.jpg)
Μια crème brûlée ( όπως λέμε στα Ελληνικά: καμμένη κρέμα) και ένας ωραίος καφές εσπρέσσο είναι από τα ωραιότερα τελειώματα ενός καλού γεύματος!
Όμως, όλα τα ωραία έχουν τα κακά τους! Δυστυχώς, η crème brûlée έχει μπόλικες θερμίδες, γιαυτό πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή (και τις περισσότερες φορές, μετά το γεύμα, να απολαμβάνουμε σκέτο τον καφέ)... Σε μικρή ποσότητα και αραιά, για να έχει νοστιμάδα…
Τι χρειάζεται για κατασκευή της?
Για 6 μερίδες απαιτούνται:
600ml κρέμα γάλακτος
6 κρόκοι αυγού
60 γραμμάρια ζάχαρη
1 φασόλι βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη.
Χωρίζουμε στα δυο το φασόλι της βανίλιας και με το μαχαίρι βγάζουμε τα σποράκια της βανίλιας.
Βάζουμε την κρέμα σε κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα σποράκια και το φασόλι της βανίλιας. Ζεσταίνουμε την κρέμα και την βγάζουμε από την φωτιά πριν να βράσει. Αφαιρούμε το φασόλι της βανίλιας.
.jpg)
Προφανώς, αν δεν έχουμε φασόλι βανίλιας, δεν χάλασε ο κόσμος, χρησιμοποιούμε 1 1/2 κουταλάκι εσάνς ή σκόνη βανίλιας.
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά την ζάχαρη, το αλάτι και τους κρόκους μέχρι να ενώσουν. Δεν χρειάζεται και
δεν πρέπει να χτυπήσουμε δυνατά, για να μη πάρει αέρα μέσα στο μείγμα.
.jpg)
Σταδιακά, ρίχνουμε αργά την ζεστή κρέμα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ενώσουν. Πρέπει να προσέξουμε να μην ρίξουμε γρήγορα την ζεστή κρέμα και ψηθεί το αυγό, σαν ομελέτα. Σιγά –σιγά ανακατεύοντας, να ενώσουν και να γίνουν μια κρέμα.
Περνάμε την κρέμα από λεπτή σίτα και την αφήνουμε να κρυώσει. Για να μην υπάρχουν φουσκάλες μέσα στην κρέμα, την αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο αρκετές ώρες. Εγώ την άφησα όλη την νύχτα. Για να λέμε την αλήθεια, αυτά τα τελευταία είναι λίγο υπερβολικά και μπορούν να παραληφθούν, χωρίς να υπάρξουν συνέπειες....
Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς.
Η κρέμα θα ψηθεί μέσα σε νερό, μπαιν μαρί.
Βάζουμε σε ένα ταψάκι μια πετσέτα και ακουμπάμε επάνω της τα φορμάκια (ramekins). Το κόλπο με την πετσέτα το κάνουμε για να μην έρχονται σε επαφή τα ramekins με το μεταλλικό ταψί και παραψήνεται-καίγεται το αυγό που υπάρχει στη κρέμα.
.jpg)
Ρίχνουμε στα ramekins την κρέμα και προσεκτικά (για να μη χυθεί μέσα στις κρέμες) προσθέτουμε ζεστό νερό μέσα στο ταψί γύρω στα φορμάκια. Το νερό πρέπει να φτάνει στα ¾ του ύψους των ramekins.
.jpg)
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Η ψημένη κρέμα δεν είναι σφικτή, όταν βγει από τον φούρνο.
.jpg)
Αφήνουμε τα ramekins να κρυώσουν, σε θερμοκρασία δωματίου και μετά, τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν καλά, τουλάχιστον για 4 ώρες.
Λίγο πριν τα σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια κάθε κρέμας με καστανή ζάχαρη. Δεν βάζουμε παχύ στρώμα ζάχαρης, γιατί, όταν καεί, γίνεται πολύ σκληρή η επιφάνειά της και δεν σπάει εύκολα στο σερβίρισμα.
Αν έχουμε φλόγιστρο, ανάβουμε την ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει, αλλά χωρίς να ζεσταθεί η κρέμα.
Αν δεν έχουμε φλόγιστρο, ανάβουμε το γκριλ του φούρνου μας, τοποθετούμε τα ramekins μέσα σε ένα ταψί και τριγύρω ρίχνουμε παγάκια (για να κρατήσουν κρύες τις κρέμες). Τοποθετούμε το ταψάκι στο ψηλότερο σημείο του φούρνου, κάτω από το αναμμένο γκριλ μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλή, λεπτή ζάχαρη για την καραμέλα, απλά η καστανή καραμελώνει ωραιότερα, σύμφωνα με το γούστο μου!
Από την στιγμή που καίγεται η ζάχαρη πρέπει σε μια ώρα το πολύ να σερβιριστεί το γλυκό. Αλλιώς χαλάει η καραμέλα, γιατί υγραίνεται.
Εμείς ολοκληρώσαμε το γλυκό μαζί με τους καλεσμένους μας που είχαν και ενεργό συμμετοχή στο κάψιμο της κρέμας (το σπίτι την γλύτωσε…). Στην αρχή, δεν έστρωσα σε όλη την επιφάνεια της κρέμας ομοιόμορφα την ζάχαρη και χρειάστηκε να συμπληρώσω στα κενά.
.jpg)
Η crème brûlée είναι πολύ απλό γλυκό στην προετοιμασία του και πολύ γευστικό! Δοκιμάστε το! Αλλά, όπως είπαμε, με μέτρο!
Για την crème brûlée διάβασα συνταγές από ίντερνετ, το βιβλίο South African Cookbook, Heritage Publishing 1985 και το περιοδικό Food and Home, April 09 και έμαθα τα tips που γράφω, μα έκανα και τις διασκευές μου στις δοσολογίες...