Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Μια focaccia για την ρεβιθόσουπά μας!

Καιρό τώρα ήθελα να πειραματιστώ με την δυνατότητα κατάψυξης ζύμης για ψωμί. Συχνά θέλουμε ζεστό φρεσκο ψημένο ψωμί και για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2-4 ώρες προετοιμασία. Η χρονική αυτή διάρκεια κάνει αδύνατη την ικανοποίηση μια στιγμιαίας επιθυμίας... Αν όμως είχαμε στην κατάψυξη έτοιμη ζύμη, που το μόνο που χρειάζεται είναι απόψυξη και ένα ψήσιμο, θα ήταν πολύ ωραίο, γιατί θα είχαμε φρεσκοψημένο ψωμί σε σύντομο χρόνο!Μια μέρα που είχα διάθεση έφτιαξα ζύμη για ένα "πολυτελείας" ψωμί (στον αρτοπαρασκευαστή την έφτιαξα, αλλά γίνεται και στο χέρι ή το μίξερ).
Χρειάστηκα για το ψωμί "πολυτελείας":
330 ml χλιαρό γάλα
2 κουταλιές της σούπας (κοφτές) βούτυρο λιωμένο
1 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 και 1/2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 και 1/2 κούπες αλεύρι μαλακό
1/2 κούπα Corn flour
ελάχιστο κουρκουμά (προαιρετικό)
1 κουταλάκι μαγιά ξηρή Έβαλα όλα τα υλικά με την σειρά που γράφονται στην συνταγή στον αρτοπαρασκευαστή και τον ρύθμισα στο πρόγραμμα για ζύμες. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον αρτοπαρασκευαστή, μπορούμε να κάνουμε την ζύμη ή στο μίξερ με γάντζο, ή στο χέρι.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το Corn flour, το αλάτι και την ζάχαρη. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο και την μαγιά και ζυμώνουμε. Όταν η ζύμη γίνει ελαστική και δεν κολλά στα χέρια, την βάζουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού σκεπασμένη με πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο αρτοπαρασκευαστής ετοιμάζει αυτόματα την ζύμη ως αυτό το σημείο. Στην συνέχεια χώρισα την ζύμη σε δυο κομμάτια. Το μισό το χρησιμοποίησα άμεσα για να φτιάξω ψωμάκια και το άλλο το μάζεψα σε σακουλίτσα τροφίμων και το έβαλα στην κατάψυξη. Πάτησα ελαφρά την ζύμη να έχει σχήμα πλατύ σαν πίτα, για να μη αργήσει να ξεπαγώσει, όταν την χρειαστώ. Για να φτιάξω τα ψωμάκια, που έψησα άμεσα, ζύμωσα ελαφρά για να ξεφουσκώσει το ζυμάρι. Έφτιαξα ένα κορδόνι ζύμης και το χώρισα σε 6 όμοια μπαλάκια. Τα φορμάρισα, τοποθέτησα σε ταψί, που το είχα στρώσει με χαρτί ψησίματος και τα άφησα να φουσκώσουν και να διπλασιάσουν το μέγεθός τους. Τα χάραξα και τα έψησα στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς λιγότερο από 30 λεπτά. Έγιναν εξαιρετικά αφράτα με τραγανή κόρα και πολύ νόστιμα! Όταν στο ψωμί χρησιμοποιούμε γάλα και ζάχαρη η κόρα γίνεται ακόμα πιο τραγανή! Το βούτυρο επίσης κάνει πιο αφράτο το ψωμί! Επειδή το αλεύρι δεν έχει πολύ γλουτένη δεν αναπτύσσονται δεσμοί με το ζύμωμα και το ψωμί είναι πιο μαλακό, "πολυτελείας". Προτιμώ το ψωμί που γίνεται με αλεύρι σκληρό ή ολικής άλεσης και λάδι, αλλά για μια αλλαγή φτιάχνω και τα ψωμάκια αυτά. Αρέσουν ιδιαίτερα στα παιδιά. Σήμερα είχα ετοιμάσει μια κλασσικότατη σούπα με ρεβίθια. Για να συνοδεύσω την σούπα ήθελα λίγο φρεσκοψημένο ψωμί! Και είχα διάθεση για πειράματα! Έβγαλα από την κατάψυξη την έτοιμη ζύμη, που είχα φυλάξει. Την άφησα σε ένα ζεστό μέρος της κουζίνας και ξεπάγωσε σύντομα. Μόλις πήρε την θερμοκρασία του δωματίου, την ζύμωσα ελαφριά. Χρειάστηκε λίγο ακόμα αλεύρι, για να μη κολλά στα χέρια. Έστρωσα σε μια στρογγυλή φόρμα λαδόκολλα και την λάδωσα. Άπλωσα κυκλικά την ζύμη και με τα δάχτυλα έκανα λακκούβες.. Πασπάλισα με λίγο χοντρό αλάτι, φρέσκο δεντρολίβανο, σουσάμι μαύρο και θυμάρι. Από πάνω έβαλα λίγο λάδι. Άφησα το ζυμάρι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για λίγο.
Δεν φούσκωσε πολύ! Η μαγιά ήταν ενεργή, αλλά δεν είχε την ισχύ να διπλασιάσει την ζύμη. Αν θέλουμε το ψωμί μας να είναι πολύ φουσκωτό, όταν ξαναζυμώνουμε την ζύμη πρέπει να προσθέσουμε 1/2 κουτάλι του γλυκού ξηρή μαγιά.
Άναψα τον φούρνο να προθερμανθεί στους 200 βαθμούς και έψησα την focaccia για 20-30 λεπτά. Μοσχοβόλησε το σπίτι φρέσκο ψωμί! Μπορεί να μη φούσκωσε πολύ η ζύμη όμως το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο!
Το διαφορετικό ήταν ότι το ψωμί ετοιμάστηκε πολύ γρήγορα! Πρέπει να χρειάστηκα συνολικά 1 και 1/2 ώρα από την στιγμή που το έβγαλα από την κατάψυξη ως την ώρα που ετοιμάστηκε!
Μια και σας είπα και φωτογράφισα την ρεβιθάδα γράφω και την συνταγή της. Για να τη ετοιμάσω χρειάστηκα:
250γρ ρεβίθια
3 κούπες περίπου νερό
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι (ή Corn flour)
Αλάτι, πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1 λεμόνι τον χυμό

Βάζουμε τα ρεβίθια σε νερό να μουλιάσουν για 8 τουλάχιστον ώρες. Τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με το νερό, ώστε να φθάνει 2-3 δάχτυλα πάνω από τα όσπρια. Τα βράζουμε για μια ώρα. Στο διάστημα αυτό τα ξαφρίζουμε τακτικά. Αυτό δίνει μια ωραιότερη-διαυγή όψη στην σούπα μας. Αν χρειάζεται προσθέτουμε ζεστό νερό στη κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και την δάφνη και σιγοβράζουμε μια μισή ώρα τουλάχιστον ακόμα. Δοκιμάζουμε να βεβαιωθούμε ότι έχουν μαλακώσει. Αν όχι συνεχίζουμε τον βρασμό. Περίπου 10 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά βγάζουμε από την κατσαρόλα μια-δυο κουταλιές της σούπας με ρεβίθια, τα βάζουμε στο μούλτι, προσθέτουμε το αλεύρι (διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό), το λάδι, το πιπέρι και το αλάτι. Τα χτυπάμε όλα μαζί και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα που σιγοβράζει. Τα αφήνουμε να χυλώσουν και τα σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι. Παλιότερα τρίβαμε τα ρεβίθια μετά το μούλιασμα, με σόδα. Διάβασα ότι χάνουν πολύτιμα συστατικά με αυτή τη επεξεργασία, γιαυτό σταμάτησα να το κάνω. Ο χρόνος βρασμού και το χύλωμα έχουν να κάνουν με την ποιότητα των ρεβιθιών. Το κόλπο με την διάλυση λίγων ρεβιθιών στο μούλτι για να φαίνεται η σούπα πιο χυλωμένη το είχα διαβάσει στο Hungry.gr πριν από πολλά χρόνια.
Φτιάξτε τα! Είναι υπέροχα!

29 σχόλια:

  1. Καλημέρα αυτό με το ψωμί το ψάχνω κι εγώ, μια φορά που έβαλα δεν έμεινα ικανοποιημένη, ήταν όμως με αλεύρι σκληρό.
    Η ιδέα που δίνεις είναι ωραία θα τη δοκιμάσω.
    Για τη ρεβιθάδα σου τι να πω είναι του απόλυτου γούστου μου, βέβαια εγώ τα ξεφλουδίζω (ένα ένα),και σόδα δεν βάζω για τον ίδιο λόγο.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μου κάνετε μήπως το τραπέζι; Μ΄ένα μετρό και τον ηλεκτρικό (αν δεν απεργεί) έχω φτάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξανθή δοκίμασε και πες μου! Πώς μπορείς και τα ξεφλουδίζεις ένα ένα? Χαρά στην υπομονή σου!

    Πηνελόπη κόπιασε! Είμαι τόσο κοντά αυτές τις μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά εεε το ψωμάκι τέλειο!!! θα σου πάρω λιγάκι εεεεε
    Ρεβιθάδα :( δυστηχώς δεν την τρώω
    Πολλά φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να'μαι κι εγω στο μπλογκ σου Αγγελικουλα εγινα και μελος σου..σου απαντησα στο μπλογκ μου και σου εκανα και μια ερωτηση...αν θελεις μου απαντας...το φρεσκο ψωμακι ειναι οτι πρεπει για μεγαλες βουτες στα ρεβυθια σου...εμεις χθες τα φαγαμε..γεια στα χερακια σου...φιλακια και καλο μεσημερι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαγάκι για χειμωνιάτικο καιρό!! Ό,τι πρέπει για αυτές τις μέρες που μπορεί ο ήλιος να λάμπει αλλά έχει και κρύο!! Μμμμμ το ζηλεύω όπως το βλέπω αχνιστό με το ζεστό ψωμάκι σου!!!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταρχήν να πω ότι είμαι λάτρης της ρεβυθάδας. Έχω την τύχη να έχω γείτονα Σιφνιό ο οποίος διαθέτει ξυλόφουρνο κι έτσι συχνά πυκνά φτιάχνουμε τη ρεβυθάδα με τον κλασικό πατροπαράδοτο τρόπο , όλη νύχτα να σιγομαγειρεύεται στο τσικάλι μες τον φούρνο!
    Η φοκάτσια μου αρέσει πολύ και συμφωνώ μαζί σας είναι ωραία ιδέα για να αντικαταστήσει το ψωμί , ενίοτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χάρηκα με την συνταγή για αρτοπαρασκευαστή γιατί οι συνταγές στο βιβλιαράκι δεν μου αρέσουν καθόλου. θα σου ήμουν ευγνώμων ελαν κατά καιρούς έβαζες και άλλα post με συνταγές για αρτοπαρασκευαστή!
    με φιλικούς χαιρετισμούς, λυδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες σκέφτομαι συνέχεια ότι υπάρχουν διάφορα πραγματάκια που δεν έχω ένα από αυτά είναι ο αρτοπαρασκευαστής, όχι ότι δεν μπορώ χωρίς αυτόν αλλά πρέπει να κάνουμε πιο εύκολη την ζωή μας. Μου αρέσει το ψωμάκι σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απόλαυσα και την φοκάτσια και την ρεβιθάδα σου!!!!
    ΚΑΛΌ μΕΣΗΜΈΡΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λαγάνα μου θυμισε το ψωμάκι σου.
    Τη φτιάχνω κι εγώ άσχετα από ΚαθαροΔευτέρες

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η φοκάτσια μου αρέσει πολύ, όσο για τη ρεβυθάδα, το αγαπημένο του σπιτιού μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kι εγώ θα έρθω με την Πηνελόπη αλλά με τον προαστειακό! Υπέροχα και τα δυο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξεκινάω από την ρεβιθάδα, αγαπημένη και ότι πρέπει για αυτές τις ημέρες.
    Εγώ πάντα όταν ζυμώνω είτε για πίτσα είτε για ψωμί, κάνω παραπάνω και το βάζω στην κατάψυξη για τους ίδιους λόγους που προανέφερες.
    Σχεδόν ποτέ δεν είχα πρόβλημα, ούτε και στο φούσκωμα.
    Τις φοκάτσες τις αγαπώ πολύ και θα δοκιμάσω τη δική σου με όσπρια.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Asteri εσύ με τις ζύμες είσαι μαστόρισσα!

    Gwgoyla καλώς ήρθες! Κόπιασε! Πέρασα από το δικό σου και σου απάντησα! Πλάκα είχε που μπήκα για πρώτη φορά στο μπλογκ σου και είδα ότι είχαμε αναρτήσει το ίδιο φαγάκι! Να είσαι καλά! Θα τα λέμε!

    Anthivolon και εμένα ο καιρός με προκάλεσε να το κάνω! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Crispy είσαι τυχερή! Ο πατροπαράδοτος τρόπος έχει άλλη νοστιμιά! Δεν συγκρίνεται με άλλο! Και με Σιφνιό μάγειρα!!!! Η φοκάτσια είναι μια αλλαγή, όπως το λες!


    Λυδία καλώς ήρθες! Τον αρτοπαρασκευαστή τον χρησιμοποιώ πολύ! Θα βρεις στο μπλογκ μου αρκετές συνταγές για ψωμί κριτσίνια και διάφορα ψωμοειδή σε προηγούμενες αναρτήσεις μου! Ρίξε μια ματιά στις ετικέτες στο λίμα ψωμί έχει 6 συνταγές.
    Βασικά τόλμησε! Ανακάτεψε αλεύρια, βάλε πορτοκαλάδα αντί για νερό, μέλι αντί για ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, αν σου αρέσουν, και σιγά σιγά θα φτιάξεις ωραίο ψωμί. Αν δεν σου αρέσει το σχήμα της φόρμας του μηχανήματος φτιαξε μόνο ζύμη βάλε την σε ταψί φορμάρισέ την (σαν καρβέλι ή σε φόρμα του κέικ) άφησέ την να φουσκώσει και ψήσε την στο φούρνο σου! Πρόσεξε μόνο να κρατάς μια αναλογία υγρών και στερεών υλικών για να βγαίνει σωστή η ψίχα του ψωμιού. Ότι απορία έχεις ρώτα μπορεί να ξέρω να σε βοηθήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Manousina το κακό του αρτοπαρασκευαστή είναι το μέγεθος. Αν δεν έχεις κάπου εύκολα να τον αποθηκεύεις και να τον βγάζεις στην επιφάνεια, μη τον αγοράσεις. Δεν θα τον χρησιμοποιήσεις. Ένα μίξερ κάνει την δουλειά του ζυμωτηρίου και τα υπόλοιπα τα κάνεις με τον παραδοσιακό τρόπο. Είναι εύκολο μηχάνημα, πρακτικό αλλά μόνο αν μπορείς εύκολα να το χρησιμοποιήσεις.

    Riri μου κόπιασε! Φιλάκια
    Γλαρένια, και η λαγάνα και η φοκάτσια ανήκουν στα flat bread , με άλλα λόγια είναι το ίδιο! Η λαγάνα είναι πιο γλυκιά και κάνει παρέα στον αετό! Πάντως είναι νόστιμα! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μαράκι συμφωνούμε άλλη μια φορά στα αγαπημένα του σπιτιού!

    Λίλα σας περιμένω! Θα κρυώσει το ψωμί!

    Taste Advisor χαίρομαι που λες ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη ζύμη σου! Άρα η επόμενη φορά που θα το κάνω θα είναι ακόμα καλύτερη! Περιμένω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πωπω, είναι υπέροχα όλα! Και οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές! Έχεις δίκιο για την κατάψυξη και τη ζύμη κι εγώ πάντα θέλω να το κάνω, αλλά διστάζω γιατί νόμιζα οτι η ζύμη δεν θα δουλεύεται από την κατάψυξη και θα πάει χαμένη κι έτσι σκοτώνομαι να φτιάξω όλη τη ζύμη μονοκοπανιάς και κάνω πολύ ψωμί!!! Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου και η άποψη με τη φοκάτσια μου άρεσε πολύ!!!!
    Και φυσικά, λατρεύω τα ρεβύθια και τα κάνω συχνά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και τα δύο είναι τέλεια. Αλλά το ψωμάκι, μιαμ μιαμ, θα το φτιάξω οπωσδήποτε.
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τα ρεβίθια είναι τα αγαπημένα μου όσπρια. Τα τρώω σαν ''στραγάλια''.

    Η focaccia πολύ ωραία
    Ωραίες οι οδηγίες σου για τη ζύμη στην κατάψυξη
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Α! τι καλά θα έχω και παρεούλα όμορφη! Οπότε με τραίνα όλων των ειδών θα αριβάρουμε αλά μπρατσέτα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όντως θυμίζει λαγάνα, χε χε :)
    Η αλήθεια είναι πως μεγάλη πείρα από σπιτικό ψωμί δεν έχω, αλλά τα έτοιμα φουσκώνουν παραπάνω και λόγω διάφορων πρόσθετων, οπότε αυτό που θα φτιάξουμε εμείς, μπορεί να μη βγει πολύ φουσκωμένο, θα είναι όμως σίγουρα νόστιμο και υγιεινό!
    Τα ρεβύθια είναι μεγάλη μου αγάπη, όπως και όλα τα όσπρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ ωραίο το ψωμί σου Αγγελική! Το πρώτο ψωμί που έφτιαξα ποτέ ήταν φοκάτσια κι από τότε δεν έχω ξαναφτιάξει. Να' σαι καλά που μου το θύμισες!
    Τα ρεβύθια σου επίσης τέλεια. Δεν είχα ακούσει ποτέ για το ξεφλούδισμα των ρεβυθιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ ωραία η φοκάτσιά σου Αγγελική.Εμείς που προτιμάμε τα ψωμιά χωρίς πολύ ψίχα θα τη δοκιμάσουμε οπωσδήποτε! Όσο για τη ρεβυθάδα, όπως και να τη φτιάχνει κανείς αν είναι καλής ποιότητας το όσπριο είναι από τα καλύτερα πιάτα της εποχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. πολύ καλύτερη μου φαίνεται από την δική μου αλλά θα ήθελα την γνώμη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ευχαριστώ για την απάντηση Αγγελική. Να ρωτήσω η κούπα που μετράς το αλεύρι τι χωρητικότητας είναι σε γρ.?
    Λυδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Συγνώμη που απαντώ με καθυστέρηση. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
    Προβληματάκια με κάνουν ασυνεπή...
    Απαντάω στην Λυδία μήπως θέλει να φτιάξει την συνταγή.

    Κανονικά Λυδία το αλεύρι μετριέται όπως λες σε γραμμάρια. Αλλά εγώ επειδή δεν έχω χρόνο για μεγάλες ακρίβειες και έχω καταλάβει ότι δεν χρειάζεται τόση λεπτομέρεια το κάνω πιο απλά. Η μια ογκομετρική κούπα είναι περίπου 125γρ αλεύρι. Λέω περίπου γιατί κάθε τύπος αλευριού έχει διαφορετικό ειδικό βάρος άρα ο ίσος όγκος δεν έχει ίσο βάρος. Επίσης αν πχ το αλεύρι είναι κοσκινισμένο (περιέχει αέρα) ή όπως είναι από την συσκευασία του ίσο βάρος δεν έχει ίσο όγκο. Όμως, θα έλεγα, μη μπεις σε τόση λεπτομέρεια!
    Η Βίκυ στο http://www.tastefull.gr/ έχει μια εξαιρετική συνταγή για ψωμί! Ρίξε μια ματιά και σε αυτό! Δεν χρειάζεσαι απαραίτητα την κατσαρόλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή