Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ham pilu Fali Ritual Dolls.


Οι περισσότερες αφρικάνικες ανθρωπόμορφες φιγούρες, που τις ονομάζουμε κούκλες, είναι παιδικά παιχνίδια ή χρησιμοποιούνται για πνευματικές, κοινωνικές ή μαγικές τελετουργίες.

Μου αρέσει να πηγαίνω σε flea market σε όποια μεριά της Αφρικής βρεθώ και να αγοράζω μικροπράγματα που μου αρέσουν, πάντα έχω ένα δισταγμό, μην αγοράσω, κατά λάθος, κούκλες που χρησιμοποιήθηκαν για μαύρη μαγεία... Για τον λόγο αυτό ψάχνω στο ίντερνετ και σε βιβλία να δω τι ακριβώς είναι! Αν τις... υποψιαστώ, αφού τις πάρω, τις εξαφανίζω...

Οι συγκεκριμένες κούκλες είναι από το Καμερούν. Μου αρέσουν πολύ γιατί έχουν ωραία χρώματα και γιατί σχετίζονται με χαρούμενες τελετές, υποσχέσεις και γονιμότητα!

Όταν ένας νεαρός της φυλής Fali αρραβωνιαστεί μια κοπέλα της χαρίζει μια κούκλα, σαν αυτές που βλέπετε στην φωτογραφία. Τις φτιάχνει ο ίδιος από ξύλο και τις στολίζει με μαλλιά, χάντρες, κοχύλια, νομίσματα, υφάσματα και κλωστές ανάλογα με το ταλέντο του. Η κοπέλα φορά την κούκλα στην πλάτη της σε μια ειδική "τσάντα" (κάτι σαν πορτ μπεμπέ). Την κουβαλάει μαζί της όπου πάει, μέχρι να αποκτήσει δικό της μωρό! Η κούκλα είναι ένα σύμβολο της δέσμευσης του γάμου τους και αντιπροσωπεύει το μέλλον του παιδιού τους (ίσως και το φύλλο του). Όταν γεννηθεί το παιδί, η γυναίκα την αφήνει κατά μέρος και κουβαλάει πλέον στην πλάτη της το μωρό της!

Οι πληροφορίες για τις κούκλες είναι από το βιβλίο "Isn't s/she a doll, Play and Ritual in African Sculpture" (1996) by Elisabeth Lynn Cameron




14 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, Αγγελική μου!
    Τι ωραίες πληροφορίες μας έδωσες, σ' ευχαριστούμε! Παλιά υπήρχαν κι εγώ αγορές στις οποίες υπήρχαν πολλά να αγοράσει κανείς, κυρίως από άλλες Αραβικές χώρες αλλά και από την Αφρική (Σουδάν, Αιθιοπία). Τώρα υπάρχει-δυστυχώς-μεγάλη αστικοποίηση!
    Βλέπω όμως τις Αφρικάνες που έρχονται εδώ να προσκυνήσουν πόσο ωραία και ζωηρά χρώματα χρησιμοποιούν στα ρούχα τους! Αυτά τα χρώματα μου θύμισαν οι κούκλες σου!

    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, με την αστικοποίηση και την παγκοσμιοποίηση θα εξαφανιστούν τα πάντα...
      Πραγματικά οι γυναίκες της Αφρικής έχουν εκπληκτική αίσθηση των χρωμάτων! Όπως το φως της Αφρικής είναι λαμπρό έτσι και τα χρώματα!
      Το κακό είναι ότι οι "ίματζ μέικερς" προσπαθούν να τους πείσουν ότι πρέπει να ντυθούν στα μαύρα για να φαίνονται πιο... επαγγελματίες! Έτσι που θα πάει θα χαθούν τα χρώματα μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη μαύρη στολή...

      Διαγραφή
  2. M' άρεσαν τόσο πολύ τα μαλλιά τους που θέλω να πάω να κάνω το ίδιο και να γεμίσω χάντρες! Μ' έβαλες σε δουλειές...χεχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Και οι κουκλίτσες είναι πολύ όμορφες!
    Να έχεις μια υπέροχη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ μου αρεσει να μαθαινω για εθιμα απο αλλες χωρες! Αν τις εβρισκα αυτες τις κουκλες σιγουρα θα τις επαιρνα, αφου επισης μου αρεσει να μαζευω τετοιου ειδους πραματουδια!
    Καλο Σαββατοκυριακο Αγγελικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως καταλαβαίνεις Μαρίνα και εμένα με γοητεύει να πλησιάζω κουλτούρες μέσα από τέχνη, ήθη και έθιμα, παραμύθια κλπ
      Καλή βδομάδα να έχεις!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρον! Βλέποντας τη φωτό αρχικά αναρωτήθηκα αν είναι κούκλα ή κοσμήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για κοσμήματα είναι κάπως μεγάλα. Το ύψος τους είναι περίπου 20 εκατοστά.
      Χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Τι όμορφη και συμβολική κούκλα!
    Πολύ ωραίο έθιμο, πραγματικά συγκινητικό!
    Ευχαριστούμε Αγγελική για τις πληροφορίες!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ερμιόνη μου!
      Οι Αφρικανοί φτιάχνουν πολύ όμορφα πράγματα με χάντρες και καθημερινά υλικά. Η τέχνη σε ορισμένες φυλές έχει να κάνει πάντα με χάντρες. Ιδιαίτερα στην Ν Αφρική, οι Ζούλου τις αξιοποιούν στο έπακρο!

      Διαγραφή