Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
Κοράλλι και turquoise
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010
Πουγκιά με προσούτο και μους καπνιστής μελιτζάνας
Τρίτη 20 Ιουλίου 2010
Τάρτα με μεθυσμένα δαμάσκηνα...
Έφτιαξα πρόσφατα μια τάρτα με μεθυσμένα δαμάσκηνα για να την προσφέρω σε φίλους! Είναι πολύ γευστική και είπα να σας την παρουσιάσω! Για να πετύχω την βάση της τάρτας χρειάστηκε κάποια...προϋπηρεσία χρόνων! Διάβασα και εκτέλεσα άπειρες συνταγές για να πετύχω την τριφτή ζύμη (Shortcrust Pastry ή pâte brisée). Η ζύμη αυτή έχει αναλογία αλεύρι προς βούτυρο τουλάχιστον 2:1 και μπορεί να φτιάξει μια βάση για τάρτα που δεν φουσκώνει ιδιαίτερα, αλλά τρίβεται εύκολα! Το αλεύρι που χρησιμοποιούμε δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρό. Καλύτερα να το κοσκινίζουμε μαζί με το αλάτι και την άχνη, για να έχει περισσότερο αέρα μέσα του. Το βούτυρο δεν πρέπει να είναι πολύ παγωμένο, αλλά ούτε και σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί τότε δουλεύεται πιο δύσκολα και τελικά θα πετύχουμε το αντίθετο από αυτό που θέλουμε: θα ζεσταθεί από την προσπάθεια και θα κολλήσει στο αλεύρι. Επίσης δεν χρειάζεται να διαλυθεί εντελώς στο αλεύρι. Αν παραμείνουν μικρά κομματάκια βουτύρου στο αλεύρι, η ζύμη θα είναι πιο τριφτή όταν ψηθεί. Η θερμοκρασία του ζυμαριού, όπως είπαμε πρέπει να παραμένει χαμηλή, ώστε το βούτυρο να μη λιώνει εντελώς μέσα στο αλεύρι. Καλό είναι τα χέρια μας να είναι κρύα όταν ετοιμάζουμε την ζύμη. Όπως παγωμένο πρέπει να είναι και το νερό που βάζουμε. Σε πολλές συνταγές αντί για νερό βάζουν μπράντυ. Επειδή η τάρτα μου είχε αλκοόλ στην κρέμα, είπα να μη το παρακάνω! Πρέπει να προσέξουμε να μη ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη, για να μη δημιουργούνται δεσμοί γλουτένης, που σφίγγουν την βάση της τάρτας. Αφού ενώσουν τα υλικά της ζύμης να αφήνουμε το ζυμάρι στο ψυγείο για να ξεκουράζεται, δηλ. να χαλαρώνουν οι δεσμοί της γλουτένης που έχουν δημιουργηθεί. Ταυτόχρονα στο ψυγείο παγώνει ξανά το βούτυρο, ώστε όταν ψηθεί η βάση να δημιουργούνται επίπεδα στο ψημένο ζυμάρι, σαν πολλά φύλλα.
Επειδή προτιμώ οι τάρτες να είναι λίγο άγλυκες δεν βάζω ζάχαρη στην ζύμη τους. Όμως αυτό είναι θέμα γούστου! Πολλοί δεν βάζουν καν αυγό στην βάση, ή βάζουν μόνο τον κρόκο. Εγώ χρησιμοποιώ αυγό για να δένει το ζυμάρι, χωρίς ζύμωμα.
Για την ζύμη
220 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 g βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό μια πρέζα αλάτι προαιρετικά
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2-3 κουταλιές παγωμένο νερό
Για την γέμιση
60ml λικέρ cointreau
250 g αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
100 g ζάχαρη
1 αυγό
2 κρόκους αυγών.
βανίλια
250 ml κρέμα γάλακτος
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Ξεκινάμε με την ζύμη. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη και τα κοσκινίζουμε. Τρίβουμε γρήγορα το μείγμα αυτό με το βούτυρο με τα δάκτυλα. Στόχος μας είναι να ανακατευτούν τα υλικά, χωρίς να ζεσταθεί πολύ το βούτυρο. Το μείγμα γίνεται σαν ψίχουλα ψωμιού. Φτιάχνουμε με τα "ψίχουλα" ένα βουναλάκι, δημιουργούμε μια τρύπα στην κορυφή και εκεί ρίχνουμε τα υγρά υλικά, δηλ το αυγό και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό κουταλιά κουταλιά. Ενσωματώνουμε τα υλικά σε μια ζύμη. Δεν παραζυμώνουμε! Απλά ενώνουμε τα υλικά προσπαθώντας να παραμείνουν κρύα! Αφήνουμε την ζύμη τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο, να ξεκουραστεί τυλιγμένη σε μεμβράνη ή πετσέτα. Όταν έρθει η ώρα να την βάλουμε στην φόρμα, την βγάζουμε από το ψυγείο και την αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.



Σάββατο 17 Ιουλίου 2010
Νύχτα μεσοκαλόκαιρου

Θα μου πείτε δεν ζεις σε νύχτα μεσοκαλόκαιρου... Εδώ είναι χειμών βαρύς! Τι σημασία έχει! Ίσως είναι η ευκαιρία του παραμυθιού!
Η συμμετοχή μου είναι μια ανάρτηση με έναν εκφραστικό κύκνο, που φωτογράφισα σε μια ονειρική εκδρομή κοντά στις Άλπεις!

Μακάρι λίγη χρυσόσκονη να φωτίσει την ζωή μας!
Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010
Λαζάνια με κολοκύθα!
Υπάρχουν μέρες που όλα έρχονται κάπως ανάποδα. Η χθεσινή ήταν τέτοια! Ίσως έφτεγε ότι ήταν Τρίτη και 13... Από την πρώτη στιγμή άρχισαν οι μικρο-αναποδιές!
Σε ένα πελώριο σούπερ μάρκετ, που υπάρχει ότι βάλει ο νους του καταναλωτή, είδα ότι υπήρχε μόνο ένα κουτί λαζάνια στο ράφι και αυτό σε κακή κατάσταση... Σχισμένη η χάρτινη συσκευασία, μισοσπασμένα τα φύλλα... Δεν ήταν για να μπουν σε φαγητό μας...
Με 250γρ αλεύρι σκληρό, 1/2 ποτήρι περίπου νερό και ελάχιστο αλάτι έφτιαξα μια ζύμη. Έβαλα το αλεύρι σε λοφάκι πάνω στον πάγκο. Έκανα στην κορυφή μια λακκούβα, όπου έριξα σιγά σιγά το νερό (όχι όλο μαζί). Ανακάτεψα κυκλικά να ενσωματωθούν τα υλικά και να ετοιμάσω μια ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Ζύμωσα καλά την ζύμη έχοντας πασπαλίσει με λίγο αλεύρι τον πάγκο, σταθερά για κανένα εικοσάλεπτο!
Έκανα την ζύμη μια μπάλα με την άφησα στο ψυγείο να ξεκουραστεί τουλάχιστον 1/2 ώρα τυλιγμένη σε μια πετσέτα.
Αφού ετοίμασα την γέμιση των λαζανιών, όπως γράφει η Αλεξάνδρα στην συνταγή της, έβγαλα την ζύμη από το ψυγείο. Μόλις πήρε θερμοκρασία δωματίου ζύμωσα λίγο την ζύμη να γίνει ελαστική και την χώρισα σε 2 κομμάτια.
Για να ανοίξω το φύλλο χρησιμοποίησα την γνωστή μηχανή για σπιτική πάστα. Πέρασα διαδοχικά τα κομμάτια της ζύμης, ανάμεσα στα ρολά της μηχανής (που της είχα ρίξει λίγο αλεύρι, για να μη κολλά η ζύμη πάνω της), ρυθμίζοντας κατάλληλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της μηχανής! Κάθε κομμάτι ζύμης το πατάω στον πάγκο να γίνει κάπως επίπεδο και στην συνέχεια το περνώ ανάμεσα στους κυλίνδρους της μηχανής, γυρίζοντας την μανιβέλα. Η μηχανή έχει 9 ρυθμίσεις, με διαφορετική θέση- πλάτος μεταξύ των κυλίνδρων της. Πέρασα το ζυμάρι 5 φορές από τη θέση 1 (την φαρδύτερη), ώστε να πάρει κανονικό σχήμα. Μετά άλλαξα κλιμακωτά την ρύθμιση και ξαναπέρασα το φύλλο άλλες 2 από κάθε μια από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις. Στην θέση 7 κατάφερα να φτάσω στο πάχος του φύλλου που επιθυμούσα. Όχι υπερβολικά λεπτό, για να σταθεί ανάμεσα στην γέμιση της κολοκύθας. Με τον τρόπο αυτό είχα με κάθε κομμάτι ζύμης ένα φύλλο αρκετά λεπτό, ελαστικό, πλάτους 12 εκατοστών και μήκους 30 εκατοστών περίπου.
Έκοψα το φύλλο σε κομμάτια και το έστρωσα στο πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να το καλύψουν σε στρώσεις! Ακριβώς όπως έκανε η Αλεξάνδρα με τα έτοιμα λαζάνια!
Κυριακή 11 Ιουλίου 2010
Hugh Masekela

Το κοινό της συναυλίας ήταν κυρίως νέοι και νέες μαύροι. Έφτασαν καθυστερημένοι, χαρούμενοι, ντυμένοι πολύχρωμα, κάνοντας φασαρία και από την ώρα που μπήκαν, ενώ σχεδόν είχε αρχίσει η μουσική, δεν έπαψαν να μιλούν, να συμμετέχουν τραγουδώντας δυνατά, χορεύοντας όρθιοι στις θέσεις τους ή στους διαδρόμους του θεάτρου, κάνοντας αστεία με τους μουσικούς, δίνοντας «παραγγελιές» για τα αγαπημένα τους τραγούδια! Στην αρχή ξαφνιάστηκα και ενοχλήθηκα από την συμπεριφορά τους. Βλέπετε είμαι συνηθισμένη να ακούω τζαζ σε απόλυτη ησυχία, σαν ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους δημιουργούς εκτελεστές μουσικούς! Σύντομα όμως κατάλαβα την φρεσκάδα και την συμμετοχή του κοινού στο ρυθμό και την μουσική! Και επιπλέον η τζαζ στην Ν Αφρική δεν έχει μεγάλη σχέση με την Ευρωπαϊκή ή την Αμερικάνικη τζαζ, που έχω συνηθίσει να ακούω. Έχει πολλά στοιχεία από Mbaqanga (Ζούλου τζαζ μουσική που αναπτύχθηκε στα γκέτο της Ν Αφρικής), jazz/funk, swing κλπ. Άλλωστε ο Masekela για τους Αφρικανούς δεν είναι απλά ένας εξαιρετικός μουσικός, είναι ένας στρατευμένος καλλιτέχνης. Αποτελεί σύμβολο μιας περιόδου, ενός αγώνα, μιας νέας εποχής.
Ο Masekela γεννήθηκε το 1939 σε μια μικρή πόλη της επαρχίας Mpumalanga, στην οποία κύρια δραστηριότητα είναι η εξόρυξη άνθρακα… Είχε ταλέντο στην μουσική από μικρό παιδί έπαιζε πιάνο. Όταν έγινε 14 χρονών ο εφημέριος της περιοχής του χάρισε μια τρομπέτα και τον σύστησε σε μουσικούς για να του μάθουν τα βασικά! Δούλεψε σκληρά και διακρίθηκε σαν συνθέτης και ερμηνευτής! Από το 1954, Masekela γράφει και παίζει μουσική που αντανακλά τις βιωματικές του εμπειρίες.
Το 1959 ο Masekela με τους Abdullah Ibrahim, Kippie Moekesti, Makhaya Ntshoko , Johnny Gertze σχημάτισαν το πρώτο νοτιοαφρικανικό τζαζ συγκρότημα. Έδωσαν αρκετές παραστάσεις, που σταμάτησαν απότομα, γιατί η τότε Κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις… Το 1960, έλαβε μέρος σε εκστρατείες κατά του απαρτχάιντ και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα του και να καταφύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σπούδασε κλασική τρομπέτα (1960 με 64).
Έκανε πολλές συναυλίες στην Αμερική και την Ευρώπη. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του τραγουδιού που έγραψε το ‘72 «Home Is Where the Music Is».
Την δεκαετία του 80 γύρισε στην Αφρική με ανανεωμένο το ενδιαφέρον του για τις ρίζες του. Το ενδιαφέρον του αυτό τον οδήγησε να συνεργαστεί με μουσικούς της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, και, τέλος, να επανασυνδεθεί με μουσικούς της Νότιας Αφρικής. Έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο "Bring Him Back Home", που αποτελούσε έκφραση της λαϊκής απαίτησης για απελευθέρωση του Μαντέλα, το τραγούδι αυτό έγινε ύμνος του αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Το τραγούδι του "Soweto Blues", τραγουδήθηκε από την πρώην σύζυγό του, Miriam Makeba και αναφέρεται στο μακελειό των ταραχών στο Soweto, το 1976.
Μετά την πτώση του καθεστώτος του απαρτχάιντ, ο Masekela επέστρεψε στη Νότια Αφρική, όπου ζει και εργάζεται. Η αγωνία, η φτώχεια, ο ρατσισμός, η σύγκρουση, η εκμετάλλευση από την κυβέρνηση του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής ενέπνευσαν και επηρέασαν την μουσική του δημιουργία. Διαμαρτυρήθηκε με την μουσική του για το απαρτχάιντ, τη δουλεία , τη φτώχεια και τις κακουχίες που ζούσαν και ζουν οι Αφρικανοί. Αυτή η έκφραση έχει μεγάλη απήχηση σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που δεν ξεχνά τι συνέβη στο παρελθόν, αλλά και σε εκείνο που συνεχίζει να υποφέρει από την φτώχεια. Ο Hugh Masekela συνεχίζει με νέους δίσκους και κυρίως συναυλίες, να κάνει γνωστή την μουσική του σκορπώντας το μήνυμα του μουσικού της ειρήνης, της αρμονίας και της ενότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τραγούδι του που ακολουθεί είναι το Coal Train και αναφέρεται τα τραίνα που μετακινούν φτωχούς εργάτες από όλην Αφρική για να δουλέψουν στα ορυχεία της Ν Αφρικής, μέτρα (ή και χιλιόμετρα) κάτω από την γη για ένα κομμάτι ψωμί .
Ακούστε τον...
Δεν είναι τυχαίο που έβαλα στην ίδια ανάρτηση το θεματικό πάρκο, casino που έχει απομίμηση Ευρώπης, τζόγο, κιτς, αναψυχή και τέχνη ... Έτσι ανακατεμένα είναι όλα!
Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010
Port Alfred, μια πόλη στον Ινδικό Ωκεανό.

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010
What does JHB look like at night?
Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010
World Cup συνέχεια

Και να μη το ξεχάσω: Καλό μήνα να έχουμε!