Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Botswana the last African Eden

Χρόνια πολλά! Εύχομαι να περάσατε καλά τις μέρες του Πάσχα και να συνεχίζετε να περνάτε καλά, μετρώντας τις μέρες, που μένουν ως τις επόμενες διακοπές! Η Πρωτομαγιά πλησιάζει!
Chobe Nationale Park. Savuti.
Moremi Game Reserve
Περάσαμε πολύ ωραία στην Botswana παρόλο που μας έτυχαν κάποιες αναποδιές, που παραλίγο θα μας χάλαγαν το ταξίδι… Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, θα σας πω την κυριότερη: Ταξιδέψαμε με αεροπλάνο από το Jbg για το Maun, μια πόλη στο βόρεια τμήμα της Botswana. Και μόλις φτάσαμε, διαπιστώσαμε ότι η βαλίτσα μου είχε χαθεί! Κανείς «υπεύθυνος» στο αεροδρόμιο δεν έδειχνε έκπληκτος, γεγονός που με έβαλε στην… βεβαιότητα ότι αυτό συμβαίνει συχνά! Μη φανταστείτε ότι το Maun είναι μια πόλη σαν αυτές που ξέρετε! Από ότι προλάβαινα να δω ήταν απλά ένα χωριό Αφρικάνικο, με ένα αεροδρόμιο! Δεν υπήρχε δυνατότητα να «πεταχτώ», να αγοράσω κάτι, για να έχω μια αλλαξιά. Μου υποσχέθηκαν, ότι η βαλίτσα θα ερχόταν με την επόμενη πτήση. Έχαψα την υπόσχεση και δεν γύρισα πίσω… Άλλωστε δεν πρόλαβα να σκεφτώ πολύ, γιατί έφευγε αμέσως η πτήση, που θα μας πήγαινε στον επόμενο προορισμό μας, το Moremi! Έτσι βρέθηκα, χωρίς να το καταλάβω, στο Moremi Wildlife Reserve έχοντας μαζί μου μόνο τα ρούχα που φορούσα στην πτήση από Ν Αφρική και ήταν σχεδόν ακατάλληλα για σαφάρι… Η βαλίτσα δεν ήρθε με την επόμενη πτήση, ούτε με καμιά άλλη… Με περίμενε σε μια αποθήκη στο Jbg να γυρίσω, να την πάω σπίτι… Πώς τα έβγαλα πέρα? Διαπίστωσα ότι δεν είναι ταμπού να φοράς τα ρούχα του συντρόφου σου… Μου έκανα μια χαρά! Σταθήκαμε και λίγο τυχεροί που δεν μας χρειάστηκαν φάρμακα… Το ξεπεράσαμε και αυτό! Το ταξίδι, τα lodges και οι εικόνες που είδαμε ήταν τόσο ωραία που μας αποζημίωσαν!
Okavahgo Delta
Όμως ας αρχίσουμε από την αρχή! Η Δημοκρατία της Μποτσουάνα είναι ένα πολύ καινούργιο, ανεξάρτητο κράτος το 1966. Από το 1885 ως το 1966 αποτελούσε το Βρετανικό Προτεκτοράτο Bechuanaland. Δεν βρέχεται από θάλασσα και συνορεύει με τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Αγκόλα, την Ζάμπια και την Ζιμπάμπουε. Έχει έκταση 581,730 τετρ. χιλιόμετρα, περίπου όση είναι η έκταση της Γαλλίας και ο πληθυσμός της εκτιμάται ότι είναι μόλις 1.850.000 κάτοικοι. Το γεγονός αυτό την κατατάσσει στις πιο αραιοδομημένες χώρες του κόσμου. Και αυτό συμβαίνει γιατί το 84% της χώρας καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι! Η οικονομία της χώρας, παρόλα αυτά, είναι αναπτυσσόμενη με ταχείς ρυθμούς. Κυρίως στηρίζεται στις εξαγωγές προϊόντων εξόρισης (κυρίως διαμαντιών, αλλά και χρυσού, ουρανίου, χαλκού, κλπ), στον τουρισμό και στην κτηνοτροφία (βοοειδή). Παρουσιάζει έναν από τους πιο μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης κατά κεφαλή εισοδήματος στο κόσμο.
Aρσενικό Southern Ground Hornbill (bucorvus Leadbeateri).
Όμως την ανάπτυξη αυτή κινδυνεύει να την ανακόψει η εξάπλωση του ιού του AIDS, ταυτόχρονα με την μαλάρια. Η Μποτσουάνα έχει πληγεί πολύ σκληρά από τη επιδημία του AIDS. Ο μέσος προσδοκόμενος χρόνος ζωής, για το 2005, υπολογιζόταν μόλις 34 χρόνια. Οι κάτοικοι της Μποτσουάνα, μαζί με εκείνους της Ζουαζιλάνδης, έχουν την πιο σύντομη μέση διάρκεια ζωής στον κόσμο! Περίπου ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας είναι φορέας HIV! Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταπολεμήσει την επιδημία, προσφέρει δωρεάν φαρμακευτική αγωγή, δωρεάν προφυλακτικά, ενημέρωση του κοινού και ακολουθεί σε εθνικό επίπεδο ένα πρόγραμμα για την μη μετάδοσης της νόσου από μητέρα στα παιδιά. Παρ’ όλη την προσπάθεια, αν κανείς κοιτάξει την πυραμίδα ηλικιών στην χώρα, θα δει ότι το 43% του πληθυσμού είναι κάτω των 15 ετών! Οι παραγωγικές ηλικίες έχουν αποδεκατιστεί… Και εδώ καταλαβαίνει κανείς το τεράστιο έγκλημα της Καθολικής Εκκλησίας (και του Πάπα) που παίρνει θέση κατά της χρήσης των προφυλακτικών, όταν το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο!
Chobe Nationale Park. Savuti
Άλλος κίνδυνος για την οικονομία της χώρας είναι το γεγονός ότι τα διαμάντια δεν είναι παντοτινά! Προβλέπεται ότι σε 30-35 χρόνια θα εξαντληθούν τα αποθέματα και τότε θα υπάρξει και άλλο πρόβλημα! Έχουν στραφεί λοιπόν και στον Τουρισμό από τον οποίο αντλούν σημαντικά κονδύλια.
Αρσενικό Ιμπάλα
Οι κάτοικοι της Μποτσουάνας έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα της περιβαλλοντικής προστασίας και την ανάγκη προώθησης της βιώσιμή ανάπτυξη. Το 17% της συνολικής έκτασης της χώρας είναι χαρακτηρισμένο σαν Εθνικά Πάρκα Προστασίας της Άγριας Φύσης.
Chobe Nationale Park. Savuti. Η Καμηλοπάρδαλη τρώει άλατα από το έδαφος, που της είναι απαραίτητα. Η στιγμή, που σκύβει να φάει από το έδαφος, ή να πιει νερό, είναι η πιο επικίνδυνη για να δεχτεί επίθεση από λιοντάρι! Όσο είναι ορθή δεν κινδυνεύει, γιατί τρέχει γρήγορα!
Το μεγαλύτερο πάρκο είναι το Central Kalahari Game Reserve, στο κέντρο της χώρας, με έκταση 51.800 τετρ. χιλιόμετρα (τόση περίπου είναι η μισή Ελλάδα).
Πελαργός στο Chobe Nationale Park, Savuti
Εμείς επισκεφθήκαμε το βόρειο τμήμα της χώρας: το Moremi Wildlife Reserve, που έχει έκταση 8.250 τετρ. Χιλιόμετρα (λίγο μεγαλύτερο από την έκταση που έχουν μαζί οι νομοί Λάρισας και Μαγνησίας) και το Chobe Nationale Park που έχει έκταση 11.700 τετρ χιλιόμετρα (μεγαλύτερη έκταση από την Αττική, την Βοιωτία και την Φθιώτιδα).
Wild Dog. Chobe Nationale Park. Savuti
Στο Moremi μείναμε σε δυο διαφορετικά lodges. Το ένα ήταν στο Moremi και το άλλο στο δέλτα του ποταμού Okavango. Ενώ στο Chobe μείναμε στο Savuti.
Ηλιοβασίλεμα στο Moremi.
Κάθε μέρα πηγαίναμε βόλτες με αυτοκίνητο ή με ποταμόπλοιο ή και με τα πόδια(!) απολαμβάνοντας την υπέροχη φύση, το φως, τα ζώα, το ποτάμι…
Ηλιοβασίλεμα στο Savuti
Τα πάρκα δεν κατοικούνται πια. Όλοι οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί με οργανωμένα προγράμματα στεγαστικής μετεγκατάστασης σε άλλες περιοχές. Μόνο οι άνθρωποι που εργάζονται στα ξενοδοχεία παραμένουν στα πάρκα.
Θέλω να σας πω και κάποιες πληροφορίες για το Δέλτα του Οkavango, όμως ένα ένα προς το παρόν απολαύστε τις πρώτες φωτογραφίες...
Νούφαρα στο Okavango Delta
Moremi
Okavango Delta
Okavango Delta
Okavango Delta
Πάπυροι
Savuti
Moremi
Φωλιά τερμιτών στο Moremi
Συνεχίζεται...

23 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη Χρόνια πολλά

    Αγγελική μου τι όμορφα που είναι
    Αχ πόσο θα ήθελα και εγώ ένα τέτοιο ταξιδάκι

    ΦΙΛΑΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστός Ανέστη!
    Αγγελική τέλεια πρέπει να ήταν!Τι υπέροχες φωτογραφίες,ένας κόσμος άγνωστος σε μας!
    Περιμένουμε τη συνέχεια της ξενάγησης.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη Αγγελικούλα μου!!!
    Υπέροχο το ταξίδι, υπέροχες και οι φωτός που μοιράστηκες μαζί μας.
    Κρίμα για την ταλαιπωρία που πέρασες με την βαλίτσα, αλλά φαντάζομαι ότι οι εικόνες που αντίκρυσες σε αποζημίωσαν και με το παραπάνω!!
    Να είσαι καλά που τις μοιράζεσαι μαζί μας!!
    Φιλιά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγγελική,τι δεν έγραψα-όλες οι φωτογραφίες μου άρεσαν,αλλά τα νούφαρα,πόσο όμορφα!Έχω μια αδυναμία σ΄αυτά και οι αγαπημένοι μου πίνακες είναι τα νούφαρα του Μονέ.Άδικο είχε που τα ζωγράφισε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σου έκλεψα τις φωτογραφίες με τα νούφαρα!Πειράζει;Θέλω να τις βλέπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξεχάστε τις κακοτοπιές που περάσατε και εστιάστε στις ομορφιές που είδατε. Τι περίεργο πουλί εκείνο με τα κόκκινο μάτι και λειρί!
    Καλα, μου λες πώς γίνεται ο ήλιος στην Αφρική να είναι πάντα τόσο κόκκινος όταν δύει; Η ατμόσφαιρα τον κάνει έτσι; Πάντα ζηλεύω τα ηλιοβασιλέματα εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!
    Εύχομαι πάντα τέτοια ταξίδια!!
    Μας ταξίδεψες κι εμάς με τις ωραίες σου φωτό!!
    Πολλά φιλιά, περιμένουμε και την υπόλοιπη ξενάγηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!

    πραγματικός παράδεισος, τι υπέροχα τοπία, όσα για ζώα, πουλιά βλάστηση, ξεχωριστά!!!...
    να είσαστε γεροί να ξαναπάτε, και η απώλεια ορισμένων αντικειμένων που τα θεωρούμε απαραίτητα, αποδεικνύει ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά, και η περιπέτεια έχει τη γλύκα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χριστος Ανεστη,Χρονια Πολλα.
    Οι φωτογραφιες σου ειναι καταπληκτικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χριστός Ανέστη Αγγελική και Χρόνια σας Πολλά! Είναι καλό να προσαρμόζεσαι εύκολα σε όλες τις καταστάσεις, άσε που τα boyfriend jeans είναι της μοδός:) Οι φωτό σας πάλι νάσιοναλ τζιογκράφικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά σε όλη την παρέα! Με υγεία και χαρά!
    @Μαμά Βίκυ να περνάς καλά όπου και να πας με τους αγαπημένους σου!
    @Ελένη ακολουθεί η συνέχεια για το δέλτα του Οκαβάγκο! Τα νούφαρα και εμένα μου θύμιζαν τον σχετικό πίνακα του Μονέ! Καλά έκανες με τις φωτογραφίες! Μακάρι να είναι πηγή δημιουργικής έμπνευσης! Υπάρχουν δυο είδη νούφαρων αυτά που ανοίγουν την μέρα και κλείνουν το βράδυ και αυτά που ανοίγουν το βράδυ και κλείνουν την μέρα! Στο ποστ για το Οκαβαγκο θα βάλω σχετικές φωτογραφίες.

    @Έλενα έχεις δίκιο ότι άξιζε το αποτέλεσμα! Όμως στην αρχή κόντεψα να γυρίσω πίσω… Δεν μπορείς να φανταστείς τι χάλια που νοιώθεις να είσαι στην «ζούγκλα» χωρίς μια αλλαξιά, χωρίς αντιηλιακό, χωρίς οδοντόβουρτσα…

    @Κική μου το πουλί που σε εντυπωσίασε είναι ένα αρσενικό Southern Ground Hornbill (bucorvus Leadbeateri). Σε μέγεθος μοιάζει με γαλοπούλα! Το άλλο είναι πελαργός!
    Ο ήλιος όταν δύει δεν είναι πάντα κόκκινος. Έχει τις ώρες του…

    @Ξανθή μου σε ευχαριστώ!

    @Γαστεροπλήξ ναι πραγματικά πολλά πράγματα είναι περιττά! Αλλά ορισμενα εντελώς απαραίτητα…

    @Δημιουργία σε ευχαριστώ!

    @Καρδούλα μπορεί τα boyfriend jeans να είναι της μοδός, για τα υπόλοιπα δεν έχω ακούσει τίποτα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε ευχαριστούμε που μας ταξίδεψες σε τόσο υπέροχα μέρη! Να είστε καλά να ξαναπάτε! Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
    Και μόνον το γεγονός ότι κατάφερες να περάσεις όμορφα χωρίς τα "απαραίτητα" Αγγελική μου, δείχνει πραγματικά το πόσο άξιος άνθρωπος είσαι.
    Πάντα όμορφα και με πολλές εικόνες να γεμίζεις την ζωή σου εκεί στον Νότο. Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ήμουν σίγουρος πως θα μαγευόμουν και το περίμενα αυτό το post.
    Επειδή κάτι ετοιμάζω για την Μαύρη Ήπειρο μου είναι χρήσιμες οι πληροφορίες σου...

    ΥΓ. Σε καταλαβαίνω για την χαμένη βαλίτσα σου. Την έχω πατήσει, απλά είχαμε μοιράσει τα ρούχα στις δύο βαλίτσες που είχαμε και δεν υπήρξε πρόβλημα τις 2 μέρες που έκαναν να την φέρουν. Το κάνουμε πάντα έτσι γιατί είναι να μην σου τύχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Big mama σε ευχαριστώ πολύ!

    @Penelope, ποιός άξιος άνθρωπος... Πενία τέχνας κατεργάζεται… Αν μπορούσα ας έκανα και αλλιώς! Φιλάκια και από μενα!

    @Gianni μου, πάντα την πατάς όταν χαλαρώσουν τα μέτρα… Παλιά το κάναμε και εμείς, αλλά μετά χαλαρώσαμε τα μέτρα! Τώρα να δεις τι μοιρασιά θα πέφτει… Αν θες πληροφορίες για κάτι που ξέρω ευχαρίστως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χριστός Ανέστη.
    Οι φωτογραφίες σου είναι φοβερές.Δεν χορταίνω να τις βλέπω.
    Όσο για τις αναποδιές...και αυτές μες στο πρόγραμμα είναι.
    Χαίρομαι που περάσατε ωραία και του χρόνου με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σε ευχαριστώ Λίνα μου, να είσαι καλά! Τις καλύτερες ευχές μου και σε εσένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εκπληκτικές φωτογραφίες! Από τα πιο όμορφα ταξίδια σας, παρά την αντιξοότητα της βαλίτσας που φαντάζομαι πόσο θα σε ταλαιπώρησε αρχικά τουλάχιστον. Ξαναγυρνάω να διαβάσω πιο προσεχτικά το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Xoυανίτα πραγματικά το ταξίδι ήταν από τα ωραιότερα!
    Πρέπει να σας δείξω και άλλες φωτογραφίες. Μόλις βρω χρόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου μαζί μας ανταποκρίτρια του Νότου!Υπέροχες οι φωτογραφίες σου.Θα βοηθούσε σε μας τους βόρειους αν,λέω αν,και δε σου ήταν κόπος μια φρασούλα σε κάθε φωτογραφία.
    Ευχαριστώ!!!
    Σου στέλνω την αγάπη μου και τα φιλιά μου από την Ξάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ρούλα σε ευχαριστώ! Το ποστ αυτό το ανέβασα λίγο “γρήγορα”, γιαυτό έχει ωραίες φωτογραφίες, αλλά δεν λέω πολλά πράγματα... Θα επανέλθω με λεπτομέρειες!
    Φιλιά και από μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΠΑΝΤΑ τέτοια, έστω και με βαλίτσες αταξίδευτες.
    Πανοραμικό το οδοιπορικό σου , μα κόλλησα στο ηλιοβασίλεμα με ττο...φλέγοντα ορίζοντα.

    Είναι η εικόνα που έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μου, ανατολή ηλίου στη ζούγκλα από αέρος.

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή