Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Το τέλος της μαγειρικής, το σπανακόρυζο και ένα δωράκι

Τον μισό τίτλο τον πήρα από ένα άρθρο στο περιοδικό "Κ" της Καθημερινής, που κυκλοφόρησε στις 31.12.10 και με προβλημάτισε!
Στο άρθρο με τίτλο "το τέλος της μαγειρικής" ο Michael Pollan Καθηγητής Δημοσιογραφίας στο Berkeley University of California προσπαθούσε να ερμηνεύσει γιατί είμαστε τόσο πρόθυμοι να παρακολουθούμε άλλους ανθρώπους να μαγειρεύουν στην τηλεόραση, αλλά λιγότερο πρόθυμοι να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι! Παρατηρούσε το παράδοξο της ανόδου των σεφ ως προτύπων πολιτισμικής σπουδαιότητας, την στιγμή που παρατηρείται άνοδος του "γρήγορου φαγητού" και πτώση του καθημερινού μαγειρέματος στο σπίτι! Αναφερόταν βέβαια σε Αμερικανούς, αλλά φοβάμαι ότι έχουμε χρόνια τώρα που καταναλώνουμε και στην Ελλάδα μπόλικο "γρήγορο φαγητό" (λίγο η κρίση μας έκοψε την φόρα, αλλά αν κρίνω από τα μηχανάκια με τα "delivery " που βλέπω, οι συνήθειες δεν κόβονται εύκολα...)
Στο άρθρο του ο Pollan αναφέρει ότι ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει μόλις 27 λεπτά την ημέρα στην προετοιμασία του φαγητού, ενώ αντίστοιχα την δεκαετία του '60 χρειαζόταν τον διπλάσιο χρόνο! Το πιο τρελό είναι, ότι ο χρόνος που διαθέτει για μαγείρεμα είναι ο μισός από τον χρόνο που αφιερώνει να παρακολουθήσει ένα επεισόδιο ενός μαγειρικού ριάλιτι!!! Και καλά στην Αμερική, μπορείτε να μου πείτε γιατί στην Ελλάδα είναι τόσο δημοφιλή τα παιχνίδια αυτά και έχουν τόση ακροαματικότητα? Βλέποντάς τα δεν καταλαβαίνεις την συνταγή, όση πείρα και να έχεις (και συχνά είναι και χάλια). Δεν απευθύνονται μόνο σε ανθρώπους που μαγειρεύουν. Τι είναι άραγε? Μήπως μια φυγή από τα καθημερινά πρακτικά προβλήματα, την κρίση και την πολιτική? Σίγουρα για τα κανάλια είναι φτηνά προγράμματα! Αλλά το κοινό? Έχει μετατραπεί και στην κουζίνα σε παθητικό θεατή? Προφανώς, η αληθινή μαγειρική δεν μας δίνει μόνο το φαΐ, αλλά και όλη την περίσταση: την συνήθεια να καθόμαστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να μοιραζόμαστε όχι μόνο το γεύμα, αλλά και την προσωπική επαφή που τόσο έχουμε ανάγκη. Είναι αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση γρήγορου φαγητού εκτός σπιτιού, (σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες) θα μπορούσε να εξηγήσει την αύξηση της παχυσαρκίας, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στην χώρα μας. Επομένως η πραγματική μαγειρική μετράει σε μεγάλο βαθμό! Ο δρόμος για μια διατροφή αποτελούμενη από πιο φρέσκες, λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, όπως και προς μια αναζωογονημένη τοπική οικονομία τροφίμων, περνάει κατευθείαν μέσα από την κουζίνα του σπιτιού μας! Με τις σκέψεις αυτές σας παρουσιάζω το κλασσικότατο σπανακόρυζο που έφτιαξα! Συνήθως παρουσιάζω εδώ τα "περίεργα" που ετοιμάζω και όχι τα καθημερινά! Όμως καιρός για επιστροφή σε βασικές αξίες! Συνταγές σπανακόρυζου έχουν αναρτηθεί πολλές! Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να βρούμε την πηγή για να την αναφέρουμε σε φαγητά σαν και αυτό! Ένα είναι σίγουρο: Δεν είναι δική μου!:))Για το σπανακόρυζο που μαγείρεψα χρειάστηκα:
1 μικρό κρεμμύδι
1 πράσο
1/2 κιλό σπανάκι (καθαρισμένο)
1/2 κούπα λάδι
1/4 κούπας λευκό κρασί
1 κούπα ρύζι (τύπου Καρολίνα)
Αλάτι και πιπέρι
άνηθο και μαϊντανό Λεμόνι
Είχα πλύνει το σπανάκι (αρχικά ήταν λίγο λιγότερο από 1 κιλό) αφού αφαίρεσα τα κοτσάνια και σκληρά τμήματα, χαλασμένα φύλλα. Είχε τόση λάσπη που αγανάκτησα!
Το έκοψα και το ζεμάτισα σε βραστό νερό για 3-4 λεπτά και το άφησα να στραγγίξει..
Καθάρισα και έκοψα το πράσο και το κρεμμύδι σε κομμάτια. Τα έβαλα σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό να μαλακώσουν. Πρόσθεσα το λάδι και το σπανάκι. Ανακάτεψα και άπλωσα το μείγμα στην κατσαρόλα. Πρόσθεσα το κρασί και σε λίγο το ρύζι. Άφησα να σιγοβράσουν 10 λεπτά και έριξα τα αρωματικά, αλάτι και πιπέρι. Συνέχισα να τα βράζω άλλα 10 λεπτά. Έσβησα την φωτιά και άφησα το σπανακόρυζο να κρυώσει βάζοντας μια καθαρή πετσέτα στην κατσαρόλα κάτω από το καπάκι. Τα λαδερά φαγητά πάντα τα προτιμώ κρύα! Ενώνονται περισσότερο οι γεύσεις και τα αρώματα!
Έβαλα πάνω σε κάθε πιάτο αρκετό χυμό φρέσκου λεμονιού για νοστιμιά και να απορροφηθεί καλύτερα το σίδερο που περιέχει το σπανάκι και σέρβιρα με φέτες λεμόνι για ομορφιά!
Πάμε στο δωράκι!
Οι φίλες Ξανθή και Λίνα από το μπλογκ "Οι συνταγές της Ασπρούλας" και η Λίλα από το μπλογκ "Λιλά της Λίλας" μου έκανα την τιμή να μου προσφέρουν ένα υπέροχο βραβείο!

ILoveTrendyTreehousePolaroid

Πηγή: http://thetrendytreehouse.blogspot.com/2009/12/grab-one-of-our-buttons.html
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Το θεωρώ σαν γούρι για την νέα Χρονιά! Θα προσπαθήσω μήπως και γίνω τρέντυ (αν και με τέτοιες συνταγές που ανεβάζω, ωχρό το βλέπω!:))
Τώρα ερχόμαστε στα δύσκολα! Πρέπει να επιλέξω 10 μπλοκ να το προσφέρω με την σειρά μου! Αυτή η επιλογή με φέρνει σε αδιέξοδο! Θέλω να δώσω χαρά σε όλους τους φίλους και φίλες που σχεδόν καθημερινά μιλάμε, όπως χάρηκα και εγώ που με διάλεξαν! Σας αξίζει! Όμως έχω περιορισμό στον αριθμό! Γιαυτό θα κάνουμε το εξής κόλπο! Θα ξέρετε ότι το έχω απονείμει σε όλους σας και εγώ θα ρίξω μια εντελώς πρόχειρη ματιά, ποιος δεν το έχει ήδη πάρει και θα γράψω το μπλογκ του!Ευχαριστώ όλη την e-παρέα και γράφω τα ονόματα των μπλογκ που το προσφέρω : Άρωμα Βανίλιας
Οι χορτοφαγικές συνταγές
Οι κουζινο-εξερευνήσεις
Στο μανταρίνι
στην ροζ ονειροπαρμένη
Στον Ψαρότοπο
Στον ΛαχανοΚίτσο
Στο Αν μας αντέξει η σκηνή
Στο ταξίδι στις γεύσεις
Στην Dark Chef
Η βράβευση έχει και συνέπειες... Για να αποδεχθείτε αυτό το βραβείο:
1. Κάντε μια ανάρτηση για το βραβείο.
2. Χαρίστε το με την σειρά σας σε δέκα bloggers που το αξίζουν!
Και όπως είπαμε: το χάρισα σε Όλους!!!!!

27 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά όσα λες και όπως τα λες! Με γεια το βραβείο σου!
    Το σπανακόρυζο πολύ αγαπημένο. Και εγώ παρόλο που φτιάχνω τέτοια συχνά αποφεύγω να τα βάλω, μήπως να αλλάξουμε κάτι;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για το δωράκι σου!! Και το σπανακόρυζο αγαπημένο φαγητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Μαράκι!
    Λόγω δίαιτας και προσεκτικής διατροφής ή τέτοια φαγάκια Αγίας καθημερινότητας θα ανεβάζω, ή φωτογραφίες από ταξίδια (πού χρόνος για κοσμήματα και χειροτεχνίες...)... Τα άλλα κομμένα...
    Αλλά και οι σεφ συχνά δεν γράφουν τέτοιες συνταγές?
    Η Ξανθή σωστά είχε γράψει ότι διαβάζουν τα μπλογκ και παιδιά που δεν ξέρουν να μαγειρέψουν μαμαδίστικες κλασσικές συνταγές...
    Οπότε καλή αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μανταρινάκι να εισαι καλά! Το μπλογκ σου είναι πολύ όμορφο και το αξίζεις με τα χίλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. απο τα αγαπημενα μου φαγητα το σπανακοριζο! ομως εγω βαζω και πρασο μεσα!!
    σε ευχαριστω παρα πολυ αγγελικη μου για το δωρακι! να εχεις ενα υπεροχο σαββατοκυριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαρά μου να προσφέρω ονειροπαρμένη!
    Όσο για το σπανακόρυζο και οι δυο το ίδιο κάνουμε! Σπανακο-πρασό-ρυζο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια πολλά, πολλά!!!
    Και εγώ το λατρεύω το σπανακόρυζο και το προσαρμόζω ανάλογα με τα υλικά που διαθέτω όταν μου έρθει να το κάνω!
    Μια χαρά είναι αυτά τα φαγάκια, καλά και άγια, μήπως και πιο υγιεινά???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έφη μου σε ευχαριστώ!
    Το καλό με την μαγειρική είναι ότι δεν χρειάζεται συγκεκριμένα υλικά και ποσότητες όπως η ζαχαροπλαστική.
    Το σπανακόρυζο μπορεί να έχει φρέσκα κρεμμυδάκια αντί για πράσο, να μην έχει μαϊντανό, να έχει περισσότερο ή λιγότερο ρύζι, να έχει σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια ή άλλα χορταρικά και να είναι υπέροχο! Και σίγουρα πιο υγιεινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγγελική μου κατ’ αρχήν σε ευχαριστώ πολύ που με σκέφτηκες!
    Άσχετα με το τι σημαίνει ο όρος trendy (αυτό που εννοεί ο μέσος όρος με αυτή τη λέξη, δε νομίζω πως με εκφράζει), η δική σου πρόθεση φανερώνει φιλικές διαθέσεις, οπότε αυτό με κάνει και χαίρομαι φυσικά!

    Για αυτά που λες περί μαγειρικών (ο Θεός να τις κάνει) εκπομπών και ανάδειξης των σεφ ως TV - stars, συμφωνώ απολύτως!
    Όσο για το σπανακόρυζο, ίσως το καλύτερο φαγητό από την παιδική μου ηλικία μέχρι σήμερα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Dark Chef μακριά από μένα κάθε σκέψη που να μας θέλει τρέντυ! Τα παιχνιδάκια που οργανώνονται για να ανταλλάσουμε επισκέψεις και να ανεβάζουμε την επισκεψιμότητα δεν τα παίρνουμε και τόσα σοβαρά!
    Όπως λες για μένα έχει σημασία η σκέψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγγελική μου τι ωραία αυτά που αναφέρεις!! Και πολύ σωστά.
    Η ακροαματικότητα σε αυτά τα παιχνίδια (μάλλον σκουπίδια είναι) μετριέται από 1000-2000 άτομα που έχουν το περιβόητο κουτάκι της γνωστής εταιρίας γκάλοπ. Οπότε... μην νομίζουμε ότι το βλέπουν όλοι οι Έλληνες.
    Το σπανακόρυζο υπέροχο. Έχουμε λίγο αφήσει τα καθημερινά φαγητά, όλοι ανεξαιρέτως και βάζουμε μόνο τα περίεργα. Μέγα λάθος πιστεύω. Γιατί και αυτά τα απλά φαγητά, όλοι μπορεί να τα κάνουμε λίγο πιο διαφορετικά. Πχ εσύ βάζεις στο σπανακόρυζο πράσο, κάτι που εγώ δεν βάζω, αλλά...... την επόμενη φορά θα το προσθέσω.
    Όσο ζει κανείς μαθαίνει, μην το ξεχνάμε αυτό!!!

    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγγελική μου, μπερδεύτηκα! Εσύ δεν μένεις στο εξωτερικό? Πώς βλέπεις τι γίνεται με τα ντελίβερυ στην Ελλάδα? Πάντως εγώ νόμιζα ότι συμβαίνει το αντίθετο από αυτό που λες σε εμάς: δηλαδή, πίστευα ότι όλη αυτή η μόδα με τη μαγειρική τελευταία, έχει σηκώσει πολλούς από τον καναπέ και πολλές νοικοκυρές έχουν μάθει νέες συνταγές, πειραματίζονται περισσότερο στην κουζίνα και μαγειρεύουν πιο συχνά! Επισης, είχα την εντύπωση ότι επειδή τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν να βγαίνουμε πολύ έξω, ότι συχνά μαζευόμαστε σε σπίτια όπως παλιότερα και τρώμε σπιτικό φαγητό. Έπεσα τόσο έξω? Σίγουρα στην Αμερική συμβαίνουν τα όσα λες, αλλά εδώ έχουμε τόση αύξηση των ντελίβερυ? Εγώ βλέπω ότι ακόμα και τα σουβλατζίδικα που έχουν πάφθηνο φαγητό, βαράνε μύγες! Τι να πω? Ναι, έχουν καλή ακροαματικότητα αυτές οι εκπομπές, επειδή ο κόσμος δεν βγαίνει πολύ και στρώνεται μπροστά στην τηλεόραση στον ελεύθερό του χρόνο. Αλλά είμαι σίγουρη ότι όλοι έχουν πάρει τη μαγειρική με καλό μάτι και δεν το βλέπουν τόσο δύσκολο όπως παλιά! Όσο για τον χρόνο που αφιερώνουμε στην καθημερινή μαγειρική, λάβε υπόψη σου ότι έχουν βγει σκεύη που μαγειρεύουν στο μισό χρόνο, ακόμα και φαγητά που παλιά οι μανάδες μας τα άφηναν 3 ώρες. Εξάλλου, όλα τα περιοδικά λανσάρουν την ιδέα ''μαγειρέψτε εύκολες συνταγές σε 10 λεπτά'' και όλοι ακολουθούν αυτό το πρότυπο γιατί δεν έχουν πολύ χρόνο! Αλλά πάλι κι αυτό σπιτικό φαγητό θεωρείται, κι ας έγινε γρήγορα!
    Συγνώμη που μακρυγόρησα, αλλά νομίζω ότι τα βλέπεις κάπως απαισιόδοξα τα πράγματα και ότι δεν συγκρινόμαστε με τους αμερικάνους σε αυτό το θέμα! Ή εγώ τα βλέπω υπερβολικά αισιόδοξα!! αχαχα!
    Συγχαρητήρια για τα βραβεία σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λίνα μου η αλήθεια είναι ότι δεν παρακολουθώ ακροαματικότητες, απλά είδα ότι σε όλα τα κανάλια υπάρχουν εκπομπές για μαγειρική. Από εκεί έβγαλα το συμπέρασμα για το όψιμο ενδιαφέρον!
    Για τα μπλογκ μας δεν έχω ξεκάθαρη θέση αν θα πρέπει να βάζουμε απλά ή πιο ασυνήθιστα φαγητά. Προσωπικά κάνω ότι με ευχαριστεί! Συχνά με διασκεδάζει να ανεβάζω καινούργιες συνταγές. Ή να κάνω μικρο-πειραματισμούς! Το ωραίο με την μαγειρική είναι ότι μπορείς να κάνεις διαφορετικά πράγματα από την κλασσική συνταγή. Συχνά αντικαθιστώ το κρεμμυδάκι με πράσο και αντιθέτως… Φιλάκια και από μένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Emmanouela χαχα, σε μπέρδεψα! Μένω στην Ν Αφρική, αλλά ήρθα σπίτι για Χριστούγεννα και ξέμεινα εδώ! Θα είμαι Ελλάδα για λίγες μέρες ακόμα γιατί έχω διάφορες εκκρεμότητες.

    Χάρηκα που μου γράφεις την άποψή σου! Είναι ενδιαφέρον να διατυπώνουμε απόψεις στα σχόλια!
    Είναι προφανές ότι με 20 μέρες στην Αθήνα, δεν καταλαβαίνω εντελώς τι γίνεται εδώ. Σίγουρα εσύ έχεις καλύτερη εικόνα και πιο αισιόδοξη ματιά για όσα συμβαίνουν!
    Συμφωνούμε απόλυτα ότι το «γρήγορο φαγητό» δεν είναι το ίδιο με το φαγητό που μαγειρεύεται σπίτι πιο σύντομα. Αν και στα 10 λεπτά εγώ μόνο σαλάτα προλαβαίνω να φτιάξω…

    Πιστεύω ότι ο χρόνος που διαθέτεις για μαγείρεμα είναι θέμα ιεράρχησης προτεραιοτήτων και οργάνωσης. Μεγάλωσα 2 παιδιά, η δουλειά μου είναι απαιτητική και πάντα υπήρχε σπίτι ποιοτικό φαγητό για την οικογένεια. Και προφανώς δεν είμαι η μόνη που το κάνω. Στο διάστημα που ήμουν στην Ελλάδα, έβλεπα αρκετές μαμάδες (που κάποιες φορές δεν δούλευαν καν) να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με πίτσες, σουβλάκια και αγοραστές μακαρονάδες. Και ακόμα συμβαίνει! Παρατήρησε στις ώρες αιχμής πόσα μηχανάκια με ντιλίβερυ μεταφέρουν φαΐ σε σπίτια… Βέβαια, δεν το συζητώ, το ποσοστό δεν έχει καμιά σύγκριση με την Αμερική! Απλά φοβάμαι μήπως προς τα εκεί πάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. λατρευω το σπανακορυζο !!!κανω την ιδια συνταγη...μονο που τα τελευταια 2-3 χρονια προσθετω μαζι με το χυμο λεμονιου και χυμο πορτοκαλιου...καπου το διαβασα.....ειναι υπεροχο....δοκιμασε το δε χανεις τπτ..ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ-πολύ χάρηκα Αγγελική μου που βρεθήκαμε!!!!!Συγχαρητήρια για τις ωραίες συνταγές σου!!!Θ τα λέμε συχνά πλέον!!!!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. A, εντάξει, τώρα έβαλα τα πράγματα σε μία σειρά! Εύχομαι να απολαύσεις τη διαμονή σου στην πατρίδα!!

    Ναι, έχεις δίκιο ότι συμβαίνει σε πολλές οικογένειες η ανατροφή των παιδιών να γίνεται με junk food και είναι απαράδεκτο, ειδικά αν δεν δουλεύει η μαμά, αλλά αυτό πάντα συνέβαινε και μάλιστα τώρα θεωρώ ότι έχει ελλαττωθεί, λόγω οικονομικής κρίσης! Κάποια στιγμή είχαμε ξεφύγει όλοι και δεν μας ένοιαζε να χαλάμε 10 ευρώ κάθε μέρα στο φαί! Όσοι το κάνουν ακόμα αυτό, είναι απαράδεκτοι και για λόγους οικονομικούς και για λόγους υγείας και λυπάμαι τα κακόμοιρα τα παιδιά! Απλώς η ένστασή μου σε αυτό που είπες ήταν σε ό,τι αφορά τις εκπομπές μαγειρικής! Δηλαδή εγώ θεωρώ ότι έχουν παροτρύνει αρκετές νοικοκυρές να ασχοληθούν περισσότερο με το μαγείρεμα.
    Και καλύτερα να έχουμε ως πρότυπο κάποιους σεφ, παρά τη Βανδή και τις τραγουδιάρες τις πίστας!

    Κι εγώ θέλω να σου μοιάσω σε αυτό Αγγελική και να έχω πάντα στα παιδιά μου σπιτικό φαγητό και να τα μεγαλώσω σωστά! Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το σπανακόρυζο το ΛΑΤΡΕΥΩ!!!!!!!

    Μπράβο για το βραβείο

    Φιλιά
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και έτσι που διάβασα τον τίτλο, με έζωσαν τα φίδια! Τέλος της Μαγειρικής! Κάπου τα χρειάστηκα, ομολογώ γιατί ορισμένες φορές (όταν βαριέμαι δηλαδή) έτσι λέω. Τέλος με την μαγειρική, θα τρώτε ότι βρίσκετε...και λέω, ως η Αγγελική μέσα στο μυαλό μου μπήκε!!!

    Διαβάζοντας, ησύχασα φυσικά... και τέλος της μαγειρικής πανηγυρικά μιας και προσωπικά δεν βλέπω τίποτε από αυτά πλέον. Το μόνο που αναπολώ είναι τα όμορφα μαγειρικά οδοιπορικά του κου Μαμαλάκη.

    Ευχαριστώ σε για το βραβείο Αγγελική μου. Και συμφωνώ με την προσθήκη του κρασιού στο σπανακόριζο. Δίνει εξαιρετικό άρωμα παρέα με τον άνηθο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το δώρο σου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγγελικη μου καλη πιστευω οτι η μαγειρικη ειναι μια απασχοληση που προσφερει διπλη χαρα.Και σ'αυτον που προετοιμαζει το φαγητο,αλλα και σε οσους το απολαμβανουν.Το σωστο φαγητο με τα αγνα υλικα που εχει ετοιμαστει με αγαπη και μερακι ειναι πολιτισμος και ανεβαζει το βιωτικο επιπεδο ολων μας.Παραλληλα βελτιωνει την αποψη που εχουμε για την καθημερινοτητα και και συμβαλλει στην υγεια του οργανισμου ολων μας.
    Το σπανακορυζο που εφτιαξες ειναι πολυ αγαπημενο μου φαγητο και οταν το σπανακι ερχεται απο τον κηπο μου τι να σου πω.Ειναι και νοστιμο αλλα και με κανει πολυ περηφανη γιατι το εχω φτιαξει με τα χερακια μου.
    Ευχαριστω πολυ για το βραβειο.Ασφαλως και θα το αναρτησω.Δεν ξερω αν ειμαι τρεντυ,αλλα προσπαθω παντα να μην χασω το τραινο και να προλαβαινω τις εξελιξεις.φιλια πολλα σου στελνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Misirlou misirlou ώστε βάζεις και πορτοκάλι! Θα είναι φανταστικό! Θα το δοκιμάσω και θα το ονομάσω στο σπανακόρυζο a la misirlou (X2) Φιλάκια!

    Riri και εγώ χάρηκα! Προφανώς θα τα λέμε! Σ ευχαριστώ!

    Emmanouela σ ευχαριστώ! Αν είναι όπως το λες, τότε θα είναι μια από τις φορές που η TV βοήθησε σε κάτι θετικό!
    Για να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά, δεν είναι δύσκολο να έχουμε σπιτικό φαΐ… Αλλού είναι τα δύσκολα….
    Σου στέλνω πολλά φιλάκια και είμαι σίγουρη ότι και να κάνεις, επειδή το κάνεις με αγάπη, αισιοδοξία και μεράκι θα έχει μεγάλη επιτυχία! Θα είσαι η καλύτερη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αστέρι μου σε ευχαριστώ! Καλή βδομάδα και σε σένα!


    Πηνελόπη μου, ίσως και να είμαι στο μυαλό σου! Ξέρεις πόσες φορές έλεγα στοπ, ως εδώ! Δεν μαγειρεύω ξανά! Αμέσως μετά μου περνάει….
    Έχεις δίκιο οι εκπομπές του Μαμαλάκη ήταν άλλου επιπέδου! Τις παρακολουθούσα όποτε μπορούσα με μεγάλο ενδιαφέρον! Η εκπομπή του Παρλιάρου επίσης είναι (με άλλο τρόπο) πολύ καλή! Φιλάκια


    Λάμπρο να είσαι καλά! Ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση του υπέροχου ψαρότοπού σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γιάννα συμφωνώ απόλυτα με αυτά που γράφεις! Η μαγειρική είναι πολιτισμός! Όσο πιο πολιτισμένη είναι μια κοινωνία τόσο πιο εκλεκτή κουζίνα έχει!
    Καλλιεργείς σπανάκι? Στον κήπο σου στην Αθήνα? Μου βάζεις ιδέες…. Πριν μερικά χρόνια είχα λαχανόκηπο και εγώ στο πίσω μέρος του σπιτιού, αλλά βαρέθηκα… Δεν είχα χρόνο και σταμάτησα… Όσο για το βραβείο αξίζεις διάκριση! Τώρα το «τρέντυ» όπως το έχουν ορίσει, ας μη το πάρουμε τοις μετρητοίς…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ελειπα και προσπαθώ να επανορθώσω με βόλτες και σχόλια στα αγαπημένα μπλόγκς.
    Σπανακόρυζο αγαπημένο και κατά την γνώμη μου ιδιαίτερα γκουρμέ πιάτο.
    Βάζω και λίγη φρέσκια ντομάτα αλλά αυτό είναι θέμα γούστου!
    Συγχαρητήρια για το βραβείο!
    Συμφωνώ με την Γιάννα για τον πολιτισμό της μαγειρικής!
    Για την υπερθέαση όμως έχω βασικές αντιρρήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σε ευχαριστώ πολύ για το βραβείο :DDDD να 'σαι καλά =)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και μόλις έψαχνα μία καλή συνταγή για σπανακορυζο......Ευχαριστώ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή