Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Η εποχή των ανθισμένων Τζακαράντα

Στην Ν Αφρική η άνοιξη είναι σηματοδοτημένη από ένα χρώμα μωβ-μπλε. Είναι τα ανθισμένα Τζακαράντα, που την χρωματίζουν. Τα Τζακαράντα είναι μεγάλα δέντρα, που το ύψος τους μπορεί να φθάνει πάνω από 20μέτρα! Πρώτα ανθίζουν ολόκληρα και μετά βγάζουν φύλλα. Δενδροστοιχίες κατά μήκος των δρόμων έχουν το μωβ-μπλε χρώμα που βλέπετε στις φωτογραφίες. Το ίδιο χρώμα έχει και το έδαφος κάτω από τα δέντρα από τα πεσμένα λουλουδάκια τους. Τα δέντρα αυτά τα έφεραν οι λευκοί άποικοι στην Αφρική και τα φύτευσαν στις πολιτείες τους. Ιδιαίτερα η Πραιτόρια είναι η πόλη των Τζακαράντα! Είναι πανέμορφη αυτή την εποχή του χρόνου!
Τα δέντρα αυτά έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό! Έτσι λέγεται ότι, όπου φυτρώνουν εμποδίζουν άλλα φυτά να αναπτυχθούν και αποξηραίνουν το έδαφος. Για τον λόγο αυτό δεν τα φυτεύουν πια.
Οι μαύροι νομίζω ότι δεν τα συμπαθούν ιδιαίτερα, γιατί αποτελούν σύμβολο της λευκής κυριαρχίας...
Θυμάμαι ότι όταν ήρθαμε να εγκατασταθούμε στο Σάντον, ήταν και τότε ανθισμένα τα Τζακαράντα. Ήρθαμε μαζί με φίλους - συναδέλφους του Γ. Αυτό μας βοήθησε να προσαρμοστούμε πιο εύκολα. Με τον Α και την Ε είμαστε φίλοι από την Αθήνα. Τους άλλους τους γνωρίσαμε εδώ και δεθήκαμε σε μια καλή παρέα. Περάσαμε μαζί 3 χρόνια και μοιραστήκαμε έννοιες, γλέντια, μοναξιές, γέλια, αγωνίες, επιτυχίες, δουλειά. Δεν μου είναι εύκολο να μιλάω για συναισθήματα. Είναι πιο εύκολο να περιγράφω ανθισμένα δέντρα, πόλεις, ή την εκτέλεση ενός γλυκού, παρά να γράφω για αυτές τις πολύτιμες σχέσεις. Όμως κάποια κομμάτια της δουλειάς, που είχε αναλάβει η παρέα των αντρών ολοκληρώθηκαν. Μπορούν να συνεχίσουν από την Αθήνα. Δεν υπάρχει λόγος να μείνουν εδώ όλοι. Σήμερα η Ε φεύγει για την Ελλάδα. Γυρίζουν πίσω. Σύντομα θα την ακολουθήσει ο Α. Και για μένα το Γιοχάνεσμπουργκ θα είναι πιο άδειο.

30 σχόλια:

  1. Γειά σου Αγγελική, πολύ ωραίες οι φωτογραφίες από την Αφρική! Και επίσης ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που τις συνοδεύουν. Να 'σαι καλά και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν βλέπω ότι έχεις βάλει καινούρια ανάρτηση, είναι η πρώτη που διαβάζω!!! το κείμενο σου όπως πάντα ενδιαφέρον, οι δε φωτό σου μου φτιάχνουν κάθε φορά τη μέρα!
    Καλή σου μέρα, να σαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όμορφα δέντρα...Είχε μερικά και στο Βόλο (3 μόνο) αλλά τα έκαψε ο βαρύς χειμώνας του 2004...
    Καλημέρα από την βροχερή ΝΖ...
    (άνοιξη και πράσινα άλογα...Πφφφφ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα Αγγελικη.Και ομως με λιγα λογια καταφερες να περιγραψεις και τα συναισθηματα σου.Σου ευχομαι οι μερες σου να αποκτουν χρωμα και να ειναι γεματες θαυματα.Αν και καμια φορα και η μοναξια ειναι δημιουργικη.Οχι για πολυ βεβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε καταλαβαίνω εί ναι μια δύσκολη στιγμή και εγώ μόνο λόγια μπορώ να σου γράψω σε τούτο το ηλεκτρονικό πραγματάκι: Παρηγορήσου Αγγελική μου με την ομορφιά που έχεις γύρω σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Dark Chef! Καλωσόρισες ! Χαίρομαι που σου αρέσουν αυτά που γράφω. Μου αρέσει να ασχολούμαι με τις φωτογραφίες. Με μια εικόνα λες χίλιες λέξεις! Θα τα λέμε!

    Καλημέρα Betty μου! Αυτά τα Τζακαράντα δεν αποδίδουν καλά στις μακρινές φωτογραφίες. Άσε που είναι δύσκολο να τα τραβάς μέσα από αυτοκίνητο… Έτσι πήγα σε ένα εμπορικό κέντρο που έχει ένα δέντρο και τράβηξα τα κοντινά πλάνα και εκεί φαίνονται τα αληθινά χρώματα, για να μπορέσω να σας τα δείξω! Και εμένα μου φτιάχνουν την διάθεση!

    Artanis έχεις δίκιο υπάρχουν και στην Ελλάδα! Τα έχω δει σε παραθαλάσσιες περιοχές με ήπιο κλίμα (Πάτρα, Ναύπακτο, Γλυφάδα) Μόνο που στην χώρα μας δεν ανθίζουν τόσο «εκρηκτικά» όπως εδώ!
    Όσο για την άνοιξη που θα πάει θα φανεί! Και εδώ την μισή μέρα βρέχει! Αλλά κάθε πρωί έχει λιακάδα και καλό καιρό! Είναι πια φανερή η κλιματική αλλαγή σε όλο τον πλανήτη…

    Γιάννα μου, έχεις δίκιο η μοναξιά είναι δημιουργική. Επειδή στην Ελλάδα δούλευα σαν ελεύθερος επαγγελματίας, δεν ήξερα τι θα πει «ψάχνω να βρω τρόπο να γεμίσω τον χρόνο μου». Αυτό το έμαθα εδώ. Έτσι γέμισα φωτογραφίες, κοσμήματα και …κάποια κιλά (από τα γλυκά που ετοιμάζω). Το Γιοχάνεσμπουργκ είναι από τις πιο όμορφες πόλεις που μπορείς να επισκεφτείς. Δεν μπορείς όμως να το χαρείς γιατί δεν είναι ασφαλές να περπατάς στο δρόμο…. Το έγκλημα τα κάνει όλα δύσκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Navarino-s Φαίνεται ότι γράφαμε μαζί!
    Πάντα κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις!
    Με την ομορφιά τούτου του τόπου ισχύει αυτό που έλεγα πριν. Την αμαυρώνει ο φόβος. Το αντίτιμό στην πολιτική των κυβερνήσεων του Απαρχάιντ που θα πληρώνεται για κάποια χρόνια μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγγελική μου τι φωτογραφίες είναι πάλι αυτές, θα τις δείξω στην κόρη μου που λατρεύει αυτό το χρώμα των ανθισμένων δέντρων.
    Σου εύχομαι να έχεις πάντα καλούς φίλους κοντά σου!!!
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξανθή μου, αυτό το χρώμα έχει γίνει πολύ της μόδας! Τα παιδιά το λατρεύουν!
    Οι καλοί φίλοι είναι θησαυρός! Ακριβοί και σπάνιοι...
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγγελική,θαυμάσιες οι "ανθισμένες" φωτογραφίες!Το χρώμα στα δέντρα καταπληκτικό!΄
    Εκεί που βρίσκεσαι μακριά από την πατρίδα είναι πολύ σημαντικό να έχεις γύρω σου ανθρώπους να μιλήσεις,να δεθείς μαζί τους.Μας μετέφερες τα συναισθήματα από το κενό που έφερε η αναχώρισή τους.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά σου Ελένη μου, Πραγματικά το χρώμα είναι καταπληκτικό. Στο οροπέδιο, που είναι χτισμένο το Γιοχάνεσμπουργκ, είναι φυτεμένο από τους κατοίκους το μεγαλύτερο αστικό δάσος στο κόσμο. Και το 30% εκτιμώ ότι είναι Τζακαράντα... Προσπάθησε να φανταστεις την ομορφιά!

    Πραγματικά είναι πολύ σημαντική η φιλική παρουσία και δύσκολη η απουσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγγελική μου τι υπέροχες φωτογραφίες!!!!
    Πόσο διαφορετικές εποχές,αλλά πόσο ίδιοι οι άνθρωποι!!!
    Πάντα θα αισθανόμαστε πιο μόνοι όταν καλοί μας φίλοι γυρίζουν πίσω!!!
    Οι πραγματικές φιλίες δεν ξεχνιούνται όμως,ανθίζουν όπως τα υπέροχα τζακαράντα που μόλις μας έδειξες!!!
    φιλιά πολλά!
    Να σαι καλά με την ανοιξιάτικη εικόνα που μας έδωσες!!!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Marian δεν χάνουμε τους φίλους μας! Ίσα ίσα οι σχέσεις μας εδώ γίναν πιο σταθερές!
    Το καθημερινό θα μας λείψει, αυτό το απλό, το ανθρώπινο...
    Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταλαβαίνω πως αισθάνεσαι με το κενό που θάχεις απ τους φίλους που επιστρέφουν. Όμως ως φίλους ασφαλώς θα τους έχεις εφόσον βάλατε βάσεις.
    Οι φωτογραφίες σου όπως πάντα υπέροχες. Το ξέρεις ασφαλώς ότι έχουμε κι εδώ τέτοια δέντρα. Στη γειτονιά μου μάλλιστα. Είχα ρωτήσει την καθηγήτριά μου στην Ikebana πως λέγονται και το είχα σαφώς ακούσει λάθος.Τα είχα, λοιπόν, καταγράψει στο μυαλό μου ως "Τσαγκαράδα" και μου φαινόταν περίεργο και δεν το επαναλάμβανα. Τώρα κατάλαβα... Έτσι ανθισμένα σχεδόν δεν φαίνεται ο κορμός τους απ τα πολλά λουλούδια. Απόλαυσέ τα από κοντά, τα δικά μας αργούν ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νένα μου, σε ευχαριστώ! Αν τα έχεις κοντά σου, καταλαβαίνεις για τι ομορφιά μιλάμε!
    Να δεις που θα κυλίσει ο καιρός χωρίς να το καταλάβουμε (η ψυχή μας θα το ξέρει) και θα έρθει και η άνοιξη και στην Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι φωτογραφιες σου πανεμορφες, οπως καθε φορα αλλωστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι όμορφα χρώματα! Και η περιγραφή σου όπως πάντα πολύ όμορφη! Ελπίζω να έρθουν έτσι τα πράγματα και να συναντηθείτε με τους φίλους σας σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δημιουργία τώρα είναι ευκαιρία να δουλέψω περισσότερο τις φωτογραφίες. Για να πετύχεις καλό αποτέλεσμα χρειάζεται γνώση, εμπειρία και χρόνος. Όπως και στις δημιουργίες σου!

    Big Mama συμφωνώ μαζί σου! Τα χρώματα των δέντρων είναι υπέροχα! Σήμερα είδα και μια άσπρη Τζακαράντα! Αύριο θα προσπαθήσω να την φωτογραφίσω να σας την δείξω!
    Τους φίλους μας θα τους δούμε τα Χριστούγεννα, να είμαστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι χρώμα είναι αυτό; Τέλειες οι φωτογραφίες σου Αγγελική όπως πάντα.Τις λατρεύω.
    Όσο για τους φίλους σου, οι καλοί φίλοι δεν χάνονται ποτέ, κάποια στιγμή θα ανταμώσετε πάλι. Το ότι φεύγουν για Αθήνα δεν σημαίνει τίποτα, απλά δεν θα βλέπεστε καθημερινά, όχι ότι θα χαθείτε κιόλας.
    Εύχομαι πάντα τέτοιους καλούς φίλους γιατί είναι σπάνιο στις μέρες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καταπληκτικά χρώματα!!!! Μην στεναχωριέσε οι πραγματικοί φίλοι όπου και να είναι....δεν χάνονται ποτέ!!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και σε παλαιότερη φωτογράφηση σου, για τούτα τα δένδρα, είχα γράψει πως τα βρήσκω υπέροχα.
    Το συναίσθημα δεν έχει αλλάξει όπως καταλαβαίνεις καλά φίλη Αγγελική.
    Τα ανθισμένα δένδρα και λουλούδια είναι παρηγοριά ψυχής.
    Εγώ το νοιώθω κάθε μέρα πηγαίνοντας από το σπίτι στο μετρό, όπου συναντώ μερικές ανθισμένες τούτην την εποχή γαζίες. Το εκπληκτικό και φίνο άρωμα τους είναι αυτό που με κάνει να νοιώθω χαρά τούτες τις μέρες.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μη μου στεναχωριέσαι καλή μου, θα σου κάνουμε εμείς παρέα μέχρι να βρεις νέεου φίλους.Μα δεν τους χάνεις, θα είναι πάντα στη καρδιά σου, κι εμένα οι ..κολλητές μου μένουν ΟΛΕΣ μακριά δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λίνα μου, απολαμβάνω τα χρώματα των λουλουδιών όσο θα διαρκέσουν! Για τις φιλίες έχεις δίκιο άμα στεριώσουν, η απόσταση δεν παίζει ρόλο…

    Αστεράκι δίκιο έχεις! ¨όμως είναι η μοναξιά…

    Πηνελόπη μου κάθε χρόνο βγάζω φωτογραφίες τα Τζακαράντα προσπαθώντας να πετύχω καλή φωτογραφία! Γενικά η ομορφιά βοηθάει, παρηγορεί, ανεβάζει! Και εγώ λατρεύω τις γαζίες! Έχουν μια κομψότητα, άρωμα!!!! Βαθιές εισπνοές όπου τις συναντάς!

    Αχτίδα μου, ευτυχώς που έχω και εσάς! Με το ίντερνετ είμαστε διαρκώς παρεούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα Αγγελική! Πανέμορφα χρώματα, πανέμορφες φωτογραφίες.. στην τρίτη, σαν να ζωγραφίζουν μωβ τον ουρανό... Μού φεραν στο νου τις κουτσουπιές που ανθίζουν εδώ στις αρχές της άνοιξης.. (καλά, αυτές έχουν έντονο ροζ χρώμα.. αλλά, κάπως αντίστοιχα, επιβάλλονται στο τοπίο..)..Όσο για τα συναισθήματα..τί να πω;..απλά, καταλαβαίνω.. Νά'σαι καλά..:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλώς την Όλγα από το πανέμορφο Πήλιο!
    Οι κουτσουπιές έχουν την εκρηκτική άνθιση, άλλα δεν είναι τόσο πελώρια δέντρα! Στην 2η φωτογραφία ο τοίχος είναι τουλάχιστον 2,5 μέτρα... Και το συγκεκριμένο δέντρο δεν είναι από τα ψηλότερα!

    Το βουνό σας, βέβαια, έχει τόσες ομορφιές που δεν έχεις τίποτα να ζηλέψεις!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σου έχω πει πόσο μ' αρέσουν αυτά τα δέντρα. Έχουν φοβερό χρώμα...

    Είναι άσχημο να χωρίζονται οι φίλοι... Τα Χριστούγεννα όμως είναι κοντά! Δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τζακαράντα είνια γεμάτοι κάποιο δρόμοι στην Πάτρα και είναι ένα δέντρο που θέλω πολύ να φυτέψω (όταν με το καλό) μπούμε στο καινούργιο σπίτι μας...
    πολύ όμορφες οι εικόνες σου
    μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τζακαράντα είνια γεμάτοι κάποιο δρόμοι στην Πάτρα και είναι ένα δέντρο που θέλω πολύ να φυτέψω (όταν με το καλό) μπούμε στο καινούργιο σπίτι μας...
    πολύ όμορφες οι εικόνες σου
    μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Με μια τέτοια φωτογραφία πρωτοεπικοινώνησες μαζί μας από το Στάντον.. Πανέμορφα δένδρα!
    Λυπάμαι που χάνεις την παρέα σου εκεί αλλά εύχομαι γρήγορα να τους ακολουθήσετε πίσω!
    Με πολλή αγάπη, χαιρετισμούς από όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ελένη μου, έχεις δίκιο! Τα είδα με τα μάτια μου, όταν ήμουν εκεί τον Μάιο, για να βοηθήσω την κόρη μου, που τελείωνε το Πολυτεχνείο. Είχαμε συναντηθεί με την Κική και τα φωτογράφισε! Υπάρχει η σχετική ανάρτηση στο μπλογκ της.

    Κατερίνα μου, πραγματικά όπως το λες είναι. Μέχρι να φύγουμε όμως είναι οδυνηρό. Η μεγάλη σου ξέρει για ποιον Α. λέω και πόσο αγαπητό πρόσωπο είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή