Η φίλη μας η Μανουσίνα θα βαφτίσει την μικρούλα της και θα έχει τραπέζι!
Ζήτησε λοιπόν ιδέες για το τραπέζι που θα κάνει!
Σε τέτοια χαρά πώς να μη συμμετέχεις?
Σε μεγάλα τραπέζια θεωρώ ότι πρέπει να φτιάχνουμε απλά πράγματα, που τα έχουμε δοκιμάσει, ώστε να έχουν σίγουρη επιτυχία!
Πολλές σαλάτες που, λόγω της ζέστης, όλοι τις προτιμούν. Για τους χορτοφάγους και όσους προσέχουν την γραμμή τους είναι η τέλεια λύση! Η σαλάτα ρυζιού και το ταμπουλέ με έχουν βγάλει πάντα ασπροπρόσωπη, χωρίς ποτέ να έχω ξεχάσει την ντοματοσαλάτα, που όλοι την τρων με απόλαυση!
Τα αγγούρια σκάβονται εύκολα και γίνονται βαρκούλες με άσπρο τυρί για γέμιση.
Τα πολύ τρυφερά κολοκυθάκια κόβονται σε πολύ λεπτές φετούλες, αλατίζονται και μαρινάρονται τέλεια, με εκλεκτό λαδάκι και λεμόνι και αρωματίζονται με μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, κρεμμυδάκι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Οι πίτες επίσης είναι πάντα καλοδεχούμενες!
Μετά τα υπόλοιπα είναι (ξανά) κλασσικά για να τα τρων όλοι: κοτόπουλο στο φούρνο, γουρουνόπουλο ψημένο από σπεσιαλίστα, λαχανικά σοτέ, πατάτες στο φούρνο, ρύζι, πάστα (στα μακαρόνια είναι ωραία σάλτσα πέστο. Αρέσει πολύ και η κρέμα γάλακτος, αλλά εγώ δεν την βάζω εύκολα...)
Για το τέλος φρούτα εποχής και δροσερά γλυκά (παγωτά, τσιζ κέικ ψυγείου, κρέμες σερβιρισμένες σε μικρά ποτηράκια μιας χρήσης με σος καραμέλας κλπ) !
Σε πρόσφατο μπουφέ που έκανα πρόσφερα κάτι πανεύκολα τυροπιτάκια από μια συνταγή της Εύης Παπαδοπούλου, που δημοσιεύτηκε στο gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας του Μαΐου του 2010.
Τυροπιτάκια πανεύκολα
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά
1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
1 κεσεδάκι φέτα τριμμένη (έβαλα περισσότερη 1+1/2 κεσεδάκι)
1 κεσεδάκι γραβιέρα Νάξου
2 αυγά + 1 για άλειμμα
500γρ αλεύρι που φουσκώνει
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
σουσάμι
Τυροπιτάκια πανεύκολα
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά
1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
1 κεσεδάκι φέτα τριμμένη (έβαλα περισσότερη 1+1/2 κεσεδάκι)
1 κεσεδάκι γραβιέρα Νάξου
2 αυγά + 1 για άλειμμα
500γρ αλεύρι που φουσκώνει
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
σουσάμι
Με το μίξερ ανακατεύουμε το γιαούρτι και το λάδι και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Προσθέτουμε το αλάτι και τα τυριά.
Βγάζουμε το μπολ από το μίξερ και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης να γίνει μια ζύμη απαλή.
Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για 1/2 τουλάχιστον ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα.
Πλάθουμε κομμάτια ζύμης σε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα βάζουμε στο ταψί σε απόσταση, γιατί θα φουσκώσουν (διπλασιάζονται) Αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά! Τρώγονται ζεστά και κρύα! Αν φαγωθούν την επόμενη μέρα καλό είναι να φυλαχτούν σε δοχείο αεροστεγές.
Με την δόση αυτή γίνονται 35 τυρομπαλλάκια!
Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για 1/2 τουλάχιστον ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα.
Πλάθουμε κομμάτια ζύμης σε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα βάζουμε στο ταψί σε απόσταση, γιατί θα φουσκώσουν (διπλασιάζονται) Αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά! Τρώγονται ζεστά και κρύα! Αν φαγωθούν την επόμενη μέρα καλό είναι να φυλαχτούν σε δοχείο αεροστεγές.
Με την δόση αυτή γίνονται 35 τυρομπαλλάκια!
Δεν πρέπει να ξεχνάμε: Για την επιτυχία του τραπεζιού εκτός από τα φαγητά χρειάζεται διακόσμηση ο χώρος (μπαλόνια, λουλούδια κεριά, τραπεζομάντιλα, κλπ), καλή μουσική, περισσότερα από όσα φαντάζεται κανείς παγάκια, ποτά, κλπ κλπ
Το πιο σημαντικό στα μεγάλα τραπέζια είναι η οικοδέσποινα να είναι ξεκούραστη και κεφάτη!
Και τώρα το καλύτερο! Οι ευχές!
Να σου ζήσει Μανουσίνα η μικρούλα σου και να την καμαρώσεις όπως επιθυμείς! Καλή επιτυχία στο τραπέζι σου! Και πάντα χαρές!
Ta τυροπιτάκια εύκολα και νόστιμα! Το καλύτερο όμως οι ευχές1
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πάρω ένα (αυτό με το σουσαμάκι στην φωτό χιχι)
ΑπάντησηΔιαγραφήΌ,τι πρέπει για λιγούρα, και παίρνουν πολλές παραλλαγές.
Φτιάχνω κι εγώ παρόμοια :)))))))
Πολλά πολλά φιλιά
καλημερα κ ευχαριστουμε για την νοστιμη αναρτηση! να μου δωσετε μια μικρη βοηθεια? αν θα ηθελα να κανω την μιση δοση, θα χρησιμοποιουσα τις μισες ποσοτητες των υλικων? ευχαριστω για την αμεση βοηθεια! φιλια απο κω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία και εύκολη συνταγή! Κάπου την έχω ξαναδεί και νομίζω στο κεσεδάκι από το γιαούρτι μετράμε μετά το λάδι και τα τυριά. Και φτιάχνεται πολύ γρήγορα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό Σ/Κ!
Καλημέρα φίλες μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήTaste έχεις δίκιο!Οι ευχές είνια από την καρδιά μου!
Αστεράκι το έχουμε πει: εσύ στις ζύμες είσαι αστέρι!
Zaza και βέβαια μπορείς να κάνεις την μισή δόση! Έχει δυο αυγά οπότε είναι απλό! Αν μια συνταγή έχει 1 ή περιττό αριθμό αυγών υπάρχει κάποια δυσκολία. (Τότε την κάνεις όλη και χρησιμοποιείς την μισή, αφήνοντας την υπόλοιπη στο ψυγείο!)
Τυχερούλα είσαι στην Κω! Από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας!
Dark είναι γνωστή παλιά συνταγή. Απλά επειδή την ξαναβρήκα γραμμένη σε περιοδικό και την έφτιαξα έγραψα την πηγή. Όπως το λες μετράς με το ίδιο κεσεδάκι! Φιλάκια να περνάς καλά!
Αγγελική μου, σε ευχαριστώ πολύ για την ανάρτησή σου και για τις ευχές σου. Σίγουρα όλα αυτά θα μου φανούν πολύ χρήσιμα. Να είσαι καλά. Καλό Σαββατοκύριακο. Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα έχουμε ένα λόγο παραπάνω να τα φτιάξουμε μιας και τα δοκίμασες εσύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!
κλασικά κι αγαπημένα, το κακό είναι πως δε σταματάμε στο πρώτο!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήmanousina όταν ακούω τραπέζι για τόσα άτομα μου έρχεται… να σηκώσω μανίκια και να τρέχω για βοήθεια! Χίλιες ευχές για καλή επιτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου είναι εύκολα και εύγευστα! Παρουσιασμένα κατάλληλα σε ένα μπουφέ γίνονται ανάρπαστα!
Γαστεροπλήξ όπως το λες! Κλασσική αξία που όλοι την τιμούμε(μέχρι το τελευταίο σουσαμάκι)! Και με το σουσάμι έχεις την δικαιολογία να πεις: "Σαν το πουλάκι τρώω!!" :-))
Αγγελική μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήοι ευχές μου μαζί σου για να τις μεταφέρεις...
( τα τυροπιτάκια σου...μαζί μου γιατί πολύ μου άρεσαν..
φτιάχνω και εγώ μία τυρόπιτα που την έχω ονομάσει
" πιτς φυτίλι " ,αλλά είναι σε ολόκληρη..)
καλό σου Σ/Κ
Καλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞερω μια παρόμοια συνταγή και την κανω συχνα, μόλις και χθες το πρωί την εκανα μαλιστα. Τωρα κλέβω και αυτήν, μου άρεσε που έχει ελαιόλαδο και γραβιερα,
φιλιά, καλό απόγευμα απο Θεσσαλονίκη!
Υ.Γ. manousina,
ΑπάντησηΔιαγραφήνα γίνουν όλα υπέροχα!Να τη χαίρεστε!
να'χα 5-6 να τσακίσω τώρα μπροστά στο πληκτρολόγιο....γιαμ γιαμ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό βράδυ
χχχ
Γιαμι! Αυτό με το σουσάμι θα πάρω κι εγώ! Αυτή η συνταγή είναι πασίγνωστη με παραλλαγές. Εγω θυμάμαι το 1 κεσέ μαργαρίνη, 1 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κεσέ γιαούρτι στραγγιστό. Με την παραλλαγή των τυριών φανταζομαι θα γίνονται ακομα πιο νοστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανουσίνα, ολα με το καλό!
Ειμαστε στο Πήλιο και ετοιμαζόμαστε για εύκολα τυροπιτάκια. Ευχαριστούμε και πολλά φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίες οι προτάσεις σου Αγγελική για όλους μας!!Και τα τυροπιτάκια ό,τι πρέπει αν νιώθεις ειδικά κάτι λιγούρες για αλμυρό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟυάου! Ευχαριστούμε! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφα φαίνονταο Αγγελική μου. Το ότι είναι κι εύκολα στην προετοιμασία είναι μεγάλο μπόνους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τους ζήσει το κοριτσάκι!
Μάγδα
Πολύ σωστές οι συμβουλές σου. Βέβαια πώς θα μπορέσει η οικοδέσποινα να είναι ξεκούραστη...ένας Θεός το ξέρει! Η χαρά όμως και η ικανοποίηση που αντλεί, πολλές φορές της χαρίζουν μια φρεσκάδα και ένα λαμπερό χαμόγελο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμα φαίνονται τα τυροπιτάκια, θα τα δοκιμάσω!
Πολλές ευχές για το κοριτσάκι! Να είναι πάντα γερό και δυνατό!
Αααα! Και δεν μπορώ να μην δώσω τα χαιρετίσματα μου στην ΖΑΖΑ από την Κω! Δεν την ξέρω, αλλά γύρισα από Κω πριν από λίγες μέρες και την λατρεύω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριττό να σου πω ότι τα τυροπιτάκια εξαφανίσθηκαν εν ριπή οφθαλμού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓυρίσαμε πλέον στη βάση μας, και απολαμβάνουμε την ζέστη στην υπέροχη πόλη μας!
Όλα υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις δίκιο για το ότι σε τραπέζια πρέπει να φτιάχνουμε δοκιμασμένες συνταγές. Διαφορετικά η αποτυχία είναι σχεδόν σίγουρη μέσα στο άγχος μας :)
Πως μου ξέφυγαν εμένα τα τυρομπαλάκια?????????
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλημέρα, καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο!!!!
Συγχαρητηρια εφτιαξα τα τυροπιτακια και δεν εμεινε ουτε ενα,μπραβο πολυ ωραια
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρω ότι λείπεις, ξέρω ότι έχεις καιρό να μπεις, ξέρω ότι κάπου μεταξύ πολλών τόπων και χωρών μπορεί να βρίσκεσαι...
ΑπάντησηΔιαγραφή...αλλά όταν με το καλό γυρίσεις μια πρόσκληση για παιχνίδι, σε περιμένει καλή μου Αγγελίκή στο Blog μου.
Καλό φθινόπωρο για την Ελλάδα σου εύχομαι... και Καλή Άνοιξη για την Ν. Αφρική !
αγγελικη μου ελα απο το μπλογκ μου! προσκληση για το παιχνιδι της αγαπης νο2!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Αγγελική...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο περνούν τα χρόνια ψάχνω για ευκολες συνταγές και μου άρεσαν τα τυροπιτάκια σου.
Πολλά φιλιά και πολλές ευχές στη Μανουσίνα.
kalispera ..kalos sas vrika
ΑπάντησηΔιαγραφήsas euxaristo gia tin yperoxi sintagi sas..ta eftiaxa ke aresan poli se olous mas .sinxaritiria...
kalo sas vradi
Αφηστε κατω αυτό με το σουσάμι ειναι δικό μας... φιλιά κορίτσι μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα...
ΑπάντησηΔιαγραφήστο νεο μου blog σε περιμενει ενα βραβειο - δωρακι.
Θα χαρω πολυ να σε δω...
Φιλικα
Ελπινικη
Κουζινο-Εξερευνήσεις
(elpinikicook.blogspot.com)
Joli blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήBon wee-kend et à bientôt.
Μια καλησπέρα πέρασα ν'αφήσω Αγγελική μου.. εύχομαι νά'σαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική γειά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι η "Έψιλον" από Ναύπακτο. Σε παρακολουθώ καιρό και απολαμβάνω το κέφι σου, τις ιδέες και τη φρεσκάδα του μπλογκ σου.
Είμαι πάντα προετοιμασμένη να βρω κάτι καλό, στις αράδες σου και δεν πέφτω έξω.
Κι ακόμα, χαίρομαι διπλά, κάθε φορά που συνειδητοποιώ την απόσταση στο χάρτη και την ελαχιστοποίησή της μέσα από το διαδίκτυο. Γεύσεις "δικές μας" στην άκρη του κόσμου. Όμορφο μου φαίνεται.
Τώρα, να ρωτήσω μήπως κατά σύμπτωση έχεις ασχοληθεί με γλυκό φράπα; Είτε ως γλυκό του κουταλιού, είτε ως μαρμελάδα. Αν τύχει και με διαβάσεις όσο έχω τις φράπες που μου έφεραν...
Καλά να είσαι πάντα και καλό χειμώνα σου εύχομαι. Ε.
Αν είναι στην Αφρική έχει καλοκαίρι βρε «Έψιλον από Ναύπακτο», πόσο μάλλον που τώρα είναι στην Αυστραλία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως βρε Αγγελική, στην Ν. Αφρική πού βρίσκεις γραβιέρα Νάξου;
Αχ ο κόσμος έγινε τόσο μικρός κι εμείς τόσο απομακρυσμένοι μεταξύ μας. Ας είναι καλά τα blogs που μας φέρνουν κοντύτερα!
Χρόνια πολλά Αγγελικούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια σου Πολλά Αγγελική μου,να είσαι πάντα καλά και να μας φτιάχνεις όλα αυτά τα όμορφα που μόνο εσύ ξέρεις.Τα τυροπιττάκια σου άπαιχτα.Τα έφτιαξα και ο άντρας μου ξετρελλάθηκε.Σ'ευχαριστούμε και πάλι πολύχρονη
ΑπάντησηΔιαγραφήTi κάνετε αγαπημένη μας φίλη; Γιατί σιωπή;
ΑπάντησηΔιαγραφήχρονια πολλα για προχτες!!!! με συγχωρεις τωρα το θυμηθηκα! φιλια και να εισαι καλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα καλά σας λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι στην Αυστραλία και δεν έχω καλή πρόσβαση στο ίντερνετ.
Θα τα πούμε σε λίγες μέρες!
Να είσαστε καλά!
Φιλάκιααααααααααααα
καλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι τελια!!!
για να φανταστεις δεν ειμαι λατρης
τυριου αλλα εδω τρελενομαι...
Αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες εδώ και καιρό λείπω από το μπλογκ μου και θα πρέπει να σας ζητήσω συγνώμη που δεν απαντώ τουλάχιστον στα σχόλιά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη διάρκεια του Ελληνικού καλοκαιριού είχα μπλέξει με διάφορα, μετά έφυγα για Αυστραλία, τελικά (για να μη σας κουράζω) είμαι στην καλοκαιρινή Ν Αφρική και ονειρεύομαι τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα!
@Spirtokoto , @Καλημέρα, @Κική έχετε δίκιο τυροπιτάκια σαν και αυτά κυκλοφορούν σε πολλές εκδόσεις! Είναι όμως εύκολα και νόστιμα!
@Και λοιπόν; E allora και εγώ πολύ θα το ήθελα να είχα μερικά… Για να θυμηθώ την γεύση…
@Dim τυχερούλη διακοπές στο Πήλιο… Φιλιά στα κορίτσια!
@Athina μου το πρόβλημά μου είναι ότι έχω λιγούρες και για αλμυρά και για γλυκά!
@ Eleftgerita να είσαι καλά γλυκιά μου!
Μάγδα, @Emmanouela, @Efi @ Λίλα, @Νadia να είσαστε καλά!
@Penelope @apinkdreamer με συγχωρείτεαπό την Αυστραλία δεν είχα πρόσβαση…
Δήμητρα σε ευχαριστώ και εγώ προτιμώ τις εύκολες συνταγές μα σίγουρη επιτυχία!
@Vasiliki σε ευχαριστώ! Καλώς ήρθες!
@Νίκη μου φοβάμαι ότι η Κική το πήρε πρώτη το σουσαμένιο…
Ελπινίκη φοβάμαι ότι άργησα για το βραβείο… Μπορώ να έρθω για καφέ?
Nadji, bienvenue! Merci beaucoup! A bientôt mα chérie!
Όλγα μου θα τα πούμε σύντομα! Καλά είμαι!
Έψιλον προσπάθησα να σου απαντήσω από την Αυστραλία, αλλά η σύνδεση κοβόταν λες και δεν ήθελε να σου πω για αυτό που ρώτησες! Η μητέρα μου έφτιαχνε γλυκό φράπα. Αλλά δεν έχω μαζί μου τις συνταγές της… Και φοβάμαι ότι τώρα είναι αργά πια… Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Τον Αύγουστο ήμουν στην Ναύπακτο για λίγες μέρες και σε σκεφτόμουν! Εύχομαι να είσαι καλά!
Άθεε γραβιέρα Νάξου σπάνια βρίσκω στην Αφρική. Υπάρχει μεγάλη Ελληνική παροικία στο Γιοχάνεσμπουργκ και τα περισσότερα Σ/Μάρκετ (κυρίως τα Pick n Pay) τα έχουν Έλληνες! Βρίσκω λοιπόν αρκετά διαλεχτά Ελληνικά προϊόντα. Όμως τον Αύγουστο που έφτιαξα τα τυροπιτάκια ήμουν στην Ελλάδα και δεν είχα κανένα πρόβλημα! Πραγματικά ο κόσμος έγινε μικρός και για τα υπόλοιπα δίκιο έχεις!
Δροσοσταλίτσα, Εριφύλη, apinkdreamer σας ευχαριστώ για τις ευχές!
Katerina μου όπως ξέρεις είμαι καλά! Σ ευχαριστώ!
Παγωτό βανίλια χαίρομαι που σου άρεσαν! Εγώ έχω τις περιόδους μου: άλλοτε τρελαίνομαι για αλμυρά και άλλοτε για γλυκά!
Αγγελική μου,καλώς μας ξανάρθες...
ΑπάντησηΔιαγραφήαπ'ότι είδες τα τυροπιτάκια σου είχαν μεγάλο σουξέ...
Είδα πιό πάνω ότι η ΕΨΙΛΟΝ σου ζήτησε συνταγή για φράπα...
Πριν μία εβδομάδα την έφτιαξα και δεν πρόλαβα να την ανεβάσω...
Θα το κάνω μέσα στην εβδομάδα...αν δει το σχόλιο μπορεί να τη βοηθήσει...
και πάλι καλωσόρισες και καλές γιορτές..-:))
Spirtokoyto σε ευχαριστώ! Ελπίζω η ΕΨΙΛΟΝ να δει το σχόλιό σου για την φράπα! Θα χαρώ να μου θυμίσεις πως γίνεται! Νομίζω ότι είναι σαν το νεράτζι με περισσότερο ξεπίκρισμα. Θα έρθω να δω την συνταγή σου!
ΑπάντησηΔιαγραφή