Ο Dim παρακολουθεί το μπλογκ μου και μου έστειλε πριν από αρκετό καιρό μια συνταγή ενός γλυκού, που είχαν φτιάξει στο σπίτι με την Λ. και την Φ. και, όπως μου είπε, το εξολόθρεψαν "εν ριπή οφθαλμού"! Τίτλος του γλυκού : Gâteau chocolat aux amandes, όπως λέμε: Γλυκό σοκολάτα με αμύγδαλα!
Προσπάθησα να το "ξεχάσω"... Το έχω πει ότι προσπαθώ να μη τρώω γλυκά... Προσπαθώ, όχι ότι δεν τρώω... Θέλω να πω, το είχα φυλάξει στις συνταγές "προς εκτέλεση" και περίμενα την κατάλληλη στιγμή! Έτσι λοιπόν όταν θέλησα να ετοιμάσω ένα γλυκό, για να το προσφέρω σε φίλους, βρήκα την ευκαιρία να το κάνω!
Με την συνταγή που μου έδωσε ο Dim έφτιαξα ένα ταψάκι 22Χ19 εκατοστά και με μια μικρή ποσότητα που κράτησα, γέμισα ένα ράμεκιν για... να δω αν είναι καλό!
Ένα έχω να πω: Είναι υπέροχο!
Δυο υλικά το απογειώνουν: καλής ποιότητας σοκολάτα και εκλεκτά αμύγδαλα!
Ας δούμε την συνταγή!
Χρειάστηκα:
250 γρ αμύγδαλα ωμά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη (με τις φλούδες τους)250 γρ σοκολάτα κουβερτούρα (αν είναι και 70% η 80 % ακόμα καλύτερα)
80 γρ βούτυρο (και επιπλέον λίγο για το ταψί)
6 αυγά, χωρισμένα τα ασπράδια
200 γρ ζάχαρη
1 φλιτζανάκι καφέ Grand Marnier, Cordon Rouge (σηκώνει και παραπάνω )
Χτυπάμε το ασπράδι των αυγών σε μαρέγκα σφιχτή, να δημιουργούνται κορυφές. Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο με την σοκολάτα σε μπαιν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (εγώ φοβήθηκα και το έκανα στους 180). Ετοιμάζουμε την φόρμα. Την βουτυρώνουμε και την πασπαλίζουμε με λίγο τρίμμα αμυγδάλου.
Ανακατεύουμε να ενοποιηθεί η σοκολάτα με το βούτυρο και αφήνουμε να χαμηλώσει λίγο η θερμοκρασία.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών, να ενώσουν και προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας. Προσθέτουμε ανακατεύοντας την ζάχαρη, το λικέρ και τα τριμμένα αμύγδαλα.
Όλα τα παραπάνω τα αδειάζουμε στο μπολ με την μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο, χωρίς να ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς (ή 1 ώρα στους 180, όπως έκανα).
Το γλυκό παραμένει υγρό εσωτερικά, όπως και τα μπράουνις! Δεν φουσκώνει ιδιαίτερα στο ψήσιμο. Επειδή δεν έχει καθόλου αλεύρι, χρειάζεται προσοχή στο ξεφορμάρισμα, γιατί είναι πολύ αφράτο!
Μπορούμε να το σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με άχνη, με μια μπάλα παγωτό κρέμα, με crème anglaise, crème fraîche, με καραμελωμένα φρούτα του δάσους ή με ότι άλλο μας αρέσει!
Δοκιμάστε το! Γίνεται γρήγορα, είναι εύκολο και είναι από τα καλύτερα κέικ σοκολάτας, που έχω ετοιμάσει!
Dim σε ευχαριστώ και αν έχεις και άλλες συνταγές μη με ξεχνάς!Ενημέρωση 22.1.2011 Στο σχόλιο που έγραψε ο Dim λέει: Χαίρομαι που σας άρεσε! Στο μεταξύ το έχω βελτιώσει καθώς έβγαλα εντελώς το βούτυρο εκτός από την απαραίτητη ποσότητα για το βουτύρωμα του ταψιού, και μείωσα την ζάχαρη στα 180 gr. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο και η έλλειψη του βουτύρου δεν ήταν αισθητή! Σε επόμενη απόπειρα πρόσθεσα στα παραπάνω και δύο πορτοκάλια βρασμένα και λιωμένα σε μπλέντερ (έκλεψα την ιδέα από παλιότερη συνταγή της Αγγελικής). Έγινε βέβαια ένα άλλο γλυκό το οποίο είναι επίσης θεϊκό, αν και στην Φ. αρέσει η πρώτη εκδοχή. Το γλυκό που αναφέρει ο φίλος μου ο Dim είναι το κέικ με σοκολάτα, που δεν παχαίνει (???)
Αγγελική λυγώθηκα! ότι πρέπει για πρωϊνό! μπράβο σου και στον φίλο σου Dim μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα να έχεις :-)
Αγγελικουλα καλη σου μερα...τι μας κανεις πρωι πρωι??? τελειο φαινεται και οχι μονο φαινεται ειμαι σιγουρη οτι ειναι κιολας...γεια στα χερακια σου!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλακια πολλα!!!
Καλημέρα.Άντε τώρα να κάνεις δίαιτα με τέτοιους πειρασμούς. Τι γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθείς...αλλά δεν τα καταφέρνεις Αγγελικούλα μου! Κάτι μου θυμίζει αυτό... αλλά τι να λέμε τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι' αυτό είναι οι φίλοι καλή μου, για να μας δίνουν τέτοιες συνταγές.
Τα συγχαρητήρια μου στον φίλο σου.
Από κάποια από τις συνταγές σου, που έκανα παλιότερα και μετά, έχω αρχίσει να βάζω αμύγδαλα σε γλυκά και μας έχουν ξετρελάνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το δοκιμάσω αυτό σε κάποια γιορτινή μέρα!!
Καλημέρα!!!
Πότε φεύγεις θα σε δούμε;;
Συγχαρητήρια και στους δυο σας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικό γλυκό!!!
Πόσο γρήγορα μπορώ να έχω ένα κομματάκι; :)
Φιλάκια πολλά
Μπράβο...ωραία ιδέα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα υπ' όψιν σίγουρα....
Φιλιά Αγγελική, σ' ευχαριστούμε!
Κολαστικό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταγράφηκε προς εφαρμογή!!
Καλημερούδια!
Σοκολατένιο και ονειρεμένο, μοιάζει όντως πολύ καλό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον που σ' αυτή τη συνταγή βάζουμε τα αμύγδαλα με τη φλούδα τους. Θα κάνουν έτσι κάποια διαφορά στη γεύση.
Το βάζω κι εγώ στα υπ' όψιν. :)
Εξαιρετικό, με αγαπημένα υλικά και πολύ ωραία παρουσίαση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφες που είναι αυτές οι φιλίες!
Γειά σου Αγγελική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά τα ρεβιθια το γλυκό ήταν ότι έπρεπε.Μόνο που προασπαθεις να τα ξεχάσεις εσύ και τα θυμίζεις σε εμάς. Εγώ το αντέγραψα και το ξέχασα αυτομάτως, για να το θυμηθώ ξανά σε κάποια ''ειδική'' περίσταση, όπως εσύ. Φιλιά.
Υ.Γ Απ΄ότι βλέπεις όλες έχουμε πρόβλημα και το βάλαμε στα υπ΄όψιν.
Aggeliki, to keik fainetai poli moist kai san xioni exei pefti me thn axni zaxari.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά ιδιαίτερο το γλυκάκι του Dim! Πολύ λαχταριστό! Αχ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω, τρώμε καλά στην Αθήνα...!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓ.
Eξαιρετικό!!!! Λυπηθείτε με.....πρέπει να κάνω δίαιτα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστό σαν αμαρτία!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ Παναγιά μου, τι ηθελα απόψε να σε επισκεφτώ????Εγώ το σημειώνω πάντως και μόλις τελειώσουν οι μέρες στέρησης που περνάω,θα του δώσω και θα καταλάβει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Βράδυ!!!!
Χαίρομαι που σας άρεσε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο μεταξύ το έχω βελτιώσει καθώς έβγαλα εντελώς το βούτυρο εκτός από την απαραίτητη ποσότητα για το βουτύρωμα του ταψιού, και μείωσα την ζάχαρη στα 180 gr. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο και η έλλειψη του βουτύρου δεν ήταν αισθητή!
Σε επόμενη απόπειρα πρόσθεσα στα παραπάνω και δύο πορτοκάλια βρασμένα και λιωμένα σε μπλέντερ (έκλεψα την ιδέα από παλιότερη συνταγή της Αγγελικής). Έγινε βέβαια ένα άλλο γλυκό το οποίο είναι επίσης θεϊκό, αν και στην Φ. αρέσει η πρώτη εκδοχή.
Ax, akoma den fagame gia bradu kai egw thelw glyko! Teleio fainetai. Mou aresei to Grand Marnier pou ebales.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φιλίες αυτές δεν περιγράφονται...δεν αναλύονται, όπως ακριβώς το είπες...είναι γλυκιές σαν τη συνταγή που σου έστειλε ο φίλος σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου!
Αχ Αγγελικούλα μου! Τι μου κάνεις πρωινιάτικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΙΡΑΣΜΟΣ!
Aφροδίτη μου, ο Dim και εγώ σε ευχαριστούμε! Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓωγούλα, είναι πολύ καλό! Δοκίμασέ το!
Vita, όπως το λες! Πειρασμός! Αχ, άσε με στον πόνο μου! Ευτυχώς το κέικ το πήγε η κόρη μου σε φίλους και έτσι απλά το δοκίμασα !
Πηνελόπη μου για να μη το φάω το χάρισα! Τα παιδιά που το χάρηκαν είπαν, ότι το κακό που είχε ήταν ότι ήταν μόνο ένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου λατρεύω τα αμύγδαλα! Και πάντα βρίσκω ένα τρόπο να τα προσθέτω στις συνταγές μου. Ή να διαλέγω συνταγές που τα περιέχουν…
Αστεράκι σε ευχαριστούμε! Με το συγκεκριμένο γλυκό ατυχήσαμε! Στο επόμενο θα σου πω!
Δάφνη αν το φτιάξεις διάβασε και αυτά που συμπλήρωσε ο Dim στο σχόλιο που έκανε! Φιλάκια και από μένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη είναι σοκολαστικό! Να είσαι καλά!
Dark Chef είναι πολύ καλό για σοκολατοφάγους! Το φλούδι του αμύγδαλου είναι υγιεινό και κάνει διαφορά στη γεύση, όπως λες! Αν τα αμύγδαλα είναι καλής ποιότητας, είναι υπέροχο το άρωμά τους!
Taste Advisor οι φοιτητικές φιλίες πραγματικά είναι ξεχωριστές!
ΑπάντησηΔιαγραφήpara-kelsoscooks το φαντάζομαι ότι δεν είμαι η μόνη που προσέχω! Στα υπόψη λοιπόν!
Peter όπως το λες! Είναι ζουμερό! Όσο για την άχνη… ήταν για τις ανάγκες της φωτογράφησης!
Μαράκι , λαχταριστό όπως το λες! Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΓ. τρώμε καλά? Το αποχαιρέτησα άμεσα μετά την ετοιμασία του! Μη ζηλεύεις άδικα! Θα στο φτιάξω όταν βρεθούμε!
Anthivolon και εγώ στο ίδιο πρέπει είμαι μπλεγμένη! Σου στέλνω… αγωνιστικούς χαιρετισμούς!
Λίλα σαν αμαρτία! Και έχω μια ροπή…
ΑπάντησηΔιαγραφήRiri το κακό με μένα είναι ότι οι μέρες στέρησης θα κρατήσουν καιρό… Διαρκώς πρέπει να προσέχω!
Αγαπητέ Dim-ακι με την σειρά μου πρέπει να σε ευχαριστήσω για την υπέροχη συνταγή! Τα παιδιά που το έφαγαν ενθουσιάστηκαν! Δέχτηκα πολύ κολακευτικά σχόλια! Σε ευχαριστώ!
Χωρίς βούτυρο? Θα με «αναγκάσεις» να το ξανακάνω! Όχι τίποτα άλλο για να διαπιστώσω αν είναι καλό… Αν βάλεις και πορτοκάλι ολόκληρο θα γίνεται όπως το κέικ που δεν παχαίνει (λέμε τώρα). Και εγώ σαν την Φ. ανάμεσα στα δυο προτιμώ το δικό σου!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Μαρία είναι πολύ καλό! Δοκίμασέ το!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρα οι φιλίες έχουν και το καλό ότι δεν παχαίνουν! :))
Δροσοσταλίτσα στους πειρασμούς πρέπει να ενδίδουμε! (πότε πότε):)
εεεε μια στο τόσο ένα γλυκάκι το χρειαζόμαστε :)
ΑπάντησηΔιαγραφήοι δε φιλίες που ωριμάζουν με το χρόνο και δε νιώθουν αποστάσεις ειναι οι καλύτερες :)
καλή βδομάδα να έχεις
Ωωωωω σοκολατενιος πειρασμος.Καλη εβδομαδα να εχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι λοιπόν;E allora? Αν το χρειαζόμαστε? Σαν τρελές! Καλή βδομάδα και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημιουργία μου, όπως το λες! Πειρασμός! Να είσαι καλά!
Μου αρέσουν πολύ τα γλυκά με αμύγδαλο αντί για καρύδι! Εμπιστεύομαι τη γεύση σου ότι ηταν ωραίο!
ΑπάντησηΔιαγραφή