Πολλές φορές μας περισσεύει βραστό κοτόπουλο, που κανείς δεν θέλει την επόμενη μέρα!
Επειδή τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο, έχουμε βρει χίλιους τρόπους να αξιοποιούμε την επόμενη μέρα το φαγάκι, που έμεινε στο ψυγείο. Συνήθως το βάζω σε σαλάτες, σε σάντουιτς, σε τάρτες κλπ. Έχω πρόβλημα με την ευαισθησία που έχουν οι δικοί μου με την μυρωδιά του ξαναζεσταμένου κοτόπουλου και χρειάζεται να το "αναπλάθω" με τρόπο που να το τρώνε!
Σήμερα το πέτυχα! Έφτιαξα ένα γεμιστό ψωμάκι με κοτόπουλο, που ήταν υπέροχο!
Χρειάστηκα:
Για το ψωμί
130 ml χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας λάδι
250 gr αλεύρι (1 κούπα αλεύρι κίτρινο σκληρό και 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης)
Ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά στιγμής
Για την γέμιση
1 στήθος βραστό κοτόπουλο κομμένο σε κυβάκια
1 μικρή πράσινη πιπεριά, σε κύβους
1 μικρό κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
1 μικρή σκελίδα σκόρδο λεπτοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας λάδι
3-4 ντομάτες λιαστές, σε κομμάτια
αλάτι πιπέρι ρίγανη
1 κουταλάκι (έτοιμη) Hot Chilli Sauce
Σε μια μικρή κατσαρόλα έβαλα το κρεμμύδι να ζεματιστεί με λίγο νερό. Όταν εξατμίστηκε το νερό έριξα το λάδι και τις πιπεριές και τις σοτάρισα για λίγα λεπτά. Πρόσθεσα το σκόρδο, το κοτόπουλο, την λιαστή ντομάτα, λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και την σος. Όταν μαλάκωσε λίγο η πιπεριά, η γέμιση ήταν έτοιμη!
Έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή τα υλικά για το ψωμί με την σειρά που αναγράφονται. Ρύθμισα το μηχάνημα στο πρόγραμμα για ζύμες. Σε μια ώρα η ζύμη ετοιμάστηκε.
Ο αρτοπαρασκευαστής δεν είναι καθόλου (μα καθόλου!) απαραίτητος!
Μπορούμε να βάλουμε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπολ και να κάνουμε ένα βουναλάκι. Να δημιουργήσουμε έναν "κρατήρα" και εκεί να ρίξουμε το λάδι και το νερό. Να ανακατέψουμε ώστε να δημιουργηθεί μια ζύμη (που θα κολλά ελαφρά στα χέρια). Να ζυμώσουμε για 5-10 λεπτά και να διαμορφώσουμε μια μπάλα με την ζύμη. Να βάλουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ, να γυρίσουμε την μπάλα της ζύμης μέσα στο μπολ να λαδωθεί ελαφρά η επιφάνειά της. Να σκεπάσουμε το μπολ με πετσέτα και να το αφήσουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού, για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο. Αυτή είναι η φάση της ζύμωσης που κάνει αυτόματα ο αρτοπαρασκευαστής στο πρόγραμμα ζύμες.
Αφού ολοκληρώθηκε το πρώτο φούσκωμα της ζύμης, την έβαλα σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την ξεφούσκωσα με απαλές κινήσεις. Άνοιξα την ζύμη με τα δάχτυλα σαν ένα χοντρό φύλλο. Έβαλα την γέμιση κατά μήκος της ζύμης και την τύλιξα μέσα σαν ρολό! Πρόσεξα να κλείσει καλά η ζύμη στο σημείο της ένωσης.
Ακούμπησα το καρβελάκι σε ένα ταψί, με την "ραφή" της ζύμης προς τα κάτω, το χάραξα και το έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα! Θα είχε πιο ωραία εμφάνιση το καρβέλι μου αν το περνούσα με γάλα ή αυγό στην επιφάνειά του, όμως δεν το έκανα...
Το άφησα να κρυώσει για μισή ώρα περίπου, το έκοψα σε φέτες και ένα πολύ ωραίο ορεκτικό ήταν έτοιμο!
Πολύ ωραία μεταμφίεση για το χθεσινό κοτόπουλο!!! Καλό βράδυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ξεχωριστή η ανάρτησή σου Αγγελική!! πάντα κάτι ιδιαίτερο έχεις να προτείνεις :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκινάω σε λίγο καιρό ένα αφιέρωμα στα "δάνεια" -συνταγές δικές σας που έχω αγαπήσει- και μια από τις πρώτες που θα ανεβάσω είναι δική σου :)
Ελπίζω να φανώ αντάξιος !!!
Φιλιά
Καλό βράδυ
Κι εγώ βουτάω ανεπιφύλακτα μια κομματάραααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκιαααααααααααα
Μια φετούλα και για μένα; Δεν με νοιάζει που είναι χθεσινό το κοτόπουλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήManousina, έχεις δίκιο! Του πέρασα μανδύα για μεταμφίεση! Χαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔάσκαλε Γιώργο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Αν κρίνω από όσα έχω δει, θα μου βάλεις τα γυαλιά μάλλον! Περιμένω!
Αστεράκι πέρασες σαν σίφουνας! Φιλάκιααα
para-kelsoscooks έτσι είναι στο φτωχικό μας!:)) Κερνάμε και χθεσινά!
ΑπάντησηΔιαγραφήPoly wraio Aggeliki gia tin epomeni fora pou tha zymwsw pswmaki!Kalo vrady!
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλειο γεμιστό ψωμάκι
ΑπάντησηΔιαγραφήτι απιθανη ιδεα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμπραβο! και καλο σου μηνα!!!!
Αγγελικουλα μου,η μαγειρικη θελει φαντασια να καλπαζει,και εσενα μπορω να πω οτι η φαντασια σου καλπαζει αφανταστα..πολυ ωραια ιδεα μπραβο σου!!!Φιλακια πολλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική μου δεν έχω λόγια πραγματικα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη πρόταση!
Φιλιά πολλά!
Τι ιδιαίτερη συνταγή, τι υπέροχη πρόταση! Καταπληκτική! Αγγελική, χαίρομαι πολύ που βρεθήκαμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήKαταπληκτική και η συνταγή και η ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα τέτοια!
Το κοτόπουλο της προηγούμενης μέρας είναι πάντα ..ένα θέμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδέα για γεμιστό ψωμί είναι εξαιρετική και σίγουρα θα το δοκιμάσω με το επόμενο κοτόπουλο leftover!!
Καλημέρα!
πωπω, καταπληκτική συνταγή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Αγγελική μου, θα προσπαθήσω να την φτιάξω!
Δεν υπάρχει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙναι τέλειο και για πρωινό αυτο!!!
μιαμ μιαμ
:))))
Καλημέρααααααααα με φιλιααααααααα
Βασικά το βρίσκω φοβερή ιδέα και θα το δοκιμάσω σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική μου οι ιδέες σου πάντα υπέροχες.Για μένα αυτό είναι μια πολύ καλή λύση για τα ταπεράκια των εργαζόμενων κάθε μέρα πρέπει να σκαρώνω κάτι μιας κι η επιστροφή τους είναι βραδινή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι ακόμη Ελλάδα;;
Πολλά πολλά φιλιά.
Σε "μπελάδες" πας να με βάλεις πάλι Αγγελικούλα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο που φαίνεται. Θα του ταίριαζε ίσως και pesto; Έκανα τούτη την σκέψη καθώς είδα κομμένες τις φετούλες και λαχταριστές.
Φιλιά πολλά.
Τι τέλειο ψωμάκι είναι αυτό;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή...δεν είναι μόνον ψωμάκι, αλλά μία φέτα του είναι γεύμα από μόνη της!!!
Χίλια μπράβο Αγγελική μου...
Καλή σου μέρα!!!
Υπέροχο αποτέλεσμα μιας εμπνευσμένης ιδέας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧώρια η ανακύκλωση, που μετράει πολύ!
Φιλί, Αγγελική
mia xara χαίρομαι που σου άρεσε! Να είσαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ τα γεμιστά μου αρέσουν!:)) Φιλάκια
apinkdreamer καλό μήνα γλυκιά μου και σε σένα! Σ ευχαριστώ!
gwgoyla μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήeva έχει ενδιαφέρον γιατί αλλάζει τελείως το τοπίο! Να είσαι καλά!
Helengr και εγώ χαίρομαι, γιατί έχουμε κοινά ενδιαφέροντα απ ότι είδα στο μπλογκ σου! Θα τα λέμε!
Λίλα μου σε ευχαριστώ! Να είσαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήcrispy όταν έψαχνα να βρω τι να κάνω με το κοτόπουλο είχα θυμηθεί το ποστ σου για κοτόπουλο leftover! Σε είχα λοιπόν στην σκέψη μου φτιάχνοντας την φραντζολίτσα μου! Φιλάκια
Γεια σου Artanis ελπίζω να είσαι καλά με την κακοκαιρία που κάνει στην περιοχή σας! Να προσέχετε! Φιλιά
Coula είναι τέλειο για πρωινό αν έχεις κάποιον, πρωινό, να στην ετοιμάσει! Διαφορετικά θα πεθάνεις της πείνας μέχρι να υλοποιηθεί!:)) Φιλάκια και από μένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήsoti περιμένω απόψεις! Επιδέχεται πολλές αλλαγές και βελτιώσεις!
Ξανθή ναι! Είναι ωραίο σνακ για τα ταπεράκια των εργαζόμενων! Το σκέφτομαι και για πικ νικ! Στην Ελλάδα είμαι ακόμα! Φιλάκια και σε σένα!
Penelope μου, στις φετούλες ταιριάζουν πολλές νοστιμιές! Το πέστο είναι από τις πιο εκλεκτές ιδέες που περνούν από το νου μου! Αλλά μπορώ να σκεφτώ και άλλους "μπελάδες"!Φιλιά πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήDafni μου, σε ευχαριστώ! Ψωμάκι 2 σε 1! Καλή σου μέρα!
kitchenStories έχω βαρεθεί να περισσεύει φαγητό! Είμαστε σπίτι με την μια κόρη μου μόνο και είναι αδύνατον να υπολογίσω πόσο ακριβώς φαγάκι να κάνω! Την μια δεν χορταίνει η μικρή και την άλλη μας μένει (και τρώω για μια βδομάδα τα ίδια)! Επομένως η ανακύκλωση μετράει όπως σωστά λες! Καλή σου μέρα!
Mmmm, εξαιρετικη πρόταση!!!!Θα την δοκιμάσουμε την επόμενη φορά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΖωγράφισες Αγγελικούλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκι έχω μια πείνα αυτή τη στιγμή... μόλις μπήκα σπίτι και είμαι με γιαούρτι και μπανάνα από το πρωί :(
πω πω... ζεστό φρέσκο σπιτικό ψωμάκι με τέτοια γέμιση... θα λεγε κανείς όχι;;;
φιλάκια!
Γεια σου Χαρά μου! Δοκίμασέ το είναι αλλιώτικο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπέττυ μου όταν γυρνάς αργά και νηστική μέσα στο σημερινό κρύο, όλα φαίνονται ζωγραφιές! Σ ευχαριστώ! Πολλά Φιλάκια!
Ήρθα για να σ΄ευχαριστήσω για τα όμορφο σχόλιο και την επίσκεψη σου και βρήκα αυτό που ήθελα. Έψαχνα μια ωραία συνταγή για γεμιστή μπακέτα. Και η δικιά σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Δέσποινα
Φιλενάς μου το έλεγες, αλλά δεν το περίμενα τόσο εμφανίσιμο! Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη λύση "ανακύκλωσης". Και εμφανίσιμο και γευστικό φαίνεται
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική είσαι υπέροχη! Η ιδέα σου είναι φοβερή για να μην πηγαίνει χαμένο το κοτόπουλο. Και φαίνεται πραγματικά πολύ ωραία η φρατζόλα σου. Κανονικό γεύμα είναι αυτό έτσι; Με λίγη φετούλα, πω πω ό,τι πρέπει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα
Φανταστική ιδέα Αγγελική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, μπράβο, μπράβο!!!
Πολύ ωραία ιδέα!! Και μ'αρέσει που όλα ψήνονται μαζί!! Πρέπει να παίρνει και το ψωμί τις μυρωδιές από τη γέμιση και να γίνεται τέλειο!! Μιας και ζυμώνουμε συχνά θα το δοκιμάσουμε!! Καλό ΣΚ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο! Στείλε μου λίγο, πεινάωωωωω!
ΑπάντησηΔιαγραφήBlueprint είναι όμορφο να γνωρίζεις γλυκούς ανθρώπους μέσα από τα μπλογκ τους! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήkiki εσύ φταις! Με έθισες στο σπιτικό ψωμί και μετά με πήρε η κατηφόρα! :))
Vita αυτό το θέμα της "ανακύκλωσης" το δουλεύω τελευταία. Δεν γίνεται να υπολογίσεις πόσο ακριβώς φαί να ετοιμάσεις, να μυρίσεις τα νύχια σου αν τα παιδιά θα φάνε στο σπίτι, αν θα τους αρέσει το φαγητό κλπ κλπ Οπότε όλο γυρεύω λύσεις….
My Little Expat Kitchen σε ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια! Μια χαρά γεύμα ήταν! Με πράσινη σαλάτα το "πλουτίσαμε"!
ΑπάντησηΔιαγραφήSweet Dreams ευχαριστώ!!!!
Arti όπως το λες! Το ψωμί πήρε τις μυρωδιές και έγινε ιδιαίτερο. Αν το φτιάξεις με λευκό αλεύρι θα είναι επίσης ωραίο γιατί θα υπερισχύει η γεύση της γέμισης. Εγώ το έκανα με ολικής άλεσης για να μη μου παραπονεθούν για το κοτόπουλο! Αν το κάνεις περιμένω εντυπώσεις!.
mia maria θα κάνω ότι μπορώ!:))Φιλάκια
Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους: ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!!!! Μπορώ να βάλω αλεύρι για όλες τις χρήσεις?? θα το φτιάξω σύντομα, απλώς φοβάμαι για το αν θα πετύχω αυτό το ωραίο σχήμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήEmmanouela μου, γεια σου! Το ψωμάκι γίνεται καλύτερο με το σκληρό αλεύρι. Μπορείς να βάλεις αλεύρι για όλες τις χρήσεις σκληρό, όπως το Robin Hood. Όμως αν βάλεις αυτά τα «μπλε» αλεύρια, γίνεται ψωμί, μα δεν φουσκώνει πολύ καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να πετύχεις το σχήμα... Άνοιξε-πλάτυνε το ζυμάρι σου τόσο που να έχει μήκος όσο ένα φορμάκι μακρόστενο του κέικ. Πλάτος φρόντισε να είναι 15-20 εκ. Ακούμπα επάνω την γέμιση κατά μήκος. Φτιάξε ένα ρολό με την ζύμη. Λάδωσε καλά το φρομάκι σου και στα πλάγια. Ακούμπα το ρολό της ζύμης στην φόρμα και άρχισε να την «ρολάρεις» γύρω από τον άξονά της πάνω στην λαδωμένη επιφάνεια στο πλάι της φόρμας. Με το κόλπο αυτό το φρατζολάκι-ρολό γίνεται σε τέλειο σχήμα και επιπλέον λαδώνεται ελαφρά η επιφάνειά του για να ψηθεί τέλεια!
Έλπίζω να καταλαβες την περιγραφή μου! Eίναι απλό! Περιμένω εντυπώσεις!
Αγγελική μου, εννοείται πως με βοήθησε η περιγραφή σου και σε ευχαριστώ πολύ! Θα το έχω υπόψιν και όταν το φτιάξω θα σε ενημερώσω. Είναι πολύ νόστιμη ιδέα! Σε ρώτησα για το αλεύρι γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιο άλλο πέρα από τα μπλε και δεν έχω παράπονο μέχρι στιγμής, αλλά θα το κάνω όπως είπες για αλλαγή. Φιλιά πολλά! Καλή σου μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική μου πεντανόστιμη ιδέα και ξεχωριστή!Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφή