Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Brisbane

Τις τελευταίες μέρες όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες και πληροφορίες από την καταστροφή, που έχει προκληθεί στην περιοχή γύρω από το Brisbane, στην Αυστραλία. Τα νερά του ομωνύμου ποταμού ξεχείλισαν μετά από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρισαν την ευρύτερη περιοχή της πόλης προκαλώντας φοβερή καταστροφή. Δεκάδες συνάνθρωποί μας αγνοούνται και διαρκώς ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού... Έχουν ήδη πλημμυρίσει πάνω από 9.000 κτίρια,το 10% των συνολικών ακινήτων της πόλης και φοβούνται για χειρότερα.
Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που ήμουν εκεί! Τίποτα δεν προμήνυε την καταστροφή... Παρόλο που είχε πλημμυρίσει πριν από χρόνια, είχε ξεχαστεί εντελώς.
Το Brisbane είναι η τρίτη σε πληθυσμιακό μέγεθος πόλη της Αυστραλίας. Για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα είναι καινούργια πόλη, ιδρύθηκε το 1824. Η Μητροπολιτική Περιοχή της είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.
Είναι μια πλούσια, σύγχρονη πολιτεία, που έχει καταταγεί από το περιοδικό Economist σαν η 16 πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο!
Με εντυπωσίασε η οργάνωση του χώρου, η τάξη, η καθαριότητα, η ασφάλεια, οι εξαιρετικές συγκοινωνίες του, η πλούσια αγορά, ο Κεντρικός Επιχειρηματικός Τομέας (CBD), οι παρεμβάσεις ανάπλασης στις όχθες του ποταμού, οι κήποι κλπ.
Στο CBD είναι χτισμένοι ουρανοξύστες που ξεπερνούν το ύψος των 200 μέτρων. Το εμπορικό κέντρο εντοπίζεται στο Queen Street Mall και έχει πολλά καταστήματα και εμπορικά κέντρα.
Οι συγκοινωνίες είναι καταπληκτικές! Υπάρχουν λεωφορεία, τραμ, τραίνα, καραβάκια, ταξί, τα πάντα! Παντού νοικιάζονται ποδήλατα, από αυτόματα μηχανήματα, σαν και αυτά που νοικιάζουν καροτσάκια στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Με τα ποδήλατα μπορείς να κινηθείς φθηνά, με ασφάλεια στο κέντρο της πόλης και να τα παραδώσεις σε άλλη περιοχή που σε εξυπηρετεί σε αντίστοιχα μηχανήματα.
Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία , συνεδριακά κέντρα, εστιατόρια, καφέ κλπ που υποστηρίζουν (και προσελκύουν) την μεγάλη τουριστική κίνηση που υπάρχει στην περιοχή.
Λειτουργούν θέατρα, όπερα, αίθουσες μπαλέτου, αίθουσες μουσικής, βιβλιοθήκες, το μεγαλύτερο μουσείο μοντέρνας τέχνης στην Αυστραλία (The Queensland Art Gallery and The Gallery of Modern Art) κλπ
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε σε μια πλατεία ένα Banyan fig, τροπικό δέντρο, που αναπτύσσει εξωτερικές ρίζες που φυτρώνουν από τα κλαριά και φθάνουν στο έδαφος στηρίζοντας και τρέφοντας το πελώριο φυτό.
Μεγάλες πολεοδομικές παρεμβάσεις έχουν γίνει στις όχθες του ποταμού. Έχει δημιουργηθεί περιοχή αναψυχής με πλαζ, πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους, κήπους, εστιατόρια, καφέ κλπ. Το ποτάμι είναι πλωτό και παρουσιάζει διαρκώς κίνηση από πλωτά μέσα.
Στις όχθες του ποταμού έχουν κτιστεί ουρανοξύστες τόσο για επαγγελματική χρήση αλλά και για κατοικία.


Το κτίριο στην παρακάτω φωτογραφία είναι ένα κλαμπ πολύ δημοφιλές, κοντά στην Chinatown.
Στο Brisbane όπως και σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας ζουν πολλοί Κινέζοι. Η Chinatown είναι πολύ χαρακτηριστική! Παλιά υπήρχαν στην είσοδό της ξύλινες κατασκευές- παραδοσιακές είσοδοι βαμμένες με χρυσό και κεραμίδια. Όμως σε μια πρόσφατη πολεοδομική ανασυγκρότηση της Κινέζικης γειτονιάς τις κατεδάφισαν και ανάπλασαν τον χώρο.
Πολύ όμορφα γκράφιτι στολίζουν τα κουτιά της εταιρίας τηλεπικοινωνιών της πόλης.

Σε αρκετά σημεία της πόλης υπάρχουν παλιά καλά διατηρημένα κτίρια που καθρεφτίζονται στα τζάμια των νεώτερων κατασκευών.
Η ζωή στο Brisbane, όπως και σε όλα τα αστικά κέντρα της Αυστραλίας, είναι πολύ ακριβή ακόμα και για τα τωρινά Ελληνικά δεδομένα. Το εισιτήριο στο αστικό λεωφορείο κοστίζει 3 δολάρια. Το 1/2 λίτρο νερό 4 δολάρια στο Σούπερ Μάρκετ. Για τα ρούχα δεν το συζητάμε, είναι πανάκριβα, όπως και το φαΐ.. (ένας καπουτσίνο στοιχίζει 4-6 δολάρια)
Το 1974 το Brisbane είχε πλημμυρίσει ξανά και 17 άτομα είχαν πνιγεί στα νερά του ποταμού. Έφτιαξαν φράγματα στο ποτάμι και προσπάθησαν να ξεχάσουν το γεγονός. Όμως τα φράγματα δεν άντεξαν στην θεομηνία...
Σύμφωνα με την ERTonline:
"Για χείμαρρους που θυμίζουν τσουνάμι μιλούν ανταποκριτές στην περιοχή, ενώ χαρακτηριστική είναι και η δήλωση τοπικού αξιωματούχου, ο οποίος ανέφερε ότι μέσα σε μία ώρα, η στάθμη του νερού του ποταμού Μπρισμπέιν, ανέβηκε κατά 1.5 μέτρο. Αποκαλυπτικές της μεγάλης ανησυχίας οι δηλώσεις του Δημάρχου της πόλης, ο οποίος εκτίμησε ότι την Τετάρτη η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά άσχημη και την Πέμπτη τραγική για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις που θα πληγούν. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται ότι θα έχουν πληγεί περίπου 15.000 άνθρωποι.
Το βράδυ της Δευτέρας, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών παρασύρθηκαν πεζοί και αυτοκίνητα και παρότι οι αρχές κατάφεραν να απομακρύνουν σαράντα ανθρώπους με τη βοήθεια ελικοπτέρων, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εβδομήντα φέρονται ως αγνοούμενοι."
Ελπίζω και εύχομαι να σταματήσει η καταστροφή και η κανονική ζωή να γυρίσει ξανά στο Brisbane και σε όλη την επαρχία το Queensland!
Επανέρχομαι (13.1.2011) με δυο ακόμα φωτογραφίες...
Η περιοχή που εικονίζεται είναι κοντά στο ποτάμι, σε σχετικά χαμηλό ύψος από την στάθμη του ποταμού. Είναι όμως αρκετά πιο ψηλά από τις παρόχθιες διαμορφώσεις που σας έδειξα στις φωτογραφίες μου (πρόχειρα θα εκτιμούσα ότι είναι πάνω από 6 μέτρα ψηλότερα).
Η πρώτη είναι η δική μου:
η άλλη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα:

22 σχόλια:

  1. Πανέμορφη πόλη!!!!!
    Πάθανε μεγάλη ζημιά οι άνθρωποι :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέποντας τις φωτογραφίες σου Αγγελική μου από την μια. Και ακούγοντας και βλέποντας τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών που είναι πραγματικά τρομακτικές, είναι ανυπολόγιστο το μέγεθος της καταστροφής αλλά και της απώλειας τόσων ανθρώπων. Σε κάνει να νοιώθεις αυτή η τραγική πραγματικότητα, τόσο ασήμαντος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι το έχω διαβάσει και είδα στις ειδήσεις την καταστροφή.. Τίποτα δεν την προμήνυε;....
    Η πόλη είναι εκπληκτική, τα γκράφιτι μοναδικά.. αυτό με τις καταπληκτικές συγκοινωνίες κάπως πόνεσε εδώ που οι άνθρωποι καταταλαιπωρούνται και συνεχώς καλούνται να πληρώνουν και ακριβότερα κόμιστρα.. Φαντάσου να είχαμε και εμείς τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα, εδώ με την λιακάδα και τα θαλασσώνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο ταξίδι!!Ελπίζω να απολαύσω κάποια στιγμή όλα αυτά τα μέρη μιας κι είναι στο πρόγραμμα μας να επισκεφτούμε την Αυστραλία όπου έχουμε συγγενείς.
    Αν θέλεις έλα από τη σελίδα μας όπου υπάρχει κάτι για σένα.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής, οι ειδήσεις ανάφεραν οτι η περιοχή που έχει πληγεί έχει έκταση όση η Γερμανία και η Γαλλία μαζι !!!!! Τι να πεις παραπάνω ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aγγελική,πολύ όμορφη πόλη,κρίμα τέτοια καταστροφή,που έγινε στην περιοχή!
    Πολυταξιδεμένη και πού δε μας πηγαίνεις!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H φύση μας θυμίζει κάποιες φορές πόσο μικροί και λίγοι είμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραίες οι φωτογραφίες σου, έρχονται σε αντίφαση με τις φωτογραφίες που βλέπουμε στην τηλεόραση αυτές τις ημέρες.Πως μπορούν, γενικά, ν΄αλλάξουν τα πράγματα από την μια στιγμή στην άλλη.Δεν χρειάζεται πολύ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Yπέροχες οι φωτογραφιες σου Αγγελική.

    Τι όμορφη πόλη! Από τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζουν όλα..
    Μακάρι γρήγορα να γίνουν όλα όπως πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Asteri, μεγάλη ζημιά όπως το λες…

    Πηνελόπη αν καταλαβαίναμε πόσο «ασήμαντοι», είμαστε ίσως καλυτερεύαμε την καθημερινότητά μας. Κάνουμε αγώνες για να αποκτήσουμε πράγματα, που αρκεί μια βροχή για να χαθούν και χάνουμε/ξεχνάμε άλλα πιο σημαντικά θέματα…

    Roadartist δύσκολο να πεις τι προμηνύεται σε μια πόλη χτισμένη στις όχθες ενός ποταμού, με κλιματικές αλλαγές σε εξέλιξη και ακραία καιρικά φαινόμενα! Οι Αυστραλοί είναι πολύ οργανωμένοι, ψύχραιμοι, εργατικοί και θα μπορέσουν να αναστρέψουν την καταστροφή μέσα σε λίγα χρόνια. Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι για την χώρα μας! Μακάρι να μη γνωρίσουμε και τέτοια προβλήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξανθή η Αυστραλία είναι πελώρια χώρα! Να προγραμματίσεις σωστά το ταξίδι γιατί δεν είναι εύκολο να δεις τα αξιοθέατα και είναι ακριβή χώρα.
    Σε ευχαριστώ για το δωράκι!:) Έρχομαιιιιιιιιιιιιι!

    Λάμπρο τα μεγέθη στην Αυστραλία είναι έξω από την δική μας λογική. Βέβαια, ακόμα και για Αυστραλία, μου κάνει εντύπωση το μέγεθος που περιγράφουν οι δημοσιογράφοι, γιατί η λεκάνη απορροής του ποταμού Μρισμπέην δεν μπορεί να είναι σε μέγεθος 1.000 τετρ. Km που είναι περίπου το άθροισμα των εκτάσεων Γαλλίας και Γερμανίας, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…

    Ελένη μου, πραγματικά κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίλα όπως το λες…

    para-kelsoscooks έχεις δίκιο γιατί οι περισσότερες εικόνες στην τηλεόραση είναι από την ευρύτερη περιοχή του Πολεοδομικού συγκροτήματος του Μπρισμπέην. Οι φωτογραφίες μου είναι στην κεντρική περιοχή. Έβαλα σήμερα άλλες δυο που δείχνουν ότι και το κέντρο έχει πληγεί.

    Μακάρι Μάριον! Είναι κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ολόκληρη η Αυστραλία είναι πανέμορφη και η πόλη αυτή απ' ότι είδα επίσης. Όντως κρίμα, ας ελπίσουμε οι άνθρωπποι να ορθοποδήσουν όσο γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Dark Chef έχεις δίκιο! Είναι πανέμορφη χώρα, αλλά μια πυρκαγιές μια πλημμύρες έχουν τραβήξει πολλά! Όμως θα το ξεπεράσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εξαιρετική ανάρτηση και περιγραφή.
    Φεύγω με μια μελαγχολία έχοντας παρακολουθήσει τις καταστροφές.
    Κι ακόμη να μάθουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ontws einai krima. Emgales katastrofes ginontai sto kosmo. Einai wraia polh to Brisbane.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραία μας ταξίδεψες. Μεγάλη καταστροφή έπαθαν πράγματι.
    Αυτά τα περίεργα δέντρα, υπάρχουν και στο Παλέρμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για περάστε από τα λιλά μου παρακαλώ για να σας κάνω trendy!!!!!!!Βραβειάκι μυρίζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Taste Advisor οι κλιματικές αλλαγές έχουν τρομερές επιπτώσεις και όπως λες ακόμα να μάθουμε!

    Μαρία,όπως το λες! Δεν είναι μόνο το Brisbane, οι τυφώνες έχουν διαφοροποιηθεί και πλήττεται όλο το νότιο ημισφαίριο…

    Ναι Κική μου, καταστροφή… Νομίζω ότι αυτά τα δέντρα είναι κυρίως από Ινδία. Αλλά τα έχουν μεταφέρει και σε άλλες χώρες. Στον Βοτανικό κήπο του Παλέρμου έχει ένα μεγαλύτερο από αυτό της φωτογραφίας! Δίκιο έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λίλα έρχομαι να με κάνεις trendy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. http://twitter.com/katerinas_diary

    η φίλη Αγγελική Ν. μιλά για το Brisbane πριν από τις φονικές πλημμύρες http://lemoncinnamon.blogspot.com/2011/01/brisbane.html

    Eίπα να το διαδώσω! Καταπληκτικό άρθρο και φωτογραφίες, όπως πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φοβερή Καταστροφή!Διαβάζοντας όλα αυτά θυμήθηκα έναν πελάτη ελληνοαυτραλό (έχω τουριστικό κατάλυμα) ο οποίος μου είπε: Tι όμορφο μέρος που είναι η Κέρκυρα!Θα έπρεπε να υπήρχαν δρόμοι και ηλεκτρονικοί πίνακες οι οποίοι θα έδειχναν ποια καταλύματα και που είναι ανοιχτά! Απελπίστηκα να σας βρω! Είχε δίκιο ο άνθρωπος όταν ζει σε τόσο οργανωμένο μέρος όπως η Αυτραλία, η φυσική καλονή του νησιού τών Φαιάκων δυστυχώς χάνεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή