Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Bagels à la Montréal



Πρόσφατα ταξίδεψα στον Καναδά, για επαγγελματικούς λόγους. Δεν έχασα την ευκαιρία να γνωρίσω την πόλη του Μοντρεάλ και να βγάλω φωτογραφίες να σας δείξω! 
Θεωρούσα ότι το Μοντρεάλ ήταν γεωγραφικά τοποθετημένο κάπου κοντά στον Βόριο Πόλο! Με έκπληξη διαπίστωσα ότι έχει περίπου το ίδιο γεωγραφικό πλάτος με πόλεις της Β Ιταλίας, πχ με το Μιλάνο!

Βρέθηκα στο Μοντρεάλ μετά από 18 ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο: Ν Αφρική, Ντακάρ για ανεφοδιασμό, Ουάσιγκτον DC και από εκεί Μοντρεάλ... Τρελή ταλαιπωρία! Όμως ήταν τόσο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα, που άξιζε τον κόπο! 
Στις δυο πρώτες φωτογραφίες φαίνεται μια γενική άποψη της πόλης από το λιμάνι! Το λιμάνι που βρίσκεται πάνω στο πλωτό ποτάμι St. Lawrence, που πηγάζει από τις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής και εκβάλλει στον Ατλαντικό ωκεανό. Για την ακρίβεια το Μοντρεάλ είναι χτισμένο σε ένα νησί του ποταμού.  
Δημαρχείο
Το Μοντρεάλ αποτελεί την μεγαλύτερη γαλλόφωνη πόλη εκτός Γαλλίας. Πρώτοι οι Γάλλοι εξερεύνησαν την περιοχή. Ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ έφτασε στο νησί του Μόντρεαλ, το 1535. Το 1611, ο Γάλλος εξερευνητής Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν εγκατέστησε στο νησί ένα μικρό φυλάκιο για το εμπόριο γουναρικών, και το 1642. Γάλλοι ιεραπόστολοι ίδρυσαν την αποικία Ville-Marie. Το σημερινό του όνομα το πήρε αργότερα, και αποτελεί παραφθορά του Mont-Royal, που σημαίνει βασιλικό βουνό.
Η αντίθεση του παλιού και του νέου είναι έντονη στη πόλη. Ο μεταμοντέρνος ουρανοξύστης είναι ο "Le 1501 McGill College" σχεδιασμένος από τους WZMH Architects, ολοκληρώθηκε το 1992. 
Τον 18 αιώνα η αποικία παραδόθηκε στους Βρετανούς. Από τα τέλη του 18ου αι., το Μoντρεάλ γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, ως το κύριο διαμετακομιστικό κέντρο των βρετανικών αποικιών της Βόρειας Αμερικής. Στα μέσα του 19ου αιώνα, διανοίχτηκε η διώρυγα Λασίν, στα νοτιοδυτικά του νησιού του Μοντρεάλ και έτσι ο St. Lawrence έγινε πλωτός σε όλο του το μήκος. Από το Μοντρεάλ γίνονταν οι εξαγωγές ξυλείας, γουναρικών και άλλων προϊόντων προς την Ευρώπη. Έτσι σταδιακά έγινε ο κύριος πόλος έλξης των νέων Ευρωπαίων μεταναστών στον Καναδά.

Το Συνεδριακό Κέντρο του Μοντρεάλ
Στα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μοντρεάλ έγινε ο παράδεισος για τους Αμερικανούς, που ζητούσαν αλκοόλ και διασκέδαση. Έκτοτε, η πόλη απέκτησε ιδιαίτερη φήμη για την νυχτερινή της ζωή, που την ακολουθεί ως και σήμερα! Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι Μοντρεάλ είναι σαν το Παρίσι...
Ο Γαλλόφωνος χαρακτήρας του Μοντρεάλ και πολιτικές επιλογές οδήγησαν μαζικά τους Αγγλόφωνους κατοίκους σε άλλες περιοχές του Καναδά. Σταδιακά το Μοντρεάλ μαράζωσε οικονομικά και υποσκελίστηκε από το Τορόντο.
Πύλη για την Τσάινα Τάουν
Στην κατασκευή των σιδηροδρομικών γραμμών του Καναδά εργάστηκαν χιλιάδες Κινέζοι εργάτες. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στο Μοντρεάλ και οργάνωσαν την δική τους περιοχή την Τσάινα Τάουν που σφύζει από εμπορική κίνηση ως σήμερα.
Ο ψηλότερος ουρανοξύστης της πόλης. "Le 1000 rue de la Gauchetiere" σχεδιασμένος από τους αρχιτέκτονες Lemay & associés και Dimakopoulos & associés architectes

Το παλιό τμήμα του Μοντρεάλ, τo Vieux-Montréal, είναι η περιοχή κοντά στο παλιό λιμάνι. Είναι κτισμένο με κτίρια κυρίως διώροφα, είναι γραφικό, έχει πολλά πολιτιστικά κτίρια, έντονη τουριστική κίνηση εστιατόρια, μπιστρό, καταστήματα για τους τουρίστες που προτιμούν την περιοχή.

Μουσείο Καλών τεχνών. Το γλυπτό ονομάζεται το "Το Μάτι" του David Altmejd
Το κέντρο της πόλης είναι κτισμένο με ουρανοξύστες, εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, όπως είναι οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις της Αμερικής. Στα θεμέλια της πόλης στην περιοχή του κέντρου και γύρω από αυτό είναι κατασκευασμένη μια υπόγεια, "εσωτερική" πόλη, που άρχισε να κατασκευάζεται την δεκαετία του '60 για κλιματολογικούς λόγους. Διαθέτει πάνω από 32 χιλιόμετρα  από σήραγγες και απλώνεται σε μια έκταση 12 τετραγωνικών km.

Centre d'Histoire de Montréal ( Πρώην Κεντρικός Πυροσβεστικός σταθμός)
Υπάρχουν περισσότερα από 120 σημεία πρόσβασης στην υπόγεια πόλη.  Στις σήραγγες και τους εσωτερικούς χώρους λειτουργούν εμπορικά καταστήματα, γραφεία, κινηματογράφοι, σταθμοί μέσων μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια κλπ. Με την εσωτερική πόλη συνδέονται εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, τράπεζες, γραφεία, μουσεία , πανεπιστήμια, 7  σταθμοί μετρό, 2 σταθμοί προαστιακού σιδηροδρόμου, 1 σταθμός λεωφορείων. Περίπου 500.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν την υπόγεια πόλη κάθε μέρα, ειδικά για να αποφύγουν από την κυκλοφοριακή συμφόρηση  ή το δριμύ ψύχος του Μοντρεάλ τους χειμερινούς μήνες.
Το κτίριο της Molson Bank του 1866 (Second Empire style)
Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ότι υπήρχαν πολλοί άστεγοι που κοιμόντουσαν στον δρόμο σε περιοχές κοντά στο κέντρο. Κανείς δεν έδειχνε να ενοχλείται ή να εντυπωσιάζεται από την παρουσία τους. Οι περισσότεροι έμοιαζε να έχουν παρατήσει από καιρό την προσπάθεια να προσαρμοστούν στην σύγχρονη ζωή της πόλης.

Καθεδρικός  Ναός Marie Reine du Monde
Η ζωή στο Μοντρεάλ είναι ακριβή. Το Καναδικό δολάριο κοστίζει όσο και το Αμερικανικό. Οι τιμές όμως και οι φόροι είναι πολύ μεγαλύτεροι. Φαίνεται όμως ότι οι φόροι εξασφαλίζουν στους Καναδούς μια πολύ καλή κοινωνική ασφάλεια.
Τμήμα της ville intérieure
Εντυπωσιακή επίσης είναι η κοινωνική πρόνοια για άτομα με αναπηρίες. Συνάντησα στους δρόμους πολλούς παραπληγικούς, που είχαν ένα αυτοκινούμενο όχημα (όλοι το ίδιο μοντέλο), που τους έδινε την δυνατότητα να αυτοεξυπηρετούνται στις μετακινήσεις τους.

Εικαστική επέμβαση στο hôtel Bourbon. Graffiti φτιαγμένο από τους Guérard-Alie & Bachand το 2008

Λεπτομέρεια από την τοιχογραφία


Πολλά πολιτιστικά και καλλιτεχνικά φεστιβάλ οργανώνονται στην πόλη. Υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται Quartier des spectacles  όπου γίνονται οι περισσότερες εκδηλώσεις (κινηματογράφος τζαζ κλπ)
Quartier des spectacles

To 2008 Πόλη του Μοντρεάλ ξόδεψε 3,3 εκατομμύρια Καναδικά δολάρια για να καθαρίσει graffiti από 150,000 τετραγωνικά μέτρα τοίχων! Σταδιακά γεμίζουν ξανά...

Εξωτερικό του σταθμού του μετρό St Laurent.
Είχα την πρόθεση να σας δείξω μόνο φωτογραφίες αλλά... παρασύρθηκα!
Ουρανοξύστης Place Ville Marie σχεδιασμένος το 1958 από τους Henry N. Cobb,  IM Pei και Dimitri Dimakopoulo ολοκληρώθηκε το 1962

Το Πανεπιστήμιο Mc Gill γιόρταζε το 2011 τα 190 χρόνια της λειτουργίας του. Ιδρύθηκε το 1821!  Όταν στην Ελλάδα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωνε την σημαία της Επανάστασης!
Το φαγητό στο Μοντρεάλ ήταν πολύ καλό! Έχουν συνδυάσει στοιχεία από όλες τις κουζίνες του κόσμου, κυρίως από την Γαλλική. Όμως από τα πιο φημισμένα τους είναι τα ψωμάκια Bagels, το καπνιστό κρέας και η πουτίν (πατάτες τηγανητές περιχυμένες με λιωμένο τυρί και σάλτσα). 
Τα Bagels τους είναι λίγο διαφορετικά από εκείνα της Ν Υόρκης. Περιέχουν αυγό στη ζύμη, είναι πιο γλυκά και βράζουν σε νερό με μέλι, πριν ψηθούν σε φούρνο με ξύλα. Στην ζύμη προσθέτουν σιρόπι βύνης για γλυκαντικό. Είναι πιο λεπτά από τα Αμερικάνικα! Τέλος είναι πασπαλισμένα με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
Επειδή μου άρεσαν πολύ έψαξα για την συνταγή τους. Στην Ν Αφρική δεν βρήκα σιρόπι βύνης έτσι ακολουθώντας (με τεμπέλικο τρόπο) μια συνταγή που βρήκα στους  ΝΥ Times  αντί για σιρόπι έβαλα μέλι! Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό! Τολμήστε το!

Bagels à la Montréal
 Συνταγή διασκευασμένη από την δημοσιευμένη στους ΝΥ Times ώστε να γίνεται στον αρτοπαρασκευαστή 


Για την ζύμη

¾ της κούπας νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (10 γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό
1 κρόκος αυγού
2 κουταλιές της σούπας λάδι
4 κουταλιές της σούπας μέλι
3 κούπες αλεύρι σκληρό (και ίσως λίγο περισσότερο)

Για το βράσιμο

3 λίτρα νερό
1/3 της κούπας μέλι

Για το στόλισμα

1 ασπράδι αυγού
2 κουταλιές της σούπας γάλα

Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο


1.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό, την μαγιά και την ζάχαρη. Αφού διαλυθεί η μαγιά ανακατεύουμε επίσης το αυγό τον κρόκο, το μέλι το λάδι και το μέλι.

2.Ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και επιλέγουμε το πρόγραμμα για τις ζύμες. Σε μια ώρα η ζύμη είναι έτοιμη.

Αν δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή, ρίχνουμε το αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας μας ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε, φτιάχνουμε ένα βουναλάκι με ένα «κρατήρα» και ρίχνουμε εκεί το μείγμα με την μαγιά, που έχουμε ετοιμάσει. Ανακατεύουμε κυκλικά να απορροφηθούν τα υγρά και να σχηματισθεί μια ζύμη, που να μη κολλά στα χέρια (αν κολλά προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα) και ζυμώνουμε, ώσπου να έχουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή. Μαζεύουμε την ζύμη σε μπάλα και την βάζουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

3. Βγάζουμε προσεκτικά την ζύμη από τον αρτοπαρασκευαστή (ή το μπολ) να μη διαλυθεί και την τοποθετούμε στο πάγκο της κουζίνας, που τον έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Ξεφουσκώνουμε την ζύμη προσπαθώντας να διατηρούμε το σχήμα της ζύμης ομαλό. Αν κολλά στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή λαδώνουμε τα χέρια μας.

4. Την πλάθουμε σε κορδόνι και χωρίζουμε το κορδόνι σε 9-10 ίσα κομμάτια. Τα σκεπάζουμε με πετσέτα. Διαμορφώνουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε κορδόνι 18-20 cm περίπου. Τυλίγουμε το κορδόνι γύρω από την παλάμη μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κύκλο και ενώνουμε τις δυο άκρες του κορδονιού πιέζοντας την ζύμη ανάμεσα στο χέρι μας και στον πάγκο, να ενώσει καλά. Αν η ένωση δεν γίνει καλά, το κουλούρι θα ανοίξει κατά τον βρασμό και θα χαλάσει το σχήμα του bagel. Αφήνουμε τα bagels να φουσκώσουν ξανά, τυλιγμένα σε πετσέτα, για 20 -30 λεπτά.

5. Βάζουμε το νερό (3 περίπου λίτρα) και το υπόλοιπο μέλι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Στρώνουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω. Χτυπάμε το ασπράδι του αυγού με το γάλα σε ένα μικρό μπολ. Βάζουμε λίγο σουσάμι σε ένα πιατάκι του γλυκού.

6. Όταν το νερό κοχλάζει, χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία και βάζουμε μέσα τα bagels ανά δυο, ή ανά τρία, ανάλογα με την διάμετρο της κατσαρόλας μας. Στόχος μας είναι να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Τα αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό, να ανέβουν στην επιφάνεια και τότε τα γυρίζουμε και από την άλλη μεριά με την βοήθεια μια τρυπητής κουτάλας. Τα αφήνουμε άλλα 30 δευτερόλεπτα και τα βγάζουμε από το νερό. Τα ακουμπάμε προσεκτικά σε πετσέτα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, ώστε να βράσουμε όλα τα bagels. Προσέχουμε να διατηρείται η θερμοκρασία στο νερό και να μη σταματά ο βρασμός στην διάρκεια της διαδικασίας αυτής.

7. Με πινελάκι περνάμε το διάλυμα του αυγού στα bagels και τα ακουμπάμε στο πιατάκι με το σουσάμι. Αντί για σουσάμι μπορούμε να βάλουμε παπαρουνόσπορο! Τώρα, αν δεν θέλετε, δεν βάζετε τίποτα!

8. Τοποθετούμε τα bagels στο ταψί και ψήνουμε περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο καστανό χρώμα! Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και, αν δεν τα φάμε άμεσα, τα φυλάμε σε τάπερ ή σε πλαστική σακούλα που κλείνει αεροστεγώς. Μπορούν να μπουν στην κατάψυξη και να ξαναζεσταθούν.

Επίσης μπορούμε να ετοιμάσουμε την ζύμη, όπως περιγράφεται, να την ζυμώσουμε και να την βάλουμε στο ψυγείο. Όταν μας χρειαστεί την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζουμε όπως περιγράφεται από την παράγραφο 4 και μετά.

46 σχόλια:

  1. Τι να σού πω; Σκέφτηκες να δουλέψεις ως ανταποκρίτρια ταξιδίων , σε γραφείο πρακτορείο, ή κάτι ανάλογο τέλος πάντων; Ή μήπως κάνεις ήδη αυτή τη δουλαιά κι ακούγομαι να λέω βλακείες; Πάντως οι ανταποκρίσεις σου απ' τους τόπους και οι ανάλογες συνταγές που δημοσιεύεις είναι άπαιχτες. Μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μάρθα! Πού τέτοια τύχη...Μια απλή αρχιτεκτόνισσα είμαι. Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  2. Τι υπέροχη, υπέροχη υπέροχη ανάρτηση!!!! Μπράβο και πάλι μπράβο Αγγελική μου την λάτρεψα! Οχι μονο θα τα τολμήσω τα bagels, θα τα τσακίσω! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Eri! Χαίρομαι που σου άρεσε! Άμα φτιάξεις τα bagels, είναι αδύνατο να μη τα τσακίσεις! Με το μέλι που έχουν, αποκτούν μια υπέροχη κρούστα! Ακαταμάχητη!

      Διαγραφή
  3. Τι ωραίο ταξιδάκι, Αγγελική μου, το απήλαυσα, σε ευχαριστώ πολύ.
    Μια πολύ ωραία πόλη μας παρουσίασες, απ' αυτές που ζηλεύω και με κάνουν να λυπάμαι που δε ζω εκεί. Τη γνωρίζω από φίλη που έζησε χρόνια εκεί και μετά ήρθε εδώ και έπαθε κατάθλιψη!!! Χωρίς υπερβολή!
    Το ψωμάκι θα δοκιμαστεί, που άρεσε πολύ.
    Φιλάκια πολλά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, το Μοντρεάλ φαινόταν πολύ "ανθρώπινη" πόλη! Πρέπει να είναι πολύ δημοκρατική και ανθρωποκεντρική. Ακόμα και ο τουρίστας έβλεπε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται συμμετοχικές διαδικασίες (ήταν αναρτημένες και μπορούσες να διατυπώσεις απόψεις). Παντού προσπαθούσαν να υπάρχει προσβασιμότητα. Δεν υπάρχουν διακρίσεις, οι "ξένοι" είναι καλοδεχούμενοι με πολύ συστηματικό και οργανωμένο τρόπο. Οι γκει είναι απόλυτα σεβαστοί. Εμένα μου άρεσε γιατί ήταν και γαλλόφωνοι...
      Δεν θα ήθελα όμως να ζήσω εκεί τον χειμώνα...

      Διαγραφή
  4. Poso m aresoun oi taxidiarikes anartiseis sou!!!!
    Oso gia ta bagels.....afrata , xeropsimena...ax......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Πέπη μου! Ευχαριστώ! Τα bagels του Μοντρεάλ είναι πολύ καλά! Στις ζύμες όταν υπάρχουν ζάχαρα γίνεται πιο τραγανή η κρούστα. Αυτά βράζουν σε σιροπάκι και ψήνονται υπέροχα!

      Διαγραφή
    2. Entaxei entaxei......ftanei....m epeises!!!!!!!! Tha ta dokimaso!!!:) :)

      Διαγραφή
    3. Kata lathos sou apantisa apo allo logariasmo...

      Διαγραφή
    4. Έτσι σε θέλω! Αποφασιστική! Περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Αγγελική!Το ξέρεις ότι έχεις χάρισμα στις περιγραφές,ε?Όποιος διαβάσει την ανάρτηση σου θα ''ταξιδέψει'' στο Μόντρεαλ νοερά..Να είσαι καλά,Όλγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Όλγα! Σ ευχαριστώ! Ήθελα λίγο να σας ταξιδέψω... Έχει και συνέχεια...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Αγγελική...τί υπέροχη ανάρτηση!!! Απόλαυσα "το ταξίδι" στο Μόντρεαλ! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική μου! Χαίρομαι που σου άρεσε! Να εισαι καλά και εσύ!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραίες φωτογραφίες! Μας ταξίδεψες! Πολύ καλές και οι πληροφορίες!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγγελική μου λατρεύω τις ταξιδιωτικές σου αναρτήσεις!
    Έχεις τον τρόπο σου τόσο με τη φωτογραφία όσο και με τη γραφή, οπότε μαζί σου ταξιδεύουμε κι εμείς σε μέρη που ίσως να μην καταφέρουμε να βρεθούμε ποτέ!
    Τα bagels φαίνονται υπέροχα!
    Ειδικά στην πρώτη φωτογραφία που ποζάρει όλο χάρη με τυρί και γαλοπούλα (;) φαίνεται πολύ λαχταριστό!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, ποτέ μη λες ποτέ! Αν, πριν 10 χρόνια, μου έλεγες ότι θα κάνω αυτή τη ζωή που ακολουθώ, θα απαντούσα ότι σου έχει στρίψει...

      Φτιάξε τα μπέγκελς μη κοιτάς που η συνταγή φαίνεται μεγάλη! Δεν είναι! Το αποτέλεσμα είναι πολύ πάνω από ικανοποιητικό!

      Διαγραφή
  9. Ας ξεκινήσω από το ταξίδι, δεν έχω πάει ποτέ ... μετά την ανάρτησή σου είναι σαν να πήγα!
    Μοιάζει όμορφο και πολιτισμένο!
    Τα bagels τα λατρεύω, με Φιλαδέλφεια, με σολομό, με μοτσαρέλα με ντομάτα με μαρμελάδες με ότι, δεν τα έχω κάνει ποτέ, η συνταγή δείχνει βατή και εύκολη, θα τα φτιάξω και θα σου πω.. χωρίς αρτοπαρασκευαστή όμως δεν έχω!
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Πόπη μου, όπως το λες, πολιτισμένο μέρος!
      Και χωρίς αρτοπαρασκευαστή γίνεται μια χαρά! Εγώ είμαι τεμπέλα και γυρεύω λύσεις χωρίς κόπο. Περιμένω απόψεις! Σίγουρα θα σου αρέσουν και ήδη έχεις φανταστεί πώς να τα αξιοποιήσεις! Και εμένα μου αρέσουν με φιλαδέλφεια σολομό και μαρουλάκι!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Α χαίρομαι που παρασύρθηκες και μας έβαλες όλες αυτές τι ωραίες φωτογραφίες και τις πληροφορίες (και εγώ νόμιζα ότι ειναι πολύ ψηλά ο Καναδάς, όπως και εσύ).
    Καλα, η πρώτη φωτογραφία με το σαντουιτσάκι πρέπει να κατέβει, γιατί είμαστε δουλειά και πεινάμε. Θέλω να τα δοκιμάσω αυτα τα ρημάδια να τα φτιάξω, αλλά μου φαινεται μπελαλίδικο το βράσιμο. Πάντως από εμφάνιση σκίζουν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε, με την γεωγραφία όλο ρεζίλι γίνομαι... Οι εντυπώσεις μου δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα....
      Είδες το μπέγκελ γεμιστό τι φωτογένεια που έχει? Οι άλλες στο ταψί τραβήχτηκαν νύχτα και υστερούν...
      Το βράσιμο δεν είναι καθόλου μπελαλίδικο! Το ζύμωμα έχει κούραση...
      Η γεύση τους είναι καλύτερη από την εμφάνιση! Σε βεβαιώ!

      Διαγραφή
    2. Σκεφτόμουν ότι το το ζύμωμα θα το κάνει το μίξερ (να μην κάνει και αυτό κάτι?), δεν είναι καλη ιδέα έ?

      Διαγραφή
    3. Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι!:)) Απλά το δικό μου μίξερ είναι χειρός και δεν πάει ο νους μου σε αυτό!

      Διαγραφή
    4. (σκέφτομαι απλά και με τον τεμπέλικο τρόπο)
      :P

      Διαγραφή
  11. Αγγελική μου πανέμορφες φωτογραφίες, μας ταξίδεψες πάλι και χαίρομαι πολύ!!!Τα bagels φαίνονται λαχταριστά και είμαι σίγουρη πως εξαφανίστηκαν αμέσως!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ήταν κι άλλα! Γίναν ανάρπαστα Ελένη μου!
      Πολλά φιλάκια και από μένα!

      Διαγραφή
  12. Ωραία μας ταξίδεψες και μας ξενάγησες Αγγελική μου.
    Χωρίς κούραση χωρίς έξοδα :) νασαι καλά

    Μας ρίχνεις και ένα bagel καιμας αποτελειώνεις. Φαίνονται καταπληκτικά και γεμισμένα και άδεια.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Μάριον! Χαχαχα ώστε τα καημένα τα μπέγκελς σας αποτελείωσαν! Δοκίμασέ τα! Η συνταγή είναι αναλυτική η πράξη είναι απλή!
      Φιλιαααααααα

      Διαγραφή
  13. Αααααααααααα! Τι πειρασμός! Ξέρεις Αγγελική, την τεχνική με το βράσιμο την κάνουμε και σε πολλά κρητικά κουλουράκια. Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου γιατί μου έκανε αυτό που λένε "κλικ"!
    Όσο για το ταξιδιωτικό μέρος του post... Απλώς δεν έχω λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vita μου η τεχνική με το σύντομο βράσιμο πριν το ψήσιμο του ψωμιού υπάρχει από τον Μεσαίωνα. Απλά δεν ξέρω λεπτομέρειες, είναι εντελώς έξω από τις γνώσεις μου. Με το ζεμάτισμα η ζύμη γίνεται πιο ελαστική. Για γράψε μας καμιά συνταγή για βραστά κουλουράκια! Έχει ενδιαφέρον!

      Διαγραφή
  14. Εσύ καλή μου δεν πρέπει να έχεις το διαβατήριο σε τσάντα, αλλά μέσα στην τσέπη σου!!!
    Εξαιρετική όπως πάντα η ανταπόκριση και η γνωριμία με το Μόντρεαλ για εμάς, αλλά και τα λαχταριστά begels με "καρδιοχτύπησαν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου το διαβατήριο το έχω στα δόντια! :))
      Δεν έχεις λόγο να καρδιοχτυπάς για κάτι τόσο εύκολο να το γευθείς!
      Φιλάκιααααααα

      Διαγραφή
  15. Ωραιες φωτογραφιες!
    Πριν 2 βδομαδες ετρωγα bagel σταφιδας με τυρι φιλαδελφια και μελι, μουρλια... κατι σαν σφακιανη πιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Σ ευχαριστώ! Με σταφίδες ε? Με βάζεις σε πειρασμό!
      Η Σφακιανή πίτα είναι υπέροχη! Ιδιαίτερα αν έχει καλή μυζήθρα μέσα, τύφλα να έχει το μπέγκελ με φιλαδέλφεια!!!!!:))

      Διαγραφή
  16. Καταπληκτικά Αγγελική μου!!!!!
    Δοκίμασα για πρώτη φορά στη Βρατισλάβα πριν 2 χρόνια και η πρώτη μου δουλειά μόλις γύρισα στην Αθήνα,ήταν να βρω συνταγή να τα φτιάξω :))
    Έδωσες ρέστα με τα Καναδέζικα!!!!!!! Φοβερά!!!!!
    Πολλά φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γιώργο! Ώστε τα φτιάχνουν και στην Σλοβακία? Είδα την συνταγή σου! Τα μπεκελ σου μοιάζουν με εκείνα που δοκίμασα στην Ν Υόρκη. Πρέπει να είναι τέλεια!
      Περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  17. Τι ωραίο ταξιδιάρικο ποστ! Να ΄σαι καλά να ταξιδεύεις πάντα!
    Ωραία και τα μπάγκελς! Η διαδικασία θυμίζει λίγο τη διαδικασία των πρέτζελ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι η διαδικασία είναι ανάλογη! Τα πρέτζελ έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα που τα ξεχωρίζει, βράζονται σε νερό με σόδα και είναι πασπαλισμένα με αλάτι. Αυτή η διαδικασία τους προσδίδει άλλη γεύση, πιο πικάντικη. Τα μπέγκελς είναι πιο προς το κουλούρι τύπου Θεσ/νικης...

      Διαγραφή
  18. Belas fotos, amei a viagem virtual.

    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil

    ♪♫°✿°`╮

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όλο τον κόσμο γύρισες:)
    Δεν είχα ίντερνετ πάλι και έχασα αυτή την υπέροχη ανάρτηση, για ένα αγαπημένο μέρος όπως ξέρεις!
    Τα bagels τα είχα λατρέψει, σημειώνω τη συνταγή να τα φτιάξω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι ακόμα Μαράκι! Προσπαθώ...
      Αν τα φτιάξεις περιμένω σχόλιο!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  20. Kαθυστερημένη ήρθα κι εγώ Αγγελική μου..Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες της πόλης μου καθώς επίσης και η ιστορική, γεωγραφική και πολιτιστική ξενάγηση..Τα bagels δείχνουν πολύ λαχταριστά!! Εύχομαι να σε γνωρίσω από κοντά αν τύχει να ξανάρθεις...Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α! και μόλις έπαιρνα παρουσίες!!!lol
      Όταν ξαναέρθω και δεν είμαι σε... "διατεταγμένη υπηρεσία", θα με ξεναγήσεις εσύ Χαρά μου!
      Η πόλη σου είναι μια κούκλα! Θέλω πολύ να βρεθώ ξανά εκεί!
      Φιλάκια

      Διαγραφή