Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ορχιδέες Phalaenopsis


Ο προπάππους μου καλλιεργούσε λουλούδια! Το χωράφι του ήταν κοντά στο ποτάμι. Τα χρόνια εκείνα τα παλιά δεν υπήρχαν ούτε τεχνικά έργα να προστατεύουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις από τις φυσικές καταστροφές, ούτε μόλυνση, ούτε χημικά  λιπάσματα. Κάθε φορά που έβρεχε πολύ το ποτάμι φούσκωνε, ξεχείλιζε, κάλυπτε το χωράφι του παππού και παρέσυρε τα λουλούδια στην θάλασσα, καταστρέφοντας όλη την παραγωγή της περιόδου. Η οικογένεια υπέφερε από την καταστροφή! Όμως το νερό κουβαλούσε και φερτές ύλες γεμάτες φυσικά λιπάσματα και φρέσκο χώμα και σε λίγους μήνες, με σκληρή δουλειά, τα καινούργια λουλούδια που άνθιζαν στην γη μετά την καταστροφή, ήταν πιο όμορφα και πιο υγιή από ποτέ, αποζημιώνοντας την οικογένεια για την συμφορά που είχε πάθει!

Την ιστορία αυτή την έχω ακούσει από την μητέρα μου χιλιάδες φορές. Και ενώ μου την έλεγε για να εμπεδώσω ότι μετά την συμφορά, νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται και να μη το βάζω κάτω, εγώ φανταζόμουν μαγικές εικόνες: τα υπέροχα, πολύχρωμα λουλούδια του παππού μου να επιπλέουν στην ήρεμη και φωτεινή θάλασσα και να χάνονται στα διάφανα πέρατα!


Φαίνεται ότι η αγάπη μου για τα λουλούδια είναι κληρονομική! Και τα λουλούδια κάπως μου το ανταποδίδουν! Γενικά, ενώ δεν ασχολούμαι υπερβολικά με την καλλιέργεια των λουλουδιών, ότι φυτό φυτέψω ή βρεθεί στο σπίτι μου ή στον κήπο μου προκόβει. Ίσως γιατί έχω "πράσινο χέρι"…  Ίσως γιατί σκέφτομαι τι θέλει ένα φυτό…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ορχιδέες! Συχνά στα σπίτια μας έχουμε ορχιδέες, πιο συχνά ορχιδέες Phalaenopsis, ένα υβρίδιο πολύ διαδεδομένο. Δεν ξέρουμε όμως να τις περιποιηθούμε! Αποτέλεσμα είναι, λίγες μέρες μετά την αγορά τους να ρίχνουν τα λουλούδια τους και να χαλάνε!
Για τις ορχιδέες πρώτα πρώτα ξεκαθαρίζουμε μέσα μας αν τις θεωρούμε ανθοδέσμες ή φυτά. Αν τις έχουμε σαν ανθοδέσμη, τότε δεν ασχολούμαστε μαζί τους! Όσο αντέξουν, μέχρι να χαλάσουν και να πεταχτούν. Αν θέλουμε να τα καλλιεργήσουμε, αλλάζει το θέμα!

 Προσέχουμε από πού αγοράζουμε τα φυτά.  Όλα τα φυτά σαν ζωντανοί οργανισμοί, μπορεί να πάθουν σοκ αν σε κάποια φάση της ζωής τους αλλάξουν τραγικά οι συνθήκες στις οποίες είναι μαθημένα. Σκοτάδια, κρύο, ξηρή ατμόσφαιρα, σκόνες τοξικές κλπ τα «στέλνουν»… μια ώρα αρχύτερα. Όταν αγοράζουμε από μη εξειδικευμένα μαγαζιά, μπορεί να είναι ήδη προδιαγεγραμμένη η αντίστροφη μέτρηση… Προτιμήστε φυτώρια για την αγορά τους!

Οι ορχιδέες στην πλειοψηφία τους είναι πολυετή επίφυτα. Τις έχω δει στην Αυστραλία να αναπτύσσονται πάνω σε δέντρα! Στην ένωση του κορμού του δέντρου με τα φύλλα! Αυτή η παρατήρηση με έκανε να καταλάβω ότι μια ορχιδέα Phalaenopsis δεν χρειάζεται πολύ χώμα. Χρειάζεται όμως εξειδικευμένο χώμα! Στην Ελλάδα το πωλούν στα φυτώρια, σε ειδικά πακέτα και αποτελείται κυρίως από φλούδες δέντρων (κωνοφόρων?). 



Έχω διαβάσει ότι η γλαστρούλα τους δεν πρέπει να είναι πήλινη, για να γίνεται πλήρης αποστράγγιση μετά το πότισμα! Οι πλαστικές γλάστρες με πολλές τρύπες στον πάτο τους είναι ότι χρειάζονται! Και μάλιστα πρέπει να είναι και διαφανείς, γιατί οι ρίζες του υγιούς φυτού είναι πράσινες και φωτοσυνθέτουν ταυτόχρονα με τα φύλα (άσε που έτσι μπορούμε να βλέπουμε αν το φυτό είναι υγιές)! Όλο το μυστικό για να ζήσει πολλά χρόνια το φυτό είναι το σωστό πότισμα! Στην φυσική του κατάσταση πάνω στο τροπικό δέντρο ποτίζεται από τις βροχές, αλλά το νερό αποστραγγίζεται άμεσα από τις ρίζες, βέβαια το φυτό είναι σε περιβάλλον υγρό. Το πότισμα λοιπόν πρέπει να γίνεται 1 ή 2 φορές την βδομάδα ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η γλάστρα να στραγγίζει εντελώς από το νερό που περισσεύει! Αν θέλετε, όταν το ποτίζετε, βουτάτε όλο το γλαστράκι σε ένα κουβαδάκι νερό, να υγρανθεί για μερικά λεπτά, αλλά μετά το αφήνετε να στραγγίξει καλά. Αν το περιβάλλον είναι στεγνό, τότε κάτω από την γλάστρα μπορείτε να βάλετε βότσαλα σε μια πιατέλα με νερό, προσέχοντας  η τρύπα της γλάστρας, το χώμα και οι ρίζες να μη βρέχονται. Προσέχουμε επίσης να μην μένουν σταγόνες  νερού πάνω στα φύλλα, γιατί μετατρέπονται σε σκούρες κηλίδες καταστρέφοντας τα φύλλα. Ο μεγαλύτερο εχθρός του φυτού είναι η πολύ υγρασία, γιατί στις ορχιδέες σαπίζουν εύκολα οι ρίζες και τα φύλλα. Μόλις διαπιστώσετε ότι αρχίζουν να σαπίζουν, πρέπει άμεσα να μεταφυτεύσετε σε νέο χώμα, ξεβγάζοντας τις ρίζες από το παλιό σε τρεχούμενο νερό. 

Για εντυπωσιακότερη ανθοφορία, μπορείτε να αγοράσετε λίπασμα για ορχιδέες και να λιπαίνεται το φυτό (σύμφωνα με τις οδηγίες) κάθε 15 μέρες, αφού τις έχετε ποτίσει πρώτα (ποτέ σε στεγνό χώμα λίπανση στα φυτά, τα καίει όλα).

Άλλο που χρειάζεται να κάνουμε με τις ορχιδέες είναι να βρούμε το σημείο του σπιτιού που είναι κατάλληλο να ζήσουν, που τους αρέσει! Αφού το κλίμα της χώρας μας δεν είναι υποτροπικό ή τροπικό, απαραίτητα οι Phalaenopsis καλλιεργούνται σε εσωτερικό χώρο ή θερμοκήπιο. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι στους 18-28 βαθμούς περίπου. Αν αυξηθεί, χρειάζεται περισσότερο πότισμα και υγρασία. Θέλουν φως, αλλά όχι απ ευθείας ήλιο! Ποτέ δεν πρέπει να πέφτει απ ευθείας ήλιος πάνω στα φυτά!!!! Θέλουν αερισμό για να μη σαπίσουν οι ρίζες τους, αλλά όχι ρεύμα αέρα. Σταθερό περιβάλλον και φιλικό!

Όσοι καλλιεργούν συστηματικά ορχιδέες, τους αλλάζουν τακτικά  χώμα. Τις βγάζουν από το γλαστράκι τους καθαρίζουν με καθαρό μαχαιράκι τις ρίζες που έχουν σαπίσει, ή δεν φαίνονται γερές και ξαναφυτεύουν σε ίδια ή ελάχιστα μεγαλύτερη γλάστρα, τοποθετώντας πρώτα το φυτό και μετά παραγεμίζοντας σταδιακά με το χώμα. Το ριζικό σύστημα συχνά σε μεγάλο ποσοστό του είναι εκτός γλάστρας. Αυτή τη διαδικασία αλλαγής γλάστρας δεν την έχω κάνει ποτέ σε περίοδο ανθοφορίας. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται. Γενικά δεν είμαι των αλλαγών, παρά μόνο αν κάτι είναι σε τελικό στάδιο... Μια τελευταία ευκαιρία, όπως λέω! Γενικά ένα καλό φυτό αντέχει κάποια μικρή ταλαιπωρία, είναι σχετικά ανθεκτική μορφή ζωής. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η πληροφορία ότι ορχιδέες υπήρχαν από την εποχή των δεινοσαύρων!

Πάντα αγοράζουμε τις ορχιδέες ανθισμένες για να τις χαρούμε και να επιλέγουμε χρώμα λουλουδιών! Ανάλογα με το φυτό έχει μια ή δυο ταξιανθίες! Η ανθοφορία της ταξιανθίας διαρκεί (αν το φυτό είναι εντάξει) τέσσερις μήνες ή περισσότερο. Τα λουλούδια ανθίζουν πάνω σε ένα μίσχο που προβάλει πολύ πάνω από τα φύλλα του φυτού. Όταν όλα τα λουλούδια μαραθούν, παραμένει ο μίσχος, στον οποίο υπάρχουν «μάτια», εκεί που φύτρωναν τα λουλούδια. Κόβουμε με καθαρό μαχαίρι  τον μίσχο πάνω από το δεύτερο «μάτι» από την άκρη του μίσχου (όχι από την βάση). Με το κλάδεμα αυτό, το φυτό λες και μαζεύει τη δύναμή του στο σημείο του κλαδέματος και από εκεί δημιουργεί  επαναληπτική ανθοφορία σε νέους μίσχους ή και νέα μπουμπούκια. Αν ο μίσχος ξεραθεί και το φυτό είναι σε καλή κατάσταση ξαναπετάει από την ρίζα νέο μίσχο, αλλά αυτή η διαδικασία είναι πιο αργή όσον αφορά στην ανθοφορία. Όμως τα λουλούδια που ανθίζουν είναι πιο μεγάλα.



Για να κλείσω τα αφιέρωμα στις ορχιδέες, έναν μύθο θα σας  πω, πώς ερμήνευαν οι αρχαίοι Έλληνες την προέλευση τους! Στην μυθολογία μας όλα τα λουλούδια αποτελούν αναβίωση ενός όμορφου παλικαριού ή μια κόρης. Η ορχιδέα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, μόνο που προήλθε μετά από μια ιεροσυλία! Ο Όρχις ήταν ο γόνος  μιας Νύμφης και ενός Σατύρου! Σε μια γιορτή προς τιμή του Διονύσου-Βάκχου, κατά τη διάρκεια των βακχικών μυστηρίων, μέθυσε πάρα πολύ και εκτός ελέγχου, προσπάθησε να βιάσει μια ιέρεια του Θεού! Για την προσβολή, την ιεροσυλία που έκανε, του χίμηξαν άγρια θηρία και τον κατασπάραξαν! Ο πατέρας του τον έκλαψε πολύ πικρά και παρακάλεσε τον Διόνυσο να τον συγχωρήσει. Οι προσευχές του Σάτυρου εισακούστηκαν και ο Όρχις μετατράπηκε σε λουλούδι, την ορχιδέα!

Στην Ελλάδα φύονται υπέροχες άγριες ορχιδέες! Υπάρχει ένα υπέροχο μπλογκ http://orchids-greece.blogspot.com/ αφιερωμένο σ αυτές! Αν συναντήσετε στη φύση κάποια από αυτά τα πανέμορφα λουλούδια, παρακαλώ μη τα κόβετε! Συντελείτε στην εξαφάνισή τους! Απλά φωτογραφίστε τα!

44 σχόλια:

  1. Είναι πανέμορφο φυτό και οι πληροφορίες πολύ ενδιαφέρουσες. Την ορχιδέα τη θεωρώ δύσκολο φυτό και δεν έχω ασχοληθεί καθόλου. Με τριανταφυλλιές και γαρδένιες τα ψιλοκαταφέρνω!
    Φιλιά Αγγελική μου! Καλή εβδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη μου, σε μένα οι γαρδένιες δεν γίνονται! Εκεί που μένω δεν ευδοκιμούν το έχω πάρει απόφαση! Οι τριανταφυλλιές είναι εύκολο και σκληρό φυτό! Αντέχει τα πάντα! Νεράκι να έχει όταν διψά!
      Καλή βδομάδα σε όλους!

      Διαγραφή
  2. Μου είχαν κάνει δώρο μια ορχιδέα σε γλάστρα, άντεξε περίπου ένα χρόνο μετά πάπαλα, όμως στο γραφείο έχουμε μια που είναι τουλάχιστον δυο χρόνια σε άψογη κατάσταση κι αυτό που συζητάμε είναι πως μάλλον έχει βρει τον χώρο της.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λες Τζίνα! Άμα βρουν τον χώρο τους είναι ευτυχισμένα!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Χρήσιμες πληροφορίες για ένα πανέμορφο φυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα τι πανέμορφη ανάρτηση ! Να είσαι καλά τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα με
    ωραία χρώματα και χρήσιμες πληροφορίες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Χαίρομαι που σου άρεσε! Μου άρεσε το μπλογκ σου και η θεματολογία του! Θα τα λέμε!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Πολύ χρήσιμη και όμορφη η ανάρτησή σου. Ίσως ξαναπροσπαθήσω με τις ορχιδέες ακολουθώντας τις συμβουλές σου. Έχω αγοράσει 2-3 φορές ορχιδέες και πάντα εξελίσσονται σε καταστροφή. Αντίθετα η μαμά μου και η αδερφή μου διατηρούν αρκετές ορχιδέες χωρίς καμία προσπάθεια! Εκεί με πιάνουν τ νεύρα μου.
    Πολλά φιλιά στη Ν. Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να τα καταφέρεις! Τελικά το πιο σωστό είναι να διαλέγεις σωστό φυτό και να το βάζεις κάπου που να του αρέσει! Και να μη το ποτίζεις πολύ!
      Θα σου την φιλήσω:)

      Διαγραφή
  6. ΠΟλυ ομορφο λουλούδι!
    Ωραιο το post σουνα έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ! Και εσύ να περάσεις καλά Beauty Follower!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Το αγαπημένο μου λουλούδι!
    Τις είχα στο γάμο μου και τις έχω και τώρα σε γλαστρούλες στην κουζίνα μου!
    Φιλιά πολλά Αγγελικούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι όμορφο ντεκόρ! Γλαστρούλες γεμάτες αναμνήσεις!
      Φιλάκια Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  8. Αγγελική μου τα λουλούδια μου αρέσουν....αλλά να τα βλέπω και όχι να τα φροντίζω............να φανταστείς οτι έχω ξεράνει κάκτο από αμέλεια!!! Θα αρκεστώ να καμαρώνω τα δικά σου!! Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλα μου, αχ αυτό το χιούμορ σου! Ξέρανες κάκτο εξ αμελείας! Χαχαχα!

      Με τα λουλούδια το θέμα είναι να ευχαριστιέσαι! Ξέρω πολύ κόσμο που δεν θέλει γλάστρες μέσα στο σπίτι του και ακόμα περισσότερο που δεν μπορεί να τις διατηρήσει! Και τι έγινε?
      Να μου έρχεσαι! Σε περιμένω!

      Διαγραφή
  9. Τέλεια η ιστορία σου, υπέροχες οι πληροφορίες αλλά Αγγελική μου το δικό μου κόλλημα με τις φωτό σου το ξέρεις καλά!!! Ααααααααχχχχχχχχχχ!!!!!!!!!! Με ταξιδεύουν στην ομορφιά και την ηρεμία... τέλειεεεεεεεςςςςς!!!
    Να είσαι καλά!!!!
    Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά σου Αγγελική μου !! Τέλεια ανάρτηση !!! Θάυμασα για άλλη μια φορά τις υπέροχες φωτογραφίες σου και την πανέμορφη αυτή ορχιδέα και έμαθα πολλά ενδιαφέροντα που δέν τα γνώριζα !!!! Σε ευχαριστώ για όλα !!!
    Φιλάκια πολλά...να περνάς όμορφα νεράιδα των λουλουδιών !!!
    :ο))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μυρσίνη μου! Χαίρομαι που σου άρεσε! Μ αρέσουν οι φωτογραφίες των λουλουδιών γιαυτό τις Δευτέρες θα προσπαθώ να ανεβάζω!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Η ανάρτησή σου, Αγγελική μου, ήρθε στην κατάλληλη στιγμή!
    Μου έφεραν μία άσπρη ορχιδέα στη γιορτή μου και πολύ με προβληματίζει. Με τις πληροφορίες σου ίσως τη σώσω.
    Οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές, εύγε!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη μου, οι άσπρες Phalaenopsis είναι πανέμορφες! Στολίζουν τον χώρο σαν να έχουν φως! Οι δικές μου είναι Phalaenopsis Nivacolor.
      Σ ευχαριστώ
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Βλέπω Τρίτη το λουλούδι της Δευτέρας και έχω μείνει με το στόμα ανοικτό. Τι εικόνες πάλι Αγγελική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vita μου το λουλούδι της Δευτέρας είναι... εβδομαδιαίο! Μπορείς να του ρίξεις μια ματιά όποτε έχεις καιρό!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου!
    Λατρεύω τις ορχιδέες, πρόσφατα απέκτησα μία σε φούξια και είναι υπέροχη!!!
    Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το Σοφάκι! Να σου ζήσει! Να σου ομορφαίνει την καθημερινότητα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  14. Έτσι εξηγείται λοιπόν η αγάπη σου για τα λουλούδια...
    Πολύ ωραία ανάρτηση, γεμάτη χρήσιμες πληροφορίες και έναν πολύ ενδιαφέροντα μύθο από την ελληνική μυθολογία! Υπέροχο το λουλούδι που διάλεξες αυτή τη φορά!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αναστασία μου, όλα έχουν την εξήγησή τους!:) Σ ευχαριστώ
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  15. Πολύ χρήσιμες κάποιες λεπτομέρειες που δεν ήξερα. Μια φορά μόνο κατάφερα να ανθίσει 2η χρονιά και η χαρά ήταν απείγραπτη. Την πατάω συνήθως το καλοκαίρι που λείπω και δεν μπορώ να την βάλω στο αυτόματο και την αφήνω σε γειτόνισσα.....
    Ακόμα πιο χρήσιμος ο συμβολισμός για το μετά την καταστροφή....

    οι φωτό μμμμούρλιαααααααα !!!!
    Σε φιλώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξωτικούλι καλημέρα! Αυτό με το καλοκαίρι είναι μεγάλο πρόβλημα! Αν η γειτόνισσα είναι αφηρημένη, η πιο καλή λύση που έχω βρει (αν λείπω μικρό διάστημα) είναι η τοποθέτηση των γλαστρών των λουλουδιών πάνω σε βότσαλα τοποθετημένα σε μια πιατέλα με μπόλικο νερό (χωρίς οι ρίζες να μουσκεύουν). Το νερό το έχω για την δημιουργία υδρατμών. Με την υγρή ζέστη του περιβάλλοντος ζουν μια χαρά για 2 βδομάδες ίσως και περισσότερο!
      Και εγώ σε φιλώ

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα μοσχομυριστή Αγγελικούλα μου!
    Φαίνεται ότι αγαπάς τα λουλούδια, αλλά κι αυτά, μάλλον το καταλαβαίνουν!
    Πολύ ωραία και σήμερα, όσο για τις φωτογραφίες; Απίθανες! Άσε που έμαθα και ιστορία(για τον προπάππου) και μυθολογία! Να είσαι καλά και πολλά φιλάκια! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Joan Petra! Οι μεγάλες αγάπες δεν μένουν κρυφές...
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  17. Τι πανέμορφη ανάρτηση!Σ' ευχαριστούμε!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Από τα πιο όμορφα λουλούδια κατά τη γνώμη μου! Αρχοντικό!
    Αυτό με το ποτάμι, το παθαίναμε κι εμείς στη γειτονιά μας και το θυμάμαι σαν παιδί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου τα φυσιολογικά ποτάμια το συνηθίζουν! Μη κοιτάς που τα έχουμε στριμωγμένα σε τεχνητές κοίτες...

      Διαγραφή
  19. Γειά σου Αγγελικούλα!

    Βλέπω ανέκαμψε το blog! Με τα ζωάκια του και τα λουλουδάκια του!... Χαίρομαι πολύ όταν διαβάζω αυτά που γράφεις! Ευχαριστώ πολύ και για τις πολύτιμες οδηγίες σου για τις ορχιδέες! Έχω δύο και μάλλον πρέπει να τις φερόμαστε αρκετά καλά γιατί η πρώτη κράτησε τα λουλούδια της απο τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα. Η δεύτερη είναι σχετικά νέο απόκτημα και είναι σε 'αψογη κατάσταση προς το παρόν. Φοβάμαι μόνο ότι δεν έχουν πια πολύ φώς γιατί κατεβάσαμε την τέντα λόγω καλοκαιριού. Αν δεν το κάνουμε θα ψηθούμε εμείς. Να δώ πως πάει για λίγο και θα επανέλθω ξανά. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλώς τον Dimακη μου!
    Ανέκαμψε? Θα δείξει! Εδώ η καλή χλωρίδα και η σπάνια πανίδα!

    Για τις ορχιδέες: Παρατήρησέ τις στην αλλαγή! Μπορεί να χρειαστούν νέα θέση! Το ψήσιμο σίγουρα δεν ωφελεί ούτε τα φυτά ούτε εσάς!!!! Να σου προκόψουν!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πρώτη φορά μπήκα στο μπλογκ σου, σε αναζήτηση πληροφοριών για την φροντίδα της ορχιδέας. Πολύ όμορφα (και χρήσιμα) τα όσα μοιράστηκες μαζί μας. Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μπαινω κι εγω στο μπλογκ πρωτη φορα κι εχω μια απορια:μου εφεραν μια φαλαινοψη πριν 2 χρονια ακριβως.Οταν επεσαν τα ανθη διαβασα καπου οτι πρεπει να κοψω τους μισχους που τα εφεραν,αλλα δεν ελεγε τιποτα για ματια.Αυτη τη στιγμη την εχω μεταφυτευμενη σε γυαλινο κασπω,διαφανες,χωρις τρυπα στη βαση του,αλλα για να μη σαπιζουν οι ριζες εχω βαλει βοτσαλα.Εχει σταθερα φωτεινη θεση,αλλα οχι απευθειας απο τον ηλιο,ειναι υγιεστατη,ετσι πιστευω τουλαχιστον διοτι εχει βγαλει2 φυλλα,ειναι καταπρασινη και οι ριζες της οι εσωτερικες επισης,αλλα δεν εχει ανθισει.Τι πρεπει να κανω; ευχαριστω κι ελπιζω σε απαντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. πολυ ωραιο και χρησιμο το site σου.Εχω δυο καμπριες και μια φαλαινοψη βρηκα τις οδηγιες σου για την λιπανση πολυ χρησιμες.Ελπιζω να τα καταφερω με τις κουκλες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γειά σας. Δυστυχώς έχω μια τώρα κ βλέπω ότι μαυρίζει ο κορμός κ αρχίζουν τα φύλλα να κιτρινιζουν.. Ίσως έφταιξε ότι για μια εβδομάδα δεν είχαν φως κ νερό..δεν πειράζει θα αγοράσω καινούριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Λατρεμένες
    Τις καλλιεργώ πάνω από 15 χρόνια
    Το πιο εύκολο για εμένα φυτό
    Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές!
    Σήμερα για πρώτη φορά θα κόψω ένα keiki και θα τολμήσω επίσης να το φυτέψω σε μεγαλούτσικη γλάστρα ....Για να δούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή