Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Γρήγορο αρωματικό Rissotto με Quinoa


Για την quinoa τελευταία έχουμε κυριολεκτικά "βομβαρδιστεί" από πληροφορίες για την εξαιρετική σημασία της σαν τρόφιμο, την ψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη, σε αμινοξέα, σε μαγνήσιο, σίδερο, όπως και για τα οφέλη που προκαλεί σε όσους την τρων κλπ κλπ

Πάντα σε αυτές τις ξαφνικές ανακαλύψεις αντιδρώ με σύνεση... Όμως συμπληρωματικά σε όλα αυτά που διαβάζω έχω προσθέσει πως η quinoa είναι βολικό τρόφιμο! Ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά, είναι εύγευστη, δένει αρμονικά με όλα τα ζαρζαβατικά, αν ισχύουν έστω και τα μισά από τα χαρακτηριστικά του super food που της αποδίδουν, αξίζει τον κόπο να την βάζουμε στο τραπέζι μας!

Στο περιοδικό Marmiton του Σεπτεμβρίου 2013, όταν ήμουν στο Παρίσι, είχα δει μια συνταγή για rissotto de quinoa, που μου είχε αποτυπωθεί. Αποφάσισα να το δοκιμάσω το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό! Ένα εντυπωσιακό, εύκολο, γρήγορο, νόστιμο, θρεπτικό, vegeterian πρώτο πιάτο, που σας προτείνω να δοκιμάσετε! 


Rissotto με Quinoa
Υλικά για 4 άτομα
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε καρεδάκια
  • 1 μέτριο κολοκυθάκι σε κύβους
  • 2 κούπες quinoa
  • 2 κουταλιές της σούπας κάρυ
  • 1 κούπα γάλα καρύδας (η συνταγή του περιοδικού λέει 50cl)
  • 3 κούπες νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι
  • αλάτι πιπέρι
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ετοιμάζουμε την quinoa όπως περιγράφουν οι οδηγίες στο πακέτο. Την μουσκεύουμε σε νερό την ξεπλένουμε καλά την στραγγίζουμε και την βάζουμε σε κατσαρόλα με 3 κούπες νερό, το κάρυ, αλάτι πιπέρι και βράζουμε περίπου 15 λεπτά. Η σωστή αναλογία quinoa προς νερό είναι 1:2, αλλά βάζουμε λιγότερο νερό γιατί θα προσθέσουμε το γάλα καρύδας.
Στο μεταξύ σοτάρουμε στο λάδι την πιπεριά και το κολοκυθάκι ανακατεύοντας να μαραθούν ελαφρά.
Ενώνουμε τα λαχανικά με την quinoa και προσθέτουμε το γάλα καρύδας ανακατεύοντας απαλά σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και οι σπόροι της quinoa να είναι διάφανοι και άσπροι.
Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.


Η ετοιμασία του χρειάζεται το πολύ 20 λεπτά το άρωμα και η γεύση του είναι υπέροχα! Την εικόνα την βλέπετε!
Δοκιμάστε το!


33 σχόλια:

  1. Καλημέρα Αγγελική, την κινόα τη δοκίμασα μια φορά και θέλω να φτιάξω ένα "ριζότο" κι εγώ. Θα δοκιμάσω την πρόταση σου παραλείποντας την καρύδα δεν την μπορώ με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ξανθή μου! Περιμένω να δω την δική σου εκδοχή! Η κινόα είναι πας-παρ-του υλικό! Ταιριάζει σε χιλιάδες εφαρμογές!!! Και ευτυχώς η μαγειρική δεν είναι σαν την ζαχαροπλαστική δημιουργείς την λύση σου με τα γούστα σου χωρίς κίνδυνο να χαλάσει!!!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. ΑΑΑΑΑ Αυτό πρέπει να το δοκιμάσω!!!
    Κινόα με γάλα καρύδας και κάρυ!!!! Τρελλαίνομαι για κινόα και για τις ασιατικές γεύσεις!!
    Ωραία παρουσίαση!!!

    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου καλημέρα! Σ ευχαριστώ! Περιμένω εντυπώσεις!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Καταπληκτικό πιάτο!Ως χορτοφάγος κ λάτρης της κινόα θα το δοκιμάσω!
    Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους!
    Καλημέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λένια μου καλημέρα! Νομίζω ότι θα το απολαύσεις! Πολλά φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  4. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κινόα, αν και έχω διαβάσει ότι είναι πολύ θρεπτική. Το πιάτο σου πάντως φαίνεται πολύ νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Δεν ξέρω αν η κινόα πουλιέται στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας όπως εδώ, που την βρίσκεις παντού και δεν είναι ακριβή. Δοκίμασέ την! Είναι ευχάριστη σε γεύση και ετοιμάζεται πολύ εύκολα. Με τα λαχανικά και τα μπαχαρικά μεταλλάσσεται εύκολα!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Τι ωραίο που φαίνεται! Θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γερια σου Νοτούλα μου! Αν σου αρέσει η γεύση του κάρυ θα ενθουσιαστείς!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Ωραίο που φαίνεται... εγώ ακόμη να το δοκιμάσω το κινόα!!! Μετά απ' αυτήν την λαχταριστή ανάρτηση Αγγελική μου, θα το δοκιμάσω πάραυτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου, δεν ξέρω αν την έχουν τα σουπερ μάρκετ στην Ελλαδα και σε τι τιμή, αλλά είναι ενδιαφέρον σποράκι! Δοκιμασέ την!
      Φιλακια

      Διαγραφή
  7. πολύ πρωτότυπο!
    εξαιρετικό υλικο είναι το κινόα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κάπως διαφορετικό πιάτο. Συμφωνούμε για το κινοα!
      Πολλα φιλακια

      Διαγραφή
  8. Αύριο κιόλας θα πάω να πάρω κινόα Τελείωσε.
    Η συνταγή σου είναι πολύ μέσα στα γούστα μου και φαίνεται φοβερή, το γάλα καρύδας θα κάνει και το χορτοφαγικό πιάτο πιο πλούσιο νομίζω!
    Εμένα πάλι στριφογυρίζει στο μυαλό μου η ιδέα ενός γλυκού με κινόα... Χμμ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Συμφωνώ απόλυτα για το γάλα καρύδας! Ιδιαίτερα με το κάρυ το βρίσκω απαραίτητο...
      Η ιδέα του γλυκού έρχεται αυτόματα γιατί είναι σπόρος, χωρίς έντονη γεύση. Άρα όπου μπαίνει αμύγδαλο μπορεί να αντικατασταθεί με κινόα: κέικ, μάφινς, μπράουνις, μπισκοτάκια κλπ
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Δεν ξέρω τι σόι πράμα είναι αυτό το κινόα (χαχα!!) οι φωτογραφίες σου πάντως το δείχνουν πολύ λαχταριστό!! Σε φιλώ γλυκούλα μου και καλό σου βραδάκι! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πετρούλα μου, σποράκι από τις Άνδεις είναι!
      Και εγώ σε φιλώ!

      Διαγραφή
  10. Κινόα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου Αγγελική μου!
    Το ριζότο σου έχει πολύ ωραία υλικά που πραγματικά μου αρέσουν πολύ, έτσι ελλείψει κινόα, με βλέπω να το δοκιμάζω με το κλασικό ρυζάκι!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, γιατί όχι? Δοκίμασε το και πες μας εντυπώσεις!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Καλά έκανες και έβαλες πληροφορίες για το κινόα! Δεν νομίζω να το έχω μαγειρέψει ποτέ μου.Είμαι τόσο περίεργη να το δοκιμάσω!
    Και ότι αφορά που θα το βρούμε...το internet να είναι καλά! Τι στο καλό? Κάποιος καλός Χριστιανός θα μας το στείλει.
    Μακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κινόα είναι ένα δημητριακό άγευστο, ουδέτερο που ταιριάζει με πολλά φαγώσιμα. Εδώ είναι της μόδας και την βλέπω παντού. Λέγεται ότι είναι πολύ θρεπτική. Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω, μα τα ταχυδρομεία εδώ είναι...πονεμένη ιστορία...
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Αγγελική η κινόα είναι απ'τα αγαπημένα μου δημητριακά!
    Μέχρι τώρα την έχω δοκιμάσει σε αλμυρές εκδοχές...σκοπεύω όμως και κάτι σε γλυκό...
    Η συνταγή σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα δοκιμαστεί στο προσεχές μέλλον!
    Πολλά φιλάκια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σοφάκι η Dark Chef μου έβαλε την ιδέα για γλυκό με κινόα! Περιμένω να δω τι θα ετοιμάσεις!!!!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Κινόα ακόμα δεν έχω δοκιμάσει.Μια φίλη μου είπε ότι είναι ένα ουδέτερο υλικό που συνδιάζεται με τα πάντα! Πολύ ωραίο το ριζότο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου, η κινόα είναι ουδέτερη σαν γεύση! Μπορεί να προστεθεί σε πολλά πιάτα!
      Σ ευχαριστώ
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα Αγγελική! Το κινοά που αρέσει πάαααρα πολύ γιατί μπορεί να προστεθεί σχεδόν παντού κι είναι τόσο υγιεινό. Εδώ το χρησιμοποιούν αρκετά, πωλείται παντού.
    Το πιάτο σου φαίνεται εξαιρετικό, θέλω να το δοκιμάσω κάποια στιγμή.
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μάγδα μου!
      Όπως το λες! Μπορεί να προστεθεί παντού! Περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  15. Προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει ακόμη κινοά, Αγγελική μου.
    Και προφανώς πρέπει να το κάνω, ίσως και από περιέργεια για το αν τελικά οι άνδρες θα αποφασίσουν να φάνε κάτι διαφορετικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου νομίζω ότι θα το δοκιμάσουν γιατί έχει εξωτικό όνομα, μα η γεύση του είναι εύκολα αποδεκτή! Δοκίμασε!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  16. Μπορεί κινόα να μη βρω για να δοκιμάσω το πιάτο σου Αγγελική μου αλλά απολαμβάνω τις εκπληκτικές φωτογραφίες!!!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το κινόα, ΑΚΟΜΑ δεν το έχω δοκιμάσει...Πρέπει αν κρίνω από τις δελεαστικές φωτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή