Ώσπου αποφασίσαμε με τον Γ. να φυτέψουμε (και) κολοκύθα στον μικρό λαχανόκηπο, που κάποια εποχή φτιάξαμε στον κήπο μας. Η κολοκύθα έγινε ένα γερό φυτό, σκαρφάλωσε μάντρες, είχε μεγάλα καταπράσινα φύλλα, έβγαλε λουλούδια, αλλά, νομίζαμε, ότι δεν έδεσε καρπούς. Μια μέρα είδαμε ότι, σε ένα δύσκολα προσβάσιμο σημείο του κήπου, που είχε απλωθεί, είχε κάνει ένα κολοκύθι επικών διαστάσεων! Τότε καταλάβαμε γιατί οι αδελφοί Γκριμ είχαν τον σχετικό συνειρμό με την άμαξα...
Την κατασπαράξαμε, παρά την φρίκη της μικρής μας κόρης (τριών χρονών τότε), που θεώρησε απαράδεκτο να τρώμε μια κολοκύθα, που από στιγμή σε στιγμή θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε τροχοφόρο, προφανώς με την συνδρομή της καλής νεράιδας, με την οποία είχε τότε on line επικοινωνία...
Από τότε συχνά αγοράζω συχνά κολοκύθες (ιδιαίτερα στην Ν Αφρική που τις βρίσκω παντού και σε μεγάλη ποικιλία) με στόχο: κολοκυθόσουπες, ριζότο κολοκύθας ή κολοκυθόπιτα!
Σήμερα λόγω του καιρού η κολοκυθόσουπα ήταν η καλύτερη επιλογή! Το υπέροχο χρώμα της μου φώτησε την μουντή μέρα!
500 γρ κολοκύθας, σε κύβους (πριν την καθαρίσω θα ήταν λιγότερο από 1 κιλό)
1 πατάτα μεγαλούτσικη, σε κύβους
2 πράσα, σε φετούλες
1 καρότο μεγαλούτσικο, σε κύβους
αλάτι πιπέρι
πάπρικα
λάδι
1/2 ποτηράκι άσπρο κρασί ξηρό
1 πορτοκάλι τον χυμό
1 λεμόνι τον χυμό
ηλιόσπορους (θα προτιμούσα κολοκυθόσπορους, αλλά δεν είχα)
Αφού καθάρισα την κολοκύθα, όλα τα άλλα ήταν απλά!
Σοτάρισα τα λαχανικά με λίγο λάδι για 5-6 λεπτά. Έσβησα με το κρασί και σκέπασα τα λαχανικά με νερό (ίσα να σκεπαστούν). Τα άφησα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Με ένα hand blender έλιωσα τα λαχανικά να γίνουν σαν κρέμα και πρόσθεσα τον χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Διόρθωσα το αλατοπίπερο και έτοιμη η σούπα!
Τους σπόρους της κολοκύθας τους βάζω αντί για κρουτόν. Όσο για τους ηλιόσπορους... εεε, αυτούς είχα!
Στην σούπα ταιριάζει ωραία στο σερβίρισμα να προσθέσουμε μία κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι ανά μερίδα! Και την σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι!
Συνταγές για κολοκυθόσουπα έχουν ανεβεί σε πολλά μπλογκ, η συγκεκριμένη έχει την βάση της σε μια συνταγή της Ντίνας Νικολάου, που είχε δημοσιευτεί στο Hungry For Life, στην οποία έχω κάνει μικρές αλλαγές.
Αγγελικουλα μου,εγω κανω χρηση της κολοκυθας μονο για πιτες..σουπες ποτε..θελω ομως να δοκιμασω..βλεπω τωρα την δικη σου και μπορω να πω οτι σκιζει απο εμφανιση γιατι οχι και απο γευση? σου εχω εμπιστοσυνη,γιατι οπως σου εχω ξαναπει,μου αρεσει πολυ ο τροπος που μαγειρευεις.Φιλακια πολλα και καλο Σ/Κ να εχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η κολοκυθόσουπα Αγγελική μου, αλλά το μπολάκι που την έχεις βάλει μέσα με έχει ξετρελάνει. Αν μου την πρόσφερες εκεί, θα είχα το ένα μάτι στην σούπα και το άλλο στο μπολ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο!!!
Θα σταθώ στην ιστορία, έπαθα κάτι αντίστοιχο με beef tomatoes όταν έμενα στην Αμερική....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τώρα στη συνταγή, βατή και νόστιμη κρίνοντας από τα υλικά, την κάνω έτσι χωρίς την πάπρικα και προσθέτω λίγο τζίντζερ, μου αρέσει πολύ η προσθήκη των σπόρων αλλά και η παρουσίαση!
Βάζω κι εγώ στραγγιστό γιαούρτι και νομίζω ότι του ταιριάζει πολύ!
Το ίδιο και στο δικό μου πατρικό , δεν μπήκε ποτέ κολοκύθα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τελευταία χρόνια την έχω φτιάξει σε ριζότο, σε ραβιόλι και τη φτιάχνω σε ''λωλή'' , ένα σιφνέικο γλυκό αλλά από εκεί και πέρα τίποτε άλλο.
Καιρό τώρα θέλω να φτιάξω κολοκυθόσουπα και φαίνεται πραγματικά τόσο λαχταριστή- και δεν έχει κρέμα γάλακτος που συνήθως συναντώ σε ξένα μπλογκ!
Α , ναι το μπολάκι είναι καταπληκτικό!
Aggeliki, poli gourmet h soupa sou kai me aresi to glyko me almyro.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμολογώ οτι παρότι την βλέπω κι εγω στις Εθνικές οδούς,δεν έχω φάει ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘάθελα να δοκιμάσω μια φορά,αλλά μάλλον σε γλυκειά έκδοση.
Καλό Σ/Κ Αγγελική μου.
Mμμμ θα δοκιμαστεί τάχιστα !! ευχαριστούμε !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ η κολοκυθόσουπα αλλά δυστυχώς μόνη μου την τρώω, οπότε φτιάχνω σπάνια...Δεν ήξερα για το πορτοκάλι και μου έκαναν εντύπωση οι ηλιόσποροι, έχω μείνει στα κρουτόν....Θα εφαρμοστεί σύντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βραδάκι!
Παλιά χρησιμοποιούσαμε την κολοκύθα μόνο σε πίτες, γλυκές και αλμυρές. Σήμερα φτιάχνουμε και την σουπίτσα που είναι καταπληκτική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δική σου συνταγή φαίνεται ακόμη πιο καλή, προτείνω σ΄όλες τις φίλες να τη δοκιμάσουν!!
Καλό Σ/Κ, φιλάκια!!
Αυτή η σούπα η δική σου και αυτή της crispy με ζέσταναν, έστω και ιντερνετικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις ζήλεψα και τις δυο και με μεγάλη ευκολία θα τις κατανάλωνα...
Όμορφη, βελούδινη και σαγηνευτική!
Εγώ με την κόκκινη κολοκύθα αυτή κάνω μια πίτα Μακεδονίτικη αλμυρή και πολύ καυτερή που είναι ιδιαίτερη σε γεύση.Την είχα κάνει ανάρτηση, δεν ξέρω αν είναι σε αυτές που είχαν σβυστεί κατα λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚολοκυθόσουπα δεν έχω κάνει έχω πείσει όμως τη Λίνα να φτιάξει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ την κολοκύθα για φέτος την απόλαυσα σε τάρτα η οποία άρεσε τόσο πολύ εκεί που προσφέρθηκε (μπαζάρ) που επαναλήφθηκε δις.
Επίσης την κάνω πίτα γλυκιά και ψητή για συνοδευτικό.
Καλό βράδυ!!
Ενώ τις βλέπω αυτές τις κολοκυθόσουπες γενικά στο διαδίκτυο ακόμα δεν έχω φτιάξει ούτε γω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πορτοκάλι ή τζίντζερ πιστεύω ότι θα γίνεται εξαιρετική! Γεμάτη αρώματα αλλά και βιταμίνες!
Οι φωτογραφίες σου είναι πολύ πειστικές πάντως. :)
Είχα δοκιμάσει μία φορά να φτιάξω κολοκύθα και δεν μου είχε πολυπετύχει =) θα δοκιμάσω όμως αυτή τη συνταγή και θα σου πω πως πήγε =)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρότι δεν τις πολυτρώω τις σούπες, αυτή την ζήλεψα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλό ΣΚ
Ειναι φαγητο που δεν εχω δοκιμασει ποτε και θα θελα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται λαχταριστη παντως!
Αγγελικούλα,επειδή κι εγώ τη φτιάχνω με όλους αυτούς τους τρόπους-πώς να καταναλώσεις άλλωστε αυτά τα "τερατάκια"αφού ξεπατωθείς βέβαια να τα καθαρίσεις...???
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά το πορτοκάλι και οι σπόροι μου έκαναν κλικ...
την επόμενη φορά θα ακολουθήσω τα τιπάκια σου...
ευχαριστώ και καλό σου Σ/Κ...-:))
Πολύ καλή η περιγραφη σου! Γέλασα δε με το σχόλιο για την κόρη σου και την κολοκύθα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έχω ακόμη αυτή τη σχέση που είχες εσύ μικρή με την κολοκύθα! Δεν
ΑπάντησηΔιαγραφήέχουμε κάνει τη γνωριμία ακόμα. Ίσως είναι πια καιρός:)
Μ' αρέσει η κολοκύθα σε όλες τις εκδοχές, και γλυκές και αλμυρές. Η σούπα σου δείχνει υπέροχη και με τα κρύα που έχουμε αυτές τις μέρες, είναι η ωραιότερη πρόταση για ελαφρύ δείπνο
ΑπάντησηΔιαγραφήμε ριζοτο να δοκιμάσεις και με ραβιόλι γεμιστά ;)...εγώ έδω έμαθα να την τρωω΄παρόλο που η μητέρα έφτιαχνε κολοκυθόπιτα αλλά δεν την έτρωγα
ΑπάντησηΔιαγραφήgwgoyla δοκίμασέ το θα σου αρέσει! Πραγματικά, το έχουμε πει, ότι μαγειρεύουμε περίπου ίδια πράγματα!!!! Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίνα τα μπολάκια της σούπας είναι οικογενειακά «κειμήλια»! Μου άρεσαν πολύ και τα κράτησα! Και κάθε φορά τα καμαρώνω! Φιλάκια!
Taste Advisor να ρωτήσω: Beef tomatoes και Beefsteak tomatoes είναι το ίδιο? Στην Ν Αφρική έχω δει τις Beefsteak tomatoes και νόμιζα ότι είναι τροποποιημένες (διασταύρωση ελέφαντα και ντομάτας…) Το φρέσκο τζίντζερ σε φετούλες θα πηγαίνει υπέροχα στην κολοκυθόσουπα, όπως και το γιαούρτι! Όμως επειδή φεύγω για Αφρική το ψυγείο μου είναι κάπως άδειο….
crispy η ιδέα σου για ραβιόλια πολύ μου άρεσε! Έχω δοκιμάσει με κολοκύθα παρμεζάνα και φουντούκι και ήθελα να πειραματιστώ, μα το ξέχασα!!! Τώρα θα τα κάνω! Καλά που μου το θύμησες! Με την κρέμα γάλακτος δεν έχω την καλύτερη σχέση. Όπου μπορώ την αντικαθιστώ με γιαούρτι ή βάζω τόσο λίγη που να μην εξαφανίζει μέσα στην λιπαρότητα τα υπόλοιπα υλικά. Καλή Κυριακή να περάσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήPeter M συμφωνώ μαζί σου! Αν υπάρχει ισορροπία στο γλυκό αλμυρό είναι πολύ γευστικό το αποτέλεσμα! Ευχαριστώ!!!
ΧΑΡΑ τόλμησε και δοκίμασέ την όπως προτιμάς! Είναι φοβερό λαχανικό και παρεξηγημένο! Καλά να περνάς!
Γεια σου ξωτικό μου, σ ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη μου, η Ξανθή είχε πει να φτιάξουμε ένα σύλλογο για να μαγειρεύουμε όσα μας αρέσουν και δεν τα τρώνε οι δικοί μας! Εγώ έχω δηλώσει υποψηφιότητα! Μήπως θα γραφτείς και εσύ? Οι ξηροί καρποί είναι πολλοί ωραίοι σε πολλές εφαρμογές! Δοκίμασέ τους! Καλό βραδάκι και σε σένα!
anthivolon σε ευχαριστώ! Και εμείς τρώμε πίτες με κολοκύθα με ενθουσιασμό! Ιδιαίτερα μου αρέσει η γλυκιά με κανέλλα κλπ! Φιλάκια
Ζαμπία με το κρύο που έκανε εκείνες τις μέρες οι σούπες ήταν επιβεβλημένες!!!!! Καλό Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήαχτίδα είπες κολοκυθόπιτα Μακεδονίτικη αλμυρή και πολύ καυτερή? Θα είναι το κάτι άλλο! Θα ψάξω στο μπλογκ σου να την βρω! Φιλάκια
Ξανθή η τάρτα σου θα ήταν υπέροχη! Στην Ν Αφρική την κάνω τουρλού με άλλα λαχανικά σαν συνοδευτικό, όπως λες! Είναι πολύ νόστιμη και υγιεινή! Καλό βράδυ!!
Dark Chef δοκίμασέ την! Όλος ο μπελάς είναι το καθάρισμα της κολοκύθας! Μετά σε 20 λεπτά έχεις ένα υπέροχο πιάτο, όπως λες, γεμάτο αρώματα και βιταμίνες! Και ανάλογα με την γεύση σου και την φαντασία σου μπορείς να το μεταμορφώσεις σε πολλές ακόμα πιο αρωματικές εκδόσεις προσθέτοντας μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο ή κύμινο ή ), αρωματικά (θυμάρι ή δεντρολίβανο), σκόρδο, άλλα λαχανικά (σέλερι, τσίλι) , ζωμό κοτόπουλου και πολλά άλλα! Όρεξη να έχεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦωτιά + Πάγος περιμένω εντυπώσεις! Ελπίζω να σου αρέσει!
Asteri σε πολλούς δεν αρέσουν οι σούπες! Όταν ήμουν μικρή τις έτρωγα μόνο αν ήμουν άρρωστη!!!
Ελπινίκη αν σου αρέσουν οι σούπες θα σε ενθουσιάσει! Δοκίμασε!
ΑπάντησηΔιαγραφήSpIrToKoYto έχεις δίκιο που λες για ξεπάτωμα στο καθάρισμα! Έλεγα να γράψω ότι χρειάστηκα τσεκούρι, σπαθί , λοστό για να την ανοίξω αλλά λίγοι θα εκτιμούσαν το χιούμορ μου:)) Φιλάκια
kiki μου, χρειάζεται και το χαμόγελο! :)) Φιλάκια
mia maria θα πρέπει να σε συστήσω! Έχω στο ψυγείο καθαρισμένη και φεύγω… Θες?
ΑπάντησηΔιαγραφήVita συμφωνώ απόλυτα! Είναι ότι πρέπει! Αλλά και κρύα, με λίγο γιαούρτι, το καλοκαίρι τρώγεται πολύ ευχάριστα! Την έχω δοκιμάσει και με ικανοποίησε το αποτέλεσμα!
Και λοιπόν;E allora? Σε ριζότο την φτιάχνω συχνά! Μου αρέσει πάρα πολύ! Την ιδέα για τα ραβιόλια μου την είπε και η crispy! Πολύ καλή η ιδέα σας! Ώστε δεν σου αρέσει η κολοκυθόπιτα? Τα γούστα των παιδιών είναι σεβαστά! Άλλωστε υπάρχει και το γνωστό γνωμικό :περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα!:)) Να περνάς καλά γλυκιά μου!
Καλή μου Αγγελική θα συμφωνήσω με την Λίνα.Την κολόκύθα μόνο σε πίτα την έχω φάει.Το μπωλάκι όμως κλέβει την παράσταση.Αν ποτέ σου σπάσει κανένα κομμάτι μην το πετάξεις.Στείλε μου το.΄Εστω και κολλημένο θα είναι υπέροχο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει ποτέ αυτήν την κολοκύθα ενώ με τα κοινά κολοκύθια έχω καλύτερες επαφές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχος ο χώρος σου!
Καλώς σε βρήκα!
Αγγελική πολύ ωραία η κολοκυθόσουπα σου. Τέλειο χρώμα και η ιδέα με τους ηλιόσπορους πολύ καλή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος εκανα κι εγώ στις γιορτές και μας άρεσε.
Φιλιά
Είναι της ίδιας οικογένειας αλλά οι steak είναι ακόμη μεγαλύτερες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην περίοδο που τις φυτέψαμε είχαμε τεράστια πίσω αυλή με ότι μπορείς να φανταστείς, μέχρι καρπούζια.
χχχχ
Mou aresei polu h kolokithosoupa! Den exw dokimasei me xumo portokaliou omws ... tha thn ftiaxw etsi to fthinopwro otan xana brw kales kolokythes.
ΑπάντησηΔιαγραφήHungy and mad !
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την κολοκύθα,την σούπα και την παρουσίαση!!
Μπράβο Αγγελική μου!!
Σε φιλώ!
Η καθε κολοκυθα μπορει να μαγειρευτει ακριβως οπως τα κολοκυθια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ διατροφικη της αξια ειναι τεραστια.
Συν το οτι αποθηκευεται για μηνες στην αποθηκη.
YOSEF
Προτιμηστε τις μικρουλες κολοκυθες που με η' χωρις αλλα λαχανικα
ΑπάντησηΔιαγραφήσας δινουν ανετα ενα γευμα.
Αγγουρι, ξυλαγγουρο, πεπονι, καρπουζι, κολοκυθι και κολοκυθα ανηκουν στην ιδια οικογενεια.
Τα περισσοτερα καρπυζια της αγορασ σημερα ειναι στην ουσια .. κολοκυθες.
YOSEF