Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Κάρυ με φασόλια και κολοκύθα


Η Αϊναφετς η γλυκιά μας μαγισσούλα, που ασχολείται με γιατροσόφια, κόλπα, σχόλια και άλλα πολλά μου ζήτησε κάποια χορτοφαγική συνταγή από την Ν Αφρική!

Για την Ν Αφρικάνικη κουζίνα είχα αναφερθεί σε παλιότερη ανάρτησή μου με τίτλο chakalaka. Όπως έγραφα, κάνοντας ένα γύρο στη κουζίνα της Ν Αφρικής είναι, λένε, σαν να γνωρίζεις τις κουζίνες όλου του κόσμου, λόγω της πολυπολιτισμικότητας, που χαρακτηρίζει τους κατοίκους της. Όμως αυτό που δεν είχα παρατηρήσει είναι ότι τρώνε κυρίως κρέας. Απαραίτητα στο πιάτο τους υπάρχει βοδινό, αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο ή χοιρινό ή συνδυασμοί τους. Αν δεν φάνε κρεατικό, τότε διαλέγουν ψάρια ή θαλασσινά. Ακόμα και οι σαλάτες τους στα εστιατόρια τις περισσότερες φορές  είναι... "εμπλουτισμένες" με κρέας ή ψάρι. Όποιος είναι vegetarian υποφέρει λιγάκι, ή τρέφεται με τα συνοδευτικά πιάτα στο εστιατόριο και φρούτα...


Ψάχνοντας όμως πάντα κάτι βρίσκεις! "Κάνοντας ένα γύρο" βρήκα μια συνταγή, που έχει τις ρίζες της στην Ινδική κουζίνα, που είναι πολύ αγαπητή στην Ν Αφρική, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ντέρμπαν. Όταν λέω ότι έκανα γύρο, προφανώς ήταν τρόπος του λέγειν. Στο Σούπερ Μάρκετ την βρήκα, γραμμένη πάνω στο κουτί σκόνης κάρυ "Rajah, mild & spicy curry powder". Με την λογική ότι οι εταιρείες κάνουν τα πάντα να προωθήσουν τα προϊόντα τους, εμπιστεύομαι συχνά τις συνταγές, που γράφονται πάνω στα κουτιά. Είναι απλές, δοκιμασμένες και προσαρμοσμένες στα κοινά γούστα. Και μέχρι τώρα δεν το έχω μετανιώσει! Η συνταγή ονομάζεται "Pumkin and sugar bean curry", κάρυ με φασόλια και κολοκύθα. Τα sugar bean μοιάζουν με τα φασόλια "μπαρμπούνια", μπορεί να είναι και τα ίδια ακριβώς. Για να μη τα πολυλογώ, είχα στο σπίτι γίγαντες από την Ελλάδα, που τους λατρεύω και τους αξιοποίησα... Επίσης για κολοκύθα χρησιμοποίησα butternut squash, τις υπέροχες αυτές μικρές κολοκύθες, που συχνά μαγειρεύω. Το κάρυ μπορεί να είναι πολύ καυτερό, μέτριο ή απαλό. Διαλέξτε τι είδους κάρυ θα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με την ευαισθησία και τις προτιμήσεις σας, αν σκοπεύετε να δοκιμάσετε την συνταγή αυτή!


Η συνταγή προσαρμοσμένη:
Κάρυ με φασόλια και κολοκύθα
2 κούπες φασόλια μουσκεμένα σε νερό για 12 τουλάχιστον ώρες.
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (η πρωτότυπη συνταγή έλεγε 1 κουταλιά)
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα*
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε καρεδάκια
1 μικρή μελιτζάνα σε κύβους*
2 κουταλιές της σούπας κάρυ mild
3 ντομάτες, τριμμένες (και πρόσθεσα 5-6 ντομάτακια τσέρι κομμένα στα δυο*)
2 κούπες κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
αλάτι πιπέρι

*τα υλικά που έχουν αστεράκι είναι δικές μου προσθήκες. Η πρωτότυπη συνταγή, που μπορείτε να δείτε εδώ , αναφέρει και συστατικά που δεν χρησιμοποιώ, όπως Knorrox Beef Stock Cube, Knorr Brown Onion Soup, Steak and Chop Spice.


Ας δούμε την εκτέλεση:
Τους γίγαντες, που τους έχω μουσκέψει όλη την νύχτα, τους στραγγίζω, τους ξεπλένω με κρύο νερό και τους ρίχνω σε μια κατσαρόλα. Τους καλύπτω με κρύο νερό, και τους βάζω να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσουν, όχι να λιώσουν. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από τα φασόλια και ίσως και το νερό της περιοχής. Οι γίγαντες που έχω εδώ χρειάζονται πάνω από 1 και 1/2 ώρα βράσιμο. Όταν μαλακώσουν τους σουρώνω.
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια και την πιπεριά. Προσθέτω το κάρυ και τις ντομάτες και συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. Προσθέτω την κολοκύθα, τα φασόλια και τα υπόλοιπα λαχανικά. Συμπληρώνω λίγο ζεστό νερό (σταδιακά έβαλα λιγότερο από 2 κούπες) αλάτι και πιπέρι και αφήνω να βράσουν για μισή ώρα ακόμα, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας απαλά πότε πότε. Δοκιμάζω αν μαλάκωσε η κολοκύθα για να βεβαιωθώ αν είναι έτοιμο το κάρυ.
Η συνταγή προτείνει να σερβιριστεί με ρύζι ή παπ (χυλός καλαμποκιού). Φασόλια, κολοκύθα και ρύζι μου φάνηκε υπερβολή! Το απόλαυσα σκέτο! Είναι εξαιρετικά νόστιμο! Δοκιμάστε το! 


Σας έχω δείξει πώς φωτογραφίζω στο πάγκο της κουζίνας, ώρα να σας δείξω και τον πιο συνηθισμένο μου τρόπο: με τον ανακλαστήρα στην βεράντα.

Για να έχουμε καλές φωτογραφίες, χρειάζεται να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά το φως. Δεν θα σας ζαλίσω με τεχνικά θέματα που αφορούν στην κάμερα, στα διαφράγματα, ταχύτητες, ευαισθησίες κλπ. Θεωρώ ότι χρησιμοποιείτε μια αυτόματη μηχανή ή το κινητό σας και δεν ανοίγω το θέμα σε λεπτομέρειες, που μπορεί να κουράσουν. Οι φωτογραφίες δεν πετυχαίνουν αν φωτογραφίζουμε στα σκοτεινά, αν πέφτουν ηλιακές ακτίνες πάνω στο θέμα μας, ή με φλας. Χρειάζεται η λήψη να γίνεται σε φωτεινό χώρο, με διάχυτο φωτισμό, χωρίς φλας (εκτός αν το φλας μας είναι πιο... επαγγελματικό). Επίσης προσέχουμε όταν φωτογραφίζουμε λευκά αντικείμενα (φόντο, πετσετάκια, πιάτα, μάρμαρα κλπ) "ξεγελούν" το φωτόμετρο της κάμερας και το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό (χρειάζεται διόρθωση στον υπολογιστή).

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κουνάμε την κάμερα όταν τραβάμε την φωτογραφία. Όσο πιο λίγο φως υπάρχει τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μη τα καταφέρουμε και να βγει κουνημένη η φωτογραφία. Το τρίποδο είναι η καλύτερη λύση του προβλήματος ή η στήριξη της κάμερας σε σταθερό σημείο (στοίβα βιβλίων, κουτί κλπ).

Για να πετύχουμε καλύτερες φωτιστικές συνθήκες ο ανακλαστήρας είναι το απολύτως απαραίτητο εξάρτημα. Όπως το λέει το όνομά του είναι μια επιφάνεια, που μπορεί επάνω της να ανακλαστεί το υπάρχον φως. Με την βοήθειά του ανακλαστήρα αυξάνεται σημαντικά το φως στο αντικείμενο που φωτογραφίζουμε. Αρκεί να τοποθετήσουμε τον ανακλαστήρα απέναντι από τις ακτίνες του φυσικού φωτός και να κατευθύνουμε τις ανακλώμενες ακτίνες πάνω στο φωτογραφικό θέμα μας. Σαν να παίζουμε με καθρεφτάκι!  Αν δεν έχετε διάθεση να αγοράσετε έτοιμο, μπορείτε να φτιάξετε έναν χρησιμοποιώντας αλουμινόχαρτο τσαλακωμένο και ξανά τεντωμένο πάνω σε ένα χαρτόνι. Μια πολύ απλή κατασκευή για την οποία χρειάζεται, όπως είπαμε, χαρτόνι, αλουμινόχαρτο και σελοτέιπ.
Αν έχετε βοηθό στην φωτογράφιση, τότε θα σας κρατήσει τον ανακλαστήρα για να φωτογραφίσετε. Όταν είμαι μόνη στο σπίτι στερεώνω τον ανακλαστήρα κάπου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το έπιασα με μια δαγκάνα (από μαγαζί που πουλά εργαλεία) σε ένα σταντ που κρεμάω όταν σιδερώνω τα πουκάμισα :)


Μια σας έβαλα στο "θέμα" με την προηγούμενη ανάρτηση: Το πρόβλημα με το ρεύμα στο σπίτι συνεχίζει... Σήμερα πάνω από 3 ώρες πάλευαν να το φτιάξουν χωρίς αποτέλεσμα. 3 ώρες χωρίς ρεύμα στο σπίτι. Πφφφ. Έχω αποσυντονιστεί!

41 σχόλια:

  1. Μου αρέσει τρελά το φαγάκι σου! Ωραιότατος συνδυασμός και πολύ νόστιμος!
    Ωραίες και οι συμβουλές σου περί φωτογράφησης!Σε βρίσκω πολύ ευρηματική!
    Φιλάκια από Ζάκυνθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Lenia μου σ ευχαριστώ! Περιμένω εντυπώσεις αν το δοκιμάσεις!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικό "γεμάτο" πιάτο Αγγελική μου γευστικό - απολαυστικό!!!!!!
    Για τις φωτογραφικές συμβουλές και τις ευρεσιτεχνίες σου τι να πω;;
    Χαίρομαι πολύ που τις μοιράζεσαι μαζί μας!!!!!!!!
    Να είσαι καλά
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γιώργο μου! Δοκίμασέ το! Είναι καλύτερο απ ότι του φαίνεται! Όσο για τις συμβουλές... Εσύ τα ξέρεις καλύτερα!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  3. Είδα κολοκύθα και κάρυ και ήρθα!!! Μ' αρέσει πάαααρα πολύ οπότε το φαγητό σου σίγουρα θα είναι πεντανόστιμο!!!!
    Οι φωτογραφίες σου είναι πολύ φωτεινές και ζωντανές!!!
    Εγώ χρησιμοποιώ οποιαδήποτε άσπρη επιφάνεια βρω για ανακλαστήρα!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Πέπη μας! Το χορτοφαγικό κάρυ είναι ενδιαφέρον!
      Σίγουρα οι λευκές επιφάνειες είναι ότι πρέπει για τις φωτογραφίες που αναρτούμε εδώ (χαμηλή ανάλυση). Από δοκιμές που έχω κάνει, με το κατσαρό αλουμινόχαρτο (αντίθετα από ότι με λεία λευκή επιφάνεια) το φως ανακλάται σε κάθε σημείο της επιφάνειας προς όλες τις κατευθύνσεις, γιαυτό το προτείνω. Φωτίζεται τελικά καλύτερα το πιάτο. Με την λεία επιφάνεια έχεις πιο έντονες σκιές.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίες οι οδηγίες που μας δίνεις! Το σταντ πολύ πρακτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Νοτούλα! Είναι απλά, ανέξοδα πράγματα που δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μπορεί να βοηθήσουν! Το σταντ τέλειο για τα πουκάμισα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Μου ακούγεται πολύ ωραία η συνταγή και θα την κάνω, γιατί τα υλικά που αποτελείται
    είναι αγαπημένα σε όλη την οικογένεια !!!
    Θα το τρώμε και θα σε σκεφτόμαστε κι ας μη σε γνωρίζουμε από κοντά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Ράνια μου! Περιμένω εντυπώσεις! Κάποια στιγμή θα βρεθούμε και από κοντά:)!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  6. Ξετρελλαίνομαι για κάρυ, όπως άλλωστε και για τα περισσότερα μπαχαρικά, και μόλις τώρα έμαθα ότι υπάρχουν τρία ήδη ανάλογα με το πόσο καυτερή είναι η γεύση του. Είδες; Μπορεί να είναι αυτονόητο για άλλους, για εμένα όχι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνά μου μπορεί στην Αθήνα να μην είναι τρία είδη... Πήρα φόρα από εδώ και το έγραψα! Στην Ν Αφρική κατοικούν πολλοί Ινδοί και τα μπαχαρικά κατακλύζουν την αγορά!
      Πολλά φιλάκια, θα τα λέμε!

      Διαγραφή
  7. Μ' αρέσει ο συνδυασμός των υλικών!
    Δίνει ένα πιάτο γευστικό, σπιρτόζικο και σίγουρα ασυνήθιστο!
    Μου αρέσει που μοιράζεσαι τεχνικές φωτογράφισης μαζί μας Αγγελική, δεν το κάνει πολύς κόσμος ομολογουμένως.
    Προσωπικά αντί ανακλαστήρα έχω βολευτεί ένα μεγάλο λευκό χοντρό χαρτόνι, από αυτά που χρησιμοποιείτε εσείς οι πολιτικοί μηχανικοί για τις μακέτες σας :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου και για μένα είναι ασυνήθιστο! Ο συνδυασμός φασόλι-κολοκύθα κάτω από άλλες συνθήκες θα με έκανε να μη πλησιάζω το πιάτο... Όμως με το κάρυ δένουν οι γεύσεις!
      Λέμε όλα τα μαγειρικά μας κόλπα, οικογενειακές συνταγές, κλπ να μη πούμε και κάτι για φωτογραφία? Σιγά τα μεγάλα μυστικά!
      Τελικά αν σε βολεύει το χαρτόνι της μακέτας μια χαρά ανακλαστήρας είναι! Απόδειξη η φωτογραφίες σου και οι φωτογραφίες της Πέπης!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Αυτό το φαγητό δεν θα το έτρωγα ποτέ! Η παρουσίαση όμως είναι άψογη!! Ακόμα είσαι χωρίς ρεύμα καλό μου;; Είσαι σίγουρη ότι έχεις φύγει από το Ελλαδιστάν;;.. :)) Γλυκά φιλάκια Αγγελικούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα! Πετρούλα μου αυτό θα έλεγα και εγώ πριν αρχίσω να τρώω butternut squash εδώ. Ρεύμα μια έχω και μια μου το διορθώνουν... Μια χαρά συνήθισα!
      Όλος ο κόσμος εξελίσσεται προς το χειρότερο...
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
    2. Χθες έλεγα όλη μέρα να έρθω να σου πω ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!! και τελικά το ξέχασα! :(( Αλλά επειδή κρατάει 40 μέρες η γιορτή (χαχα) έρχομαι σήμερα: Χρόνια Πολλά κι ευτυχισμένα γλυκούλα μου! Πολλά φιλάκια!! :))))

      Διαγραφή
  9. Βρε τους Νοτιο-Αφρικάνους που "γιορτάζουνε" το μήνα της αμερικάνικης κολοκύθας σε συνδυασμό με την ελληνική φασολάδα! Ωραίο πιάτο Αγγελική μου, των ημερών! Εύχομαι να τελειώσουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, μεγάλη ταλαιπωρία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Νοτιο Αφρικανοί τρώνε διαρκώς κολοκύθες ή μάλλον butternut squash! Δεν έχουν κολλήματα με μήνες κλπ Φαΐ να υπάρχει στο πιάτο πλάι στο ψητό!!!
      Ασε με το ρεύμα έχω αποσυντονιστεί!!!
      Φιλάκια πολλά Μάρθα μου

      Διαγραφή
  10. Τέλεια συνταγή! Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός οσπρίων και λαχανικών και αυτός εδώ ο τρόπος μαγειρέματος των γιγάντων ξεφεύγει και λίγο από αυτά που έχουμε συνηθίσει αλλά για κάποιο λόγο νομίζω πως παράλληλα ταιριάζει και στο δικό μας κλίμα.
    Διαβάζοντας τις φωτογραφικές σου συμβουλές ένιωσα λίγο σκράπας! :) Τι ανακλαστήρα μου λες, εγώ πάω κοντά στο παράθυρο κι αυτο είναι όλο :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Dark! Το κλίμα της περιοχής που ζω δεν διαφέρει πολύ από το κλίμα της Ελλάδας, είναι λίγο διαφορετικά στην υγρασία και εδώ δεν σημειώνονται ούτε ψηλές ούτε χαμηλές θερμοκρασίες. Επομένως ότι είναι "ανεκτό" εδώ, ταιριάζει και εκεί!

      Όταν πας κοντά στο παράθυρο έχεις περισσότερο φως στην μια πλευρά του αντικειμένου που φωτογραφίζεις. Αν φωτίσεις και την άλλη πλευρά το αποτέλεσμα είναι πιο ισορροπημένο και πιο ανάγλυφο. Δοκίμασε είναι τόσο απλό!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Αγγελική μου πάντα με τις πληρέστερες πληροφορίες και συμβουλές φωτογράφησης!!
    Σε ευχαριστούμε πολύ.
    Εννοείτε ότι θα δοκιμάσω τη συνταγή σου.Κι εγώ πειράζω τα υλικά που διαβάζω σε έντυπα προσπαθώντας να χρησιμοποιώ Ελληνικά ή ότι έχω στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου είπα να γράψω δυο τρία πολύ βασικά θέματα για να ενημερωθεί όποιος δεν έχει τον χρόνο να το ψάξει. Αν αρχίσω να γράφω λεπτομερειακά μάλλον θα σας κουράσω!

      Προφανώς χρησιμοποιώ τα υλικά που διαθέτει το σπίτι πρώτα και μετά αγοράζω... Αν υπάρχει το Ελληνικό πρώτα αυτό θα μπει στην κατσαρόλα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Αγγελική μου λατρεύω τις αναρτήσεις σου!!!!!! Μου αρέσει πολύ το μάθημα φωτογραφίας που μας κάνεις αλλά και η συνταγή σου... το Σάββατο θα καθαρίσω την κολοκύθα μου και θα το δοκιμάσω (τρόπος του λέγειν ..."δοκιμάσω")! Ένα είναι σίγουρο ότι θα λατρέψω τη συνταγή σου!!!
    Όσο για τον ανακλαστήρα το διάβασα πρόσφατα και λέω να αγοράσω έναν γιατί φωτογραφίζω (ή καλύτερα προσπαθώ) χωρίς τρίποδο, χωρίς ανακλαστήρα...εντελώς ...άστα να πάνε!!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου σε ευχαριστώ! Περιμένω εντυπώσεις!
      Προφανώς φωτογραφίζεις σε φωτεινό σημείο γιατί οι φωτογραφίες σου είναι καθαρές! Πριν αγοράσεις οτιδήποτε, δοκίμασε τον ανακλαστήρα με το αλουμινόχαρτο να δεις αν σε βολεύει!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  13. Κοίτα κάτι συμπτώσεις!!!
    Προ ημερών κόψαμε δύο κολοκύθες από τον κήπο και πριν από λίγη ώρα, έβαλα φασόλια στο νερό για αύριο!!!!!
    Λατρεύουμε το κάρυ, κι έτσι η συνταγή σου μου ήρθε 'κουτί', χαχαχα!!!!
    Νά'σαι καλά Αγγελική μου που μας δίνεις και τις συμβουλές για την φωτογράφιση, εγώ πραγματικά τις έχω ανάγκη. Θα φτιάξω τον ανακλαστήρα με το αλουμινόχαρτο όπως το περιγράφεις.
    Πολλά φιλιά !
    Μήπως γιορτάζεις σήμερα που είναι των Ταξιαρχών και γιορτάζουν οι Άγγελοι?????? Μάλλον θα μας κερνούσες κανένα γλυκό αντί για φασολάδα, ε? χαχα! Εάν πάλι γιορτάζεις, σου εύχομαι χρόνια πολλά και καλά και πάντα με υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Marie-Anne καλημέρα σου! Περιμένω εντυπώσεις! Ελπίζω να σας αρέσει!

      Σκέφτηκα να πω κάποιες πρακτικές συμβουλές γιατί όλο λέμε για συνταγές ενώ μας χρειάζεται και αυτό! Δοκίμασε και θα δεις με τον ανακλαστήρα μεγάλη βελτίωση.

      Γιορτάζω 25 Μαρτίου! Χαχαχα κέρασμα με φασολάδα! Θα ήταν πολύ προχωρημένο! Χαχαχα! Πάντως οι ευχές είναι πάντα ευπρόσδεκτες! Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  14. ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ ΖΑΧΑΡΗ ...ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ ΜΈΛΙ!
    ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΆ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ!
    Η ΣΤΡΑΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΠΑΤΗΣΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΧΑΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιγόνη μου σε ευχαριστώ πολύ! Οι ευχές σου είναι πάντα ευπρόσδεκτες και ιδιαίτερες! Έχω κρατήσει την οικογενειακή παράδοση να γιορτάζω στις 25 Μαρτίου όπως η γιαγιά μου! Όμως συχνά γιορτάζω όσες μέρες που μου δίνεται η ευκαιρία!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα, Αγγελική μου!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ!!! ωραία ιδέα!!! μια αλλιώτικη συνταγή...μμμ, μου αρέσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λία μου σε ευχαριστώ πολύ!!!! Όπως έλεγα πιο πάνω γιορτάζω τον Μάρτη, αλλά καθημερινά δέχομαι και να ανταποδίδω ευχές! :) Να είσαι καλά!

      Η Ν Αφρική έχει τις συνταγές της, που είναι αλλιώτικες για την Ελληνική Κουζίνα! Συχνά γελάω που φτιάχνω κάτι κοινότατο για μας (πχ κολοκυθάκια γεμιστά) και οι Ν Αφρικάνοι καλεσμένοι μου αναφωνούν "τι πρωτότυπο!"!:)

      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  16. Μιαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααμμμ! τρομερή συνταγή Αγγελική μου (που γιορτάζεις τον Μάρτιο, την ημέρα των γενεθλίων της μητέρας μου!)...
    Χίλια ευχαριστώ για τη συνταγή, τώρα δεν μου μένει παρά να προμηθευτώ τα υλικά, βλέπεις το κάρυ είναι και το αγαπημένο μας καρύκευμα! ;-)
    Πολλά πολλά Α Φιλάκια σου στέλνω απ΄την ηλιόλουστη (πάλι) Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου, αφιερωμένο εξαιρετικά ήταν αυτό το πιάτο! Περιμένω εντυπώσεις!
      Πολλά πολλά ΑΦιλάκια

      Διαγραφή
  17. Λαχταριστό και πρωτότυπο!!! Σε περιμένω παιχνιδι εδώ !!!!
    http://ellinikoxreosstigastronomia.blogspot.gr/2013/11/logo.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε υπέρ ευχαριστώ για την πρόσκληση! Ανταποκρίθηκα με κάποια καθυστέρηση! Τούτες τις μέρες τρεεεεεεεχω!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  18. Αγγελικη μου υπεροχο πιατο. Σκετο νομιζω ειναι καλυτερο χωρις αλλα συνοδευτικα.
    Πλουσιο χορταστικο πιατο.
    Μπραβο.

    Ωραιο που μοιραζομαστε μικρα μυστικα φωτογραφησης.Εγω χρησιμοποιησα για ανακλαστηρα ενα ταψι..χιχι

    Τα φιλια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον σε ευχαριστώ! Σαν ανακλαστήρα έχω χρησιμοποιήσει και εγώ ταψί, κονσερβοκούτι, δίσκο, καθρέφτη... Οι εντελώς ίσιες επιφάνειες αντανακλούν το φως σε μια κατεύθυνση, με τις "κατσαρές" αντανακλάται το φως προς πολλές κατευθύνσεις. Το αποτέλεσμα του ανακλώμενου φωτισμού είναι διαφορετικό στις δυο περιπτώσεις. Πιο σκληρό στην πρώτη, πιο σοφτ στη δεύτερη. Διαλέγεις και χρησιμοποιείς!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  19. Ωραιότατο πιάτο Αγγελική!Φασόλια με κολοκύθα δεν έτυχε να δοκιμάσω ποτέ.Να έχεις ένα υπέροχο βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν λίγες μέρες ούτε εγώ είχα δοκιμάσει!:) Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν μου αρέσουν τα πολύ ανακατωμένα υλικά! Όμως αυτή την φορά μου άρεσαν!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή