hot cross buns
Τα υλικά που χρειάστηκα είναι:
3/4 κούπας χλιαρό νερό
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1/4 κούπας ζάχαρη
2 πρέζες αλάτι
1 αυγό
1 ασπράδι αυγού
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μαγιά ξηρή
3/4 κούπας σταφίδες (εγώ έβαλα ξηρά cranberries)
1/2 κουταλάκι Allspice
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλάκι κανέλα
Το ξύσμα ενός λεμονιού
1 κρόκο και 2 κουταλάκια νερό
3/4 κούπας αλεύρι
1/2 κούπα νερό
Έβαλα χλιαρό νερό, βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, αλάτι, αυγό και το ασπράδι του αυγού, το αλεύρι και την μαγιά στον αρτοπαρασκευαστή και το έβαλα στο πρόγραμμα της ζύμης.
Αφού το άφησα να ζυμωθεί 5 λεπτά, έβαλα και τα αποξηραμένα φρούτα τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού. Άφησα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στον αρτοπαρασκευαστή .
Η ζύμη είχε φουσκώσει μέσα στον αρτοπαρασκευαστή και είχε γίνει πολύ αφράτη.
Προφανώς ο αρτοπαρασκευαστής δεν είναι απαραίτητος για την εκτέλεση της συνταγής! Μπορεί όποιος θέλει να ζυμώσει όλα τα υλικά με το χέρι και να τα αφήσει σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1/4 κούπας ζάχαρη
2 πρέζες αλάτι
1 αυγό
1 ασπράδι αυγού
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μαγιά ξηρή
3/4 κούπας σταφίδες (εγώ έβαλα ξηρά cranberries)
1/2 κουταλάκι Allspice
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλάκι κανέλα
Το ξύσμα ενός λεμονιού
1 κρόκο και 2 κουταλάκια νερό
3/4 κούπας αλεύρι
1/2 κούπα νερό
Έβαλα χλιαρό νερό, βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, αλάτι, αυγό και το ασπράδι του αυγού, το αλεύρι και την μαγιά στον αρτοπαρασκευαστή και το έβαλα στο πρόγραμμα της ζύμης.
Αφού το άφησα να ζυμωθεί 5 λεπτά, έβαλα και τα αποξηραμένα φρούτα τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού. Άφησα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στον αρτοπαρασκευαστή .
Η ζύμη είχε φουσκώσει μέσα στον αρτοπαρασκευαστή και είχε γίνει πολύ αφράτη.
Προφανώς ο αρτοπαρασκευαστής δεν είναι απαραίτητος για την εκτέλεση της συνταγής! Μπορεί όποιος θέλει να ζυμώσει όλα τα υλικά με το χέρι και να τα αφήσει σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Πασπάλισα με αλεύρι ένα μπολ και έβαλα μέσα την ζύμη. Την πίεσα ελαφρά να ξεφουσκώσει και την χώρισα σε 12 ίσα μέρη και έπλασα μπαλάκια.
Τα τοποθέτησα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, σε απόσταση το ένα από το άλλο. Σκέπασα τα τσουρεκάκια με πετσέτα και τα άφησα, να φουσκώσουν άλλη μια φορά. Χρειάστηκε μισή ώρα για να ξαναφουσκώσουν!
Χτύπησα ελαφρά ένα κρόκο αυγού με λίγο νερό και πέρασα με το πινέλο τα τσουρεκάκια.
Ανακάτεψα αλεύρι και νερό και έφτιαξα μια ζύμη με την οποία έφτιαξα σταυρούς πάνω στα τσουρεκάκια με κορνέ.
Τα έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 17 λεπτά. Οι σταυροί δεν φαινόντουσαν καλά... Οπότε έβαλα ξανά στο κορνέ την πρόχειρη ζύμη με το αλεύρι και το νερό και έκανα για δεύτερη φορά σταυρούς πάνω στα τσουρεκάκια. Τα έβαλα ξανά στο φούρνο για 5 λεπτά. Και έτοιμα!
Τα έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 17 λεπτά. Οι σταυροί δεν φαινόντουσαν καλά... Οπότε έβαλα ξανά στο κορνέ την πρόχειρη ζύμη με το αλεύρι και το νερό και έκανα για δεύτερη φορά σταυρούς πάνω στα τσουρεκάκια. Τα έβαλα ξανά στο φούρνο για 5 λεπτά. Και έτοιμα!
Καλημέρα Αγγελική
ΑπάντησηΔιαγραφήκάποια στιγμή θα με πιάσει η προκοπή και θα σου στείλω και εγώ καμιά συνταγή! Αυτά τα γλυκάκια μου άνοιξαν την όρεξη πρωί πρωί! Τα βλέπω πίνοντας τον καφέ μου και ονειρεύομαι...
Κόπιασε Dim-ακι μου! Πού να τα δοκιμάσεις, με καφέ από την Τανζανία και τον φωτεινό ουρανό της Αφρικής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινονται πολυ ωραια και θα ηταν και φανταστικα για κολατσιο στο σχολειο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμασω να τα φτιαξω αν και νομιζω πως οτι θελει ζυμωμα δεν το πετυχαινω παντα αλλά εδω βλεπω οτι η ζυμη μαλλον πρεπει να κολλάει λιγο ε;
Καλημέρα Πουαντερί! Ναι, θέλει λίγο ζύμωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζύμη, όπως λες, πρέπει να κολλά στα χέρια λίγο, στην πρώτη φάση. Έχει λιγότερο αλεύρι απ ότι το ψωμί. Δουλεύεται όμως πιο εύκολα!
Kαλημέρα. Τι λαχταριστά τσουρεκάκια!! Σλουρπ. Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε μέσα στο ΣΚ. Το allspice τι ακριβώς είναι?
ΑπάντησηΔιαγραφήDelicieuses, allspice νομίζω ότι είναι τριμμένο μπαχάρι. Αλλά επειδή μπορεί να έχει καμιά μικροδιαφορά το άφησα στο αγγλικό όνομά του...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική νοστιμότατα,αφράτα αφράτα πρέπει να είναι!Είναι πολύ ωραία ιδέα να κάνεις μικρά τσουρεκάκια,ένα την κάθε φορά ή μήπως περισσότερα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Αχ ! υπέροχα !
ΑπάντησηΔιαγραφήτι ωραία που δείχνουν τα cranberries που έβαλες !!
Με πήρε τηλέφωνο η Μαρία και μου είπε "Τρέχα να δεις τι υπέροχα ψωμάκια έφτιαξε η Αγγελικούλα"
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτρεξα λοιπόν κι εγώ να θαυμάσω τα πραγματικά υπέροχα ψωμάκια σου!!!
Ξηρά cranberries δεν με βλέπω να βρίσκω, θα βάλω κερασάκια γλασέ!!
Υπέροχα δείχνουν Αγγελικούλα μου:))
@Eleni μου, μου αρέσει ο τρόπος που το σκέφτεσαι! Την επόμενη φορά θα τα κάνω λλλλίγο μικρότερα, για να έχω το περιθώριο του... «περισσότερα» από ένα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Μαράκι, τα αποξηραμένα cranberries τα λατρεύω και τα βάζω όπου μπορώ! Ιδιαίτερα στα κέικ είναι άλλο πράγμα!
@Έλενα, γλυκόλογη φιλενάδα, πιστεύω ότι θα είναι ακόμα πιο εμφανίσιμα με κερασάκια! Όμως τα μπαχαρικά είναι που κάνουν την διαφορά! Ίσως αν κάνεις τον σταυρό με γλάσο ζάχαρης να είναι επίσης πολύ ωραιότερο! Με την ζύμη έχει το καλό ότι δεν κολλά στα χέρια!
Αυτά θα αρέσουν πολύ στην κόρη μου που είναι φαν των τσουρεκιώμ γενικώς. Δεν θα θέλει σταφιδοτέτοια μέσα βέβαια. Θα τα φτιάξω. Το ντεκόρ με το σταυρό, all the money!
ΑπάντησηΔιαγραφήκλώθω την ιδέα στο μυαλό μου φέτος, αντί τσουρέκια και κουλούρια να κάνω τα εγχώρια εδέσματα, simnel cake και hot cross buns, και πέφτω πάνω στο ποστ σας, σα να μου λέει ναι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική πολύ ωραία τα ψωμάκια σου. Εγώ θα βρίσκομαι στην Πολωνία για το καθολικό Πάσχα λες να τα δοκιμάσω;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα φτιάξω όμως γυρίζοντας Ελλάδα για το δικό μας Πάσχα!!
Να είσαι καλά!!!!
Κική μου, δοκίμασέ τα, ψωμο-κεκάκια είναι, εσύ κάτι τέτοια τα κάνεις στο πι και φι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαρδούλα μας, το ένα δεν αποκλείει άλλο το άλλο! Και τσουρέκι και hot cross buns! Το simnel cake το φλερτάρω και εγώ… Στην Ρώμη κάνεις σαν τους ????
Και εσύ Ξανθή μου να είσαι καλά! Ζεις μόνιμα στην Πολωνία? Πάντως η τεχνολογία φέρνει τους ανθρώπους κοντά! Εσύ στην Πολωνία, η heart στην Αγγλία, ο Dim στην Θες/νίκη, Έλενα, η Μαρία, η Ελένη, η Delicieuses, η Πουαντερί στην Αθήνα, η Κική στην Ζάκυνθο και εγώ στην Ν Αφρική συζητάμε τι θα φτιάξουμε για το Πάσχα και συνταγές από τα μέρη μας!
Σίγουρα θα είναι νόστιμα και πραγματικά δείχνουν και 100% επιτυχημένα στις φωτογραφίες και ιδιαίτερα ελκυστικά! Κουκλιά! Γεια στα χέρια σου που τα πέτυχες και μάλιστα με την πρώτη προσπάθεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡωμιούς:Ρ
ΑπάντησηΔιαγραφή(έχεις δίκιο για την ομορφιά της πολυεθνικής μας κουζίνας:)
Χουανίτα μου, σε ευχαριστώ! Το καλό με τους υπολογιστές είναι ότι, αν δεν το πετύχεις αύτό που φτιάχνεις με την πρώτη, απλά δεν το παρουσιάζεις! :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαρδούλα,χαχαχα, όπως το λες "στην Ρώμη κάνεις σαν τους Ρωμιούς"
Αγγελική μου δεν ζω στην Πολωνία, θα την επισκευτώ γιατί από εκεί ειναι η μέλλουσα σύζυγος του γιου μου, που ζούν στην Αγγλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι εγώ τριγυρίζω!!!Μένω Αθήνα.
Πάντως είναι πάρα πολύ ωραίο το ότι τόσοι άνθρωποι μπορούν να ανταλλάσουν γνώμες πολιτισμούς ιδέες!
Η τεχνολογία έχει και τα καλά τηςας μην την ξορκίζουν πάντα!!
Εγώ γράφω στο greekmasa.gr και μαζί με μια φίλη από την Κρήτη έχουμε το http://www.asproylas.blogspot.com/
Φιλάκια και Καλό Πάσχα
Ξανθή μου, χιλιες ευχές για τα παιδιά! Να είσαι καλά να τριγυρίζεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρον το μπλόγκ σας θα σας παρακολουθώ! Και το greekmasa.gr έχει πολύ ωραίες συμμετοχές και συνταγές!
Τα λέμε!
Τι έφτιαξες, βρε συνονοματούλι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, τους σιχαμένους! Πάνε με γλυκά να μαζέψουν πιστούς...
Τουλάχιστον εσύ τα φτιάχνεις για τη γλύκα και το κέφι...
Αγγελικούλι, υπάρχει κάποια ιστορία που δεν ξέρω, η αφελής?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόμιζα ότι είναι συνδεδεμένα με την Βρετανική παράδοση. Τα πουλούσαν στους δρόμους πλανόδιοι πωλητές. Οι Προτεστάντες Άγγλοι βασιλιάδες προσπάθησαν να απαγορεύσουν την πώλησή τους, γιατί η ζύμη τους ήταν παραπλήσια με τον "άρτο" των Καθολικών. Αλλά τα Hot Cross Buns ήταν πολύ δημοφιλή και η Ελισάβετ η 1η ψήφισε νόμο που επέτρεπε στα αρτοποιεία να τα πουλούν μόνο το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Σταδιακά καθιερώθηκαν σαν γλυκά της Μ Παρασκευής.
Λέγεται όμως, ότι ο σταυρός, που φέρουν είναι προ-Χριστιανικός και συμβολίζει τα στάδια της σελήνης!
Εμένα βέβαια, αυτά με αφήνουν αδιάφορη! Προφανώς για την γλύκα τους τα κάνω!
Υπάρχει κάτι άλλο?
Όχι, κοριτσάκι μου! Καμία "μυστήρια" ιστορία (τουλάχιστον καμία που να ξέρω εγώ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρώτη μου πρόταση εκφράζει θαυμασμό για το πόσο όμορφα τα έφτιαξες.
Και η δεύτερη την απέχθειά μου για τις οργανωμένες θρησκείες και τους τρόπους που μαζεύουν πιστούς.
:-)
Αφρατα και λαχταριστα φαινονται τα ψωμακια σου.Να εχεις μια γλυκια εβδομαδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω-πω, τι βλέπουν τα ματάκια μου πρωί πρωί!! Και είναι και ο καιρός βροχερός, οπότε ένα-δυό τσουρεκάκια παρέα με το πρωϊνό αρωματικό μου τσάϊ, θα ήταν θαύμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά δεν έχω, σνιφ-σνιφ-σνιφ...
Πάλι σε μπελάδες θα με βάλετε Αγγελική μας :-))
Χθες βράδι τα έφτιαξα τα τσουρεκάκια (σταφιδοψωμάκια) μοσχομύρισε το σπίτι. Και σήμερα έφτασαν για δεκατιανό σε διάφορα σημεία: στο σχολείο του Παναγιώτη, στην δουλειά μου, στα πεθερικά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι, που δεν θα τα έφτιαχνα!!!
@Συνονοματούλι, φτιάξε τα χωρίς προκατάληψη! Πες ότι είναι για την Σελήνη! Ή σχημάτισε πάνω δικά σου σχήματα! Όμως είναι πολύ ωραία για «συμπλήρωμα» διατροφής με καφέ, τσάι, σοκολάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Δημιουργία μου και εσύ γλυκιά μου!
@Πηνελόπη, ναι είναι ωραία! Και ανεξαρτήτως καιρού! Τα φτιάξατε λοιπόν! Δεν είναι πολύ γλυκά, αλλά το άρωμα των μπαχαρικών (κυρίως της κανέλας) σου δίνει την γλυκιά αίσθηση!
Σε μπελάδες εσάς??? Χαίρομαι που σας άρεσαν!
Και όπως φαίνεται άρεσαν και σε άλλους και δεχόμαστε έντονες πιέσεις και για δεύτερο γύρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να δούμε θα προλάβω σήμερα;
Σκέφτηκα δε, να κάνω μια παραλλαγή να τα κάνω λεμονό-μαστιχάτα. Ξύσμα λεμονιού και μαστίχα κοπανισμένη (όχι κανέλλα, όχι γαρύφαλλο) και στο τελικό φούσκωμα να χώσω και λίγη Lemongourt στο κέντρο.
Πηνελόπη θα γίνουν καταπληκτικά γεμιστά λεμονο-μαστιχάτα τσουρεκάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θα μείνω σταθερή στην επιλογή κανέλα λεμόνι λόγω του ονόματος του μπλογκ:-))
Βρε σεις τι με φτιάχνετε μεσημεριάτικα; Και με γλάσο ωραία η ιδέα σου Αγγελικούλα. Αμ η Πηνελόπη που άρχισε κιόλας τις παραλλαγές; Φωτογραφίες Πηνελόπη μου κι εσύ και σύντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελικούλα τελικώς καλά λέω,ό,τι πιάνεις το κάνεις τέλειο! Να είσαι πάντα καλά να μας δίνεις.
Νένα μου, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ναι, Πηνελόπη αν βγάλεις φωτογραφίες, στείλε μου, να τις ανεβάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι καταπληκτικά!Σύντομα θα τα φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Αλεξία από την όμορφη Κέρκυρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο θα ήθελα να έρθω αλλά το καλοκαίρι μάλλον δεν θα μπορ΄΄εσω να έρθω στην Ελλάδα...σνιφ σνιφ
Δοκίμασέ τα και πες μου εντυπώσεις!
Σου στέλνω πολλά φιλιά!
Ονειρεμένα!Έχουν έντονη γεύση λεμονιού που μου αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφή