Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Εξωτική σούπα κολοκύθας της Ερμίνας

Αυτό το διάστημα είμαι στην Αθήνα και έχω μπλέξει με διάφορα θέματα, που και 48 ώρες να είχε η κάθε μέρα, δεν θα στεκόμουν ούτε στιγμή! Νομίζω ότι το κάνω και λίγο επίτηδες, για να μη προλαβαίνω ούτε να σκεφτώ τα όσα συμβαίνουν, πόσοι φίλοι μας έχουν χάσει την δουλειά τους, ή δεν πληρώνονται, πόσα μαγαζιά και εταιρείες έχουν κλείσει, και τι έρχεται, όταν κάποιοι μας δουλεύουν...
Αυτός είναι ο λόγος που έχω χαθεί, δεν σχολιάζω, δεν απαντώ σε σχόλια, πολλές φορές ούτε που προλαβαίνω να διαβάσω τα νέα σας. Εύχομαι να είσαστε όλοι καλά! Και κακό να μη μας βρει...
Βέβαια, δεν έχω πάψει να μαγειρεύω!
Όταν σε όλα τα μανάβικα υπέροχες κολοκύθες ακουμπούν με χάρη στα ράφια, είναι αληθινός πειρασμός! Και τι δεν έχω κάνει τελευταία με κολοκύθα! Σούπα, τάρτα, μάφινς και ...συνεχίζω!
Αλλά ας αρχίσω από την σούπα! Τα άλλα σιγά σιγά!

Η φίλη μου η Ερμίνα, μεγάλη μαστόρισσα στην κουζίνα, με έμαθε μια φοβερά εύκολη και νόστιμη συνταγή για σούπα με κολοκύθα που έχει μια εξωτική νότα, Thai θα τολμούσα να πω! Από την εποχή που μου την έμαθε, την έχω φτιάξει πολλές φορές κάνοντας και τα δικά μου....Ερμίνα μου σε ευχαριστώ!

Τα υλικά που απαιτούνται για την εξωτική σούπα κολοκύθας είναι:

1,5 κιλά ακαθάριστη κίτρινη κολοκύθα
2-3 κουταλιές της σούπας λάδι (προαιρετικό)
1 κονσέρβα γάλα καρύδας (περίπου 400ml)
2 κουταλιές της σούπας κάρυ σε σκόνη
νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικό)
κρουτόν, ηλιόσποροι (προαιρετικό)
φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικό)

Αφαιρούμε τις ίνες και τους σπόρους από την κολοκύθα. Την κόβουμε και κύβους και καθαρίζουμε την φλούδα.
Βράζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε μέτρια κατσαρόλα με νερό που τα σκεπάζει για 15-20 λεπτά να μαλακώσει η κολοκύθα. Σε συνταγές για σούπα κολοκύθας που έχω διαβάσει προτείνουν να σοτάρουμε στο λάδι ή σε βούτυρο την κολοκύθα και όταν μαραθεί να βάζουμε καυτό νερό ή ζωμό λαχανικών. Προτιμώ να την βράζω αμέσως παραλείποντας το τσιγάρισμα για να είναι πιο ελαφρύ το αποτέλεσμα. Επίσης ζωμό λαχανικών χρησιμοποιώ μόνο αν έχω ετοιμάσει σπιτικό. Οι έτοιμοι δεν μου αρέσουν, γιατί νομίζω ότι έχουν μια γεύση που καλύπτει όλες τις άλλες..
Αφού μαλακώσει η κολοκύθα την πολτοποιώ με ένα blender "χειρός" μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτω το λάδι (γίνεται και χωρίς λάδι), το γάλα καρύδας, το κάρυ, το αλάτι, το πιπέρι και το τζίντζερ.
Το κάρυ μπορεί να είναι και κόκκινη πάστα αν βρείτε. Επίσης εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας αν θα χρησιμοποιήσετε καυτερό μείγμα, μέτριο ή απαλό. Προτιμώ το μέτριο, είναι καθαρό θέμα γούστου!
Βράζω για 5-10 λεπτά. Ελέγχω μήπως η σούπα είναι πολύ πυκνή και χρειάζεται να συμπληρώσω λίγο ζεστό νερό ή αν έχει πολλά υγρά φροντίζω να την βράσω περισσότερο και σερβίρω!
Γαρνίρω τα πιάτα με κρουτόν, καβουρντισμένους ηλιόσπορους, ή φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο, για πιο Thai αποτέλεσμα.
Πρέπει να τονίσω ότι το φρέσκο κόλιανδρο έχει πολύ έντονη γεύση! H γεύση του δεν μοιάζει με εκείνη των καρπών του. Είναι παρόμοιο σε εμφάνιση με τον μαϊντανό, αλλά η γεύση του είναι ιδιαίτερη και η μυρωδιά του βαριά. Έχει οπαδούς φανατικούς αλλά και ανθρώπους που το απεχθάνονται. Για να καταλάβετε εμένα μου θυμίζει κίτρο και σκόρδο, ενώ στον Γ. θυμίζει σαπούνι και χημικά.  Προσοχή λοιπόν: χρησιμοποιείστε το φρέσκο κόλιανδρο μόνο αν είσαστε σίγουροι ότι αρέσει σε σας και τους δικούς σας!

Δοκιμάστε την σούπα είναι καταπληκτική!

31 σχόλια:

  1. Αναρωτιέμαι αν βγαίνει πολύ γλυκιά σα γεύση.Δεν ειμαι φαν της κολοκύθας γι'αυτό η ερώτηση αλλα κάνει κρύο και ειναι ο,τι πρέπει για σούπες


    καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Και λοιπόν;E allora? Όχι δεν είναι γλυκιά η γεύση με την παραδοσιακή έννοια! Η κολοκυθόσουπα αυτή ή η πατατόσουπα έχουν την γλύκα του άμυλου αλλά δεν είναι "γλυκές".
    Καλή Κυριακή και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου Αγγελική,αν και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τέτοια κολοκυθόσουπα(συνήθως κολοκυθάκια τα απλά με λαχανικά)ομολογώ οτι ευχαρίστως θα έτρωγα λίγο,τόσα αρωματικά έχει μέσα άσχημη θα είναι;Φιλιά και καλό κουράγιο στο τρέξιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς την Αγγελική! Μας έλειψες βρε κορίτσι!
    Η σούπα σου φαίνεται εξαιρετική! Μου αρέσουν πολύ τα υλικά της και είναι ότι πρέπει για μια διαφορετική μαγειρική νότα! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αγαπημενη σουπα αν και δεν εχω δοκιμασει ποτε το γαλα καρυδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νόστιμη φαίνεται αν και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω σούπα με κολοκύθα και γάλα καρύδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αθήνα διαβάζω! καλως ηλθες και να περασεις καλά!

    και προς θεου μη σταματησεις να μαγειρευεις γιατι κακηκαμε!

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς ήρθες Αγγελική. Έχεις δίκιο για την καθημερινότητά μας και για το ότι μας δουλεύουν!! Η σούπα σου είναι καταπληκτική και φαντάζομαι με μια επίγευση καρύδας!!! Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι, την φτιάχνω με πράσο, πατάτα και καρότο. Γειά στα χέρια σου...όσο για τις φωτό, είναι υπέροχες, ειδικά η κοντινή στην κολοκύθα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλώς μας ήρθες.Πρέπει νε είναι λίγο περίεργη σε γεύση η σούπα αυτή. Μιά δοκιμή όμως δεν κάνει κακό. Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ έχω γίνει πια φαν της κολοκύθας και είμαι σίγουρη ότι θα είναι τέλεια η σούπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Ροδάνθη δοκίμασε την κολοκυθόσουπα είναι πολύ ωραία! Ότι πρέπει για χειμώνα!
    Φιλιά και από μένα! Όσο για τρέξιμο ένα σπίτι που είναι για 5 χρόνια στον αυτόματο πιλότο θέλει δουλειά!


    Ερμιόνη μου και εσείς μου λείψατε! Δοκίμασε την! Είναι πολύ καλή!
    Φιλιά πολλά και καλή βδομάδα!


    Ειρήνη μου το γάλα καρύδας μοιάζει σαν γεύση με το γάλα εβαπορέ με καρύδα. Είναι βασικό συστατικό για τα πιάτα με κάρυ συνδυάζεται και ισορροπεί σαν γεύση. Πολλά φιλιά!



    Καλώς την Βάσω με τις ιστορίες της μαμάς ! Ούτε εγώ την ήξερα! Έφτιαχνα σούπα κολοκύθας με άλλο τρόπο! Εδώ αν θες θα δεις την άλλη συνταγή μου: http://lemoncinnamon.blogspot.com/2011/02/blog-post_04.html Φιλάκια ελπίζω να τα λέμε!


    Σοφία μου κατά λάθος έσβησα το σχόλιό σου! Συγνώμη!!!! Σου στέλνω πολλά φιλιά και ευχές για μια καλή βδομάδα!


    Coula μου σε ευχαριστώ πολύ! Το παλεύω (να περνάω καλά)!!! Και η κόρη μου το ίδιο περίπου λέει «Μη σταματάς, θα πεινάσουμε»! Συνεχίζω λοιπόν! Φιλάκιαααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Tante Kiki ευχαριστώ! Η σούπα σου με κολοκύθα, πράσο, πατάτα και καρότο θα είναι τέλεια! Πρέπει να την δοκιμάσω! Όσο για την κολοκύθα… έχει φωτογένεια!!!! : ))

    para-kelsoscooks ευχαριστώ! Η σούπα δεν έχει περίεργη γεύση. Σούπα κάρυ κολοκύθας είναι! Αν σου αρέσουν τα κάρυ δοκίμασε! Καλή εβδομάδα και σε σένα. Και φιλάκια πολλά!


    kiki μου, δοκίμασέ την! Αφού είσαι φαν στην κολοκύθα και στο κάρυ, θα την λατρέψεις! Περιμένω εντυπώσεις! Φιλάκιαααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα Αγγελική. Ωραία φαίνεται η συνταγή αλλά και ιδιαίτερη. Μου αρέσει πολύ η κλασική κολοκυθόπιτα και οι κολοκυθοκεφτέδες, ίσως γιατί τα έτρωγα από μικρή. Αλλά την έχω φάει σε Μαροκινό φαγητό και ομολογώ ότι δεν έδενε με το κρέας και τα άλλα υλικά. Σε τάρτα όμως και κέικ μου άρεσε πολύ.
    Τώρα σε σούπα με κάρυ θα είναι εξωτική. Εδώ δυστυχώς δεν έχουμε κολοκύθες για να τη δοκιμάσω! Κρίμα, γιατί μου αρέσει το κάρυ.
    Καλή εβδομάδα, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα Αγγελική! Πολύ ωραία η σούπα σου! Μ' αρέσουν πολύ οι κολοκυθόσουπες! Να έχεις μια καλή εβδομάδα μακρυά από προβλήματα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το σχόλιο της Σοφίας Ζ που κατάλάθος έσβησα είναι το παρακάτω:

    Ο/Η Σοφία Ζ. είπε:

    Αγγελική μου, τη συγκρατώ τη συνταγή και θα τη φτιάξω στην πρώτη ευκαιρία, πριν χαθούν εντελώς οι κολοκύθες. Έχω και άλλη δική σου στα προσεχώς!
    Αχ πως πληγώνει η Ελλάδα, όταν πληγώνεται από ανθρώπους μικρούς!!!!
    Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Helen Gr δεν έχετε κολοκύθες? Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω!!! :))
    Κολοκυθοκεφτέ με κίτρινη κολοκύθα δεν έχω δοκιμάσει! Μου έχει περισσέψει λίγη θα κάνω! Ευχαριστώ για την ιδέα! Φιλάκια

    Κωνσταντίνα μου έχεις τρόπο να μείνουμε μακριά από τα προβλήματα? Περιμένω να μου πεις! Φιλιά καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τώρα τι να σου πω;
    Όπως εσύ ελπίζεις να είμαστε εμείς καλά...Έτσι ελπίζουμε κι' εμείς για σένα!
    Χάνεσαι, πας, έρχεσαι, φεύγεις, είσαι εδώ και ξαναφεύγεις. Γυριστρούλα σε φοβάμαι (που λέει και το τραγούδι) :-))
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    Όσο για την σουπίτσα σου όμορφη δείχνει, αλλά εγώ δεν είμαι fun της σούπας (πέραν εκτάτων περιστατικών και καιρικών συνθηκών), τι να κάνω λοιπόν, απλώς θα την χαζεύω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κάπως έτσι είμαστε όλοι. Ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε αλλά διάφορα καθημερινά πράγματα που μας δίνουν χαρά όπως η μαγειρική δεν έχουν σταματήσει ευτυχώς ακόμα!
    Η σούπα είναι διαφορετική από άλλες κολοκυθόσουπες, μάλλον από το γάλα καρύδας και τον κόλιανδρο, τον οποίο φρέσκο, δεν τον γνωρίζω καθόλου!
    Πάντως θα ήθελα να τη δοκιμάσω!
    Καλή βδομάδα και καλή δύναμη εύχομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είμαι σίγουρη οτι η σούπα σου είναι καταπληκτική! Γέλασα πολύ με τον κόλιανδρο! Μα σαπούνι και χημικά;;; χαχαχα! Πολλα πολλά φιλιά Αγγελική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λατρευω τις σουπες και η απλη κολοκυθοσουπα ειναι απο τις αγαπημενες, αλλα η αρωματικη σου μου εσπασε τη μυτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγγελική μου πραγματικά εξωτική η κολοκυθόσουπα σου! Θα την δοκιμάσω και εγώ έτσι! Εγώ λατρέυω τον κόλιανδρο γενικά.. απλά στον φρέσκο προσέχω πάντα την ποσότητα..
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγγελική χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία ο,τι επιθυμείς να το έχεις φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Οι σουπίτσες είναι must αυτή την εποχή και τούτη εδώ δείχνει πεντανόστιμη! καλή διαμονή στα πάτρια Αγγελική.
    Και χρόνια πολλά για τη γιορτή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλώς ήρθες στα πάτρια εδάφη!!!!
    Υπέροχη φαίνεται η σουπίτσα!!! Πολύ όμορφο σερβίτσιο. Τα φιλιά μου Καλά να περάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγγελική Χρόνια πολλά για την γιρτή σου! Η σούπα σου φαίνεται υπέροχη και τρόπος σερβιρίσματος έίναι τέλειος. Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και τι όμορφα σερβιρισμένη...Γεια στα χεράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τι φοβερή παρουσίαση είναι αυτή?! Σίγουρα είναι πολύ νόστιμη ούτως ή άλλως και η παρουσίαση που της έκανες της έδωσε άλλη νότα!
    Ετεροχρονισμένα χρόνια πολλά και για τη γιορτή σου! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. δεν αγαπω την κολοκυθα μα ολα τα υπολοιπα υλικα με βασζουν σε μεγααααλο πειρασμο...αψογο styling!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Υπέροχη!
    Για όσους δεν αγαπούν την κολοκύθα (όπως εγώ) η σούπα είναι κάτι διαφορετικό, μα εντελώς διαφορετικό.
    Νένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή