Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Μια βραδιά με τυρί κρασί και σπιτικά ψωμάκια!

Μια βραδιά στο σπίτι εξασφαλίζει ηρεμία, χαλάρωση, ωραίο περιβάλλον, δυνατότητα για καλή συζήτηση, ωραία μουσική. Μια βραδιά στο σπίτι με φίλους μου αρέσει περισσότερο από μια έξοδο σε ένα κέντρο με πολυκοσμία, φασαρία, καπνό, μέτριο σέρβις και πανάκριβες τιμές. Αρκεί λίγη περισσότερη "φροντίδα" και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο! Λίγη προσοχή στον φωτισμό, όμορφα λουλούδια στο βάζο, μια διακόσμηση που αλλάζει το ύφος του γνώριμου χώρου, το αναμμένο τζάκι δίνουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα για μια πετυχημένη συγκέντρωση! Προφανώς ένα καλοφτιαγμένο φαγητό, κάποιος μεζές ή μια πιατέλα με τυριά, φρέσκα λαχανικά, ψωμάκια και ένα εκλεκτό κρασί μπορούν να βοηθήσουν να κυλήσει η βραδιά ακόμα καλύτερα!Έχω παρατηρήσει ότι η λύση με το τυρί, που συνοδεύει κάποιο κρασί (ή το κρασί που συνοδεύει το τυρί) είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη από όλους! Είναι δύσκολο να αναφερθώ στο ταίριασμα των τυριών με το κρασί! Έχουν ειπωθεί πάρα πολλά από τους ειδικούς και σίγουρα ειδική δεν είμαι! Αντιμετωπίζω το θέμα με μια ελευθερία και με μια αντίληψη βασισμένη προσωπικό μου γούστο. Κάθε τυρί έχει την ιδιαίτερη σύσταση του, που δίνει τη γευστική και αρωματική αίσθηση. Το ίδιο ισχύει και για το κρασί! Σαν γενική αρχή ακολουθώ κάτι που είχα ακούσει από έναν sommelier : Ένα απαλό κρασί δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ένα δυνατό τυρί και ένα λεπτό σε γεύση τυρί δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ένα κρασί που έχει έντονους γευστικούς χαρακτήρες.

Η χώρα μας παράγει εξαιρετικά τυριά και κρασιά και εισάγουμε τόσα, που ο καθένας έχει μια απεριόριστη δυνατότητα επιλογών! Μου φαίνεται πιο εύκολο να συνδυάζω τα τυριά (μαλακά, γραβιέρα και έμενταλ ) με λευκό δροσερό κρασί με φρουτώδη και ισορροπημένη γεύση.

Στην πιατέλα των τυριών μου αρέσει να βάζω και ξηρούς καρπούς (χωρίς αλάτι), αποξηραμένα φρούτα, φρέσκα φρούτα (σταφύλι, αχλάδι ανάλογα με την εποχή) και κάτι ελαφρά γλυκό όπως μια μαρμελάδα εσπεριδοειδών Συνοδεύω το τυρί με κράκερς, κριτσίνια, παξιμαδάκια και φρεσκοφτιαγμένα σπιτικά ψωμάκια.

Αν έχω προγραμματίσει την βραδιά, ετοιμάζω τα ψωμάκια με τον παραδοσιακό τρόπο. Αλεύρι, μαγιά, ζύμωμα, φούσκωμα κλπ.

Αν όμως δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, υπέροχη λύση είναι το εύκολο ψωμί με την μπύρα! Η συνταγή του ψωμιού αυτού είναι πολύ γνωστή! Έχει γραφτεί πολλές φορές σε σάιτ και μπλογκ ( Την έγραψαν η Κική, η Μπέτυ, οι συνταγές της παρέας κλπ). Συνολικά αυτό το ψωμί χρειάζεται συνολικά 3/4 της ώρας, το πολύ 1 ώρα για να γίνει! Φτιάχνεται με αλεύρι και baking powder που ανακατεύονται με μπύρα και η ζύμη φουρνίζεται! Με την ένωση του baking powder με την μπύρα γίνεται μαι χημική αντίδραση εκλύονται αέρια την ώρα που η ζύμη ψήνεται και φουσκώνει το ψωμί! Αντί για μπύρα, μπορούμε να βάλουμε και σόδα (την υγρή) με εξίσου καλά αποτελέσματα! Το μόνο που κάνω "διαφορετικά" είναι η παρουσίαση! Με την ζύμη που ετοιμάζω φτιάχνω διαφορετικά ψωμάκια! Τα πλάθω ένα ένα και τα γεμίζω ή τα πασπαλίζω με διαφορετικά συστατικά. Για 12 ψωμάκια χρειάστηκα: 125 γρ αλεύρι κίτρινο 125 γρ αλεύρι ολικής άλεσης 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder 1 κουτάκι μπύρα 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 2 κουταλιές της σούπας λάδι

Για την γέμιση:

ντομάτες λιαστές ελιές (χωρίς το κουκούτσι) παρμεζάνα σουσάμι σουσάμι μαύρο ηλιόσπορους κουάκερ Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρια με 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder. Τα ανακατεύουμε καλά. Μπορούμε αντί για τα 3 είδη αλεύρων να χρησιμοποιήσουμε ένα πακέτο αλεύρι ολικής άλεσης (ή απλό) που φουσκώνει μόνο του των 500γρ. και να μη μας χρειαστεί επιπλέον baking powder.
Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και την μπύρα. Ανακατεύουμε στα γρήγορα, ώστε να γίνει μια ζύμη. Δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε. Απλά ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα ώστε να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 12 κομμάτια. Με ελαφρά λαδωμένα χέρια με κάθε κομμάτι ζύμης φτιάχνουμε ένα πιτάκι. Τοποθετούμε στο κέντρο του λίγη γέμιση (διάλεξα ανάμεσα σε κομμένη ντομάτα λιαστή, παρμεζάνα, ελιές ψιλοκομμένες, ξηρούς καρπούς) και κλείνουμε προσεκτικά το πιτάκι έτσι ώστε να γίνει ένα μπαλάκι. Περνάμε όποια μπαλάκια θέλουμε σε σουσάμι ή ηλιόσπορους ή κουάκερ (μπορούμε να βάλουμε λίγο χοντρό αλάτι ή μπαχαρικά της αρεσκείας μας). Τοποθετούμε τα μπαλάκια της ζύμης σε φόρμα για μάφινς. Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά και να πάρουν χρυσαφί χρώμα! Είναι υπέροχα να σερβιριστούν αμέσως! Αν δεν καταναλωθούν αμέσως πρέπει να φυλαχτούν σε αεροστεγές δοχείο.

31 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
    Αυτά τα ψωμάκια τα λατρεύω, όπως και τις λύσεις που προτείνεις για μια καλή βραδιά στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για πέτα ένα κατά δωωωωωω .... σλουρπ
    Πολλά φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Τέτοια σουαρέ με ποικιλία τυριών και το σωστό κρασί τα λατρεύω. Τίθεται ένα θέμα με το ..κρασί! Έχετε δίκιο , όλοι έχουν δίκιο τα τυριά ταιριάζουν καλύτερα με λευκό κρασί , εγώ όμως ως λάτρης του κόκκινου κρασιού επιμένω -μάλλον κακώς!- αλλιώς! (Δείτε εδώ πρόσφατη ανάρτηση του David Lebovitz πάνω στο θέμα αυτό : http://www.davidlebovitz.com/2011/01/why-you-should-drink-white-wine-with-cheese/ )
    Τα ψωμάκια φαίνονται τόσο λαχταριστά και τόσο ιδανικά για την περίσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερουδια και καλη εβδομαδα Αγγελικουλα μου...τα ψωμακια σου ειναι υπεροχα,φανταστικα θα ελεγα,μπραβο σου..φιλακια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μου ανοιξες την ορεξη πρωι πρωι! καλη εβδομαδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τυρί, κρασί, ψωμάκια, αχ είναι πράγματι ο τέλειος συνδυασμός ! Θα μπορούσα να ζήσω μόνο με τυριά και ψωμί. Καμιά φορά ξεχνάμε ότι τα απλά είναι πιο ουσιώδη από τα πομπώδη δείπνα ! Υπέροχη ανάρτηση ;) καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγγελικη μου μια πιατελα με τυρια και ενα καλο κρασι ειναι τελεια ιδεα σε μια συγκεντρωση φιλων.Αρεσει σε ολους και δεν της αντιστεκεται κανεις.Ετσι κι εγω την συνοδευω με ξηρους καρπους και καποια φρουτα.Τα ψωμακια σου πολυ ωραια φανταζομαι θα εξαφανιστηκαν στη στιγμη.Παντα να περνατε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. με τόσα καλούδια σίγουρα η βραδιά ήταν υπέροχη!!
    καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δέν έχω καλύτερο από συναντήσεις με κρασάκι και τυράκι! Τα ψωμάκια υπέροχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και για μένα οι συνδυασμοί κρασιού και τυριού είναι ατέλειωτοι και πάντα αγαπημένοι.
    Ένα άλλο χιντ είναι να συνδυάζεις περιοχές, τυριού κρασιού, πετυχαίνει σχεδόν πάντα.
    Τα ψωμάκια σου πάω να τα φτιάξω τώρα.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με το κρασί δεν τα πάω καλά, αφήνω σε άλλους να κάνουν τα ταιριάσματα!!!
    Δεν έχω καλύτερο από βραδυές στο σπίτι με καλούς φίλους!!!! Τέλεια τα ψωμάκια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχη ανάρτηση!!
    Συμφωνώ, δεν υπάρχει καλύτερο!!!
    Τζάκι αναμμένο, ποικιλία τυριών, καλό κρασί και προπάντων καλή παρέα!!
    Μου έφτιαξες τη διάθεση!!
    Τα ψωμάκια σου καταπληκτικά!!
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τυράκι,ψωμί,κρασάκι τα απαραίτητα μαζί με καλή παρέα για μια υπέροχη βραδια!
    Τα ζήλεψα τα ψωμάκια σου Αγγελική μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. παεθαινω για τυρια και κρασι...κι αν εχουν απο διπλα και τετοια ψωμακια....σπιτι σου θα μεινω...4 ever!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φαινονται τοσο λαχταριστά....αλλά που χρονος για να τα κάμω!!!

    Σημειωνω την συνταγη για καποιο ελευθερο ΣΚ

    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμφωνώ απόλυτα με την εισαγωγή σου και αντιγράφω τις ιδέες σου για τα ατομικά ψωμάκια ~ τα λάτρεψα!
    φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τίποτα καλύτερο από φρεσκοψημένα ψωμάκια! Πολύ λαχταριστά!
    Το μαφινοταψί χρειάζεται να το λαδώσουμε, πριν βάλουμε τα ζυμαράκια;
    Όπως καταλαβαίνεις, θέλω να τα φτιάξω;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπέροχα κι σχετικά γρήγορα τα ψωμάκια σου Αγγελική, αφού δεν θέλουν φουσκώματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ξανθή μου, για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι μας αρέσουν ίδια πράγματα! Φιλάκια

    Αστεράκι, το πετάω! Πρόσεχε!
    Καλή βδομάδα και σε σένα

    Crispy γεια σου! Ο Lebovitz νομίζω ότι είναι πολύ κατηγορηματικός όταν λέει ότι μόνο το λευκό κρασί πάει με το τυρί! Χωρίς να θέλω να κάνω την ειδική, πιστεύω ότι ορισμένα τυριά πηγαίνουν με κόκκινο κρασί! Πχ τα τυριά με στυφή γεύση με λευκό κρασί καταστρέφονται! Το λευκό κρασί απλά θα έλεγα ότι είναι πιο εύκολο στο ταίριασμα με πολλά από τα τυριά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γωγούλα σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Φιλάκια! Να είσαι καλά!

    Αpinkdreamer να έχεις μια μαγική βδομάδα!

    Setty ιδιαίτερα μετά τις γιορτές τα «πομπώδη δείπνα» δεν τα αντέχω καθόλου! Έχω απλοποιήσει πολύ τα τραπεζώματά μου, γιατί κατάλαβα ότι κανείς πια δεν τα θέλει! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γιάννα μου, πραγματικά οι ξηροί καρποί και τα φρούτα δένουν σε γεύση με τα τυριά και το κρασί. Το γλυκό (μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών ή κάποια κομπόστα φρούτου) το συμπλήρωσα μετά την εμπειρία μου στην Ν Αφρική που πάντα το βάζουν στην πιατέλα! Σ ευχαριστώ! Καλή βδομάδα!

    Γαστεροπλήξ σε ευχαριστώ! Να περνάς καλά!

    Λίλα συμφωνώ απόλυτα! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Taste Advisor ναι όπως το λες! “if it grows together it goes together”. Μόνο που λόγω διαρκών μετακινήσεών μου έχω χάσει τις γεωγραφικές περιοχές… Χρειάζεται να τα φρεσκάρω: Τι παράγεται, πού! Χρειάζομαι σεμινάρια!:)

    Μανουσίνα και εγώ όποτε μπορώ αυτό κάνω! Μεταβιβάζω την αρμοδιότητα! Φιλάκια

    Anthivolon αν κατάφερα να σου φτιάξω την διάθεση τότε… χαμογελάω!:)) Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. eva είναι τόσο απλά και τόσο πετυχημένα, που μπορείς να τα φτιάξεις εδώ και τώρα! Να είσαι καλά!

    Cook σε περιμένω! Κόπιασε όσο είμαι στην Ελλάδα!:)

    Coula επειδή είναι …instant συνταγή με υλικά που αρκετά από αυτά υπάρχουν στο σπίτι, είναι εύκολο να τα κάνεις! Να είσαι καλά και θα βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος!
    Σε ευχαριστώ και για το βιβλίο!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Betty μου νομίζω ότι όλοι έχουμε βαρεθεί το δήθεν των εστιατορίων και απολαμβάνουμε τις μικρές σπιτικές χαρές! Αυτή τη συνταγή την φτιάχνεις, οπότε ξέρεις πόσο απλό είναι να την διασκευάσεις ελαφρά! Φιλάκια

    Μαράκι επειδή βιάζομαι και δεν θέλω αποτυχία, ούτε να πλένω με τις ώρες το ταψάκι, έβαλα χαρτάκια (αλάδωτα) για μάφινς στις θήκες και τα έψησα! Έτσι και εύκολα βγαίνουν και εύκολα πλένεται το ταψί! Περιμένω εντυπώσεις και νέες ιδέες για γέμισμα!!

    Vita έτσι όπως έχει γίνει η ζωή μας η ταχύτητα στην μαγειρική έχει γίνει απαραίτητο κακό! Σίγουρα η κανονική ζύμη έχει άλλη χάρη, αλλά χρειάζεται χρόνο και προετοιμασία!
    Καλή βδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ μου άρεσε η ιδέα για γέμιση!!! Μου άρεσε επίσης που τα έκανες με διάφορα αλεύρια και τα έκανες ατομικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κική μου, νομίζω ότι τα διάφορα αλεύρια κάνουν την ζύμη πιο νόστιμη. Τα ατομικά ψωμάκια μπορούν να δώσουν μια ποικιλία ευχάριστη και το μάτι και στο στόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό θα πει σπιτική καλοπέραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Α, τα συγκεκριμένα ψωμάκια είναι η πιο εύκολη και νόστιμη λύση για κάποιον που βιάζεται, έχουν επιτυχία και γίνονται με πολλές παραλλαγές, ανάλογα με τα υλικά που έχουμε στο σπίτι.
    Επειδή τα φτιάχνουμε με μπύρα και εφόσον είμαι και μεγάλη φαν αυτής, πιστεύω πως εκτός από κρασί, συνοδεύουν πολύ καλά και την αγαπημένη μας μπύρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. KitsosMitsos η καλοπέραση ξεκινάει από την καλή διάθεση! Τα άλλα ακολουθούν!

    Dark Chef συνοδεύουν και την μπύρα τέλεια! Αλλά και το κοκκινιστό, το σαγανάκι! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Συμφωνώ απόλυτα ... δείπνο ή μεζε
    δακια στο σπίτι με καλούς φίλους, καλό φαγητό και καλό κρασί είναι χίλιες φορές καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μαρία μου, ιδιαίτερα τώρα που δεν έχω πίεση από την δουλειά μου, βγαίνω αν πραγματικά αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή