριστές! Και του χρόνου, να περνάτε πάντα καλά! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Ναι ήταν πολύ καλές! Και ήταν καλύτερες από τις έτοιμες γιατί δεν ήταν λιπαρές! Σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  3. Και του χρόνου Αγγελική μου με υγεία!!!
    Άμα τα ψήσουμε άραγε κρατάνε στο ψυγείο μιας και είναι αγαπητά στην κόρη;;κι αγοράζει τα έτοιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ξανθή μου! Την ίδια απορία έχω και εγώ! Και κατέληξα σε... έρευνα! Έχω κρατήσει δυο στην κατάψυξη για να δω την... εξέλιξή τους! Θα σε ενημερώσω για τα αποτελέσματα της έρευνας :))
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Και του χρόνουυυυυυυυυ!!!!!!!!!
    Θα τις φτιάξω άμεσα αλλά μάλλον με λευκό αλεύρι.
    Πολλά φιλιααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάρα μου δεν θα σε αδικήσω! Θα είναι πιο κοντά στις κλασσικές πίτες!
      Φιλάαααακια

      Διαγραφή
  5. Μ αρεσουν πολυ οι πιτες και ειδικα οι ... homemade! Μπορει να προτιμησω να φαω πιο πολυ πιτουλες παρα κρεατικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΧ Ελπινίκη μου αυτό ήθελα και εγώ χθες! Να "περιοριστώ" στις πιτούλες... Καταλαβαινόμαστε:))

      Διαγραφή
  6. Κρατώ τη συνταγή σου και θα τη φτιάξω σίγουρα την επόμενη φορά που θα φτιάξω κεμπάπ γιαουρτλού!!!
    Σ΄ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπέττυ μου δοκίμασε να τις κάνεις! Αν τα καταφέρνεις, έστω στοιχειωδώς, με τις ζύμες, είναι απλές και νόστιμες!

      Διαγραφή
  7. Χρόνια Πολλά για την χτεσινή ημέρα Αγγελική! Αχ και να μην είχες δημοσιεύσει νωρίτερα αυτές τις πιτούλες! Την ώρα που έψηνα, συνειδητοποίησα ότι τα είχα σκεφτεί όλα, εκτός από πίτες! Δεν πειράζει, η συνταγή σημειώθηκε και θα δοκιμαστεί στην επόμενη κρεατοκατάσταση!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και σε σένα! Ερμιόνη μου, είχα έτοιμη τη συνταγή και περίμενα τις φωτογραφίες (που είναι και κακοφωτισμένες λόγω ώρας... Το μόνο που μου έλειπε ήταν να βάζω και φωτισμούς, ενώ βιαζόμουν...)
      Αλλά χωρίς προετοιμασία η σχετική συνταγή δεν γίνεται! Είναι χρονοβόρα! Θέλει τουλάχιστον 2 & 1/2 με 3 ώρες να γίνει.

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά Αγγελική!
    Ωραία η συνταγή σου, αν και θα συμφωνήσω με την mara. Και εγώ θα τις έκανα με λευκό αλεύρι στο οποίο όμως θα μπρούσα να προσθέσω και λίγο καλαμποκάλευρο που δίνει γλύκα!!

    Φιλιά πολλά !! Α! Τις έχεις κανει και σε ωραίο σχήμα, σαν του εμπορίου είναι! Φιλιά ξανά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Χρυσαυγή μου! Ίσως και εγώ όταν τις ξανακάνω να ακολουθήσω τις προτάσεις σας! Θα είναι πολύ νόστιμες! Απλά ακολούθησα την συνταγή και προσπαθώ όπου μπορώ να βάζω αλεύρι ολικής άλεσης μήπως και είναι πιο υγιεινό!

      Διαγραφή
  9. Και του χρόνου Αγγελική μου!Τέλειες οι πίτες σου!Κι εγώ έχω κάνει μια φορά...μου αρέσει πολύ εκεί που τις έβαλες για το σχήμα,τέλειοοο!!!!!Καλό Σαβ/κο!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου καλησπέρα! Αυτή η "γαλαζούλα" επιφάνεια από σιλικόνη είναι πολύ βολική! Κολλά στον πάγκο της κουζίνας και μπορείς να ανοίξεις φύλλο, δεν λερώνεις το σύμπαν με αλεύρια, έχει ουδέτερη θερμοκρασία και δεν επηρεάζει την ζύμη, υπολογίζεις την διάμετρο του φύλλου, δεν κολλά το ζυμάρι...
      Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!

      Διαγραφή
  10. Τέλειες οι πιτούλες και με αλεύρι ολικής, τέλειες!! Και εμείς αν και μακριά απο την Ελλάδα το τσικνίσαμε λιγάκι εννοείται..! Φιλιά πολλά, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eri μου, οι αποστάσεις δεν είναι αρκετές για να μη κρατήσουμε τα έθιμα! Καλό Σαββατοκύριακο και σε σας!

      Διαγραφή
  11. Χρόνια πολλά για χθες Αγγελική μου
    Εσείς έχετε ζέστη, εμείς κρυο γενικώς..
    Οι πιτούλες σου λαχταριστές και καλοφτιαγμένες.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καιρός έχει τρελαθεί τελείως! Marion σε ευχαριστώ καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα, Αγγελική μου!

    Εμένα μου άρεσαν πολύ οι πιτούλες σου και κρατάω τη συνταγή. Εδώ βέβαια βρίσκω πολλές και διάφορες αλλά οι σπιτικές είναι άλλο!
    Μόνο που δεν έχω αρτοπαρασκευστή και θα ακολουθήσω την κλασική μέθοδο! Πειράζει;
    Φιλιά, καλό Σ/Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου το έχουμε πει: όποια δεν έχει πρόβλημα με τις ζύμες δεν χρειάζεται τον αρτοπαρασκευαστή που, κακά τα ψέματα, πιάνει πολύ χώρο στην κουζίνα! Περιμένω να μου πεις αν σου άρεσαν! Καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα Αγγελική μου και χρόνια πολλά για την Τσικνοπέμπτη. Οι πιτούλες σου έγιναν τέλειες εεεεε!!! Γεια στα χέρια σου και καταγράφονται γιατί λατρεύω τα ζυμώματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Κική μου! Περιμένω να μου πεις αν σου άρεσαν! Καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  14. Και του χρονου Αγγελικη.Πολυ καλη προσπαθεια και σιγουρα εξισου γευστικη. Τσικνοπεμπτη μεσ'το καλοκαιρι ποσο παραξενο ακουγεται!Αλλα παντα με αρωμα Ελλαδας.
    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου αφού δέχτηκα ότι τα Χριστούγεννα εορτάζονται με... μαγιό, η καλοκαιρινή Τσικνοπέμπτη μου φαίνεται σαν λογικό επακόλουθο! Ο 15 Αύγουστος στο καταχείμωνο με ξενίζει...:))
      Με υγεία! Φιλάκιαααααααααααααα

      Διαγραφή
  15. Δε θα λεγα όχι σε μερικές πιτούλες!! θα τη δοκιμάσω κι εγώ τη συνταγή! φιλάκια και καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Pela μου! Περιμένω εντυπώσεις! Φιλάκια! Καλά να περάσεις!

      Διαγραφή
  16. Τι Τσικνοπέμπτη μου λες, κάθε μέρα να έχω τέτοιες θα τις..τσακίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα! Και εγώ, να σου πω την αλήθεια, τις προτιμώ από το κρέας!
      Καλή βδομάδα Αχτίδα μου!

      Διαγραφή
  17. Αγγελικούλα με τις τρεχάλες μου και τις διοργανώσεις,τη Τσικνοπέμπτη δεν τη πρόλαβα για να φτιάξω τις πιτούλες σου...
    επειδή όμως ψητούλια φτιάχνουμε συχνά και μάλιστα στο τζάκι,κάνω κλόπυ πέιστ τη συνταγή σου γιατί απ' ότι βλέπω και εύκολες είναι και νόστιμές...
    καλή Αποκριά εύχομαι...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. SpIrToKoYto μου, είδα ότι η οργάνωση της συνάντησης ήταν πολύ ιδιαίτερη! Ελπίζω άλλη φορά να μπορέσω να είμαι και εγώ μαζί σας!
      Καλή Αποκριά, καλή βδομάδα, όλα καλά να μας έρθουν...

      Διαγραφή
  18. Πώς νόμιζα ότι είχα αφήσει σχόλιο εδώ; Τις λατρεύω τις πίτες τις σπιτικές! Στο βιβλίο μου τις έχω με άσπρο αλεύρι. Με ολικής δεν τις έχω κάνει ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε Κική μου θα σου αρέσουν! Βέβαια οι έτοιμες είναι με άσπρο αλεύρι, όπως σωστά το έχεις γράψει! Ωραίο και το τιπ που γράφεις για να μη σπάνε στο τύλιγμα... Οι δικές μου επειδή τις έκανα λεπτές δεν είχαν ελαστικότητα!

      Διαγραφή
  19. Κανουμε συχνα μπαρμπεκιου και νομιζω οτι η συνταγη αυτη ειναι οτι πρεπει!Γραφω αμεσως τηνσυνταγη.....Να εχεις μια ομορφη εβδομαδα.misirlou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μισιρλού αν κάνετε BBQ, συνοδεύουν ωραία τα ψητά οι σπιτικές πιτούλες! Καλή βδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
  20. Και μόλις έψαχνα συνταγή για πιτούλες, δοκιμασμένη και με εγγύηση!
    Την βρήκα και σε ευχαριστώ πολύ Αγγελική μου!!
    Σε φιλώ, καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Εύα μου! Περιμένω εντυπώσεις! Φιλάκια

      Διαγραφή