Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Λουλούδια δέντρων!

Το Γιοχάνεσμπουργκ είναι μια από τις πιο πράσινες πόλεις, που έχω γνωρίσει στα ταξίδια μου. Δεν την χαρακτηρίζω πράσινη με οικολογικά κριτήρια! Δεν τα πληροί, γιατί έχει πολύ ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν έχει συγκοινωνίες, δεν προωθούνται ιδιαίτερα προγράμματα ανακύκλωσης κλπ! Την λέω πράσινη γιατί έχει αραιή δόμηση, πολλά δέντρα, άλση, κήπους, λουλούδια!


Έχουν υπολογίσει ότι στο πολεοδομικό συγκρότημα του Γιοχάνεσμπουργκ υπάρχουν περίπου 6.000.000 δέντρα, όχι αυτοφυή, τα περισσότερα είναι φυτεμένα από ανθρώπους. Από αυτά 1,2 εκατομμύρια φύονται σε κοινόχρηστους χώρους και πεζοδρόμια και 4,8 εκατομμύρια στις αυλές των σπιτιών. Ο πληθυσμός της πόλης υπολογίζεται στους 4,5 εκατομμύρια κατοίκους για την μητροπολιτική περιοχή, άρα αντιστοιχούν 1,5 δέντρα ανά κάτοικο!


Στην Ν Αφρική είναι πολύ διαδεδομένος ο αστικός μύθος που λέει ότι, το Γιοχάνεσμπουργκ είναι το μεγαλύτερο δάσος που φυτεύτηκε από ανθρώπους στον κόσμο. Σε κάθε χώρα διεκδικούν τέτοιου είδους θετικές πρωτιές! Έχει αποδειχτεί ότι δάση φυτεμένα από ανθρώπους υπάρχουν μεγαλύτερα από αυτό του Γιοχάνεσμπουργκ και είναι (μια και το έφερε η κουβέντα) το Tijuca Forest στο Rio de Janeiro, στην Βραζιλία, το Nebraska National Forest στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και κυρίως το δάσος που φυτεύτηκε στην Κίνα, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση της κινούμενης άμμου της ερήμου Γκόμπι. 


Δεν ξέρω αν είναι η πιο πράσινη πόλη στον κόσμο, αν είναι το μεγαλύτερο τεχνητό δάσος, το μεγαλύτερο αστικό τεχνητό δάσος, ξέρω ότι έχει πανέμορφα δέντρα που ανθίζουν ολόκληρα κυρίως τώρα την άνοιξη! 
Μόνο που είναι δύσκολο να τα χαρείς ελεύθερα, γιατί δεν περπατάς εύκολα στο δρόμο σ' αυτή την πόλη, που το έγκλημα συνεχίζει να υπάρχει και σε κάνει να προτιμάς την ασφάλεια του κλειδωμένου αυτοκινήτου στις μετακινήσεις σου...


Σήμερα θα σας δείξω τα άνθη δυο δέντρων που ομορφαίνουν την γειτονιά μου! Για να αποκτήσω αυτές τις φωτογραφίες χρειάστηκα την συνδρομή του Γ. Ο ένας οδηγούσε και ο άλλος είχε την κάμερα... Οι φωτογραφίες είναι μέσα από το αυτοκίνητο. Όχι μόνο δεν περπατάμε, αν κρατάμε και την κάμερα... ξέχνα το! Αυτά σας τα γράφω για να καταλάβετε κάπως τον τρόπο της ζωής μας εδώ...

Ας αφήσουμε όμως τον φόβο και ας εστιάσουμε στην αισθητική. Τα ροζ λουλούδια που βλέπετε είναι τα άνθη του δέντρου Bauhinia variegata.
Σκεφτείτε ένα δεντράκι ύψους 10-15 μέτρων, ανθισμένο ολόκληρο με αυτά τα υπέροχα άνθη, που θυμίζουν ορχιδέες! Δεν μπόρεσα να τα φωτογραφίσω ολόκληρα, γιατί είχαμε βάλει στην μηχανή τηλεφακό και μπορούσα μόνο κοντινά πλάνα να σας δείξω!


Οι Bauhinia variegata κατάγονται από την Νοτιοανατολική Ασία. Ονομάζονται επίσης και Orchid tree , Camel's Foot Tree για τα λουλούδια τους ή Mountain-ebony γιατί έχουν σκούρο καφέ κορμό. Είναι φυλλοβόλα, ανθίζουν την άνοιξη  και το λουλούδι τους έχει διάμετρο περίπου 10-12 εκατοστά! Οι σπόροι τους είναι φασόλια αρκετά μεγάλα, περίπου 30 εκατοστά. Τα λουλούδια τους (λέγονται και Kachnar) είναι βρώσιμα και στην Ινδική κουζίνα τα χρησιμοποιούν σαν καρύκευμα. Τα Kachnar είναι πολύ δημοφιλή στην Ayurveda. Τα χρησιμοποιούν σαν αντιβακτηριακά για διάφορες παθήσεις.
Υπάρχουν και λευκές Bauhinia! Αυτές μοιάζουν εντελώς με δέντρο καμέλιας!

Το δεύτερο ανθισμένο δέντρο αυτής της Δευτέρας είναι Melaleuca alternifolia.


Το λένε και Snow-in-summer λόγω των λουλουδιών του, αλλά η πιο γνωστή ονομασία του είναι Tea Tree. Ίσως το έχετε ακουστά από την κοσμετολογία. Υπάρχουν πολλά καλλυντικά που περιέχουν το αιθέριο έλαιο του.

Είναι πολύ ψηλό δέντρο με κορμό που δείχνει εντελώς άνυδρος, λεπτά φύλλα σαν του δεντρολίβανου και τα ιδιαίτερα λεπτεπίλεπτα άνθη που πραγματικά το κάνουν να μοιάζει σαν χιονισμένο. Η καταγωγή του είναι από την Αυστραλία. Όπως διάβασα στο σάιτ anew.gr τα φύλλα του Tea tree παράγουν το φημισμένο αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην Αυστραλία εδώ και αιώνες για τη θεραπεία των δερματικών λοιμώξεων και γενικότερα στην παραδοσιακή τους ιατρική σαν αντιβακτηριακό. Η Αυστραλία είναι η μεγαλύτερη πηγή ελαίου τεϊόδεντρου και εξάγει περίπου 700 τόνους ετησίως. Αξίζει να διαβάσετε τα οφέλη που έχει το λαδάκι αυτό στον σύνδεσμο που έδωσα παραπάνω.


Ελπίζω να τα απολαύσετε στις φωτογραφίες! Θα σας δείξω σύντομα και άλλα ανθισμένα δέντρα γιατί τώρα είναι η εποχή τους!
Καλή βδομάδα να έχουμε!

24 σχόλια:

  1. το πρωτο λουλουδι εχει πολυ ωραιο χρωμα. Το δευτερο δεν το εχω ξαναδεί!

    καλη εβδομαδα :)
    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν τα λουλουδάκια μου! Βρίσκω πολύ ιδιαίτερο το δεύτερο!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Τι καταπληκτικές φωτογραφίες !!!
    Τι χρώματα !!!
    Και οι πληροφορίες σου πολύ ενδιαφέρουσες παρότι μας ταράξει λίγο το γεγονός
    με το πόσα δένδρα αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο... κάτι σαν την Αθήνα ας πούμε ...
    Να είσαι καλά με την ομορφιά που μας στέλνεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου σ ευχαριστώ πολύ! Πραγματικά η αναλογία είναι εντυπωσιακή! Να μην υπήρχε η βία καιβη Ν Αφρική θα ήταν παράδεισος! Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  3. Απίστευτες φωτογραφίες, ειδικά το snow in summer με ξετρέλανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πανέμορφα είναι και τα δύο, αλλά ειδικά το tea tree με εντυπωσίασε!
    Πάρα πολύ ιδιαίτερο!
    Φιλιά πολλά Αγγελική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμένα Ερμιόνη μου! Εκείνο που μοιάζει με ορχιδέα είναι εντυπωσιακό μα το λεπτεπίλεπτο λευκό άνθος του teatree έχει ιδιαιτερότητα!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  5. Δεν χρειάζεται να πω οτι τα πρώτα με ξετρέλαναν!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλα μου και που να τα δεις ανθισμένα ολόκληρα! Θα ξετρελαθείς! Είναι πολύ εντυπωσιακά! Είναι φυτεμένα σε ενα πεζοδρόμιο στη σειρά! Κάθε φορά που περνώ κινδυνεύω να τρακάρω, γιατί χαζεύω τα δέντρα και δεν προσέχω τα αυτοκίνητα που έχουν προτεραιότητα...

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα! Ξετρελάθηκα με το πρώτο! και το δεύτερο πολύ ιδιαίτερο! Αλλά αυτό με την κάμερα και το περπάτημα με αγρίεψε κάπως...μου θύμισε το περιστάτικό εδώ στην Αθήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Loulou! Η κατάσταση στην Ελλάδα, με το έγκλημα που υπάρχει στην Ν Αφρική δεν έχουν ουδεμία σχέση! Μη μπερδεύεσαι! Χαίρομαι που σου άρεσαν τα λουλούδια μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Πολύ όμορφα! Τι χρώματα!
    Καλημέρα Αγγελική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τί υπέροχες φωτογραφίες Αγγελική μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ειδικά το tea tree είναι καταπληκτικό!!! Τί κρίμα όμως που η ζωή εκεί έχει τόσο φόβο και δεν μπορείς να απολαύσεις τη φύση!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κική μου, την ζωή μας και την φύση την απολαμβάνουμε με τον εδώ τρόπο! Το πρόβλημα αρχίζει άμα τα μπερδεύεις!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Φανταστικές φωτογραφίες Αγγελική μου.
    Τι χρώματα!!

    Το τειόδεντρο δεν το είχα ξαναδεί. Πολύ ωραίο
    Ευχαριστούμε για τις ωραίες εικόνες που μας στέλνεις

    ΦΙλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μάριον! Πριν αποφασίσω να κάνω αυτό το αφιέρωμα στα λουλούδια, για ένα όμορφο ξεκίνημα της βδομάδας, θα το πιστέψεις ότι ούτε εγώ τα είχα παρατηρήσει? Τώρα που τα εντόπισα τα συναντώ σε αρκετούς δρόμους!
      Σου στέλνω πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Μου κάνει εντύπωση πως κατάφεραν και αυτή η πόλη με τέτοια βλάστηση να έχει τόση ρύπανση... εμείς εδώ στην Αθήνα τι να πούμε, που δεν έχουμε σχεδόν καθόλου κήπους;
    Οι φωτό σου εκπληκτικές, μας αποκαλύπτουν κάθε λεπτομέρεια!
    ΑΦιλιά από το καλοκαιρινό ακόμη βουνό μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου, στις περιοχές που η φύση θεωρείται δεδομένη, δεν υπάρχουν μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας. Τα αυτοκίνητα δεν συντηρούνται σωστά και κανείς δεν κάνει ελέγχους, δεν υπάρχουν κεντρικές θερμάνσεις και για να ζεσταθούν τον χειμώνα (ιδιαίτερα στις εργατικές περιοχές) καίνε κάρβουνα, ξύλα κλπ, έχουν βαριά βιομηχανία χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, μέσα στον οικιστικό ιστό υπάρχουν ατμοηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας σαν της Πτολεμαΐδας... Αντίθετα τους ενοχλούν οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας και τις κρύβουν μέσα σε ψηλά πλαστικά δέντρα... Κάθε χώρα έχει τα δικά της...
      Πολλά ΑΦιλάκια και από μένα!

      Διαγραφή
  11. Εκπληκτικές φωτογραφίες, άψογη ενημερωτικά η ανάρτησή σου, Αγγελική!
    Ούτε που είχα φανταστει τι όμορφα λουλούδια το τεϊόδενδρο! Αλλά και τα φούξια είναι απίστευτα!!
    Καλό βράδυ από την γεμάτη υγρασία Αθήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Πέπη μου! Το έβλεπα το δέντρο και δεν ήξερα τι είναι ούτε εγώ... Επίσης ενώ ήξερα τα καλλυντικά με το έλαιο του δεν ήξερα πόσο θεραπευτικό είναι!
      Καλό βράδυ από ένα Σάντον με καταιγίδα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Νομίζω ότι έχεις έναν τρόπο να αναδεικνύεις ακόμη περισσότερο την ομορφιά της φύσης με τις φωτογραφίες σου, Αγγελική μου! Συγχαρητήρια!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουταλάκι μου, η ομορφιά της φύσης δεν με χρειάζεται καθόλου για να αναδειχτεί! Αυτά τα δέντρα είναι τόσο όμορφα, που καμιά κάμερα δεν μπορεί να το αποτυπώσει!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή