Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Ταμπουλέ


Το ταμπουλέ είναι λιβανέζικη σαλάτα. Μου την θύμισε η Νένα , σε ένα σχόλιό της στην σαλάτα με κους κους και ψητά λαχανικά! Βρήκα την ευκαιρία να την φτιάξω, να την ευχαριστηθώ και να σας την θυμίσω και εγώ με την σειρά μου! Την συνταγή του ταμπουλέ την είχα βάλει στο hungry.gr χρόνια πριν. Σχεδόν σε όλα τα μεγάλα τραπέζια, που έχω κάνει, την έχω παρουσιάσει και γίνεται πάντα ανάρπαστη.
Είναι καλύτερα να γίνει μια μέρα πριν προσφερθεί, γιατί ενώνονται τα αρώματα και γίνεται ακόμα καλύτερο το αποτέλεσμα. Είναι πολύ δροσερή, υγιεινή, χορταστική, αρωματική και ευπαρουσίαστη σαλάτα! Όμως, αν σκοπεύετε να την φτιάξετε, πρέπει να σας αρέσει ο τεμαχισμός των υλικών σε κυβάκια, ή να έχετε food processor! Με το μούλτι είναι κουραστικό, να κόβεις μικρές ποσότητες για ένα μεγάλο μπολ... Το κύριο συστατικό της σαλάτας είναι ο μαϊντανός. Σημαντικό είναι και το κους κους (ή το πλιγούρι). Τα άλλα υλικά προσθέτουν σε γεύση, σε άρωμα, σε χρώμα! Μην περιμένετε από μένα ακρίβεια σε ποσότητες για σαλάτα! Την φτιάχνω με το μάτι… (Είναι σαν να δίνω υλικά και ποσότητες για χωριάτικη σαλάτα...).
Τα υλικά που χρειάζονται για ένα μεγάλο μπολ είναι, σε γενικές γραμμές, τα παρακάτω.
Όμως μπορεί μερικά να παραληφθούν ανάλογα με το γούστο του καθενός (πχ το αγγούρι, το ξερό κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού κλπ)!
Ταμπουλέ
 2-3 κούπες ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1-2 ντομάτες σε κύβους
½ αγγούρι σε κύβους
3/4 κούπας κους-κους
1/2 κούπα λάδι
1-2 λεμόνια τον χυμό
1 κουταλάκι άσπρο ξίδι
το ξύσμα ενός λεμονιού
Αλάτι και Πιπέρι

 Βάζουμε το κους κους σε ένα μπολ και το μουσκεύουμε με λίγο βραστό νερό (2-3 κουταλιές της σούπας). Το αφήνουμε να φουσκώσει και ανακατεύουμε- αερίζουμε με πιρούνι να ξεκολλήσουν οι κόκκοι του κους κους και να διαλυθούν οι σβόλοι που δημιουργούνται. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε και με σπασμένο πλιγούρι που μουσκεύουμε σε νερό ή λεμόνι τουλάχιστον 1/2 ώρα να μαλακώσει και το στραγγίζουμε πριν την χρήση. Ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά και τη ντομάτα σε κυβάκια. Ανακατεύουμε το κους κους με όλα τα άλλα υλικά και το ξύσμα λεμονιού και διορθώνουμε τις ποσότητες αλατιού πιπεριού και λεμονιού σύμφωνα με το γούστο μας. Η γεύση της σαλάτας βελτιώνεται, όπως είπαμε, αν μείνει στο ψυγείο, το λιγότερο 2-3 ώρες.
Παραλίγο θα το ξέχναγα! Σας εύχομαι καλό μήνα!Δεν φαντάζομαι κανείς να σας κορόιδεψε σήμερα?

8 σχόλια:

  1. Kαι έψαχνα δοκιμασμένη συνταγή για ταμπουλέ Αγγελικούλα μου!!
    Αν εσύ λες ότι γίνεται καλή, τότε δεν χρειάζεται να ψάξω άλλο!!
    Φτάχνω μια μαϊντανοσαλάτα με πληγούρι (την έχω βάλει και στο blog μας), αλλά σίγουρα δεν είναι ταμπουλέ!
    Καλό και όμορφο μήνα σου εύχομαι
    (κλασσικά ο γιος μου ο μικρός κατάφερε να μας ξανα-κοροϊδέψει όλους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ δροσερη και ωραια σαλατα φαινεται! θα την δοκιμασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ θέλω μια μεγαααααααααααααααάλη γαβάθα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλενα η μαιντανοσαλάτα σου είναι πολυ ωραία! Στην ίδια κατεύθυνση με την δική μου!

    Πουαντερί, δοκίμασέ την είναι πολύ καλή!

    Κικίτσα, έφτασεεεεεεεεεεεε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγώ την αγαπώ με πληγούρι που την φτιάχνει και ο φίλος μου ο άραβας,
    είναι δροσερή σαλάτα που τρώμε το καλοκαίρι όταν με τον καύσωνα δεν πάει βουκιά κάτω, βάλε βάλε μια πιατέλαααα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μιαααααααααα πιατέλα, για την Γαστεροπληξ!!!!!

    Σίγουρα με το πλιγούρι θα είναι η αυθεντική συνταγή! Μα εγώ έτσι την έμαθα από μια Λιβανέζα φίλη, έτσι την συνήθισα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγγελική να μην τη φάει όλη η Deli,θέλω κι εγώ!Μ΄αρέσουν όλες οι σαλάτες με κους κους.Αυτό το ταμπουλέ είναι πλήρες από υλικά,θα δοκιμαστεί.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έλένη μου, μη φοβάσαι! Έχει για όλους!!!!
    Δοκίμασέ την... και τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή