Πριν λοιπόν εξαφανιστώ για διακοπές, ας κρατήσω τον λόγο μου! Η κοινωνία της Νότιας Αφρικής παρομοιάζεται με το ουράνιο τόξο, λόγω της πολυπολιτισμικότητας που την χαρακτηρίζει! Για τον ίδιο λόγο και η κουζίνα της ονομάζεται «κουζίνα του ουράνιου τόξου»! Κάνοντας ένα γύρο στη κουζίνα της Ν Αφρικής είναι, λένε, σαν να γνωρίζεις τις κουζίνες όλου του κόσμου!
Αρχικά οι "συνταγές" ήταν ένα μείγμα από τα πιάτα των αυτοχθόνων Αφρικανών και της κουζίνας του 16-17ου αιώνα των Ευρωπαίων εποίκων, που έφεραν τη δική τους γευστική παράδοση στην Αφρική και κυρίως των Ολλανδών και των Άγγλων.
Παράλληλα, έφθασαν στην Ν Αφρική και οι ιδιαίτερες γαστρονομικές προτιμήσεις των Ασιατών εργατών-σκλάβων, που έφερε η Ολλανδική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών στο Κέιπ Τάουν από την Βεγγάλη, την Ιάβα και την Μαλαισία.
Ο τρόπος που μαγείρευαν, τα μπαχαρικά, τα υλικά που χρησιμοποιούσαν στις συνταγές τους επηρέασαν την τοπική κουζίνα και της έδωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τα παραδοσιακά πιάτα επηρεάστηκαν και από συνταγές από γειτονικές χώρες, που οι αποικιοκράτες τους είχαν καταγωγή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως από τη πορτογαλική Μοζαμβίκη. Η επιρροή είχε κυρίως να κάνει με την χρήση διαφόρων μπαχαρικών κυρίως κάρυ, πιπέρι πέρι-πέρι, καυτερές πιπεριές τσίλι. Το φαγητό μαγειρεύεται για πολλές ώρες σε χαμηλή φωτιά! Συνηθίζουν την εκτεταμένη χρήση των μπαχαρικών, όπως πιπερόριζα (τζίντζερ), κανέλα και κιτρινόριζα (κουρκουμάς). Συνηθίζουν να μαγειρεύουν φρούτα μαζί με κρέατα και να συνδυάζουν γλυκές και αλμυρές γεύσεις, με νότες μπαχαρικών, αρωματικών, κάρυ και άλλων καρυκευμάτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησαν ένα μοναδικό στυλ μαγειρικής, το στυλ Cape Malay και Cape Dutch.
Οι Ινδοί εργάτες διέδωσαν την Ινδική κουζίνα με τα Κάρυ, τα σαμόζας, τα chutneys, κλπ
Οι Ιταλοί και οι Έλληνες-Κύπριοι διέδωσαν τις δικές τους κουζίνες έτσι οι μακαρονάδες, οι πίτσες, η ελληνική σαλάτα, οι μεζέδες έχουν διαδοθεί πολύ.
Οι Γάλλοι έφεραν τα κρασιά τους, τυριά και την ξακουστή κουζίνα τους κλπ
Επειδή η χώρα είναι μεγάλη και συχνά οι κάτοικοι ταξιδεύουν, εξελίχθηκαν από ανάγκη νέα τρόφιμα που δεν χαλούσαν εύκολα, όπως τα biltong (παστό κρέας) , droëwors (αποξηραμένα λουκάνικα) και διάφορα είδη παξιμαδιών.
Η μαγειρική των μαύρων κατοίκων στηρίζεται στο ψητό κρέας (ΒΒQ ή braai στο Άφρικανς) και στο Pap έναν χυλό/πουρέ από καλαμποκάλευρο, που τρώγεται με το χέρι, σε μικρές μπαλίτσες με σάλτσα ντομάτα ή σπανάκι. Το παπ είναι η βασική τροφή των μαύρων που έχουν Μπαντού κουλτούρα και το συναντάμε σε όλες τις χώρες της Υποσαχαρικής Αφρικής που ταξιδεύουμε.
Οι Ιταλοί και οι Έλληνες-Κύπριοι διέδωσαν τις δικές τους κουζίνες έτσι οι μακαρονάδες, οι πίτσες, η ελληνική σαλάτα, οι μεζέδες έχουν διαδοθεί πολύ.
Οι Γάλλοι έφεραν τα κρασιά τους, τυριά και την ξακουστή κουζίνα τους κλπ
Επειδή η χώρα είναι μεγάλη και συχνά οι κάτοικοι ταξιδεύουν, εξελίχθηκαν από ανάγκη νέα τρόφιμα που δεν χαλούσαν εύκολα, όπως τα biltong (παστό κρέας) , droëwors (αποξηραμένα λουκάνικα) και διάφορα είδη παξιμαδιών.
Η μαγειρική των μαύρων κατοίκων στηρίζεται στο ψητό κρέας (ΒΒQ ή braai στο Άφρικανς) και στο Pap έναν χυλό/πουρέ από καλαμποκάλευρο, που τρώγεται με το χέρι, σε μικρές μπαλίτσες με σάλτσα ντομάτα ή σπανάκι. Το παπ είναι η βασική τροφή των μαύρων που έχουν Μπαντού κουλτούρα και το συναντάμε σε όλες τις χώρες της Υποσαχαρικής Αφρικής που ταξιδεύουμε.
Αγαπημένα φαγητά των Ν Αφρικανών είναι αρκετά από τα παρακάτω:
Ορεκτικά Peri-Peri συκωτάκια πουλιών Samosas (τυροπιτάκια τηγανητά με πατάτα, κοτόπουλο τυρί ή λαχανικά)
Σούπες και Stews Green Bean Bredie (stew με αρνί και πράσινα φασολάκια) Isophu (Σούπα με φασόλια και καλαμπόκι) Tomato Bredie (stew με αρνί και ντομάτα)
Σαλάτες Slaphakskeentjies (Σαλάτα με κρεμμύδια)
Κοτόπουλο Chicken Curry (Κάρυ κοτόπουλο) Hoender Pastei (Κοτόπιτα) Inyama Yenkukhu (Κοτόπουλο στην κατσαρόλα)
Κόκκινο κρέας Biltong (Παστό αποξηραμένο κρέας) Bobotie (Κάρυ) Boerewors (χωριάτικο λουκάνικο που ψήνεται ολόκληρο τυλιγμένο σε σχήμα σπείρας) Frikkadels (κεφτέδες) Lamb Biryani (Αρνί κάρυ με ρύζι φακές και κουρκουμά) Oxtail Potjie (Ουρά βοδινού μαγειρεμένη σε σιδερένια κατσαρόλα) Pofadder (λουκάνικο από κυνήγι) Sosaties (Ψητά σουβλάκια με κάρυ και βερίκοκα) Tomato Bredie (stew με αρνί)
Λαχανικά και όσπρια Chakalaka (Πικάντικο μείγμα λαχανικών) Ntomo Krakro (Γλυκοπατάτες τηγανητές)
Επιδόρπια Klappertert (Πίτα με ινδοκάρυδο) Malva Pudding (Πουτίγκα με σάλτσα από μπράντυ) Melktert (Τάρτα με γάλα) Soetkoekies (κουλουράκια κρασιού) koeksisters (Τουλουμπάκια)
Ορεκτικά Peri-Peri συκωτάκια πουλιών Samosas (τυροπιτάκια τηγανητά με πατάτα, κοτόπουλο τυρί ή λαχανικά)
Σούπες και Stews Green Bean Bredie (stew με αρνί και πράσινα φασολάκια) Isophu (Σούπα με φασόλια και καλαμπόκι) Tomato Bredie (stew με αρνί και ντομάτα)
Σαλάτες Slaphakskeentjies (Σαλάτα με κρεμμύδια)
Κοτόπουλο Chicken Curry (Κάρυ κοτόπουλο) Hoender Pastei (Κοτόπιτα) Inyama Yenkukhu (Κοτόπουλο στην κατσαρόλα)
Κόκκινο κρέας Biltong (Παστό αποξηραμένο κρέας) Bobotie (Κάρυ) Boerewors (χωριάτικο λουκάνικο που ψήνεται ολόκληρο τυλιγμένο σε σχήμα σπείρας) Frikkadels (κεφτέδες) Lamb Biryani (Αρνί κάρυ με ρύζι φακές και κουρκουμά) Oxtail Potjie (Ουρά βοδινού μαγειρεμένη σε σιδερένια κατσαρόλα) Pofadder (λουκάνικο από κυνήγι) Sosaties (Ψητά σουβλάκια με κάρυ και βερίκοκα) Tomato Bredie (stew με αρνί)
Λαχανικά και όσπρια Chakalaka (Πικάντικο μείγμα λαχανικών) Ntomo Krakro (Γλυκοπατάτες τηγανητές)
Επιδόρπια Klappertert (Πίτα με ινδοκάρυδο) Malva Pudding (Πουτίγκα με σάλτσα από μπράντυ) Melktert (Τάρτα με γάλα) Soetkoekies (κουλουράκια κρασιού) koeksisters (Τουλουμπάκια)
Βέβαια τρώνε και ψάρια και πολλά άλλα, που σιγά σιγά θα μας δοθεί ευκαιρία να μάθω και να σας πω! Σε γενικές γραμμές δεν έχω εξοικειωθεί με την κουζίνα Cape Malay. Το στομάχι μου δεν αντέχει τα πολλά μπαχαρικά και τα καυτερά. Τα έχω δοκιμάσει, είναι νόστημα, αλλά συνεχίζω να ετοιμάζω ελληνικά φαγητά στο σπίτι... Λατρεύω τα braai (ψητά) μαριναρισμένα και ζουμερά ψητά τους και τα τιμώ όποτε μου δοθεί η ευκαιρία!
Τελευταία έφτιαξα Chakalaka, ένα πικάντικο μείγμα λαχανικών που τρώγεται είτε σαν συνοδευτικό σε ένα ψητό κρέας, με ψωμί ή με pap.
Χρειάστηκα:
½ κούπα λάδι
30 g φρέσκο ginger σε λεπτά φετάκια
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 μικρές πιπεριές chilies καυτερές (προσοχή διαλέξτε την ποσότητα ανάλογα με την ικανότητα που έχετε στα καυτά) ψιλοκομμένες, χωρίς τους σπόρους!!!!
2 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
500 g ντομάτες σε κύβους
100 g πράσινη πιπεριά σε κύβους
100 g κόκκινη πιπεριά σε κύβους
100 g κίτρινη πιπεριά σε κύβους
2 κουταλιές της σούπας curry powder
200 g καρότα τριμμένα
Φύλλα φρέσκο κόλιανδρο (το παρέλειψα γιατί δεν τον συνηθίζω)
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
Αλάτι, ζάχαρη
Με τα υλικά αυτά έφτιαξα μια σάλτσα αρωματική και καυτερή!
Σοτάρισα το ginger, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα chilies στο λάδι. Πρόσθεσα το κάρυ και ανακάτεψα. Έβαλα τις ντομάτες, αλάτι - ζάχαρη και μαγείρεψα για 15 λεπτά. Πρόσθεσα τις πιπεριές και τα καρότα και συνέχισα το μαγείρεμα άλλα 30 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά. Πρόσθεσα λίγο νερό στην διάρκεια του βρασμού. Έδεσα την σάλτσα με το κορν φλάουρ και απόλαυσα την Chakalaka πάνω σε ψωμί φοκάτσια!
Τελευταία έφτιαξα Chakalaka, ένα πικάντικο μείγμα λαχανικών που τρώγεται είτε σαν συνοδευτικό σε ένα ψητό κρέας, με ψωμί ή με pap.
Χρειάστηκα:
½ κούπα λάδι
30 g φρέσκο ginger σε λεπτά φετάκια
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 μικρές πιπεριές chilies καυτερές (προσοχή διαλέξτε την ποσότητα ανάλογα με την ικανότητα που έχετε στα καυτά) ψιλοκομμένες, χωρίς τους σπόρους!!!!
2 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
500 g ντομάτες σε κύβους
100 g πράσινη πιπεριά σε κύβους
100 g κόκκινη πιπεριά σε κύβους
100 g κίτρινη πιπεριά σε κύβους
2 κουταλιές της σούπας curry powder
200 g καρότα τριμμένα
Φύλλα φρέσκο κόλιανδρο (το παρέλειψα γιατί δεν τον συνηθίζω)
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
Αλάτι, ζάχαρη
Με τα υλικά αυτά έφτιαξα μια σάλτσα αρωματική και καυτερή!
Σοτάρισα το ginger, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα chilies στο λάδι. Πρόσθεσα το κάρυ και ανακάτεψα. Έβαλα τις ντομάτες, αλάτι - ζάχαρη και μαγείρεψα για 15 λεπτά. Πρόσθεσα τις πιπεριές και τα καρότα και συνέχισα το μαγείρεμα άλλα 30 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά. Πρόσθεσα λίγο νερό στην διάρκεια του βρασμού. Έδεσα την σάλτσα με το κορν φλάουρ και απόλαυσα την Chakalaka πάνω σε ψωμί φοκάτσια!
Να λοιπόν μια εύκολη Ν Αφρικάνικη συνταγή! Καλή επιτυχία αν την δοκιμάσετε και προσοχή στα chilies!
Κάπου εδώ ξεκινούν και οι δικές μου διακοπές! Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι! Και με το καλό να τα πούμε ξεκούραστες και ανανεωμένες!
Φιλάκιαααααααααα
Φιλάκιαααααααααα
αγγελικη μου καλημερα! τι ομορφη κι εμπνευσμενη αναρτηση!!!!μου ανοιξες την ορεξη με τη λιστα των πιο διαδεδομενων φαγητων! βλεπεις ειναι λατρης του πικαντικου και καυτερου!!!! μου εκανε εντυπωση το πιρι πιρι που γραφεις πως ειναι συκωτακια ενω εμεις το ξεραμε σαν πικαντικη σως με βαση τις κοκκινες πιπεριες! βεβαια αυτο ισως ειναι απο αλλη περιοχη της αφρικης!
ΑπάντησηΔιαγραφήη σαλτσα που εφτιαξες φαινεται καταπληκτικη! να εισαι καλα και να περνας ακομη πιο καλα!!!
Τέλεια η ανάρτηση σου!!!!! καταπληκτικά μου ακούγονται όλα τα φαγητά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλιά, να περάσεις τέλεια και να ξεκουραστείς!!!
Αγγελική μου σε ευχαριστούμε πολύ για τις τόσο ωραίες πληροφορίες για τα φαγητά άλλων λαών,γιατί εδώ μέσα είναι συγκεντρωμένες πληροφορίες πολλών λαών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου εύχομαι από ψυχής να περάσετε όμορφες διακοπές!!!
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν τα πικάντικα αν και το στομάχι μου δεν τα πολυαντέχει!
καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήενδιαφέρουσα ανάρτηση
καλό φαίνεται
χμ σαν να μου έρχεται και η μυρωδιά!
Aγγελική μου, υπέροχη η ανάρτησή σου! Μας ταξίδεψες και μας αναστάτωσες γευστικά! Μου φάνηκε πως μπορώ να μυρίσω τη σάλτσα! Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε το Φθινόπωρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές διακοπές, να περάσεις πανέμορφα και να μας γυρίσεις φρέσκια κι ανανεωμένη!!!
Ο προσωπικός μας Περιηγητής έκανε και πάλι το θαύμα του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυναρπαστικά πάντα τα όσα διαβάζουμε στο blog σου.
Καλές διακοπές καλή μου Αγγελική.
Αχ κι εμένα μ΄αρέσουν τα καυτερά αλλά δεν τα αντέχω πολύ! Επί τη ευκαιρία, μήνες θέλω να σε ρωτήσω για το πέρι πέρι και όλο το ξεχνάω. Ωραία η συνταγή πάντως. Έχει λαχανικά που μου αρέσουν και θα ταιριάζει πολύ με τα ψωμάκια μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές διακοπές και καλή αντάμωση!
λατρεύω τα καυτερά!!!!έχω ένα φίλο νιγηριανό που όποτε μαγειρεύει απ'τα πικάντικα πρέπει να'μαι με ξεμανίκωτο χειμώνα καλοκαίρι.....αλλά τα τρώω :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Δεν είμαι πολύ του καυτερού, με μέτρο όλα είναι πεντανόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές διακοπές, να περάσεις τέλεια!
Εξαιρετική ευκαιρία μας έδωσες Αγγελική μου να " γευθούμε " αυτή τη τοπική κουζίνα..
ΑπάντησηΔιαγραφήνα περάσεις καλά,ξεκούραστα,ήρεμα,ανανεωτικά και να μας ξαναγυρίσεις πίσω ορεξάτη να μας μάθεις και το τρόπο να μαγειρεύουμε αυτή τη κουζίνα..
καλές σου διακοπές..-:))
Για αποξηραμένα λουκάνικα δεν είχα ξανακούσει... Είμαι περίεργη για το τι γεύση θα έχουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα πικάντικα, ομοίως, μου αρέσουν αλλά έχω ευαίσθητο στομάχι... Ενδιαφέρον το ποστ για την κουζίνα της Ν. Αφρικής, αναμένω τη συνέχεια!
Προς το παρόν, καλές διακοπές και να περάσεις όμορφα!
Τέλεια ανάρτηση Αγγελική! Ακούγονται όλα πολύ ενδιαφέροντα και δελεαστικά!Επίσης μ αρέσει και το όνομα Chakalaka πάρα πολύ!!Καλά να περάσεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία η συνταγή αλλά η περιγραφή που τη συνοδεύει ακόμη καλύτερη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε για όλες αυτές τις πληροφορίες. Μας ταξίδεψες... Καλά να περάσεις στις διακοπές σου και με το καλό να ξαναβρεθούμε. Έχω διαγωνισμό στο blog μου, άφησε σχόλιο και μπορεί να κερδίσεις το βιβλίο της Martha Stewart "Cupcakes"!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://nostimia.blogspot.com/
Pink dreamer γεια σου, έχεις δίκιο που λες ότι η Piri-Piri Sauce είναι καυτερή σος, με βάση πιπεριές (Hot Chilli Sauce )! Όμως εδώ αναφερόμουν στα Peri-Peri Chicken Livers που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σαν ορεκτικά! Νομίζω ότι όλες οι συνταγές με πέρι πέρι κατάγονται από την Πορτογαλία, την Μοζαμβίκη και την Ανατολική Αφρική… Να περνάς καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστεράκι σε ευχαριστώ! Καλή ξεκούραση και σε σένα!
Ξανθή νομίζω ότι η μαγειρική είναι μια πλευρά του πολιτισμού κάθε κοινωνίας! Καλό είναι να καταλαβαίνουμε μαζί με τις συνταγές και το γενικότερο πλαίσιο! Φιλάκια
Taste Advisor και εμένα μου συμβαίνει ακριβώς το ίδιο! Μου αρέσουν, μα το μετανιώνω, όταν τα φάω τα πολύ πικάντικα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου logia! Οι μυρωδιές με σέρνουν από την μύτη θα έλεγα! Τα μπαχαρικά, μαζί με τα αρωματικά φρούτα, λεμόνια κλπ είναι ονειρεμένα!
Emmanouela συμφωνώ με την φθινοπωρινή δοκιμή παρόλο που αυτά τα πιάτα είναι σχεδιασμένα για θερμά κλίματα! Το καυτό της πιπεριάς τσίλι, του ginger, κλπ σου προκαλούν εφίδρωση και με την εξάτμιση δροσίζεσαι! Όμως, είπαμε δεν το αντέχει ο οργανισμός μου…
Πηνελόπη μου σε ευχαριστώ! Να περνάς καλά! Και δροσερά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική μου, το πέρι πέρι είναι πιπέρι από πιπεριά καυτερή! Θέλει προσοχή στην χρήση του, όσον αφορά στην ποσότητα γιατί υπερ-δοσολογία καταστρέφει το φαγητό…Και βέβαια μακριά από τα μάτια… Η σωστή δόση εξασφαλίζει πικάντικο αποτέλεσμα με ιδιαίτερο ύφος. Σε μικρή δόση το βάζω όπου βάζω πιπέρι Για ψωμάκια είναι τέλεια σος αλλά και για BBQ! Φιλάκια.
Και λοιπόν! Και εγώ τα τρώω και μετά παριστάνω τον δράκο που βγάζει φωτιές από το στομάχι… Να είσαι καλά!
Αθηνά μου πραγματικά, τα ονόματα που δεν προέρχονται από τα άφρικανς (Ολλανδικά) είναι πολύ χαριτωμένα! Κάποιες λέξεις από τις γλώσσες των μαύρων φιλών μου θυμίζουν ή καλύτερα μοιάζει να μιμούνται θορύβους του περιβάλλοντος:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ Λίλα! Να περνάς καλά!
Μανουσινα μου έρχομαι να δω αν πρόλαβα!!! Φιλάκια να περνάς καλά!
Big Mama έχεις δίκιο το μέτρο είναι αυτό που χρειάζεται! Καλές διακοπές και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήSpIrToKoYto σε ευχαριστώ! Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ανάγκη το έχω να ξεκουραστώ! Μόνο που οι διακοπές της νοικοκυράς κλασσικά ξεκινούν με περισσότερη κούραση… Αλλά και προσφορά και χαρά κλπ Θα σας λέω περισσότερα για Ν. Αφρική μετά τις διακοπές! Καλή ξεκούραση και σε σένα!
Dark Chef τα droë wors είναι λεπτά λουκάνικα από βοδινό κρέας, αλλά και από μείγμα κρεάτων που αφού τα ετοιμάσουν, τα ξεραίνουν και είναι πιο νόστιμα από το παστό κρέας! Να περνάς καλά!
I love exotics recipe, nice recipes, greeting from Belgium.
ΑπάντησηΔιαγραφήIn my blogspot , Moambe recipe from Katanga
http://passionretrieverpets.blogspot.com/
Ωωω πως μου διέφυγε αυτό!( το έκανα όμως tweet και το μοιράστηκα και με άλλους!) Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήkaterinas_diary
τι τρώνε στη Ν.Αφρική; (όχι ανθρώπους καλέ..) Η φίλη-blogger Αγγελική, είναι περιγραφική: http://tinyurl.com/2wwlu5k less than 5 seconds ago via web
Άργησα λίγο να δώ το ποστ σου αλλά ειναι τρομέρα ενδιαφέρον. Μια φίλη από την Ν. Αφρική πάντοτε έφτιαχνε μπραιμπροκι όποτε είχαμε αναμένα κάρβουνα. Αυτό είναι ένα απλό αλλά νοστιμότατο τοστ με τυρί, ντομάτα, κρέμμύδι και τσάτνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαίρη μου γεια σου! Συγνώμη που άργησα να απαντησω, έλειπα σε ταξίδι! Τα Braai Broodjies, όπως λες: τοστ σε BBQ (Braai στα Αφρικανς) είναι σταθερή αξία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη ανάρτηση και ιδιαίτερα γευστική.
ΑπάντησηΔιαγραφήMoy xriastike h syntagei afoy paw gimnasio kai eixa mia ergasia!
ΑπάντησηΔιαγραφή