Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

Αντί για Μαγειρίτσα!

Καλό μήνα! Πρωταπριλιά σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη!
Απίστευτο πως περνά ο καιρός, φέτος όλα μαζί έρχονται! Δεν προλαβαίνουμε να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς ετοιμασία πρέπει να κάνουμε! Πρέπει να το ξεκαθαρίσω σε 3μέρες θα είναι Πάσχα! Και εδώ τα προφανή είναι δύσκολα! Για παράδειγμα δεν βρίσκεις εύκολα κόκκινο χρώμα για αυγά! Πρέπει να πάρεις μπογιά από την Ελλάδα, ή να ψάξεις να βρεις κάποιο μαγαζί με Ελληνικά προϊόντα, διαφορετικά θα πρέπει να βάψεις τα αυγά με βαφή για... ρούχα!!!!
Όσοι ζουν στο εξωτερικό, θα ξέρουν επίσης το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την μαγειρίτσα! Και να θες, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις εντόσθια για να την μαγειρέψεις! Εμείς βέβαια δεν χρειάστηκε να έρθουμε στο εξωτερικό για να μη τρώμε μαγειρίτσα με εντόσθια... Ο Γ. τα απεχθάνεται έτσι και αλλιώς, οπότε και τα παιδιά μας δεν τα τρώνε με ευχαρίστηση! Υπάρχουν οι πολύ καλές λύσεις της μαγειρίτσας με μανιτάρια ή με συκωτάκια πουλιών αλλά δεν μας κάλυπταν... Έψαξα λοιπόν να βρω μια απλή λύση για μαγειρίτσα με κρέας, χωρίς εντόσθια!!!! Έφτιαξα πριν μερικά χρόνια μια κρεατόσουπα, με όλα τα αρωματικά και τα χορταρικά της μαγειρίτσας, την οποία λάτρεψε η οικογένειά μου και την καθιερώσαμε στο τραπέζι το Αναστάσιμο. Σας λέω πως την φτιάχνω και αν δεν σας αρέσει η παραδοσιακή μαγειρίτσα, ή δεν βρίσκετε τα συστατικά της, θα έχετε ένα υποκατάστατο πολύ νόστιμο, με πολύ ωραιότερη μυρωδιά και υφή, να ξεγελάσετε την κατάσταση τηρώντας κάπως το έθιμο!
 Αντί για Μαγειρίτσα! 
Υλικά για 6-8 άτομα:
1 κιλό μοσχάρι κατάλληλο για σούπα (πχ ελιά) σε μικρούς κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 μαρούλι ψιλοκομμένο
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
2-3 φύλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1 κούπα κρασί άσπρο
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
χυμό 3 λεμονιών σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι, πιπέρι
 Εκτέλεση:
1. Βράζουμε το κρέας για λίγη ώρα και ξαφρίζουμε. Βγάζουμε το κρέας και κρατάμε το ζωμό.
2 Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το κρέας και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά. Ρίχνουμε τον ζωμό του κρέατος, που είχαμε κρατήσει και αλατοπίπερο. 3. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου και ρίχνουμε το μαρούλι και τα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, μάραθο, δυόσμο). Βράζουμε άλλα 20 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
4. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα ασπράδια ελαφριά μαρέγκα και προσθέτοντας τους κρόκους και το λεμόνι. Ο ζωμός του κρέατος πρέπει να είναι σε ψηλή θερμοκρασία, να έχει βράσει και να έχουμε σβήσει την φωτιά. Ταυτόχρονα τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίχνουμε λίγο ζωμό κρέατος κουταλιά- κουταλιά στα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να ανέβει η θερμοκρασία τους, χωρίς να ψηθούν. Στην συνέχεια «αυγοκόβουμε» την σούπα, με άλλα λόγια ρίχνουμε με λεπτή ροή το μείγμα των αυγών μέσα στο ζωμό του κρέατος, ενώ ανακατεύουμε ελαφρά για να ομογενοποιηθεί η σούπα. Προσέχουμε τις θερμοκρασίες και τις ποσότητες (όχι κρύο μείγμα αυγών σε καυτή σούπα, όχι όλα μαζί τα αυγά με την μία μέσα στο ζωμό) να μη γίνει το αυγό ομελέτα και «κόψει» το αυγολέμονο! Τα αυγά για να είναι σίγουρα ψημένα και να μην έχουν σαλμονέλα, πρέπει να φθάσουν σε θερμοκρασία γύρω στους 70 βαθμούς, για λίγα λεπτά. Αυτός είναι ο λόγος που ο ζωμός του κρέατος πρέπει να είναι σε θερμοκρασία λίγο λιγότερη από 100 βαθμούς, ώστε με τα ανακατέματα και την προσθήκη του μείγματος των αυγών να φτάσει η σούπα στους 70. Αν η θερμοκρασία είναι ψηλότερη καίγεται το λεύκωμα του αυγού και κόβει η σούπα. Αν η θερμοκρασία είναι μικρότερη δεν είναι ψημένα σωστά τα αυγά (άρα δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση)
5. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με άνηθο ψιλοκομμένο και φρεσκο- τριμμένο πιπέρι. Η φωτογραφία είναι από το περσινό τραπέζι। Την έχει τραβήξει η κόρη μου। Οι φετινές αργούν! Καλό Πάσχα να έχουμε!

37 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό πιάτο!
    Αυτό θα είναι πανδαισία μυρωδιών και γεύσεων :)
    Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση
    Πολλά πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια

    Λοιπόν μπορείς να βάψεις αυγά τυλίγοντας τα με φλούδες κρεμμυδιού και αν βάλεις και κανέν αφυλλαράκι πάνω στο αυγό βγάζεις ενδιαφέροντα σχέδια αλλά είανι πολύ δουλειά.
    Το κρέας στην μαγειρίτσα μπορείς να το αντικαταστήσεις με κοτόπουλο το δοκίμασα και είναι πολύ καλό!
    Εμείς πάμε βόρεια να δοκιμάσουμε τις γερμανικές σπεσιαλιτέ!

    Φιλιά
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Αγγελική!!
    Υπέροχη η σούπα σου..!!
    Πολλές φορές όταν τις μέρες του Πάσχα βρισκόμαστε κάπου, που δε μπορούμε να φάμε μαγειρίτσα, καταφεύγουμε σε μια κρεατόσουπα, λιγότερο πλούσια βέβαια από τη δική σου!
    Αυτή εδώ είναι φανταστική!! Υιοθετείται πάραυτα :)
    Φιλιά πολλά
    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Ανάσταση και σε σένα Αγγελική μου...Υγεία και ευτυχία στην οικογενειά σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα!!!Πολύ ωραία η εναλλακτική μαγειρίτσα σου, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτήν με τα εντόσθια.
    Καλή Ανάσταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Asteri σε ευχαριστώ! Ευχές και φιλιά και από μένα!

    Dim-ακι μου, επειδή την είχα πατήσει άλλη χρονιά είχα ετοιμαστεί φέτος για τις βαφές! Να σου πω οι βαφές με κρεμμύδια κλπ όπως λες θέλουν δουλειά και ποσότητες φλουδιών και δεν σου κρύβω ότι βαριέμαι! Θα πρέπει να είναι πολύ νόστιμο πιάτο η μαγειρίτσα με κοτόπουλο! Φτιάχνω κοτόπουλο φρικασέ και μου αρέσει πολύ γιατί ότι σούπα!
    Να περάσετε καλά! Και περιμένω εντυπώσεις φωτογραφίες οδηγίες κλπ Φιλιά στα κορίτσια και ευχές για το Πάσχα!

    Καλημέρα Γιώργο μου, αν την δοκιμάσεις περιμένω τις απόψεις σου! Καλό Πάσχα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς το spirtokoyto! Σε ευχαριστώ πολύ! Πολλές ευχές και από μένα! Καλό μήνα, καλή Ανάσταση!

    Ξανθή μου, εδώ που τα λέμε ίδιες είναι εκτός από την συκωταριά! Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σιγουρα αυτη η λυση μου ταιριαζει μιας και δεν αντεχω τη μυρωδια της κλασικης συνταγης με τα εντοσθια!
    καλη ανασταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ καλη εναλλακτική πρόταση.
    Εγώ έκανα με μανιτάρια πλευρώτους baby, πριν χρόνια, για κάποιους καλεσμένους χορτοφάγους και αντί για αυγολέμονο, μια σως λεμονιού και τους κάλυψα. Αλλά δεν....
    Αν δεν έχει ψιλοκομμένη συκωταριά δεν λέει.

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ καλή ιδεα! Θυμαμαι πριν χρονια που βρεθηκα στην Αμερικη Πασχα και ψαχναμε για εντοσθια.. Ειναι ομως και μια εξαιρετικη ιδεα για κρεατοσουπα οταν εχει κρυο. Ποιο κρυο θα μου πεις. Καλα λεμε και καμια μπιπ να περναει η ωρα. Δεν χουζουρεψαμε φετος. Ο χειμωνας δεν φανηκε στο Ελλαντα. Παει τελειωσε...
    Καλό Πασχα γλυκειά μου Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αpinkdreamer σαν τον άντρα μου και εσύ! Με που την μυρίζει δεν τρώει... Γιαυτό τώρα φτιάχνουμε αυτό!

    Δύσπιστε αν σου αρέσει η συκωταριά και διατίθεται στα μαγαζιά δεν συζητιέται το θέμα!

    Καλή Ανάσταση φίλοι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σταυρούλα μου χίλιες ευχές! Να είσαι καλά!
    Για κρεατόσουπα είναι μιά χαρά και ας μη κάνει και πολύ κρύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ δυστυχώς φέτος δε θα φάω τίποτα απ΄τα παραδοσιακά εδέσματα.Το μόνο που ίσως μου λείπει ειναι το τσουρέκι που τσακίζω!

    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!!!
    χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και λοιπόν; εσύ να είσαι καλά! Δεν έχει σημασία τι τρώμε! Τι λέει η καρδούλα μας έχει σημασία!
    Όταν είσαι στην ...Ρώμη, κάνεις ότι και οι Ρωμαίοι (κάποιες φορές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραία ιδέα και για όσος δεν αγαπάνε το αρνί, όπως η "μικρή μου

    ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ
    και
    ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΜΗΝΑ!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλό μήνα Αγγελικούλα μου!

    Μη μας βάζεις φώτο από μαγειρίτσα τετοιες μέρες..με κολάζειςςς!!! χιχι

    Καλό Πάσχα, ευχομαι υγεία και αγαπη στο σπιτικό σου! Να περάσετε όμορφα!

    Δροσοσταλίτσα ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραιότατη φαίνεται η παραλλαγή της μαγειρίτσας!!
    Kαλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, υγεία, αγάπη και χαρά!!!!!
    Λιλά φιλιά!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχω την εντύπωση, ότι όταν θα έρθει η ώρα να τη φτιάχνω εγώ (γιατί τη φτιάχνει η πεθερά όλα τα χρόνια) σε κάτι τέτοιο θα καταλήξω, όχι γιατι δεν μου αρέσει η άλλη, αλλα έτσι που τα βλέπω άβραστα, με πιανει ένα κατιτίς...Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Aγγελική,νόστιμη θα είναι και με κρεατάκι!
    Εμείς φτιάχνουμε κλασσική μαγειρίτσα,χωρίς έντερα,γιατί δεν μπορώ να τα καθαρίσω.
    Μας αρέσει πολύ!
    Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. An kai ftiaxnoume panta Patsa (palia eftiaxne panta h Giagia kai twra h Thea mou) gia Anastasi, h suntagh sou gia alli mageiritsi fainetai pentanostimi!

    Sthn Nea Yorkh eftixws einai diaforetika ta pragmata kai briskoume ta panta ;) Auth th stigmh bafw ta augoulakia mas kokkina me ta paidia ... Kali Anastasi kai Kalo Pasxa Aggeliki!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ καλή η συνταγή σου και πολύ λεπτομερής, υπάρχουν και άλλες μέρες που μπορούμε να τη δοκιμάσουμε!
    Αγγελική μου σας εύχομαι σε όλους: Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Την έφαγα πέρυσι τη "μαγειρίτσα" που φαίνεται στο πιάτο και πολύ μου άρεσε!!!!!! γιαμ!!!!!!!!!!!!!
    Μ. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ πλούσια η σούπα σου και με τόσα μυρωδικά, θα είναι πεντανόστιμη!
    Καλό Πάσχα Αγγελική, με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ όμορφη η εναλλακτική μαγειρίτσα σου!! Καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. αν και τις αλλες μαγειριτσες δεν τις τρωω... η δικη σου με εβαλε σε σκεψεις. πολυ δελεαστικη προταση και σ ευχαριστουμε που τη μοιραστικες μαζι μας
    αντε και του χρονου
    καλο πασχα, καλη ανασταση
    και... φαι με... μετρο ;) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μαγειρίτσα δεν έφαγα ούτε θα φάω ποτέ μου... Και μόνο το άκουσμα της λέξης "εντόσθια" πειράζει το στομάχι μου... Οπότε η δική σου εκδοχή, με ικανοποιεί απόλυτα!
    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλό Πάσχα Καλή Ανάσταση σε όλους!
    Θα τα ξαναπούμε σε μια βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση Αγγελική!Να περάσεις καλά με την οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. OTAN ME ΦΩΣ TΣ'ΑNAΣTAΣΗΣ ΑΝΑΨΕΙ TO ΚΕΡΙ ΣΟΥ
    KAΘE ΑΚΤΙΝΑ MIA XAPA NA EINAI ΣTHN ZΩH ΣΟΥ!

    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κάπως αντίστοιχα την κάνουμε κι εμείς τη μαγειρίτσα! Καλή Ανάσταση, Αγγελική μου με φώτιση, καλό Πάσχα με αγάπη κι υγεία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Χριστός Ανέστη! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου. Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χριστός Ανέστη ,Χρόνια πολλά Αγγελική μου !! να είσαι πάντα καλά να μας χαρίζεις τις υπέροχες συνταγές σου !!!
    φιλιά από Αθήνα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. γεια σου παλι! οποτε μπορεις, περνα απο το μπλογκ μου! σε περιμενει μια εκπληξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. αν και για τη μαγειριτσα ειπαμε, ευχες καναμε, ηρθα παλι στα μερη σου να σου φερω δυο βραβεια, για τις γευσεις αλλα και τα ταξιδια που μοιραζεσαι τοσο απλοχερα μαζι μας.
    περνα να το παραλαβεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Με ψάρι γίνεται! Χαχαχα Εμείς πάλι που ο ένας στους δύο δεν τρώει κρέας, δεν χρειάστηκε παρά να ψάξω μια καλή φίλη με σπιτική μαγειρίτσα να μου δώσει ένα πιατάκι. Έτσι κι έγινε.
    Χριστός Ανέστη, και να είμαστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Χρόνια Πολλα Αγγελική μου.. δεν σας ξεχνω.. ειμαι εδω όταν ο χρονος μου το επιτρέπει... σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή