Καλό μήνα! Πρωταπριλιά σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη!
Απίστευτο πως περνά ο καιρός, φέτος όλα μαζί έρχονται! Δεν προλαβαίνουμε να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς ετοιμασία πρέπει να κάνουμε!
Πρέπει να το ξεκαθαρίσω σε 3μέρες θα είναι Πάσχα! Και εδώ τα προφανή είναι δύσκολα! Για παράδειγμα δεν βρίσκεις εύκολα κόκκινο χρώμα για αυγά! Πρέπει να πάρεις μπογιά από την Ελλάδα, ή να ψάξεις να βρεις κάποιο μαγαζί με Ελληνικά προϊόντα, διαφορετικά θα πρέπει να βάψεις τα αυγά με βαφή για... ρούχα!!!!
Όσοι ζουν στο εξωτερικό, θα ξέρουν επίσης το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την μαγειρίτσα! Και να θες, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις εντόσθια για να την μαγειρέψεις!
Εμείς βέβαια δεν χρειάστηκε να έρθουμε στο εξωτερικό για να μη τρώμε μαγειρίτσα με εντόσθια... Ο Γ. τα απεχθάνεται έτσι και αλλιώς, οπότε και τα παιδιά μας δεν τα τρώνε με ευχαρίστηση!
Υπάρχουν οι πολύ καλές λύσεις της μαγειρίτσας με μανιτάρια ή με συκωτάκια πουλιών αλλά δεν μας κάλυπταν...
Έψαξα λοιπόν να βρω μια απλή λύση για μαγειρίτσα με κρέας, χωρίς εντόσθια!!!!
Έφτιαξα πριν μερικά χρόνια μια κρεατόσουπα, με όλα τα αρωματικά και τα χορταρικά της μαγειρίτσας, την οποία λάτρεψε η οικογένειά μου και την καθιερώσαμε στο τραπέζι το Αναστάσιμο.
Σας λέω πως την φτιάχνω και αν δεν σας αρέσει η παραδοσιακή μαγειρίτσα, ή δεν βρίσκετε τα συστατικά της, θα έχετε ένα υποκατάστατο πολύ νόστιμο, με πολύ ωραιότερη μυρωδιά και υφή, να ξεγελάσετε την κατάσταση τηρώντας κάπως το έθιμο!
Αντί για Μαγειρίτσα!
Υλικά για 6-8 άτομα:
1 κιλό μοσχάρι κατάλληλο για σούπα (πχ ελιά) σε μικρούς κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 μαρούλι ψιλοκομμένο
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
2-3 φύλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1 κούπα κρασί άσπρο
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
χυμό 3 λεμονιών σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Βράζουμε το κρέας για λίγη ώρα και ξαφρίζουμε. Βγάζουμε το κρέας και κρατάμε το ζωμό.
2 Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το κρέας και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά. Ρίχνουμε τον ζωμό του κρέατος, που είχαμε κρατήσει και αλατοπίπερο.
3. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου και ρίχνουμε το μαρούλι και τα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, μάραθο, δυόσμο). Βράζουμε άλλα 20 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
4. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα ασπράδια ελαφριά μαρέγκα και προσθέτοντας τους κρόκους και το λεμόνι. Ο ζωμός του κρέατος πρέπει να είναι σε ψηλή θερμοκρασία, να έχει βράσει και να έχουμε σβήσει την φωτιά. Ταυτόχρονα τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίχνουμε λίγο ζωμό κρέατος κουταλιά- κουταλιά στα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να ανέβει η θερμοκρασία τους, χωρίς να ψηθούν. Στην συνέχεια «αυγοκόβουμε» την σούπα, με άλλα λόγια ρίχνουμε με λεπτή ροή το μείγμα των αυγών μέσα στο ζωμό του κρέατος, ενώ ανακατεύουμε ελαφρά για να ομογενοποιηθεί η σούπα. Προσέχουμε τις θερμοκρασίες και τις ποσότητες (όχι κρύο μείγμα αυγών σε καυτή σούπα, όχι όλα μαζί τα αυγά με την μία μέσα στο ζωμό) να μη γίνει το αυγό ομελέτα και «κόψει» το αυγολέμονο! Τα αυγά για να είναι σίγουρα ψημένα και να μην έχουν σαλμονέλα, πρέπει να φθάσουν σε θερμοκρασία γύρω στους 70 βαθμούς, για λίγα λεπτά. Αυτός είναι ο λόγος που ο ζωμός του κρέατος πρέπει να είναι σε θερμοκρασία λίγο λιγότερη από 100 βαθμούς, ώστε με τα ανακατέματα και την προσθήκη του μείγματος των αυγών να φτάσει η σούπα στους 70. Αν η θερμοκρασία είναι ψηλότερη καίγεται το λεύκωμα του αυγού και κόβει η σούπα. Αν η θερμοκρασία είναι μικρότερη δεν είναι ψημένα σωστά τα αυγά (άρα δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση)
5. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με άνηθο ψιλοκομμένο και φρεσκο- τριμμένο πιπέρι.
Η φωτογραφία είναι από το περσινό τραπέζι। Την έχει τραβήξει η κόρη μου। Οι φετινές αργούν!
Καλό Πάσχα να έχουμε!
Καταπληκτικό πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό θα είναι πανδαισία μυρωδιών και γεύσεων :)
Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση
Πολλά πολλά φιλιά
Γεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν μπορείς να βάψεις αυγά τυλίγοντας τα με φλούδες κρεμμυδιού και αν βάλεις και κανέν αφυλλαράκι πάνω στο αυγό βγάζεις ενδιαφέροντα σχέδια αλλά είανι πολύ δουλειά.
Το κρέας στην μαγειρίτσα μπορείς να το αντικαταστήσεις με κοτόπουλο το δοκίμασα και είναι πολύ καλό!
Εμείς πάμε βόρεια να δοκιμάσουμε τις γερμανικές σπεσιαλιτέ!
Φιλιά
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
Καλημέρα Αγγελική!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η σούπα σου..!!
Πολλές φορές όταν τις μέρες του Πάσχα βρισκόμαστε κάπου, που δε μπορούμε να φάμε μαγειρίτσα, καταφεύγουμε σε μια κρεατόσουπα, λιγότερο πλούσια βέβαια από τη δική σου!
Αυτή εδώ είναι φανταστική!! Υιοθετείται πάραυτα :)
Φιλιά πολλά
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση
Καλή Ανάσταση και σε σένα Αγγελική μου...Υγεία και ευτυχία στην οικογενειά σου..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!Πολύ ωραία η εναλλακτική μαγειρίτσα σου, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτήν με τα εντόσθια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση!!!
Asteri σε ευχαριστώ! Ευχές και φιλιά και από μένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήDim-ακι μου, επειδή την είχα πατήσει άλλη χρονιά είχα ετοιμαστεί φέτος για τις βαφές! Να σου πω οι βαφές με κρεμμύδια κλπ όπως λες θέλουν δουλειά και ποσότητες φλουδιών και δεν σου κρύβω ότι βαριέμαι! Θα πρέπει να είναι πολύ νόστιμο πιάτο η μαγειρίτσα με κοτόπουλο! Φτιάχνω κοτόπουλο φρικασέ και μου αρέσει πολύ γιατί ότι σούπα!
Να περάσετε καλά! Και περιμένω εντυπώσεις φωτογραφίες οδηγίες κλπ Φιλιά στα κορίτσια και ευχές για το Πάσχα!
Καλημέρα Γιώργο μου, αν την δοκιμάσεις περιμένω τις απόψεις σου! Καλό Πάσχα και σε σένα!
Καλώς το spirtokoyto! Σε ευχαριστώ πολύ! Πολλές ευχές και από μένα! Καλό μήνα, καλή Ανάσταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου, εδώ που τα λέμε ίδιες είναι εκτός από την συκωταριά! Καλή Ανάσταση!
σιγουρα αυτη η λυση μου ταιριαζει μιας και δεν αντεχω τη μυρωδια της κλασικης συνταγης με τα εντοσθια!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη ανασταση!
Πολύ καλη εναλλακτική πρόταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έκανα με μανιτάρια πλευρώτους baby, πριν χρόνια, για κάποιους καλεσμένους χορτοφάγους και αντί για αυγολέμονο, μια σως λεμονιού και τους κάλυψα. Αλλά δεν....
Αν δεν έχει ψιλοκομμένη συκωταριά δεν λέει.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!
Πολύ καλή ιδεα! Θυμαμαι πριν χρονια που βρεθηκα στην Αμερικη Πασχα και ψαχναμε για εντοσθια.. Ειναι ομως και μια εξαιρετικη ιδεα για κρεατοσουπα οταν εχει κρυο. Ποιο κρυο θα μου πεις. Καλα λεμε και καμια μπιπ να περναει η ωρα. Δεν χουζουρεψαμε φετος. Ο χειμωνας δεν φανηκε στο Ελλαντα. Παει τελειωσε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πασχα γλυκειά μου Αγγελική
Αpinkdreamer σαν τον άντρα μου και εσύ! Με που την μυρίζει δεν τρώει... Γιαυτό τώρα φτιάχνουμε αυτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσπιστε αν σου αρέσει η συκωταριά και διατίθεται στα μαγαζιά δεν συζητιέται το θέμα!
Καλή Ανάσταση φίλοι μου!
Σταυρούλα μου χίλιες ευχές! Να είσαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια κρεατόσουπα είναι μιά χαρά και ας μη κάνει και πολύ κρύο!
Εγώ δυστυχώς φέτος δε θα φάω τίποτα απ΄τα παραδοσιακά εδέσματα.Το μόνο που ίσως μου λείπει ειναι το τσουρέκι που τσακίζω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!!!
χχχ
Και λοιπόν; εσύ να είσαι καλά! Δεν έχει σημασία τι τρώμε! Τι λέει η καρδούλα μας έχει σημασία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν είσαι στην ...Ρώμη, κάνεις ότι και οι Ρωμαίοι (κάποιες φορές)
Ωραία ιδέα και για όσος δεν αγαπάνε το αρνί, όπως η "μικρή μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ
και
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΜΗΝΑ!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Καλό μήνα Αγγελικούλα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη μας βάζεις φώτο από μαγειρίτσα τετοιες μέρες..με κολάζειςςς!!! χιχι
Καλό Πάσχα, ευχομαι υγεία και αγαπη στο σπιτικό σου! Να περάσετε όμορφα!
Δροσοσταλίτσα ***
Ωραιότατη φαίνεται η παραλλαγή της μαγειρίτσας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, υγεία, αγάπη και χαρά!!!!!
Λιλά φιλιά!!!!!!!!!!!
Έχω την εντύπωση, ότι όταν θα έρθει η ώρα να τη φτιάχνω εγώ (γιατί τη φτιάχνει η πεθερά όλα τα χρόνια) σε κάτι τέτοιο θα καταλήξω, όχι γιατι δεν μου αρέσει η άλλη, αλλα έτσι που τα βλέπω άβραστα, με πιανει ένα κατιτίς...Καλό Πάσχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήAγγελική,νόστιμη θα είναι και με κρεατάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς φτιάχνουμε κλασσική μαγειρίτσα,χωρίς έντερα,γιατί δεν μπορώ να τα καθαρίσω.
Μας αρέσει πολύ!
Καλό Πάσχα!
An kai ftiaxnoume panta Patsa (palia eftiaxne panta h Giagia kai twra h Thea mou) gia Anastasi, h suntagh sou gia alli mageiritsi fainetai pentanostimi!
ΑπάντησηΔιαγραφήSthn Nea Yorkh eftixws einai diaforetika ta pragmata kai briskoume ta panta ;) Auth th stigmh bafw ta augoulakia mas kokkina me ta paidia ... Kali Anastasi kai Kalo Pasxa Aggeliki!
Πολύ καλή η συνταγή σου και πολύ λεπτομερής, υπάρχουν και άλλες μέρες που μπορούμε να τη δοκιμάσουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική μου σας εύχομαι σε όλους: Καλό Πάσχα!
Την έφαγα πέρυσι τη "μαγειρίτσα" που φαίνεται στο πιάτο και πολύ μου άρεσε!!!!!! γιαμ!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ. :)
Πολύ πλούσια η σούπα σου και με τόσα μυρωδικά, θα είναι πεντανόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα Αγγελική, με υγεία και ευτυχία!
Πολύ όμορφη η εναλλακτική μαγειρίτσα σου!! Καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήαν και τις αλλες μαγειριτσες δεν τις τρωω... η δικη σου με εβαλε σε σκεψεις. πολυ δελεαστικη προταση και σ ευχαριστουμε που τη μοιραστικες μαζι μας
ΑπάντησηΔιαγραφήαντε και του χρονου
καλο πασχα, καλη ανασταση
και... φαι με... μετρο ;) ;)
Μαγειρίτσα δεν έφαγα ούτε θα φάω ποτέ μου... Και μόνο το άκουσμα της λέξης "εντόσθια" πειράζει το στομάχι μου... Οπότε η δική σου εκδοχή, με ικανοποιεί απόλυτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!
Καλό Πάσχα Καλή Ανάσταση σε όλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα ξαναπούμε σε μια βδομάδα!
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση Αγγελική!Να περάσεις καλά με την οικογένειά σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήOTAN ME ΦΩΣ TΣ'ΑNAΣTAΣΗΣ ΑΝΑΨΕΙ TO ΚΕΡΙ ΣΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήKAΘE ΑΚΤΙΝΑ MIA XAPA NA EINAI ΣTHN ZΩH ΣΟΥ!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ!!!
Κάπως αντίστοιχα την κάνουμε κι εμείς τη μαγειρίτσα! Καλή Ανάσταση, Αγγελική μου με φώτιση, καλό Πάσχα με αγάπη κι υγεία..
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου. Χρόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Χριστός Ανέστη ,Χρόνια πολλά Αγγελική μου !! να είσαι πάντα καλά να μας χαρίζεις τις υπέροχες συνταγές σου !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά από Αθήνα !!
γεια σου παλι! οποτε μπορεις, περνα απο το μπλογκ μου! σε περιμενει μια εκπληξη...
ΑπάντησηΔιαγραφήαν και για τη μαγειριτσα ειπαμε, ευχες καναμε, ηρθα παλι στα μερη σου να σου φερω δυο βραβεια, για τις γευσεις αλλα και τα ταξιδια που μοιραζεσαι τοσο απλοχερα μαζι μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήπερνα να το παραλαβεις!!!!
Με ψάρι γίνεται! Χαχαχα Εμείς πάλι που ο ένας στους δύο δεν τρώει κρέας, δεν χρειάστηκε παρά να ψάξω μια καλή φίλη με σπιτική μαγειρίτσα να μου δώσει ένα πιατάκι. Έτσι κι έγινε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη, και να είμαστε καλά.
Χρόνια Πολλα Αγγελική μου.. δεν σας ξεχνω.. ειμαι εδω όταν ο χρονος μου το επιτρέπει... σε φιλώ γλυκά
ΑπάντησηΔιαγραφήεξερετικη και ιδιεταιρως ευκολη και για εμας τα αγορακια που το παλευουμε μονοι.Και δεν ειναι μονο λογια , 5 χρονιες την εχω φτιαξη και οι κορες μου περιμενουν πως και τη να την ξαναφτιαξω. Ευχες για καλο πασχα με υγεια
ΑπάντησηΔιαγραφή