Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Λεοπαρδάλεις στο Κρούγκερ Πάρκ


Στις εκδρομές στα Πάρκα Προστασίας της Φύσης στην Αφρική είναι μεγάλη τύχη, αν καταφέρει ο επισκέπτης, να δει το Big 5 των ζώων. Δηλαδή να δει ελέφαντα, ρινόκερο, βούβαλο, λιοντάρι και λεοπάρδαλη. Εμείς τα είδαμε και τα 5 από την πρώτη μέρα που φτάσαμε στο Κρούγκερ Παρκ. Λες και μάθανε τα ζώα ότι φθάσαμε και ήρθαν να μας συναντήσουν!


Από την εμπειρία που έχω ως τώρα, η λεοπάρδαλη είναι το πιο δύσκολο να συναντήσεις ζώο από το Big 5! Γιατί σπάνια κυνηγάει στην διάρκεια της μέρας. Περιμένει το σκοτάδι για να δράσει! Αυτή τη φορά είχαμε την τύχη να δούμε σε λίγες μέρες δυο λεοπαρδάλεις! Η πρώτη έκοβε βόλτες δίπλα στο αυτοκίνητό μας την πρώτη μέρα που φτάσαμε στο πάρκο και η άλλη είχε... κουρνιάσει στο κλαρί ενός δέντρου την μέρα της επιστροφής μας και μας αποχαιρετούσε!


Έχει λίγο κακά ματάκια! Όμως η γούνα της είναι εξαιρετικής ομορφιάς, στολισμένη με πυκνούς μικρούς ρόδακες. Έχει εντυπωσιακά μακρυά ουρά που το μήκος της είναι σχεδόν ίδιο με το μήκος του κορμού της (περίπου 1 μέτρο) Μπορεί να τρέξει με ταχύτητα που πλησιάζει τα 58 χιλιόμετρα την ώρα. Τα άλματά της φθάνουν οριζόντια στα 6 μέτρα και κατακόρυφα ως και 3μ!


Οι  λεοπαρδάλεις είναι γνωστές για την ικανότητά τους στην... αναρρίχηση! Περνούν την περισσότερη ώρα της ημέρας σκαρφαλωμένες σε δέντρα ή σε λόφους με βράχους και παραμονεύουν το θήραμά τους. 


Ορμούν την κρίσιμη στιγμή, αν τα καταφέρουν, πνίγουν το θήραμα και το ανεβάζουν στο δέντρο για να το φάνε προστατευμένες από τα άλλα αρπακτικά.


Μπορούν να ανεβάσουν στο δέντρο θήραμα, που το βάρος του να είναι μεγαλύτερο από το δικό τους. Επίσης μπορούν να το μεταφέρουν, ενώ ανεβαίνουν κατακόρυφα στο δέντρο! Σκεφτείτε τι μυική δύναμη απαιτεί κάτι τέτοιο! Βέβαια, από μια γάτα όλα μπορείς να τα περιμένεις!:)


Τρέφονται με ιμπάλα, πιθήκους, μπαμπουίνους, μικρές ζέβρες, φραγκόκοτες, τρωκτικά, ερπετά, ανάλογα με τι θα βρουν στο δρόμο τους...


Ο μεγαλύτερος εχθρός τους, εκτός από τον άνθρωπο και τις ηλίθιες κυρίες που φορούν την γούνα τους, είναι τα μεγάλα αρπακτικά που τις σκοτώνουν, για να μην έχουν ανταγωνισμό στην περιοχή που ζουν, να μη μοιράζονται την τροφή τους.

Η λεοπάρδαλη της τελευταίας μέρας ήταν ανεβασμένη σε ένα δέντρο σε απόσταση 150-200 μέτρα από τον δρόμο που ήταν το αυτοκίνητό μας. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με τηλεφακό. Άλλη μια φορά μόνο έχω δει λεοπάρδαλη ανεβασμένη σε δέντρο στην Τανζανία... Ήταν σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από εμάς, αλλά είχε δίπλα της κρεμασμένο το σφαχτό της....

Αφιερωμένο στην mookies που θα ήθελε να ζει στην Αφρική!
Καλό Σαββατοκύριακο να περνάτε!

25 σχόλια:

  1. Χριστούλη μου φοβιστική ομορφιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάρθα μου όπως ακριβώς το λες! Φοβιστική ομορφιά! Και επικίνδυνη χάρη συμπληρώνω!

      Διαγραφή
  2. Τι πανέμορφη ανάρτηση !!
    Φαντάζομαι πόσο ωραία θα είναι να τα βλέπεις από κοντά !!
    Περιμένουμε και τ άλλα ζώα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια από κοντά σου κόβεται η ανάσα! Γιατί εκτός από το ζώο υπάρχουν οι ήχοι (ή η ξαφνική σιγή), το φυσικό περιβάλλον, οι μυρουδιές...
      Βέβαια το κόψιμο της ανάσας βοηθάει να τραβάς σταθερότερα φωτογραφίες!:))
      Η παρουσίαση θα συνεχιστεί!

      Διαγραφή
  3. Βρε, τι τέλεια που είναι κι αυτά και η προηγούμενη ανάρτηση σου!
    Πόσο ζηλεύω! Θα ήθελα να τα έβλεπα κι εγώ από κοντά!
    Καταπληκτική φωτογράφιση! Σε φιλώ γλυκά από την συννεφιασμένη Ελλάδα! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Joan Petra γλυκιά μου είσαι να αλλάξουμε? Να γυρίσω στην συννεφιασμένη Ελλάδα και να έρθεις να μείνεις εδώ? Πρόσεξε τι θα απαντήσεις!!!!
      Και εγώ σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
  4. Εντυπωσιακά ζώα! Καλό ΣΚ Αγγελική μου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαράκι! Χαίρομαι που σου άρεσαν! Φιλάκια πολλά, να περάσεις καλά!

      Διαγραφή
  5. Σ΄ευχαριστώ για τη αφιέρωση Αγγελική.
    Εγώ πάντως αλλάζω θέση μαζί σου, όποτε το αποφασίσεις! Θα κατασκηνώσω κοντά στο Κρούγκερ Παρκ, για να έχω καθημερινή πρόσβαση, μέχρι να βαρεθώ.

    Πανέμορφες οι λεοπάρδαλις, αν και η δεύτερη έχει λίγο κακά ματάκια όπως λες, αλλά μάλλον τα μισοκλείνει από τον ήλιο. Ευτυχώς δεν μου έβαλες φωτογραφία με θήραμα. Όσο και αν λατρεύω τις "μεγάλες γάτες", όπως λένε χαϊδευτικά τα αιλουροειδή, όσο και αν ξέρω ότι είναι μέρος της ζωής τους (πρέπει να φάνε), δεν αντέχω να τις βλέπω να σκοτώνουν άλλα ζώα.
    Η πρώτη λεοπάρδαλη πρέπει να ήταν πολύ κοντά σας. Σου έχει τύχει να ανέβει κάποιο αιλουροειδές επάνω στο αυτοκίνητο της ξενάγησης, όπως έχω δει σε κάποια ντοκιμαντέρ; Αυτό κι αν θα ήταν στενή επαφή!

    Πολλά φιλιά στη Ν. Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Στο Κρούγκερ Παρκ μένεις μέσα στο πάρκο! Συνηθως δεν μπαινοβγαίνεις.
      Κάποιες γατούλες έχουν κακά ματάκια, μα εγώ τις θαυμάζω για το απαράμιλλο στυλ τους! Το έχω πει ότι δεν αντέχω να βλέπω την σκηνή της εκτέλεσης... Αν και είδα γεράκι να αρπάζει ποντίκι στην αυλή του σπιτιού που μέναμε. Με αηδίαζε τόσο το ποντίκι, που δεν το είδα σαν φονικό...
      Στο Κρούγκερ Παρκ δεν είχαμε ξενάγηση. Με τα αυτοκίνητα μας και τους χάρτες μας τριγυρνούσαμε. Ποτέ αιλουροειδές δεν ανέβηκε στο αμάξι μας. Μόνο μπαμπουίνος ανέβηκε στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Και στην Τανζανία ένας ελέφαντας είχε "ακουμπήσει" το ανοικτό τζιπ, που μας ξεναγούσε, μύριζε τον λαιμό ενός φίλου με την προβοσκίδα του, ευτυχώς που δεν μας έκανε κανένα κακό. Αυτό ήταν στενή επαφή!
      Και εσύ εχεις πολλά φιλιά από την Αφρική!:)

      Διαγραφή
    2. Καθότι άσχετη με το Κρούγκερ Παρκ, μπαίνω στο Google για λεπτομέρειες.
      Σε ζηλεύω για τις στενές επαφές σου και με τον μπαμπουίνο και με τον ελέφαντα!
      Πολλά φιλιά στη Ν. Αφρική

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Εχεις δίκιο οι εκδρομές στα πάρκα της Αφρικής προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες!
      Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  7. Πώς να το πει κανείς αυτό το μεγαλείο... υπέροχο είναι, μεγαλόπρεπο είναι, δέος σε γεμίζει... έχω μείνει εκστατική Αγγελική μου!!!
    Υπέροχη εμπειρία να τη δεις από κοντά ... Να περνάς καλά και
    πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική μου! Όπως το λες είναι! Έφτιαξε ο καιρός σε σας? Καλά να περνάς! Φιλακια

      Διαγραφή
  8. Εντυπωσιακό ζώο η λεοπάρδαλη! Υπέροχο αιλουροειδές! Ενα από τα όνειρά μου είναι να επισκεφτώ την Αφρική και να θαυμάσω την άγρια ομορφιά της!
    Να'σαι καλά, Αγγελική και να περνάς ακόμη καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι το όνειρό σου να γίνει πραγματικό! Πέπη μου σε ευχαριστώ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Τι όμορφα και αγέρωχα που ειναι τα αιλουροειδές!
    Μα πως στο καλό εχει ανεβει εκει πάνω :)

    Καλή σου εβδομάδα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Beauty Follower! Πώς ανεβαίνουν? Γάτες είναι! Όπως οι σπιτίσιες σκαρφαλώνουν όπου τους έρθει, έτσι και αυτές που είναι και πιο δυνατές!
      Καλή βδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
  10. Νομίζω πως τα αιλουροειδή είναι τα πιο όμορφα πλάσματα του ζωικού βασιλείου.
    Στο δικό μας το Αττικό πάρκο δε θα ξεχάσω τον μαύρο πάνθηρα και το μοναδικό του βλέμμα, καθώς και το περπάτημά του. Φαντάζομαι πως σε ένα πάρκο σαν αυτό που μας δείχνεις (δηλ. φυσικό περιβάλλον, όχι κλουβί) και χωρίς υπνωτικά, χάπια κτλ, θα είναι 10 φορές πιο ζωντανά και επιβλητικά!
    Μακάρι να μπορούσα να τα δω κι εγώ έτσι (έστω κι αν λίιιγο φοβόμουν :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκοτεινούλα μου κάθε πλάσμα έχει την δική του ομορφιά! Το συγκεκριμένο πάρκο είναι πελώριο και ποτέ δεν εκχερσώθηκε. Τα ζώα που ζουν σ αυτό είναι ελεύθερα! Η δέσμευση που υπάρχει είναι τα αυστηρά καθορισμένα όρια του πάρκου και των ξενοδοχειακών μονάδων μέσα στο πάρκο. Όπως λες δεν συγκρίνονται με τα ζώα που ζουν σε κλουβί, σε αιχμαλωσία! Από τότε που τα χάρηκα ελεύθερα δεν αντέχω να πάω σε ζωολογικό κήπο, που κάποτε πήγαινε αν είχα την ευκαιρία!
      Εύχομαι να καταφέρεις να έρθεις!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Mπουχουχούυυυυ !
    Τι κακό κι ετούτο ,όταν μπαίνω με τον chrome δεν παίρνει το σχόλιο ούτε ως ανωνυμο.
    Έλεγα λοιπόν οτι ζήλεψαααααα ,τρελλαίνομαι μ'αυτά κι άμα πεσω σε ντοκυμαντέρ δεν μπορώ να ξεκολλήσω που να καίγεται το σύμπαν.....
    Εντυπωσιάστηκα όμως κι απ'την ανάλυση του ονόματος που έδωσες στο προηγούμενο.
    Είναι ίσως η μοναδική εμπειρία που έχω απωθημένο.
    Να'σαι καλά που την μοιράζεσαι.Αδημονώ για πολλές συνέχειες.

    Έχασα και τα βρώσιμα λουλούδια ...ο μπούφος ;-)
    Καλή εβδομάδα Αγγελική μου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο chrome κάνει τα δικά του πότε πότε...
      Ξωτικούλι μου με τις ελληνικές ρίζες στις λέξεις, κοντεύω να γίνω σαν τον κύριο Πορτοκάλος στο φιλμ "Γάμος αλλά Ελληνικά"...
      Δεν έχεις χάσει τίποτα! Εδώ είναι όλα, μπορείς να τα χαζέψεις όποτε ευκαιρείς! Με τόσα που έχουμε στο κεφάλι μας που να προλαβαίνουμε τις αναρτήσεις των μπλογκ...
      Προγραμμάτισε ένα ταξίδι στην Αφρική πολύ καιρό πριν το κάνεις! Τώρα που το ραντ έχει υποτιμηθεί πολύ, θα σου στοιχίσει φθηνότερα! Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι το μεγάλο κόστος...

      Διαγραφή
  12. Πολύ επιβλητικό ζώο! Και πανέμορφο!
    Είναι πολύ όμορφα αυτά τα πάρκα Αγγελική μου, είσαι πολύ τυχερή που μπόρεσες να επισκεφτείς ένα και μάλιστα να δεις και τη μεγάλη πεντάδα ζώων!
    Με εντυπωσίασε το οριζόντιο άλμα της κυρίας! Αλί και τρισαλί σε όποιον βρεθεί στο δρόμο της βασικά :)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γατούλες κανονικές!
    Γέλασα με το σχόλιο περί γούνας! Χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή