Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ο κρίνος του KwaZulu-Natal, Clivia miniatata


Το KwaZulu-Natal (Καζούλου Νατάλ) είναι μια επαρχία της Ν Αφρικής, που το μέγεθός της είναι περίπου όση η Πορτογαλία. Συνορεύει με την Μοζαμβίκη και βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό.
Το ένα τμήμα της περιοχής αυτής είναι η Ζούλου Λαντ (KwaZulu στην γλώσσα τους), η πατρίδα της φυλής των Ζούλου.  Ως το 1879 το βασίλειο των Ζούλου παρέμενε ανεξάρτητο κράτος,  και μετά προσαρτήθηκε στην Ν Αφρική. Συνεχίζει όμως να είναι εκεί η βάση της φυλής. Εκεί είναι χτισμένα τα παλάτια του βασιλιά των Ζούλου, που είναι ο Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu. Ο βασιλιάς τους σήμερα διατηρεί ένα εθιμοτυπικό κυρίως ρόλο, με επιρροή στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), που κυβερνά την χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος της Ν Αφρικής, ο Ζούμα, ανήκει στην φυλή των Ζούλου, που είναι από τις ισχυρότερες της χώρας.


Το άλλο τμήμα της επαρχίας αποτελεί την ακτή που αντίκρισε ο Πορτογάλος εξερευνητής Vasco da Gama την ημέρα των Χριστουγέννων 1497. Όπως θα ξέρετε, Natal στα Πορτογαλικά σημαίνει Χριστούγεννα. Σαν ανάμνηση της ημέρας αυτής ονοματίστηκε έτσι η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Σκεφτείτε πόσο αίμα έχει χυθεί στην περιοχή στην προσπάθεια των λευκών να εκκαθαρίσουν την περιοχή, ώστε να εγκατασταθούν και των ισχυρών πολεμιστών Ζούλου, να τους στείλουν από εκεί που ήρθαν...


Δεν έχω ταξιδέψει στις περιοχές αυτές. Πολύ θα το ήθελα, γιατί λατρεύω τα ταξίδια και γιατί λέγεται ότι η περιοχή είναι σαν απέραντος κήπος. Το κλίμα του KwaZulu-Natal είναι υποτροπικό, έχει πολλά νερά, υγροβιότοπους και κάτω από αυτές τις συνθήκες ευνοείται η βλάστηση μεγάλης βιοποικιλότητας. Ένα από τα αγριολούλουδα της περιοχής είναι και ο κρίνος του KwaZulu-Natal ή Clivia miniatata.


Η Clivia ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλίδων. Το 1800 το φυτό στάλθηκε στην Αγγλία και οι Βικτοριανοί Άγγλοι το λάτρεψαν. Το όνομά του προέρχεται από  το επίθετο της Lady Charlotte Clive, που λέγεται ότι το πρωτο-καλλιέργησε στην Αγγλία και από το χρώμα του λουλουδιού του, που μοιάζει με οξειδωμένο μέταλλο.


Ο κρίνος έχει καταπράσινα σκούρα λογχοειδή φύλλα και τα λουλούδια του ανθίζουν πολλά μαζί, σαν μπουκέτο, σε ένα μίσχο. Το χρώμα τους είναι έντονο πορτοκαλί, που ξανοίγει στο εσωτερικό. Το σχήμα τους μοιάζει με κρίνο. Το φυτό έχει ύψος 40-45 εκατοστά και ανθίζει την άνοιξη. Η ανθοφορία του κρατάει μέρες και εξαρτάται από την υγρασία που έχει στις ρίζες του. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και παραφυάδες. Υπάρχουν πολλά υβρίδια.

Η Clivia miniata καλλιεργείται σχετικά απλά σε ήπια κλίματα, ακόμα και σε εύκρατες περιοχές. Προφανώς δεν αντέχουν το κρύο. Είναι όμως φυτά ευαίσθητα στο φως του ήλιου και καίγονται εύκολα, γιαυτό χρειάζονται σκιερά μέρη για να αναπτυχθούν. Θέλουν πλούσια λιπασμένο έδαφος, μπόλικο νερό στις ρίζες τους και αεριζόμενο χώρο. Ευδοκιμούν και σαν φυτά εσωτερικού χώρου, ενώ εδώ στην Ν Αφρική στολίζουν σκιερούς κήπους. Βέβαια την Αφρικάνικο φυτό θα ήταν, αν δεν είχε τοξικές ρίζες... Δεν είναι κακή ιδέα να φοράτε γάντια όταν το φροντίζετε! Οι Ζούλου χρησιμοποιούν το δηλητήριο του στην παραδοσιακή ιατρική τους (κυρίως σαν αντίδοτο για τσίμπημα φιδιού) και αυτός είναι ένας από τους λόγους που κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τους βιότοπους που φύεται ελεύθερα.


Καλή βδομάδα να έχουμε!

16 σχόλια:

  1. Καλημέρα Αγγελική...είμαι στη Βοστώνη στα παιδιά μου. Εύχομαι να είσαι καλά και θα τους φτιάξω σήμερα το γλυκάκι σου στο ποτήρι.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημητρούλα έχω μάθει τα νέα σου! Να περνάς καλά και να μας πεις εντυπώσεις! Ελπίζω να τους αρέσει το γλυκάκι!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Υπέροχα τα λουλούδια....καλή σου εβδομάδα Αγγελική μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω εξαφανιστεί από τα blogs τελευταία κυρίως από τα σχόλια λόγω έλλειψης χρόνου αλλά σας διαβάζω από το κινητό, άλλο ένα υπέροχο λουλούδι και άλλη μια υπέροχη ιστορία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλα μου, σε καταλαβαίνω! Όταν εξαφανίστηκα κατέβασα εντελώς τον διακόπτη μου... Ούτε από κινητό! Να περνάς καλά!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Πολύ πολύ όμορφο λουλούδι! Αποδεικνύει πόσο σοφή είναι η φύση και με πόση λεπτομέρεια έχει φτιάξει τέλειο το καθετί!
    Φιλάκιαααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσο μου αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις σου Αγγελική!
    Χαίρομαι να τις διαβάζω!
    Οι πληροφορίες είναι πάντα τόσο ενδιαφέρουσες και οι φωτογραφίες ζωντανές και με υπέροχα χρώματα!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι φωτογραφίες σου, Αγγελική μου, είναι υπέροχες και τα χρώματα καταπληκτικά!
    Πόσο χαίρομαι να διαβάζω όλες αυτές τις πληροφορίες!
    περιμένω την άλλη Δευτέρα!
    Καλό σοθ βράδυ!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς σε βρήκα! τι φοβερός τίτλος για μπλοκ! μου αρέσουν αυτά που φτιάχνεις και θα τα λέμε! φιλάκια πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Jenny! Ευχαρίστως να τα λέμε! Γιαυτό είμαστε εδώ!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Μα τι υπέροχες φωτογραφίες με τόσο ζωντανά χρώματα!!!!! Μου έδωσαν την εντύπωση πως είναι μπροστά μου και ήμουν έτοιμη να σκύψω να απολαύσω τα αρώματά τους!!!!!
    Μαγικό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Silena! Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Mπού χου χούυυυ
    Είχα και μου πέθανε :-(
    Δεν ήξερα βέβαια οτι το λένε έτσι !!!!
    Ίσως γι αυτό δεν του μίλαγα σωστά :-))))

    Κι ένα διαχρονικό άχ για το τόσο αίμα που έχει χυθεί στα μέρη του........

    Οι φωτογραφίες μιλάνε !!!!!!!!!!!

    Οι μόνες φωτό που πρόλαβα να βγάλω φαίνονται μια σταλίτσα εδώ :

    http://cadenza-xotikou.blogspot.gr/2010/04/blog-post_29.html

    Φιλιά γλυκά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου φέρω σπόρους? Τα δικά σου είχαν σκουρότερο χρώμα από αυτά που έχω στον κήπο μου!
      Θα προσπαθήσω να συνεννοηθώ με τους κηπουρούς, να μη κόψουν τα λουλούδια μόλις μαραθούν και να τα αφήσουν να κάνουν σπόρους... Όμως το λέω στον ένα την επόμενη φορά έρχεται άλλος και πρέπει να φιλάω καραούλι... Θα κάνω όμως ότι μπορώ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Μα τι πανέμορφο! Και τι χρώμα! Πάντα τα αποδίδεις όμορφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή