Δυο τυράκια σφαέλα (το ένα φορμαρισμένο σε καλαθάκι και το άλλο όπως βγαίνει από την τσαντίλα) και η τυρο-μπαλίτσα στο πρώτο πλάνο είναι μυζήθρα. |
Το Πάσχα πέρασε πριν καλά καλά το καταλάβουμε!
Ελπίζω να περάσατε καλά και να είσαστε γεροί!
Και εδώ στην Ν Αφρική όπως όλη η Ελληνική Παροικία τηρήσαμε σχεδόν όλα τα Πασχαλινά έθιμα της χώρας μας! Κόκκινα αυγά, πασχαλινά κουλουράκια, τσουρέκια, (εναλλακτική) μαγειρίτσα, εκκλησία, Ανάσταση, αρνί στην σούβλα, όλα έγιναν όπως προβλέπονται από την παράδοση! Βέβαια, εδώ δεν υπήρχαν βεγγαλικά και στράκα - στρούκες μετά την Ανάσταση, ούτε συκωταριές, κεφαλάκι αρνιού κλπ, που δεν πωλούνται στα κρεοπωλεία (και μπορώ να πω ότι, δεν μου λείπουν καθόλου)! Ποτέ δεν μου άρεσαν, δεν τα έτρωγα... Μόνο το κοκορέτσι δοκίμαζα!
Είναι εδώ και η μικρή κόρη μου και το απολαμβάνω! Οπότε αν αργώ να φανώ να ξέρετε ότι καλοπερνάω και θα με δικαιολογήσετε!
Πριν από το Πάσχα σας είχα υποσχεθεί κάτι παραδοσιακά Ελληνικό! Τι ποιο παραδοσιακό από την σπιτική ετοιμασία τυριού που αναρτώ σήμερα!
Νομίζω ότι όσοι γεννιούνται σε αστικά κέντρα, όπως εγώ, αποκτούν διαφορετικές εμπειρίες και γνώσεις από όσους μεγαλώνουν ή έχουν "γερές" ρίζες σε χωριά. Αυτό είχε να κάνει και με την μαγειρική! Δεν είχα ιδέα πώς φτιάχνονται τυρί, ψωμί, φύλλο για πίτα κλπ. Αντιθέτως εύκολα μπορούσα να φτιάξω ένα κονσομέ, μια πατ μπριζέ, μια μπεσαμέλ ή μαγιονέζα για το ψάρι μας (μη κοιτάτε που τώρα ούτε να το ακούσω δεν θέλω να καταστρέψω έτσι ένα νόστιμο ψαράκι…)
Οι φίλοι, το διάβασμα και το ίντερνετ με βοήθησε να μάθω ένα σωρό πράγματα για τις παραδοσιακές συνταγές που αγνοούσα! Ιδιαίτερα να μάθω να ανοίγω χωριάτικο φύλλο για τις πίτες, να φτιάχνω ψωμί και να πήζω τυρί!
Η Βαγγελιώ στο hungry.gr και η Σταυρούλα Μ. στο HFL μου έμαθαν να ανοίγω φύλλο για πίτες με τη μέθοδο του ήλιου Επίσης η Σταυρούλα μου έμαθε το προζύμι του Σταυρού για να ετοιμάζω παραδοσιακό προζυμένιο ψωμί. Μετά ήταν και το βιβλίο της Κικής για τα ψωμιά που βελτίωσε τις γνώσεις μου. Τις βελτίωσε τόσο που φέτος στο Αναστάσιμο τραπέζι μας είχαμε Ζακυνθινή Λαμπροκουλούρα!
Το τυρί το ξεκίνησα φτιάχνοντας πανίρ! Η Σταυρούλα στο HFL και η Κική στην Μικρή Κουζίνα (ξανά) με μάθανε! Η χαρά μου ήταν μεγάλη, που το κατάφερα και ήταν τόσο απλό!
Με το τυρί υπήρξε και συνέχεια!
Η Σταυρούλα μου χάρισε πυτιά τυριού και μια τσαντίλα (κάτι σαν τουλπάνι που το χρησιμοποιούμε για να φιλτράρουμε το γάλα από ξένα σώματα ή το πηγμένο τυρί από το τυρόγαλο).
Πυτιά τυριού και τσαντίλα |
Ξεκίνησα λοιπόν δειλά τις πρώτες μου προσπάθειες για να φτιάξω φέτα! Είναι απλό πράγμα! Καλό γάλα και θάρρος χρειάζονται, γιατί στις οδηγίες που έχει η πυτιά αναφέρονται δόσεις για 100-130 κιλά γάλα που πρέπει να τροποποιηθούν σε δόσεις κατάλληλες για το σπίτι μου δηλαδή max 3 Kg γάλα…
Στο σημείο αυτό η Σταυρούλα μου έδωσε κατευθύνσεις και βοήθεια…
Τελευταία μου έστειλε την συνταγή για την παρασκευή τυριού σφαέλα και μυζήθρας!
Το κείμενο που ακολουθεί και οι φωτογραφίες είναι της Σταυρούλας! Με την μανούλα της την κυρία Ματούλα έφτιαξαν τυρί σφαέλα και μυζήθρα φωτογραφίζοντας την διαδικασία βήμα βήμα!
Η Σφέλα ή Φέτα της φωτιάς είναι ένα είδος φέτας με αναθερμασμένη τυρόμαζα, που φτιάχνεται στην νότια Πελοπόννησο και αρέσει πολύ. Είναι τυρί άλμης, όπως η φέτα και τρώγεται με τους ίδιους τρόπους. Κανονικά κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα. Συντηρείται μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή τενεκεδένια δοχεία.
Η πρώτη φάση κατασκευής του τυριού είναι ακριβώς η ίδια όπως και η κατασκευή της φέτας. Όμως η σφαέλα έχει ακόμα κάποια «βήματα»! Αλλά ας περάσουμε στο κείμενο της Σταυρούλας Μ.:
Πολύ καιρό ήθελα να καταγράψω τούτη τη συνταγή, αλλά για διαφόρους λόγους και γεγονότα δεν τα κατάφερα. Αφορά στην παρασκευή του τυριού που στην Ν. Πελοπόννησο είναι γνωστή σαν σφέλα. Βέβαια η σφέλα γίνεται με αιγοπρόβειο γάλα, αλλά εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γνωστό μας παστεριωμένο αγελαδινό γάλα για να φτιάξουμε ένα πολύ νόστιμο συμπαγές, ελαφρώς σκληρούτσικο τυρί, που θα καταναλώσουμε άμεσα, με υφή που μοιάζει κάπως με το χαλούμι. Και συνεχίζω με την παρασκευή μυζήθρας.
Η φέτα της φωτιάς ή σφέλα και μυζήθρα
ΥΛΙΚΑ (για περίπου 900 γρ. τυρί)
6 κιλά γάλα + ½ για την μυζήθρα
½ φλ νερό
¼ κ.γ. πυτιά τυριού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ζεσταίνουμε το γάλα στους 30-35 βαθμούς (χλιαρό)
2. Διαλύουμε την πυτιά στο νερό και την προσθέτουμε στο γάλα ανακατεύοντας καλά.
3. Μετά 2 ώρες (ή και νωρίτερα) θα πήξει. Μοιάζει με γιαούρτι. Στο στάδιο αυτό αν στραγγίσουμε θα έχουμε απλή φέτα.
Πήξιμο |
«Κόψιμο» |
Ζέσταμα της τυρόμαζας |
6. Κόβουμε σε φέτες και αλατίζουμε.
Αλατισμένες φετούλες |
7. Τρώγεται ωμό, σαγανάκι στο τηγάνι αλλά και στη σχάρα. Η σκληρούτσικη υφή του βοηθά απίστευτα και δεν διαλύεται.
8. Αν στον ορό (τυρόγαλο) προσθέσουμε λίγο γάλα και φέρουμε το μίγμα σε σημείο βρασμού στην επιφάνεια θα εμφανιστεί αφρός, που τον μαζεύουμε με μια τρυπητή κουτάλα και θα έχουμε έτσι και λίγη μυζήθρα. Αν για κάποιο λόγο δεν σας πετύχει η μυζήθρα προσθέστε χυμό λεμόνι, οπότε θα πάρετε σε μορφή πανίρ όλο το υπόλοιπο τυρόπηγμα.
Φτιάχνοντας μυζήθρα |
Την τεχνική λοιπόν του μαζέματος με την τσαντήλα μου την έδειξε η μαμά μου και την φωτογράφισα. Δεν είναι δύσκολο, αλλά θέλει λίγη εξάσκηση γι' αυτό προτείνω τον πρώτο τρόπο!
Μαζεύουμε την τυρόμαζα |
Έχει σχηματισθεί η τυρόμαζα |
Βάζουμε την μια πλευρά από το τουλουπάνι στην άκρη της κατσαρόλας και το βυθίζουμε μέχρι τον πάτο |
Σέρνουμε στον πάτο της κατσαρόλας την τσαντίλα προσπαθώντας να περικλείσουμε την τυρόμαζα και να βγει η άκρη στην άλλη πλευρά της κατσαρόλας |
Όλη η τυρόμαζα μαζί με ορό έχει μπει μέσα στην τσαντίλα |
Μαζεύουμε τις άκρες του πανιού |
Το δένουμε σφιχτά και το κρεμάμε να στραγγίσει |
Σταυρούλα σε ευχαριστώ πολύ που μου εμπιστεύτηκες αυτή την συνταγή! Επίσης θέλω να ευχαριστήσεις εκ μέρους μου την χρυσοχέρα μανούλα σου, την κυρία Ματούλα, που μας έμαθε την τεχνική της και να της ευχηθώ τα καλύτερα! Να είναι γερή και να σε καμαρώνει!
Θεωρώ πολύτιμες αυτές τις συνταγές της Ελληνικής Παραδοσιακής Κουζίνας και πρέπει να διαδίδονται για να μη χαθούν, να έχουμε την δυνατότητα να φτιάχνουμε τέτοιες λιχουδιές στο σπίτι ελέγχοντας σε ένα βαθμό την ποιότητα, κάνοντας οικονομία και βέβαια για να απολαμβάνουμε όπου και αν βρισκόμαστε τις γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε!
Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες. Οι γονείς μου έφτιαχναν τυρί και γιαούρτι αλλά δυστυχώς δεν είχα την πρόνοια να καταγράψω τα βήματα. Μια οι σπουδές μια οι δουλειές με απομάκρυναν από κάποιες διαδικασίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόσφατα σε ταξίδι μου στη Ν. Πελοπόννησο είδα σε πρατήριο τυριών τη σφέλα αλλά με απέτρεψαν να την αγοράσω λέγοντας μου ότι είναι τυρί πολύ αρμυρό.
Σου εύχομαι και πάλι Χρόνια Πολλά και να απολαύσετε την υπέροχη παρέα σας.
Πολλά φιλιά
Η Λαλάνα λέει:
ΔιαγραφήΗ σφέλα στήν εποχή της είναι σαν λαστιχάκι.Εγώ όταν στο χωριό δεν έχει άλλη, πάω στο Κοπανάκι στον Διακουμή. Μετά τήν εποχή της, οταν την πέρνουμε συσκευασμένη είναι αλμυρή. Τί κάνω τότε για να την ξανακάνω λαστιχάκι; Tην κόβω κομμάτια και τη σκεπάζω με νερό σε τάπερ. Σε δυο τρείς ημέρες αρχίζει απέξω και μαλακώνει. Συνεχίζω να τήν κόβω σε μικρότερα κομμάτια ώστε αυτή η μαλακή κρούστα να φτάσει παντού.Φυσικά η αλμυρή γεύση φεύγει. Να αλλάζετε το νερό, οταν γαλακτώνει. Φτιάξτε τόστ με αυτή τη μαλακή σφέλα. Γεμίστε πιπεριές κέρατο μαζί με δυόσμο. Βάλτε τη στα γεμιστά. Μμμμ!!!
Χριστός Ανέστη,Αγγελική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πληροφορίες σου μαζί με τις φωτογραφίες το κάνουν να φαίνεται πολύ εύκολο-το ζήλεψα το τυράκι σου,γενικά λατρεύω τη φέτα και τα άσπρα τυριά.
Να περάσεις όμορφα με τις κόρες σου!
Φιλιά!
Υπέροχη ανάρτηση! Ευχαριστούμε!Καλέ εσύ τα καταφέρενεις καλύτερα από οποιδάποτε μεγαλωμένη σε βουνά και σε λαγκάδια και σε βοσκοτόπια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι μου θύμησες! Το φύλλο για πίτες της σχωρεμένης της πεθερούλας μου που είχα στείλει στο hungry και κυκλοφορεί τώρα στα διαδικτυακά σοκάκια ενώ εγώ δεν το έβαλα στο blog αφού είναι μακεδονική συνταγή :-)
Σπιτική μυζήθρα έχω φτιάξει πολλές φορές αλλά σφέλα δεν έχω δοκιμάσει! Υπέροχη ανάρτηση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTirakiiii ffffffffff me psomaki? ffffffff
ΑπάντησηΔιαγραφήFilia
F
Τις ευχαριστίες σας στην Σταυρούλα και την μαμά της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου, η μαμά μου δεν νομίζω ότι ήξερε το παραμικρό για τυρί και γιαούρτι! Το καλό με τα σπιτικά τυριά είναι ότι μπορείς να ρυθμίσεις το αλάτι! Το κακό είναι ότι, το γάλα δεν είναι τόσο καλό... Όμως εγώ τα χαίρομαι κάτι τέτοια!.
Ελένη μου σε ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω! Χρόνια πολλά! Οι πληροφορίες είναι της Σταυρούλας! Όπως και οι φωτογραφίες και όλα! Πραγματικά η διαδικασία για την παρασκευή μικρής ποσότητας τυριού φέτας είναι εύκολη! Σφαέλα δεν έχω κάνει, αλλά φαίνεται απλούστατη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μια μου κόρη είναι εδώ!Φιλάκια
Vita μου, άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας... Απλά θέληση έχω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακεδονίτικη συνταγή, μα εύκολη το φύλλο με την μέθοδο του ήλιου! Και εγώ πάντα θυμάμαι την... δασκάλα:))
Λίλα μου, και τούτα τα τυράκια εύκολα είναι! Μόνο η πυτιά χρειάζεται! Δοκίμασε και πες μου εντυπώσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦ.-ακι μου, ψωμοτύρι!!!! (λαγάνα ffffffffff) Χαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτική ανάρτηση Αγγελική μου! Καταγραφή μιας διαδικασίας που λίγοι πια ακολουθούν. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι, όπως εσύ, η Σταυρούλα, η Κική, η Vita κ.α. (για να μην τους αδικώ) που αξιολογούν και αξιοποιούν την παράδοσή μας και την εμφανίζουν με τρόπο εύληπτο και εύκολο, ωθώντας και άλλους που ίσως έχουν μεράκι να το δοκιμάσουν. Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δυστυχώς μόνο ρικότα (από αμερικανική συνταγή) και cottage cheese (από γερμανική συνταγή μεταφρασμένη στα αγγλικά) φτιάχνω ωσάν να χάθηκαν τα ελληνικά τυριά ...
Πάντως με λίγη λαγανίτσα δεν θα μου ερχόταν καθόλου άσχημα να έτρωγα τώρα λίγο από αυτό το όμορφο αυτό τυράκι!
Χρόνια πολλά ξανά και να περνάς καλά τώρα ειδικά που είναι και η κορούλα σου κοντά σου.
Χριστός Ανέστη Αγγελική μου, Χρόνια Πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μου θύμισες με αυτή σου την ανάρτηση... ο παππούς μου στη Νάξο έφτιαχνε τυριά (με πιο πρωτόγονο τρόπο βέβαια) κι εγώ σαν παιδάκι καθόμουν και χάζευα τη διαδικασία...
... μην μου βάζεις ιδέες... λες; :)
Αγγελική χρόνια πολλά και να καλοπεράσεις!!! Δικαιολογείσαι απόλυτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέτοιες συνταγές πρέπει να καταγράφονται γιατί είναι σπάνιες! Μπράβο σε σένα και τη Σταυρούλα!
Χρόνια πολλά Αγγελική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα και ενημερωτική ανάρτηση. Μου έχει μείνει η απορία γιατί το τυρί αυτό το λένε "της φωτιάς".
Πάντως, ό,τι τυρί και να φτιάξει κανείς, με αγνές πρώτες ύλες και παραδοσιακές μεθόδους θα βγει υπέροχο!
Όταν ήμουν μικρή, η μητέρα μου έφτιαχνε τυρί από το γάλα της κατσίκας μας, η γεύση του ήταν το κάτι άλλο...
χρονια πολλα αγγελικη μου! εχεις απολυτο δικιο! οι παραδοσεις πρεπει να τηρουνται!!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα περνας καλα!!!
Αχ τι μου θύμισες! Η γιαγιά μου παλιότερα έκανε τυρί, το δικό μας "καλαθάκι" και την έβλεπα να κάνει όλη αυτή την διαδικασία με τόση σχολαστικότητα και θυμάμαι να περιμένω να μου δώσει να δοκιμάσω το "γυαλί".
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά να είσαι Αγγελική μου! φιλιά!
Aγγελική μου εγώ και η μαμά μου σ’ ευχαριστούμε για την φιλοξενία αλλα και την εξαιρετική επιμέλεια του ποστ. Το Μ. Σάββατο έπηξα 1 κιλό περίπου και ψήθηκε σε φέτες δίπλα στον οβελία στη σχάρα έτσι για το πρώτο ουζάκι.. Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει σε αγροτικό σπίτι έχω τούτα τα βιώματα που για πολλά χρόνια τα είχα αφημένα. Όμως μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πόσο πολύτιμα είναι και προσπαθώ να τα καταγράψω και να τα μεταδώσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σας όλους για τα σχόλια. Πιστεψτε με τουτο το τυρακι δεν ειναι καθολου δυσκολο. Και μπορουμε να το φαμε αμεσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθη έχει δίκιο η Αγγελική, το αλάτι στο σπίτι το ρυθμίζεις. Βλέπεις παλιά το «παταγαν» στο αλάτι για να μην χαλάσει.
Σοφία Ζ πως φτιάχνεις ρικοτα και κοτατζ;
Dark Chef Λέγεται της φωτιάς επειδή το ξαναβάζουμε στη φωτιά
ω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήείσαι αστέρι
για μένα τέτοιου είδους σχέση με την κουζίνα μοιάζει τόσο μακρινή...
χρόνια πολλά!!!
Καλήμέρα Αγγελική, Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά. Πολύ ωραία η ανάρτησή σου, μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια που ερχόταν στο σπίτι μας Το Πάσχα το φρέσκο τυρί με τον ίδιο τρόπο που ερχόταν και στο σπίτι της Σταυρούλας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα εδώ στα "Ξένα¨ πού να βρω πυτιά για να φτιάφω τόσο όμορφο τυράκι; Καημός!
Α, στο blog μου σου αφιέρωσα ανάρτηση για την κανέλα. Την είδες;
κοριτσάκι μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια σου Πολλά,Χριστός Ανέστη αν και καθυστερημένα λόγω της Πασχαλιάτικης κοπάνας μου...
τυράκι έχω φτιάξει κι εγώ με συνταγή της ΛΙΛΑΣ και ήταν τέλειο...
θα δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή...
να είσαι καλά και ευχαριστούμε...
φιλιά πολλά και να έχεις μια τέλεια Πρωτομαγιά...-:))
Και εδώ τα ίδια! Η μαμά μου δεν νομίζω να μπορούσε να φανταστεί ότι θα έκανε τυρί, ή ψωμί εδώ που τα λέμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χρήσιμες οι πληροφορίες, μου αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις αν και δεν ξέρω αν θα κάνω μόνη μου ποτέ:))
Πάντα έτσι όμορφα να περνάτε!
Χριστός Ανέστη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύο από τις πιο παλιές φίλες, της hungoπαρέας, με κάνατε να συγκινηθώ.
Τα γράψατα τόσο όμορφα, τα απεικονίσατε τόσο τέλεια... και θέλω να πιστεύω, πως θα τα βρουν οι "αρχαιολόγοι" του Internet κάποια μέρα και θα μάθουν τι σημαίνει παράδοση, και τι σημαίνει φιλία, έστω και μέσω διαδικτύου.
Να στε και δύο καλά, Αγγελική και Σταυρούλα πολλά φιλιά.
Αλλά και στις άλλες, Βαγγελιώ, Κική, Ξανθή, Μαρία... Υγεία κόρες μου και καλή Πρωτομαγιά σας εύχομαι.
Χριστός Ανέστη! Να περνάς καλά με την κορούλα σου και με τους δικούς σου ανθρώπους και να φτιάχνεις πάντα νόστιμα τυριά. Μου άνοιξες την όρεξη τώρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Δέσποινα
Μηπως εσυ δεν εισαι χρυσοχερα βρε κοριτσι μου;Αγγελικη μου πολυ ωραιες οι πληροφοριες σου και για μενα ιδιαιτερα συγκινητικες.Θυμηθηκα την μητερα μου που ακολουθουσε την ιδια ακριβως διαδικασια για να φτιαξει φετα και μυτζηθρα.Και το γαλα που ειχε τοτε ητανε αγνο, προβειο και συχνα εφτιαχνε και γιαουρτι.Εγω βεβαια δεν τα αγγιζα ολα αυτα και ζητουσα να αγορασω τυρι απο τον μπακαλη γιατι νομιζα οτι το τυρι της μητερας μου μυριζε ασχημα.Ποσο εχω νοσταλγισει τωρα αυτες τις υπεροχες γευσεις.Να εισαι καλα Αγγελικη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική αυτή σου η ανάρτηση είναι καταπληκτική! Πάντα ήθελα να μάθω πώς να φτιάχνω τέτοια τυριά. Όντας μεγαλωμένη στην Αθήνα δεν έχω ιδέα για το πώς να φτιάξω τυρί, όπως κάποιοι άλλοι που είναι τόσο μα τόσο τυχεροί. Κάποια στιγμή όμως θα το προσπαθήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για την συνταγή.
Καλό μήνα!
Πρώτα απ' όλα να ευχηθώ χρόνια πολλά! Και του χρόνου! Μετά, να πω ότι αγγίζεις ευαίσθητο σημείο μου! Παρασκευή τυριού! Ξέρεις πόσο μου αρέσει! Μα είναι τόσο ωραίο να φτιάχνεις μόνη σου τυράκι, ψωμάκι, όλα αυτά τα παραδοσιακά! Και η Σταυρούλα είναι μαστόρισσα σ΄αυτά! Μπράβο και στις 2!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ παιδί της πόλης, ποτέ μου δεν έχω φτιάξει τυρί και να πω την αλήθεια μου μέχρι σήμερα δεν είχα σκεφτεί να φτιάξω, όμως φαίνεται τόσο απλό.... Ευχαριστούμε λοιπόν και εσένα και την Σταυρούλα και την μαμά Ματούλα!!!
Χρόνια Πολλά κι ευχαριστώ τόσο εσένα Αγγελική μου, όσο και τη Σταυρούλα. Τη συνταγή της δοκίμασα κι εγώ με μικρή επιτυχία (θετική σκέψη αντί να πω με μεγάλη αποτυχία) όταν μου χάρισε πυτιά και τσαντίλα. Μα θα ξαναδοκιμάσω με τη συνταγή ανοιχτή βήμα-βήμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ειστε καλά και οι δυο σας ή μάλλον κι οι τρεις μια και η πρώτη διδάξασα ειναι η τρίτη και καλύτερη, η κ. Ματούλα.
Φιλιά Νένα
Ουπς Νενα μου τι εγινε; Μηπως ηταν πιο ζεστο το γαλα απ' οτι πρεπει; Τι εγινε ακριβως; Δεν επηξε; Τι; Δωσε συμπτωματα να βγει διαγνωση. Ξαναπροσπαθησε το και ρωτησε με οτι θες. Φιλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες σας για την πολύτιμη πληροφορία και για το ληθαράκι σας για τη διάδοση της παράδοσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό νότια Πελοπόννησο και γω και οι γιαγιάδες μου "μαστόρησσες". Εγώ δεν έτυχε να μάθω γρι -κάτι οι σπουδές κάτι οι δουλειές και η αστικοποίηση- μόνο την εικόνα έχω από το σπίτι με διάφορα τυροκεφαλάκια που τα κρεμούσε στο κατώι και μύριζε ολόκληρο.
Εκτιμώ σιγά σιγά όλο και περισσότερο τη δουλειά που γινόταν τα παλιά τα χρόνια και φτιάχναν σπιτικά προϊόντα. Πραγματικά πιστεύω ότι η παράδοση δεν πρέπει να χαθεί και μεις οι νέοι θα πρέπει να δοκιμάζουμε να φτιάχνουμε πράγματα με τα χεράκια μας.
Να 'στε καλά! Κρατώ τη συνταγούλα σας και θα τη δοκιμάσω σύντομα.
Να τα περνάτε πάντα έτσι όμορφα και μονιασμένα (που 'λεγε κι η γιαγιά μου)!
Νικολέττα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Συμφωνούμε απόλυτα για την διατήρηση της Ελληνικής Παράδοσης! Κατέγραψε όσο είναι καιρός ότι μπορείς να διασώσεις από την κληρονομιά της οικογένειάς σου! Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια συνταγή ούτε ένα έθιμο!
ΔιαγραφήΚαι όπως έλεγε η γιαγιούλα σου να περνάμε όμορφα και μονιασμένα! Φιλιά από Ν Αφρική
προσπαθοθσα ποσο καιρο να φτιαξω σφελα και δεν μπορουσα κανεις δεν μου ειχε πει οτι μετα απο δυο ωρες ζεστενω παλι το τυρι στους 38-40 βαθμους και οτι το ανακατευω για 10 λεπτα και μετα το στραγγιζω συγχαριτηρια πολλα.
ΑπάντησηΔιαγραφή