Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Χρυσάνθεμο!


Το χρυσάνθεμο μπορεί να πήρε το όνομά του από την Ελληνική γλώσσα, το χρυσό άνθος (από το αρχικό του χρώμα, που ήταν κίτρινο), όμως η καταγωγή του είναι από την Ανατολή! Άλλοι λένε από την Κορέα, άλλοι από την Κίνα, άλλοι από την Ιαπωνία! Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς άρχισε η καλλιέργειά του, σίγουρα αυτό συνέβη χιλιάδες χρόνια πριν την εποχή μας... Οι αρχαιολόγοι βρίσκουν το λουλούδι του αποτυπωμένο σε αρχαία νομίσματα, κεραμικά, σκεύη από πορσελάνη (τσαγιέρες και πιάτα), υφάσματα, διακοσμητικά στολίδια σε προσόψεις σπιτιών, πίνακες κλπ Δείτε κάποιες εικόνες και πληροφορίες εδώ

Χρυσάνθεμο ήρθε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα. Ακόμα μαλώνουν οι Γάλλοι με τους Άγγλους αν έφθασε πρώτα στην Γαλλία ή στην Αγγλία! Πάντως όλοι το λάτρεψαν! Καλλιεργήθηκε συστηματικά και δημιουργήθηκαν πολλές, διαφορετικές ποικιλίες του. Στην Ελλάδα το λέμε και Αγιοδημητριάτικο ή Οκτωβρίνι, από την εποχή που παρουσιάζει την πλήρη ανθοφορία του, όμως στην Ν Αφρική ανθίζει τώρα τον Απρίλη...

Υπάρχει ένα πολύ "ιδιαίτερο" παραμύθι, ένας αρχαίος κινεζικός μύθος, που επιχειρεί να ερμηνεύσει την προέλευση της Ιαπωνίας. 
Περίπου 3.000 χρόνια πριν, ένας γέρος, σκληρός, Κινέζος αυτοκράτορας έμαθε ότι σε ένα νησί, ένα Dragon-fly Island, στην θάλασσα της Ανατολής υπήρχε ένα βοτάνι που θα του εξασφάλιζε όχι μόνο την αθανασία, αλλά και την αιώνια νεότητα. Όμως, το βοτάνι αυτό θα έπρεπε να μαζευτεί από ανθρώπους αγνούς, με καθαρή καρδιά! 
Διέταξε λοιπόν ο αυτοκράτορας να του βρουν 12 αγόρια, τα καλύτερα της χώρας και 12 παρθένες, από τις πιο καλές και έντιμες οικογένειες της χώρας! Όταν διάλεξε τα νέα αυτά παιδιά, τα έστειλε με ένα καράβι, να πάνε στο νησί, για να του φέρουν το βοτάνι. Μαζί τους έδωσε ένα κουτί με υπέροχα χρυσάνθεμα, για να διαπραγματευτούν με τους κατοίκους του νησιού και να τα ανταλλάξουν με το βοτάνι. 
Στο ταξίδι τους οι νέοι τράβηξαν πολλά! Ξέσπασαν δυνατοί άνεμοι, επικίνδυνες καταιγίδες, που κόντεψαν να διαλύσουν το καράβι. Πελώρια κύματα το σκέπασαν, τι να σας πω τι τράβηξαν! Μέχρι που τους επιτέθηκαν φίδια της θάλασσα! Πολλές φορές κόντεψαν να χαθούν, μα πάλεψαν γενναία με πίστη και κατάφεραν να φτάσουν στο νησί! Εκεί όμως τους περίμενε μια έκπληξη! 
Το νησί ήταν έρημο! Δεν βρήκαν ούτε βοτάνι, ούτε κατοίκους να διαπραγματευτούν! Το καράβι τους είχε καταστραφεί από τις συμφορές που τους είχαν βρει... Έτσι αποφάσισαν να μείνουν στο νησί και να καλλιεργήσουν τα χρυσάνθεμα που κουβαλούσαν! 
Το νησί στην θάλασσα της Ανατολής, όπως θα φανταστήκατε, ήταν η Ιαπωνία, και ο μύθος αντανακλά την αντίληψη των Κινέζων για τους δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών και την προέλευση των Χρυσανθέμων!

Όπως βλέπετε συνεχίζω το αφιέρωμα στο λουλούδι της Δευτέρας! (Λίλα σε άκουσα!)
Σας εύχομαι μια καλή βδομάδα!




20 σχόλια:

  1. Μα τι ωραία ιστορία είναι αυτή, Αγγελική μου! Τη διάβαζα και την ξαναδιάβαζα, με ηρεμούσε! Αλλά και τι χρώματα έχουν αυτά τα χρυσάνθεμα! Εδώ είναι όλα εισαγωγής και κρατάνε ελάχιστα, δυστυχώς!
    Θα περιμένω το λουλούδι της επόμενης Δευτέρα!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ελένη μου! Λατρεύω τα παραμύθια και τους μύθους! Γιαυτό αν δοθεί η ευκαιρία τα γράφω...
      Τα χρυσάνθεμα εδώ είναι είναι τόσο φρέσκα που κρατούν με άνεση 10 μέρες στο βάζο! Μόνο που βρίσκεις μόνο μικρά σε μέγεθος.
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Τι όμορφος ο μύθος αυτός Αγγελική μου!
    Μου αρέσει πολύ το λουλούδι της Δευτέρας!
    Και τι φωτογραφίες! Μεγαλειώδεις πραγματικά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου χαίρομαι! Η φωτογραφία ιδιαίτερα η πρώτη είναι τραβηγμένη από κοντά και είναι εντυπωσιακή η λεπτομέρεια που αποτυπώθηκε. Η γύρη μοιάζει με... σκόνη στο φακό.
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  3. Πολυ μου αρεσουν αυτου του ειδους οι ιστοριες!
    Υπεροχες φωτογραφιες!
    Λατρευω κι εγω να φωτογραφιζω λουλουδια... Ασε που ζηλεψα κι
    εβαλα κι εγω λουλουδια σημερα στο ... καλλιτεχνικο Blog μου!
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρίνα! Υπέροχα τα λουλουδάκια σου! Τα είδα!
      Σ ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Γειά σου Αγγελική μου !! Καλή εβδομάδα !!! Τα Χρυσάνθεμα είναι πανέμορφα και οι φωτογραφίες που έβαλες υπέροχες !!! Εσύ τις έβγαλες;!! Κι εμένα μου αρέσουν πολύ τα παραμύθια και οι αρχαίοι μύθοι και ιστορίες και την απόλαυσα αυτή την ανάρτησή σου !!! Πολύ μου αρέσει η ιδέα σου με τα λουλούδια της Δευτέρας !!!
    Φιλιά πολλά :ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μιρσίνη! Οι φωτογραφίες που ανεβάζω είναι δικές μου. Διαφορετικά γράφω την πηγή.Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  5. Τι ωραίος μύθος! Μου θύμισε ένα βιβλίο που είχα παλιά και μιλούσε για τα ονόματα των πιο όμορφων λουλουδιών. Φυσικά το χρυσάνθεμο ήταν ένα από αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Μ αρέσουν τα παραμύθια και μόλις μου δοθεί η ευκαιρία τα μεταφέρω! Και τα χρυσάνθεμα είναι ωραίο λουλούδι, ακόμα και τα πιο απλά!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Λατρεύω τα χρώματά και τα λουλούδια σου! Ανεξαρτήτως ημέρας!
    Και το παραμύθι συναρπαστικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Vita μου! Λατρεύω και εγώ τα λουλούδια και θεωρώ ότι η ομορφιά τους μας επηρεάζει!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Πολύ το χαίρομαι που πήρες φόρα κι ας μη σε προλαβαίνω ;-))
    Υπέροχη έκρηξη το λουλούδι σου της Δευτέρας !!!
    Μου άρεσε πολύ η αίσθηση απ'το έθιμο της κούκλας ,κοντεύουμε να ξεχάσουμε πως υπάρχουν πολλά διαφορετικά έθιμα ,νοιώθω σαν να μην μιλάει κανείς πια γι αυτά. Εδώ βέβαια έχουμε σχεδόν ξεχάσει και τα δικά μας τελείως.....

    Και στο σημερινό σου μύθο έμεινα στο ότι το βοτάνι έπρεπε να μαζευτεί απο αγνούς ανθρώπους ..... συμβολισμός που επανέρχεται τόσο συχνά στους μύθους πολλών λαών ,αλλά ποιός τους ακούει ;;;

    Οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές !!!!!!!!!!!!!!!
    (Εγώ πάντως έχω λαχταρήσει και φωτογραφίες από τα μέρη σου)

    Φιλιά γλυκά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου ξωτικούλι!
      Τα έθιμα (όπως και τα ήθη) είναι και αυτά θύματα της παγκοσμιοποίησης. Βέβαια το συγκεκριμένο για τις κουκλίτσες ham pilou δεν θα το ήξερα αν η παγκοσμιοποίηση δεν με είχε φέρει στην Αφρική!
      Για τον συμβολισμό των μύθων που γράφεις, και εγώ σκεφτόμουν άλλους Ελληνικούς μύθους (κυρίως του Θησέα και την Αριάδνη-Αριάγνη-αρια+αγνή- πολύ αγνή) ή τα μεσαιωνικά παραμύθια που οι δράκοι έδειχναν προτίμηση στις παρθένες!:)
      Οι φωτογραφίες της Αφρικής θα εμφανιστούν αφού τις ζητάς!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Όμορφη ιστορία! Όπως πολύ όμορφο είναι το χρυσάνθεμο της φωτογραφίας! Τι χρώμα!
    Καλή υπόλοιπη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!! Ειδικά η πρώτη με το αγαπημένο μου χρώμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή