Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Stonehenge αστρονομικό παρατηρητήριο ή ταφικός χώρος

Καιρό έχω να σας πω ιστορίες και να δείξω φωτογραφίες από περιοχές που έχω επισκεφτεί. Σήμερα είναι κατάλληλη μέρα για να ξεφύγει το μυαλό... 
Πριν από μερικούς μήνες είχα πάει να δω την μικρή κόρη μου, που τότε σπούδαζε στο Μπαθ στην Αγγλία και με την ευκαιρία πήγαμε να δούμε αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής. Μια από τις πιο εντυπωσιακές εκδρομές μας ήταν η επίσκεψη στο Stonehenge.


Το Stonehenge είναι ένα προ-ιστορικό μνημείο, μια μεγαλιθική κατασκευή στην Νοτιοδυτική Αγγλία, που απέχει 90 περίπου χιλιόμετρα από το Λονδίνο. Για μας η λέξη  megalith (μεγαλίθος) που χρησιμοποιούν οι Άγγλοι για να περιγράψουν το μνημείο, είναι κατανοητή, γιατί προέρχεται από τα αρχαία Ελληνικά, και δηλώνει μια κατασκευή  που αποτελείται από ογκόλιθους, στοιχειωδώς λαξευμένους και τοποθετημένους σε κάποιο σχήμα για ειδικούς σκοπούς. Η κατασκευή των μεγαλιθικών αυτών κατασκευών έλαβε χώρα κυρίως στη Νεολιθική περίοδο και συνέχισε στη Χαλκολιθική και εποχή του Χαλκού. Λέγεται ότι η ιστορία του μνημείου χρονολογείται περίπου από  το 3.000 π.Χ. Σύμφωνα με τα διάφορα είδη των πορισμάτων των αναρίθμητων μελετών και ερευνών, υπάρχουν πολλές διαφορετικές φάσεις που υπέστη η κατασκευή (3100π.Χ. ως και1.600π.Χ.)

Αποτελείται από κυκλικές αναχωματικές κατασκευές και ογκόλιθους τοποθετημένους κυκλικά. Οι ογκόλιθοι αυτοί έχουν αξιοσημείωτες διαστάσεις. Ο μεγαλύτερος από αυτούς έχει ύψος 7μ πάνω από την γη και άλλα 2,5 υπογειωμένα! Λέγεται ότι το βάρος των μεγαλύτερων είναι της τάξης των 40 τόνων! Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πληροφορία  ότι οι μεγαλύτερες πέτρες (πάνω από 40 τόνους) κινήθηκαν 29 χλμ, ενώ οι μικρότερες  (μέχρι 5 τόνους) κινήθηκαν πάνω από 210 χλμ, δημιουργεί ένα μυστήριο σχετικά την κατασκευή και την μεταφορά των  λίθων σε περίοδο που η τεχνολογία δεν ήταν και τόσο αναπτυγμένη. Πιθανολογούν ότι μεταφέρθηκαν πάνω σε κορμούς δέντρων, ότι χρησιμοποίησαν το πλωτό ποτάμι Avon, που διαρρέει την περιοχή, αλλά και σε αυτή την περίπτωση είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που τις σήκωσαν και τις θεμελίωσαν στην θέση που τις βλέπουμε ως σήμερα! Ας μη σχολιάσουμε τους τεράστιους ογκόλιθους που σηκώθηκαν σε ύψος 5-7 μέτρων και τοποθετήθηκαν πάνω σε άλλους…


Προφανώς υπάρχουν πολλές ιστορίες και μύθοι  που περιβάλλουν αυτό το μνημείο.. . Μερικοί λένε ότι κτίστηκε από τους Δανούς. Άλλοι λένε ότι χτίστηκε από τους Σάξονες κάποιοι ισχυρίζονται ότι το έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Άτλαντες, οι Αιγύπτιοι ή οι Φοίνικες κλπ. Η  πιο διάσημη θεωρία είναι ότι το μνημείο χτίστηκε από τους Δρυίδες, που ήταν οι αρχιερείς των Κελτών και ο σκοπός τους ήταν τελετουργικές θυσίες . Ένας άλλος θρύλος εμπλέκει και τον βασιλιά Αρθούρο! Ισχυρίζονται ότι οι Σάξονες είχαν εκτελέσει 3.000 ευγενείς. Ο βασιλιά ήθελε να φτιάξει ένα μνημείο προς τιμή τους. Ο μάγος Μέρλιν τον συμβούλεψε να πάρει τις πέτρες από την Ιρλανδία, από ένα σημείο που ονομαζόταν «Κύκλος των Γιγάντων» , γιατί νόμιζαν ότι τις πέτρες τις είχαν μεταφέρει γίγαντες από την Αφρική, για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ο Αρθούρος με τους ιππότες του δεν κατάφερε να τις μετακινήσει! Τότε ο Μέρλιν χρησιμοποίησε την μαγεία. Τις έκανε να πετάξουν και να προσγειωθούν στην σημερινή θέση τους!!!

Στην περιοχή του μνημείου έχουν βρεθεί πολλοί τάφοι και λείψανα. Λέγεται ότι τα νεκρικά μεγαλιθικά μνημεία έχουν σαν σκοπό στους αρχαίους λαούς να ακινητοποιήσουν την ψυχή του νεκρού και να την θεμελιώσουν σε μια προσωρινή κατοικία που θα την κρατήσει κοντά στους ζωντανούς, ενώ της επιτρέπει να επηρεάζει την γονιμότητα των αγρών, της απαγορεύει να περιπλανιέται και να γίνεται επικίνδυνη!



Υπάρχουν και άλλες δοξασίες που επιχειρούν να ερμηνεύσουν τον λόγο ύπαρξης του μνημείου και του τρόπου κατασκευής του…  Το Stonehenge κατασκευάστηκε από  έναν πολιτισμό που δεν άφησε γραπτά αρχεία. Πολλές πτυχές του παραμένουν υπό συζήτηση, γιαυτό συχνά αποκαλείται «το μυστήριο του Stonehenge»
Το προϊστορικό μνημείο του Stonehenge έχει μελετηθεί για τις πιθανές διασυνδέσεις του με την αρχαία αστρονομία. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αντιπροσωπεύει ένα "αρχαίο παρατηρητήριο" του θερινού ηλιοστασίου. Λέγεται ότι, αν στο θερινό ηλιοστάσιο κάποιος στέκεται στο Stonehenge, κοιτάζει  βόρειο-ανατολικά από την είσοδο του μνημείου προς μια πέτρα που ονομάζουν Heel Stone , βλέπει τον ήλιο να ανατέλλει ακριβώς πάνω από την πέτρα. Άλλοι  επιστήμονες υποστήριξαν ότι το Stonehenge θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει τις σεληνιακές εκλείψεις και παρομοιάζουν το μνημείο με «Νεολιθικό υπολογιστή». Βέβαια πολλές από τις θεωρίες αυτές έχουν θεωρηθεί «ψευδοεπιστημονικές» από την επιστημονική κοινότητα δεν παύουν όμως να είναι πολύ γοητευτικές και να προκαλούν αμέτρητους τουρίστες στην περιοχή για να θαυμάσουν το χώρο! 


18 σχόλια:

  1. Καλή σου μέρα Αγγελική και καλή εβδομάδα.
    Όταν τα παιδιά μας έμεναν εκτός Λονδίνου στις επισκέψεις μας σε αυτά πάντα νοικιάζαμε αυτοκίνητο κι έτσι μας δινόταν η ευκαιρία είτε μαζί τους είτε μόνοι μας να κάνουμε πολλές εκδρομές. Μια από αυτές ήταν και η επίσκεψη μας στο συγκεκριμένο σημείο.
    Να είσαι καλά που μας το ξαναθύμισες με όλες τις πολύτιμες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ξανθή μου! Όλη εκείνη η περιοχή έχει πολλά αξιοθέατα! Πολύ μου άρεσε!

      Διαγραφή
  2. Έχω διαβάσει για το Stonehenge, δεν έχω πάει δυστυχώς. Μου αρέσουν αυτά τα μαγικά - ανεξήγητα φαινόμενα και πάντα τασσόμουν με τις μαγικές εκδοχές για να τα εξηγήσω.
    Ωραίος ο Μέρλιν! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dark Chef πρέπει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον και το Ring of Brodgar στην Σκωτία. Και εκεί υπάρχουν νεολιθικές μεγαλιθικές κατασκευές που ήταν περίπου σύγχρονες με τα μασταμπά της αρχαϊκής περιόδου της Αιγύπτου, τους ναούς της Σουμερίας, τις πρώτες πόλεις Harappa στην Ινδία, και 1 ή 2 αιώνες πριν τη Χρυσή Εποχή της Κίνας. Φαίνεται ότι εκείνη την εποχή υπήρξε κάποια πρώιμη χρυσή εποχή του πνεύματος και της τεχνολογίας!
      Ο Μέρλιν μοναδικός!

      Διαγραφή
  3. Ένα από τα μέρη που θα ήθελα οπωσδήποτε να επισκεφτώ! Όλες αυτές οι δοξασίες, οι μύθοι και οι ιστορίες που το συνοδεύουν εξιτάρουν την περιέργειά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου δεν ξέρω αν ήταν η ατμόσφαιρα της Αγγλικής εξοχής, ο φωτισμός, το μνημείο, οι μύθοι, οι δοξασίες, πάντως περίμενα να δω Δρυίδη από στιγμή σε στιγμή!

      Διαγραφή
  4. Moυ αρέσουν πολύ οι ταξιδιωτικές σου αναρτήσεις, στο έχω ξαναπεί! Ταξίδεψέ μας λοιπόν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες να συνεχίσω? Έχω ωραίες φωτογραφίες από Μπαθ, Οξφόρδη, Λέικοκ κλπ

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα Αγγελική μου! πολύ ωραίο άρθρο! ως αρχαιολόγος (άνεργη εννοείται..) επιθυμώ διακαώς να επισκεφτώ κι εγώ τις μεγαλιθικές αυτές κατασκευές! ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να πάω! φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέλα μου εύχομαι οι ελπίδες σου να γίνουν σύντομα πραγματικότητα! Καλή βδομάδα να έχουμε!

      Διαγραφή
  6. Τέλειο άρθρο Αγγελική μου και εγώ δεν έχω πάει αλλά το έχω στο πρόγραμμα.. πολύ καιρό τώρα.. Ελπίζω να τα καταφέρω σε κάποια φάση..
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eri μου θα τα καταφέρεις! Όσο και να δυσκολεύουν τα πράγματα, τα ταξίδια στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης προσφέρονται σε πολύ προσιτές τιμές!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα Αγγελική μου! Πολύ ωραία η ανάρτησή σου, είναι πράγματι από τις περιοχές και τα μνημεία που με έχουν εντυπωσιάσει!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο στεναχωριέμαι που με αυτή την κρίση κόβονται τέτοια ταξίδια. Ευχαριστώ για το ευχάριστο διάλειμμα και τις πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Roadartist μου μεγάλη αδικία, μεγάλη στεναχώρια γενικότερα...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Καταπληκτικό μέρος. Πολύ θα ήθελα να καταφέρω να πάω κάποια στιγμή.
    Πολύ μου αρέσουν πολύ οι αναρτήσεις σου, στις οποίες περιγράφεις ταίδια σου. Μου αρέσουν πολύ φωτογραφίες από την Αφρική.
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή