Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Τάρτα κολοκύθας



-Μαμά έφτιαξα μια τέλεια τάρτα! Δες την συνταγή! Είναι της Paula Deen! Μου είπε η Φ.στο σκάιπ! 
Η Paula Deen είναι Αμερικανίδα και έχει γίνει γνωστή από τις εμφανίσεις της στη τηλεόραση στο Food Network  στο πρόγραμμα “Paula’s Home Cooking”, που παίζεται και στην Ν Αφρική. Οι συνταγές της είναι εύκολες και πετυχημένες. 




Βέβαια, θα παρατηρήσετε ότι στα υλικά της συνταγής περιλαμβάνει υλικά που δεν υπάρχουν στην Ελληνική αγορά (όπως το half-and-half), έτοιμο πουρέ κολοκύθας, έτοιμη βάση τάρτας κλπ  Σε τέτοιες περιπτώσεις απλά κάνουμε μικρές προσαρμογές!
Έφτιαξα την τάρτα με τον τρόπο μου και ενθουσιάστηκα! Είχε δίκιο η Φ.! Είναι υπέροχη! 
Θα έχετε δοκιμάσει γλυκές κολοκυθόπιτες και θα ξέρετε πόσο όμορφη γεύση έχει η γέμιση! Υπέροχη, αρωματική, τρυφερή κρέμα που ικανοποιεί απόλυτα την γεύση! Σκεφτείτε λοιπόν την υπέροχη γεύση αυτής της κρέμας μέσα σε τραγανή βάση τάρτας! 
Η Κωνσταντίνα είχε αναρτήσει μια πολύ ωραία πρότασή της για τάρτα γλυκοκολοκύθας που έλεγε ότι πρέπει να τολμήσουμε να την δοκιμάσουμε!
Τόλμησα την συνταγή της Paula Deen! Πρέπει να το ομολογήσω! Είναι από τις καλύτερες γλυκές τάρτες που έχω δοκιμάσει!
Ας δούμε την συνταγή:


Για την βάση της τάρτας ζύμη (pâte brisée)
250 gr αλεύρι
125 gr βούτυρο παγωμένο σε μικρά κυβάκια
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
ελάχιστο (1-2 κουταλιές της σούπας) παγωμένο νερό.
Η Κωνσταντίνα μου έμαθε να φτιάχνω την ζύμη στο μίξερ! Κάντε το! Η ζύμη γίνεται εξαιρετική και σε 30 δευτερόλεπτα! 
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ με φτερό, μέχρι να ενώσουν και να δημιουργηθεί μια ζύμη. Δεν το παρακάνουμε. Δεν μας νοιάζει αν το βούτυρο δεν ενώσει απόλυτα με το αλεύρι και υπάρχουν κομματάκια. Ίσα ίσα είναι καλύτερα γιατί η ζύμη θα είναι πιο τριφτή! Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί και στην συνέχεια ανοίγουμε χοντρό φύλλο διαμέτρου 25 περίπου εκατοστών. Στρώνουμε το φύλλο σε ταρτιέρα διαμέτρου 23 εκατοστών και τρυπάμε με πιρούνι την ζύμη για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Βάζουμε την ταρτιέρα στην κατάψυξη για 15 -30 λεπτά. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. 
Βάζουμε μέσα στην τάρτα λαδόκολλα και την γεμίζουμε με φασόλια ή κεραμικές μπίλιες. Ψήνουμε την τάρτα για 10 λεπτά. Την βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε την λαδόκολλα με τα φασόλια ή τις μπίλιες. Βάζουμε την άδεια τάρτα στον φούρνο και συνεχίζουμε να ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ψηθεί η βάση και να πάρει λίγο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Θα μας χρειαστούν :
1 κιλό κολοκύθα κίτρινη
200 γρ τυρί φιλαδέλφεια
1 κούπα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό και 2 κρόκους χτυπημένα ελαφρά να ενώσουν
1 κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο (ή μισή κούπα γάλα και μισή κούπα κρέμα)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ


Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τις ίνες και την φλούδα. Βάζουμε την κολοκύθα κομμένη σε κύβους σε κατσαρόλα με νερό που να την σκεπάζει μέχρι να μαλακώσει. 


Κάνουμε πουρέ την κολοκύθα  στο μούλτι. Γίνεται περίπου 2 κούπες πουρές.
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τον πουρέ της κολοκύθας χτυπώντας. Συνεχίζουμε βάζοντας βούτυρο, ζάχαρη, γάλα, αλάτι, κανέλα, τζίντζερ και βανίλια.
Γεμίζουμε την βάση της τάρτας με την γέμιση και ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά μέχρι η γέμιση να είναι σταθερή στο κέντρο.
Αφήνουμε να κρυώσει και την απολαμβάνουμε!
Η Paula Deen προτείνει να σερβίρουμε την τάρτα με μια μπάλα σαντιγί! Θεώρησα ότι είχε πολλά λιπαρά και δεν χρειαζόταν περισσότερα...



Απλά την πασπάλισα με άχνη!

11 σχόλια:

  1. Μ΄αρέσουν οι τάρτες γενικώς, βέβαια προτιμώ περισσότερο τις αρμυρές.
    Έχω μια απορία, ίσως χαζή, η ταρτιέρα αφού μπαίνει στην κατάψυξη θα πρέπει να μην είναι πυρέξ ή κάτι ανάλογο;;;δεν θα σπάσει μετά στο φούρνο;;; εγώ έχω μόνο τέτοιες κι ήθελα καιρό να το ρωτήσω μιας κι αλλού έχω δει να τη βάζουν στο ψυγείο. Ευχαριστώ
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Ξανθή μου! Η ταρτιέρα πρέπει να είναι μεταλλική, πυράντοχη ή πυρέξ. Δεν σπάνε στο φούρνο! Έχω δοκιμάσει και τα 3 είδη!
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, Αγγελική μου. Θαυμάσια η τάρτα σου και λατρεύω την κολοκύθα. Εδώ έχουμε κολοκύθα πουρέ κονσέρβα αλλά θα τη δοκιμάσω με κάτι κολοκύθια Αφρικάνικα, τα μακριά. Θα δω τι θα πετύχω, θα σου πω.
    Φιλιά, καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Αγγελική! Ίσως περισσότερο από την ίδια την τάρτα χάρηκα τον ενθουσιασμό με τον οποίο περιγράφεις την όλη διαδικασία!
    Η τάρτα φαίνεται πραγματικά υπέροχη, λαχταριστή, βελούδινη! Μπράβο στη Φ. και σε σένα φυσικά!
    Φιλιά πολλά, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία η τάρτα σου Αγγελική μου! Νομίζω πως δεν έχω φτιάξει ποτέ τίποτα με κολοκύθα!
    Την Paula Deen την έχω δει στα περιοδικά της Χαράς. Είναι νομίζω από το Νότο και τα φαγητά εκεί είναι, από ότι έχω δει, αρκετά "loaded" που λένε και οι Αμερικάνοι:))
    Άξιο το κορίτσι σου, ακολουθεί τα βήματα της μαμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα απο την χειμωνιάτικη Ανδρο.Αμάν αυτή η Paula τι μας κάνει,οφείλω να ομολογήσω οτι έχω δεί όλες τις version της κολοκύθας,δε ήξερα οτι θα μπορούσε να γίνει με τόσες συνταγές,εμείς εδω συνήθως την κάνουμε πίτα ή τηγανιτή πάντως και η τάρτα σούπερ καλό Σ/Κ φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγγελική μου τέλεια σου βγήκε η τάρτα μπράβο! Είδες τι εύκολο που είναι στο μίξερ;! Η κρέμα μου αρέσει και συμφωνώ μαζί σου για τη σαντιγί! Φιλάκια και κάλο βράδυ!
    Καλοφάγωτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ το λιγουρεύτηκα!!! Πως θα θελα ένα κομματάκι τώρα με το τσάι μου!

    Να έχεις μία όμορφη Κυριακή!
    φιλάκια ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραία η τάρτα σου Αγγελική μου κι όχι τίποτε άλλο περνάω τη φάση της κολοκύθας!!!!! :)))
    Καλοφάγωτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Una gran receta luce tentadora,un agrado visitar tu blog,abrazos y saludos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή