Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Κέιπ Τάουν

Η Γλαρένια μου θύμισε ότι στην περιοχή του Κέιπ Τάουν φυτρώνουν υπέροχα λουλούδια! Αυτό έγινε αφορμή να θυμηθώ τα ταξιδάκια μου εκεί. Με την ευκαιρία να σας δείξω φωτογραφίες από την πόλη και να σας πω και δυο κουβεντούλες...
Θα θυμάστε από την Ιστορία, τον 15 αιώνα, τους Ευρωπαίους θαλασσοπόρους (Βαρθολομαίος Ντιάζ), που έκαναν με τις γαλέρες τους τον περίπλου της Αφρικής, για να φέρουν μπαχαρικά από την Ινδία. Για τις ανάγκες των πληρωμάτων και την τροφοδοσία των καραβιών με τρόφιμα και κυρίως φρέσκα λαχανικά (και να μη παθαίνουν σκορβούτο), άραξαν στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και στην γύρω περιοχή εγκαταστάθηκαν άποικοι με ευθύνη της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών.
Οι άποικοι έφτιαξαν αγροκτήματα, και καλλιέργησαν τα απαραίτητα γεωργικά προϊόντα, για να ανεφοδιάζονται τα πλοία. Για εργατικό δυναμικό χρησιμοποίησαν σκλάβους, κυρίως από την Ινδονησία και την Μαδαγασκάρη. Με αυτή την αφετηρία, δημιουργήθηκε σταδιακά το κράτος της Ν Αφρικής. Στα χρόνια που ακολούθησαν πέρασαν από την περιοχή Γάλλοι και Άγγλοι, έγιναν μακροχρόνιοι πόλεμοι και τελικά υπερίσχυσαν οι Άφρικαανς (οι Ολλανδοί άποικοι)
Το 1652 ιδρύθηκε η πόλη του Κέιπ Τάουν, που σήμερα είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ν Αφρικής (3.500.000 κάτοικοι). Έχει μεγάλη έκταση 2.455 τ.χλμ (το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας έχει έκταση μόνο 412τ.χλμ) και, όπως είναι προφανές, είναι ιδιαίτερα αραιοδομημένη πόλη!
Η πολεοδομική της οργάνωση ήταν (πως να το κρύψουμε) στηριγμένη σε ρατσιστική λογική. Υπάρχουν οι περιοχές που κατοικούσαν οι λευκοί, τα γκέτο των μαύρων, οι περιοχές που ζούσαν οι Ινδοί (οι Άγγλοι τους έφεραν στην Ν Αφρική, γιατί συνήθιζαν στις αποικίες τους να μη χρησιμοποιούν σαν εργατικό δυναμικό τους ντόπιους, αλλά έφερναν κατοίκους άλλων αποικιών τους). Οι περιοχές αυτές ήταν εντελώς διακεκριμένες. Ακόμα και οι δρόμοι, οι διαβάσεις, οι είσοδοι κλπ ήταν χωρισμένοι σε τρεις ζώνες, που εξυπηρετούσαν τις 3 αυτές ομάδες κατοίκων. Είναι προφανές ότι οι μαύροι κάτοικοι είχαν την χειρότερη μοίρα…
Σε μια περιοχή (το District 6) που επιχειρήθηκε συγκατοίκηση, το 1968-1970 επενέβη η Κυβέρνηση του Απαρτχάιντ, τους διέλυσε (60.000 κάτοικοι μεταφέρθηκαν ή εξοντώθηκαν) και κατεδάφισε όλες τις κατοικίες! Ακόμα σήμερα η περιοχή είναι αδόμητη και μόνο η εκκλησία στέκει στην θέση της, για να θυμίζει το γεγονός. Έχουν κτιστεί ελάχιστες κατοικίες, που παραχωρήθηκαν σε ηλικιωμένους παλιούς κατοίκους της περιοχής από την κυβέρνηση του Μαντέλα.
Το Κέιπ Τάουν είναι κτισμένο στο βόρεια άκρο της χερσονήσου που καταλήγει στο ακρωτήριο του Cape Point. Η πόλη απλώνεται γύρω από το Table Mountain, ένα βουνό-βράχο, που μοιάζει σαν να του έχεις κόψει την κορυφή και έχει σχήμα τραπεζίου! Χαρακτηριστικό του τοπίου είναι τα σύννεφα που κάθονται πάνω στο βουνό και μοιάζει σαν να χύνονται στις πλευρές του. Οι ντόπιοι το σύννεφο που χύνεται το ονομάζουν τραπεζομάντιλο ...
Το λιμάνι του Κέιπ Τάουν είναι μεγάλο και είχε μεγάλη γεωπολιτική σημασία και κίνηση το διάστημα που είχε κλείσει το Σουέζ, γεγονός που ανάγκαζε όλα τα καράβια να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής. Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του έχει μετατραπεί σε χώρο τουρισμού και αναψυχής, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Στο υπόλοιπο κομμάτι του συνεχίζει να έχει μεγάλη ναυπηγική βάση και εμπορευματικές αποθήκες.
Ο τουρισμός στο Κέιπ Τάουν είναι πολύ ανεπτυγμένος, γιατί η περιοχή είναι πανέμορφη, έχει καλό κλίμα (σχεδόν Μεσογειακό), πολλά και καλά ξενοδοχεία, μεγάλο συνεδριακό κέντρο που φιλοξενεί όλο το χρόνο πολλά συνέδρια. Επίσης με έδρα το Κέιπ Τάουν δίνονται μεγάλες δυνατότητες να απολαύσει κανείς πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σε μικρή απόσταση (ωραίες παραλίες, παραθαλάσσιους οικισμούς, πιγκουίνους, φάλαινες, φώκιες, δελφίνια, τη περιοχή Stellenbosch περίφημη για τα υπέροχα κρασιά της, το νησί Robin που ήταν τόπος εξορίας πολιτικών προσώπων κλπ).
Οι φωτογραφίες στην ανάρτηση αυτή είναι από το λιμάνι, όπου μπορείς να περπατάς με ασφάλεια. Γενικά στο Κέιπ Τάουν υπάρχει λιγότερο έγκλημα από το Γιοχάνεσμπουργκ. Στο κέντρο της πόλης βλέπεις κόσμο (και λευκούς) να περπατούν, χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο. Δεν υπάρχουν τόσο ψηλές μάντρες στα σπίτια. Υπάρχουν λιγότερα καγκελόφρακτα παράθυρα...
Το Κέιπ Τάουν έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο και φημισμένα νοσοκομεία (εδώ έγινε το 1967 η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από τον Christian Barnard) Το κέντρο της πόλης είναι χτισμένο με ουρανοξύστες και διάσπαρτα υπάρχουν παλιά αξιόλογα κτίσματα του 19 αιώνα. Εκεί είναι και η έδρα του Εθνικού Κοινοβουλίου, που φιλοξενείται για 6 μήνες το χρόνο (τους άλλους 6 μήνες έχει έδρα την Πραιτόρια). Ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 χτίζονται εκεί τόσο αθλητικά κέντρα, όσο και κατοικίες.
Οι περιοχές κατοικίας των πλουσίων είναι πανέμορφες με όμορφους κήπους, μεγάλα σπίτια, κλπ. Στην παραλιακή ζώνη έχουν κτιστεί πολυκατοικίες κυρίως με λοφτ.
Οι δρόμοι είναι μεγάλοι, με πολλούς ανισόπεδους κόμβους και καλή σήμανση. Λίγο πιο έξω από την κεντρική περιοχή είναι κατασκευασμένα township (εργατικές περιοχές κατοικίας) τα παλιά γκέτο που σφίγγεται η καρδιά σου όταν τα βλέπεις. Αλλά για αυτά θα μιλήσουμε άλλη φορά.

21 σχόλια:

  1. Αχ, αυτά τα οιδοιπορικά σας, πόσο με κάνουν να ζηλεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. MΠΡABO για την ανάρτησή σου!!!!
    ΄Ετσι είναι όπως τα γράφεις. τί μου θύμισες πάλι...

    ΄Εχει πανέμορφα κτίρια όπως αυτό στην 5η φωτο.
    Stellenbosch... (χθες S.African-ικο κρασί πίναμε) με εργοστάσια παραγωγής κρασιών. Το '84 που πήγα εγώ πληρούσαν σύγχρονες (σημερινές) ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

    Pavilion με ωραία καφε και θέα στον ωκεανό (αχ, να είχα μια black forest όπως εκείνη που είχα φάει εκεί)

    ΄Οταν επέστρεψα τότε Ελλάδα βρήκα πως βρισκόμασταν 50 χρόνια πίσω

    Περιμένω επόμενη ανάρτηση, γράψε και για το blue train

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγγελικη μου να οι θαυμασιες πληροφοριες που ελεγα οτι μας γραφεις.Για μενα αυτα τα μερη ειναι αγνωστα και η γεωγραφια του σχολειου ελαχιστα μας εμαθε.Ευχαριστω για ολα και περιμενω την συνεχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όπως πάντα, καταγοητεύτηκα από την περιγραφή σου! τόσο ζωντανή και περιεκτική! πόσο σε ζηλεύω...
    φιλιά και καλό σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία η περιγραφή σου όπως πάντα! Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τόσα ενδιαφέροντα πράγματα για μέρη άγνωστα σε μένα και μακρινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mου φτάνει που σε διαβάζω,βλέπω τις φωτογραφίες σου και νομίζω πως ταξιδεύω!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίο οδοιπορικό...
    καλησπέρα από ΝΖ, πολύ όμορφες οι φωτό σου...
    Σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πηνελόπη μου, τα έχουμε ξαναπεί! Είσαι μια ιερή μικρομάνα, απόλαυσέ το Δεν υπάρχει τίποτα πιο μαγικό!

    Γλαρένια θα συνεχίσω! Με το Blue Train δεν έχω ταξιδέψει! Που βρίσκεις Ν Αφρικάνικα κρασιά στην Αθήνα? Από το σούπερ μάρκετ στην Γλυφάδα, στον Τηλέμαχο ή αλλού? Φιλάκια

    Γιάννα, πραγματικά από γεωγραφία στο σχολείο δεν έμαθα τίποτα για την Αφρική! Θα μου πεις έμαθες για αλλού? Σκέφτομαι καμιά φορά να αναρτώ και χάρτη να καταλαβαίνετε που είναι αυτά που λέω…

    Betty μου, Big Mama, Δήμητρα σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

    Artanis οι φωτογραφίες που θα ακολουθήσουν νομίζω ότι είναι ωραιότερες. Φιλάκια και από μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Περιγραφές με πολύ ουσία, αλλά και φωτογραφίες απίθανες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ό,τι πήγαινα να ρωτήσω αν είναι το ίδιο επικίνδυνη με το Γιοχάνεσμπουργκε, μέχρι που έφτασα στο τέλος του ποστ. Ήθελα να ήξερα, θα αλλάξει ποτέ άραγε αυτή η κατάσταση με την ασφάλεια εκεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πιστεύω πως ναι! Θα γίνει ασφαλής τόπος Κική μου.
    Αν θυμάσαι η Ν Υόρκη ήταν ότι πιο επικίνδυνο υπήρχε και ο Tζουλιάνη την καθάρισε!
    Μεταβατικό στάδιο είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά!
    (Και να για την Αθήνα που το κέντρο της έχει πάρει... την κάτω βόλτα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγγελική,τι ωραία που μέσα από τις υπέροχες,πολύ ενδιαφέρουσες περιγραφές και τις φωτογραφίες σου μαθαίνω γι΄αυτό τον άγνωστο σε μένα κόσμο.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κατατοπιστικοτατη η ξεναγηση που μας εκανες Αγγελικη στο Κειπ ταουν.
    Καλη εβδομαδα να εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Eleni νομίζω ότι αυτό είναι το ενδιαφέρον στην ηλεκτρονική επικοινωνία να ανταλλάσουμε πληροφορίες!
    Καλή βδομάδα να έχεις!

    Δημιουργία σε ευχαριστώ! Κρίμα που δεν έχω φωτογραφίες παρά μόνο από το λιμάνι... Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Α, πόσο χαίρομαι τις αναρτήσεις σου.΄Ολες. Μα αυτές με τις φωτογραφίες σου και τις περιγραφές σου που είναι περιεκτικές σε πληροφορίες, είναι για μένα ή και για μένα το κάτι άλλο. Σ ευχαριστώ Αγγελική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Aggeliki xarei tou blog sou taxideuw se meroi pou tha thela polu na dw kapoia mera, alla gia twra den ginetai. Se euxaristw gia thn zwntanh perigrafh kai tis panemorfes fwtografies ... me phges ontos sto Cape Town shmera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νένα μου, εγώ σε ευχαριστώ για την στήριξη! Να περνάς καλά!

    Μαρία μου, από την Ν Υόρκη είναι εύκολο να ταξιδέψεις, μόλις τα πράγματα το επιτρέψουν! Μέχρι τότε , θα λέμε κάποια πράγματα για την Ν Αφρική (και κάποια γύρω κράτη) για να είσαι έτοιμη! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή