Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Κρύα σπανακότουρτα με γιαούρτι

 Όταν κάνω κάποιο τραπέζι στο σπίτι, μου αρέσει να μαγειρεύω τουλάχιστον μια καινούργια συνταγή! Ενώ είναι λογικό να προσφέρω στους καλεσμένους μας δοκιμασμένα πιάτα, που ξέρω ότι έχουν καλό αποτέλεσμα και μπορώ να τα κάνω, με πιάνει η ανησυχία μου να δοκιμάζω νέες συνταγές! Πειραματίζομαι και ότι βγει!
Για την επιλογή των νέων συνταγών έχω δυο αλάθητα κριτήρια. Το πρώτο είναι ποιος γράφει ή προτείνει την συνταγή και το δεύτερο είναι αν μου αρέσουν τα συστατικά και ο τρόπος μαγειρέματος.
Αυτή τη φορά για το τραπέζι μας διάλεξα μια συνταγή της Ντίνας Νικολάου. Πάντα οι συνταγές της είναι πετυχημένες, εύκολες και εντυπωσιακές! Τίτλος της συνταγής Κρύα σπανακότουρτα με γιαούρτι και έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα Καθημερινή.
Μου άρεσαν πολύ τα υλικά που περιέχει. Σπανάκι, πράσο, κρεμμυδάκια και άνηθο στρωμένα προσεκτικά πάνω σε στρώσεις  γιαουρτιού με φρέσκο τυρί! Το μαγείρεμα ελαφρύ, μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα, σερβίρεται κρύο!Το αποτέλεσμα εξασφαλισμένα δροσερό και αρωματικό! Μεγάλο προσόν ότι ξεμπερδεύεις με αυτό την προηγούμενη μέρα και έχεις καιρό να είσαι ξεκούραστη την μέρα που έχεις το τραπέζι! Ότι καλύτερο για πρώτο πιάτο σε ένα μπουφέ ή και σε καθιστό τραπέζι!

 
Ακολούθησα την συνταγή στο μεγαλύτερο βαθμό! Έκανα μόνο απαραίτητες τροποποιήσεις, γιατί στην Ν Αφρική δεν έβρισκα όλα τα υλικά! Πιο συγκεκριμένα άλλαξα τα τυριά. 
Αντί για γραβιέρα Κρήτης  που πρότεινε η Ντίνα Νικολάου (που προφανώς δεν υπάρχει εδώ) έβαλα τριμμένη παρμεζάνα και μοτσαρέλα σε αναλογία 3:1. 
Επίσης το ανθότυρο αντικαταστάθηκε με ένα μείγμα από κατσικίσιο λευκό τυρί (50g) και ricotta (200g).
Τα σημεία που θέλει προσοχή είναι δυο! 
Πρώτα χρειάζεται προσοχή η ποσότητα του σπανακιού! Καλύτερα θα ήταν αν είχα αγοράσει λίγο περισσότερο. Λόγω ζέστης ίσως είχα μεγαλύτερη φύρα όταν το καθάρισα και δεν έφτανε για τρεις στρώσεις στην φόρμα! Ευτυχώς που είχα στο ψυγείο ένα πακέτο baby spinach για σαλάτα και συμπλήρωσα...
Στην συνέχεια χρειάζεται προσεκτική αφυδάτωση στο άχνισμα των λαχανικών, για να μην έχουμε πράσινο ζωμό λαχανικών γύρω από την σπανακότουρτα!
Επίσης για να ξεφορμάρω εύκολα την τούρτα έντυσα την λαδωμένη φόρμα με διαφανή μεμβράνη στην οποία έστρωσα τα υλικά σε στρώσεις και τα έβγαλα με μεγάλη ευκολία μετά το μπεν μαρί.


Η σπανακότουρτα ήταν πολύ δροσερή, εύγευστη και εμφανίσιμη! Όλοι ρωτούσαν τι ακριβώς είναι (φοβόντουσαν μήπως ήταν ψάρι...) και νομίζω ότι τους άρεσε πολύ!
Σας την συνιστώ! Δοκιμάστε την!

update
Η Καθημερινή δεν έχει πια την σχετική συνταγή, όπως με ενημέρωσε ανώνυμη φίλη με σχόλιό της. Άμα προσπαθήσει κανείς να μπει στο σχετικό λιγκ αναφέρει: "Η σελίδα που ψάχνετε δεν μπορεί να βρεθεί. Ίσως το όνομα έχει αλλάξει ή έχει διαγραφεί από το server".
Σας γράφω την συνταγή της Ντίνας Νικολάου που είχα κρατήσει στο αρχείο μου.

Κρύα σπανακότουρτα με γιαούρτι

Από τη Ντίνα Νικολάου

Προετοιμασία: 45΄, Ψήσιμο: 20΄, Αναμονή: 4 - 5 ώρες

Υλικά (για 6 - 8 μερίδες):

1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο (θα αγοράσουμε γύρω στα 1.300 γρ. ακαθάριστο), πλυμένο και καλά σκουπισμένο
2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο τμήμα), σε λεπτές ροδέλες
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
3 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών, ελαφρώς χτυπημένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για το μείγμα γιαουρτιού:
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
3 κρόκοι αυγών
1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία:
Ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, χωρίς καθόλου νερό, αχνίζουμε το σπανάκι με τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τα λαχανικά πάνω στη φωτιά μέχρι να στεγνώσουν. Κατόπιν, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το μοσχοκάρυδο. Σοτάρουμε τα λαχανικά για 3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και τα χτυπημένα ασπράδια και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το μείγμα γιαουρτιού (γιαούρτι, ανθότυρο, κρόκοι αυγών, άνηθος, αλατοπίπερο) και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ (ή μια μικρή στρογγυλή, από αυτές με την τρύπα). Απλώνουμε μια στρώση από το μείγμα με το σπανάκι, συνεχίζουμε με μια στρώση από το μείγμα με το γιαούρτι και ούτω καθεξής, μέχρι να γεμίσει η φόρμα. Bάζουμε τη φόρμα σε ένα ταψάκι. Προσθέτουμε στο ταψί νερό - η στάθμη του πρέπει να φτάσει το μέσον της φόρμας (μπεν μαρί). Σκεπάζουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να πήξει η τούρτα. Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα. Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 4 - 5 ώρες να παγώσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε την σπανακότουρτα αποβραδίς


24 σχόλια:

  1. Θα την δοκιμάσω γιατί τα περίεργα που έχουν λαχανικά μου αρέσουν πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Λίλα μου! Να την δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις! Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Την έχω κι εγώ κάπου αυτή την συνταγή. (Νομίζω όμως από τον Χ.Πέσκια.) Δεν τολμούσα να την μαγειρέψω, μου φαινόταν περίεργη. Τώρα θα την δοκιμάσω, αφού μας την προτείνεις.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοτούλα ο Πέσκιας σίγουρα θα είχε και καμιά περίεργη μους, τσιγαριαστά χόρτα, μαρμελάδα λεμονιού,πιο fusion γενικώς... Αν προσφέρω κάτι τέτοιο στους καλεσμένους μου μάλλον θα διστάσουν να το δοκιμάσουν! Η Ν Αφρική τρώει απλά πράγματα!
      Φιλάκια και από μένα

      Διαγραφή
  3. Τα υλικά μου αρέσουν πολύ.
    Δεν έτυχε να την δω ξανά!
    Μια και την προτείνεις κοριτσάκι, θα την δοκιμάσω, να τους ..εντυπωσιάσω! ΧΑ!
    Φιλιά από τον παγωμένο Πειραιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιγόνη δοκίμασέ την! Είναι ωραία και εντυπωσιακή για ένα Κυριακάτικο τραπέζι!
      Φιλιά από το ηλιόλουστο Σάντον!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Αγγελική μου! Ούτε στο μυαλό μου να ήσουν! Την έχω σημειώσει αυτή τη συνταγή και περιμένω την κατάλληλη ευκαιρία για να τη φτιάξω!
    Εξαιρετική σου έγινε! Πολύ εμφανίσιμη και είμαι σίγουρη πως και η γεύση της θα είναι ιδιαίτερη!
    Με τις συμβουλές σου δεν μας αφήνεις κανένα περιθώριο αποτυχίας! Εύγε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου είναι τεσταρισμένο ότι μας αρέσουν τα ίδια φαγητά! Μόνο που πρέπει να προσέχω την σιλουέτα μου, γιαυτό δεν έχω κάνει όλες τις συνταγές σου!
      Ναι δεν έχει περιθώριο αποτυχίας! Δοκιμές στο μείγμα του τυριού-γιαουρτιού πριν μπει το αυγό για να βεβαιωθείς ότι σου αρέσει η γεύση ώστε να την φέρεις στα γούστα σου χρειάζεται!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Έτσι κι εγώ κάνω όταν έχω τραπέζι, θέλω να δοκιμάζω καινούριες συνταγές και περίεργες.
    Πάντως φαίνεται από τα υλικά πολύ γευστική!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με καταλαβαίνεις Μαράκι! Είναι καλή δοκίμασέ την!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Υπέροχος συνδυασμός υλικών.
    Καλησπέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ξανθή μου! Απλός συνδυασμός, με ωραία εμφάνιση!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα Αγγελική!!!Καλώς σε βρήκα!!!Υπέροχη πρόταση!Μου αρέσει πολύ να δοκιμάζω καινούργιες συνταγές και νέες γεύσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Έχω διαβάσει το μπλογκ σου και το ξέρω ότι είσαι της σχολής με τα πειράματα! Και μάλιστα των επιτυχιμένων!
      Φιλάκια και ελπίζω να τα λέμε!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Αγγελική!! Νοστιμότατη η σπανακότουρτά σου!!!! Γεια στα χέρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τη σημείωσα από τη μέρα που μου την είπες γιατί μου άρεσε κι εμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήξερα ότι ήταν του γούστου σου και γιαυτό στην έδειξα:))
      Όπως επίσης σημειώνω ότι την έφτιαξες και σου άρεσε!

      Διαγραφή
  10. Καλώς σε βρήκα, Αγγελική! Την σπανακότουρτα θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε! Να΄σαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Πέπη! Περιμένω τις εντυπώσεις σου! Φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Αγγελική, μόλις μου έδωσες μια πολύ καλή και πρωτότυπη ιδέα για ν΄αξιοποιήσω το σπανάκι που έχω κρατημένο στην κατάψυξη, καθώς έχει ήδη αρχίσει να βγαίνει το φρέσκο και ήθελα να βρω έναν τρόπο να τελειώσω αυτό στην κατάψυξη για να πάρω από το φρέσκο.
    Είσαι και η πρώτη. Σ΄ευχαριστώ. Θα σου πω τις εντυπώσεις μου μόλις την δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Ελευθερία! Η σπανακότουρτα έχει αρέσει σε όσους την δοκίμασαν! Την έφτιαξε και η Κική (Μικρή Κουζίνα) και μου είπε καλά λόγια! Πρόσεξε τα τιπς που γράφω! Περιμένω τις εντυπώσεις σου!

      Διαγραφή
  12. exeis ka8olou thn suntagh??? to link plewn de douleuei. :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή