Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

To Γαλακτομπούρεκο


 Από τα σιροπιαστά γλυκά το πιο αγαπημένο μου είναι το γαλακτομπούρεκο! 

Λατρεύω την υφή του: το τραγανό του φύλλο με την ανάλαφρη  κρέμα και το σιρόπι. Λατρεύω την γλύκα του σιροπιού και ας μη μου αρέσουν τα "πολύ γλυκά". Λατρεύω το άρωμα βανίλιας και λεμονιού στην βελούδινη κρέμα. Λατρεύω το άρωμα του καλού βουτύρου τόσο στην κρέμα όσο και στα φύλλα και ας μη τρώω βούτυρο σε άλλα γλυκά. Λατρεύω ότι έχει σχέση με αυτό το γλυκό!


Όσο ζούσα στην Ελλάδα, το αγόραζα έτοιμο! Είχα εντοπίσει που κάνουν καλό γαλακτομπούρεκο και όταν ο δρόμος μου με έφερνε προς τα εκεί, όλο και έκανα τις προμήθειές μου! Όταν ήρθαμε στην Αφρική, πού καλό γαλακτομπούρεκο... Αρχίσαμε να έχουμε στερητικό σύνδρομο όλη η Ελληνική παρέα! Αναγκάστηκα να στρωθώ στην μελέτη να το κάνω μόνη μου! Διάβασα σε κάμποσα μπλογκ και σάιτ συνταγές! Πάνω κάτω τα ίδια λέγαν! Προτίμησα λοιπόν την συνταγή που είχε επάνω η συσκευασία του σιμιγδαλιού "Μέλισσα" και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο!

Το γαλακτομπούρεκο για να πετύχει έχει κυρίως ένα μυστικό! Αγοράστε τα καλύτερα υλικά που μπορείτε! Αν κάνετε δίαιτα μη το φτιάξετε ή δοκιμάστε μόνο μια μπουκιά! Όμως δεν σηκώνει λάιτ λύσεις! Γάλα με όλα τα λιπαρά, αν σας βγάλει ο δρόμος πάρτε το από τον Βάρσο όπως συμβούλευε πριν από καιρό ο Ορλάντο. Βούτυρο γάλακτος, όσο πιο εκλεκτό βρείτε! Φρέσκα αυγά βιολογικά, να μη μυρίζουν ιχθυάλευρα... Βανίλια αληθινή και όχι βανιλίνη. Το υπέροχο αυτό γλυκό μπορεί να έχει κρέμα δεμένη με σιμιγδάλι ή με κορν φλάουρ ή με αλεύρι. Ποια λύση να προτιμηθεί? Είναι θέμα γούστου! Προτιμώ το λεπτό σιμιγδάλι, γιατί έτσι το έχω συνηθίσει και γιατί δένει η κρέμα χωρίς να χρειάζεται υπερβολικά πολλά αυγά (ήδη έχει πάρα πολλά, ας μην υπερβάλουμε). Κάποιοι φτιάχνουν την κρέμα μόνο με κρόκους, εγώ εκνευρίζομαι να μου περισσεύουν υλικά (δεν μπορώ να φτιάχνω και γαλακτομπούρεκο και μαρέγκες:))... Οπότε, δεν έχω επιχειρήσει να το κάνω μόνο με κρόκους και δεν ξέρω αν είναι καλύτερο. Μου αρέσει η κρέμα να είναι αρωματισμένη με λεμόνι και βανίλια. Έτσι δεν νιώθεις ούτε τα αυγά ούτε το σιμιγδάλι. Μπορούμε να αρωματίσουμε την κρέμα με βανίλια και φλούδα λεμονιού ή και ένα κουταλάκι ξύσμα ή με πορτοκάλι. Βέβαια το λεμόνι δεν είναι απαραίτητο όπως η βανίλια! Στο στρώσιμο των φύλλων πρέπει να γίνουν προσεκτικά οι γωνίες, να πατηθούν ελαφρά για να γεμίσουν σωστά με την κρέμα, γιατί οι περισσότεροι τις λατρεύουν. Επίσης μεγάλη συζήτηση γίνεται για το χάραγμα των φύλλων. Αν τα χαράξουμε πριν το ψήσιμο μπορεί η κρέμα να βγει πάνω από τα φύλλα και στο ψήσιμο να σκουρύνει με αποτέλεσμα το γαλακτομπούρεκό μας να είναι καρό ή ριγέ ή πουά.. Επίσης, αν χαραχτεί το φύλλο, θα σιροπιαστεί περισσότερο το γλυκό και θα έχουμε πιο γλυκό αποτέλεσμα. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής! Προτιμώ το καλά σιροπιασμένο γαλακτομπούρεκο, γιαυτό το χαράζω ελαφρά με πολύ κοφτερό μαχαίρι, χωρίς να πιέζω. Αν με πιάσει προκοπή, το χαράζω μόνο στην μια κατεύθυνση. Έτσι και σιροπιάζεται χωρίς υπερβολή και μειώνεται ο κίνδυνος να ξεχειλίσει η κρέμα.  Πολύ σημαντικό είναι το καλό ψήσιμο του γλυκού, ώστε με το σιρόπι τα φύλλα να μην υγρανθούν και φαίνονται σαν ωμά. Και το σιρόπι θέλει τον τρόπο του...Κάποιοι του βάζουν και γλυκόζη, που εμένα δεν μου αρέσει, γιατί στέκει σαν πλαστικό πάνω στα φύλλα, προτιμώ λίγο μέλι. Επίσης άλλοι βάζουν κρύο το σιρόπι και ζεστό το γλυκό, όπως βγαίνει από τον φούρνο. Εγώ τα βάζω και τα δυο ζεστά καυτά και γίνεται υπέροχο το φύλλο!   

Βέβαια το γλυκό αυτό δεν είναι για χόρταση! Θέλει παρέα να το μοιραστεί, γιατί είναι θερμιδική βόμβα! Αυτή τη φορά το έφτιαξα για να το προσφέρω! Ούτε γωνίτσα δεν δοκίμασα! Γιαυτό δεν έχω και φωτογραφίες του κομμένο! Έμαθα ότι ήταν πετυχημένο και άρεσε πολύ!
Ας μοιραστώ μαζί σας την συνταγή να παρηγορηθώ....



Για τη
ν κρέμα

1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
1 λίτρο γάλα πλήρες
5 αυγά
3 κουταλιές βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
1 φασόλι βανίλια
Το φλούδι από ένα λεμόνι (ή ξύσμα λεμονιού)
400-500 γρ φύλλο κρούστας
½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα

Για το σιρόπι

3 και 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 και 1/2 φλιτζάνια νερό
Χυμό ενός λεμονιού
Το φλούδι από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Βανίλια.



Ξεκινάμε με την κρέμα!

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά να κάψει μαζί με φλούδα λεμονιού και ένα χαραγμένο φασόλι βανίλιας, από το οποίο έχουμε βγάλει τα μαύρα σποράκια και τα έχουμε βάλει και αυτά στο γάλα. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι από ψιλά σαν βροχή και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα να μη μας κολλήσει, μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει να πήζει. Αφαιρούμε το φασόλι της βανίλιας και το λεμόνι.

Μόλις αρχίσει η κρέμα να κοχλάζει κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα με την ζάχαρη, λίγα-λίγα, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να ενώσουν κάθε φορά. Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά! Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Από καιρό σε καιρό ανακατεύουμε να μη πιάσει πέτσα. Μπορούμε και να τοποθετήσουμε διαφανή μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνειά της, πετυχαίνοντας το ίδιο αποτέλεσμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί (42Χ35). Το στρώνουμε με τα φύλλα κρούστας βουτυρωμένα ανά ένα. Κάθε φύλλο φροντίζουμε να εξέχει το μισό από το ταψί μας, έτσι ώστε τελικά να δημιουργήσουμε φάκελο για την κρέμα. Προσεκτικά πατάμε το φύλλο στις γωνίες του ταψιού. Επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να καλύψουμε το ταψί και να φτάσουμε στα μισά φύλλα. Τα φύλλα δεν τα στρώνουμε όλα ίσια. Μερικά τα τσαλακώνουμε για να γίνουν πιο αφράτα.

Στρώνουμε πάνω στα φύλλα την κρέμα ομοιόμορφα. Να πάει και στις γωνίες.

Μετά κλείνουμε ένα, ένα τα φύλλα διαδοχικά, προς την μέσα πλευρά του ταψιού, βουτυρώνοντας με το πινελάκι, ξανά ένα ένα, τα φύλλα. Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία αρχίζουμε να προσθέτουμε τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα, κομμένα στο μέγεθος του ταψιού. Ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο βούτυρο και έπειτα χαράζουμε με το πιο κοφτερό μας μαχαίρι τα επάνω φύλλα προσεκτικά χωρίς να ζουλάμε, να μη βγει έξω η κρέμα.

Ψήνουμε το γλυκό περίπου 1 ώρα στον φούρνο στους 180ο. Τα πρώτα 30 λεπτά ρυθμίζουμε τις αντιστάσεις πάνω κάτω, μετά για 20 λεπτά μόνο κάτω, ενώ τα τελευταία 10 λεπτά στον αέρα! Τουλάχιστον εγώ έτσι το ψήνω για να βεβαιωθώ ότι έχει ψηθεί τέλεια και στο κάτω μέρος το γλυκό, χωρίς να καεί το πάνω φύλλο. Αν δούμε ότι το φύλλο σκουραίνει επικίνδυνα χαμηλώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 170.

Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τον χυμό του λεμονιού, περίπου 30 λεπτά να δέσει το σιρόπι. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο ρίχνουμε τον χυμό να δέσει. Φροντίζουμε να είναι έτοιμο το σιρόπι την ίδια ώρα που ετοιμάζεται το γλυκό. Τα θέλουμε και τα δυο καυτά!

Μόλις το γλυκό είναι έτοιμο και βγει από τον φούρνο το περιχύνουμε με το σιρόπι καυτό, λίγο-λίγο με μια κουτάλα. Προσέχουμε να σιροπιάσουμε και τις γωνίες, τόση δουλειά κάναμε γιαυτές! Το τελευταίο φλιτζανάκι του καφέ από το σιρόπι δεν το ρίχνουμε σε αυτή τη φάση στο γαλακτομπούρεκο. Το βάζουμε ξανά στην φωτιά και το βράζουμε περισσότερο να δέσει ακόμα περισσότερο και για να «σταθεί» πάνω στα φύλλα του γλυκού.

Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα τουλάχιστον μέχρι να ωριμάσει το γλυκό, να ρουφήξει το σιρόπι, έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Το αφήνουμε να κρυώσει, χωρίς να το καλύψουμε, για να μη μαλακώσει το φύλλο.

Αν το αποφασίσετε να το φτιάξετε μη τρομάζετε με την πολυλογία μου! Απλά είναι αναλυτικές οι οδηγίες μου! Το γλυκό είναι εύκολο ακόμα και για πρωτάρη! Μεράκι θέλει!


Καλή επιτυχία!

61 σχόλια:

  1. το ωραιότερο γλυκό ταψιού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αγαπημένο μου γλυκό παιδιόθεν! Θυμάμαι η μητέρα μου πάντα έφτιαχνε περισσότερη κρέμα , η οποία ήταν τόσο λαχταριστή που την οποία τιμούσα ζεστή από την κατσαρόλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Crispy σε καταλαβαίνω! Πραγματικά αυτή η κρέμα είναι όνειρο! Την λατρεύω!

      Διαγραφή
  3. Ειδικά αν είναι γωνία!!Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου!Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως καταλαβαίνεις για να περιποιούμαι τις γωνίες τόσο, τους έχω μια αδυναμία!
      Περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. λατρεμενο...γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι μου κάνεις κορίτσι μου μεσημεριάτικα.....αγαπημένο γλυκό που όμως όταν ξεκινήσω να το τρώω δεν σταματάω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Lila μου αυτό είναι το πρόβλημα του συγκεκριμένου γλυκού! Αν δεν μοιραστεί άμεσα σε πιάτα να τελειώσει, τρώγεται από το ταψί ασταμάτητα...

      Διαγραφή
  6. Υπέροχο γλυκό... Και με αυτές τις φωτογραφίες που έχεις βάλει μου έτρεξαν τα σάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ θα ήθελα να είχα και κομμάτι του να σας δείξω! Άσε που αν είχα κομμάτι...δεν θα προλάβαινα να το φωτογραφίσω...

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Αγγελική ...τέλειο το γλυκό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγγελική μου, διατριβή το γαλακτομπούρεκο. Αλλά επειδή χαίρομαι πολύ να σε διαβάζω, το διάβασα όλο κι ευλεπιστώ να το κάνω αφού δεν το έχω τολμήσει (ακόμη) ποτέ. Είσαι μεράκλού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρθα κάνε το! Νομίζουμε ότι είναι δύσκολο αλλά όπως όλα τα παραδοσιακά γλυκά είναι απλούστατο!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Αγγελική μου η ανάρτηση σου είναι θησαυρός, λεπτομερέστατη.
    Μια φορά μόνο έχω κάνει μιας κι όπως λες κι εσύ θα πρέπει να υπάρχουν κι άλλοι για να φάνε, άσε που εμείς τρώμε μόνο ένα κομμάτι και μετά;;
    Θα έχω υπόψιν μου τη συνταγή σου για την πρώτη συμμάζωξη.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς, αν μας δοθεί η ευκαιρία δεν περιοριζόμαστε στο ένα κομμάτι και αυτό είναι το πρόβλημα...
      Πέρα από την πλάκα, πραγματικά είναι... κοινωνικό γλυκό! Το γαλακτομπούρεκο είναι καλό για μεγάλη παρέα!
      Πολλά φιλιά και από μένα!

      Διαγραφή
  10. Αγαπημένο γλυκό! Το θέλω πριν κρυώσει τελείως, με κριτσανιστά φύλλα αλλά καλοσιροπιασμένα και μυρωδιά βουτύρου... Όπως τα λες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vita μου, όπως το λες! Να είναι κριτσανιστό και αρωματικά γλυκό!

      Διαγραφή
  11. Από μικρή το σνόμπαρα το γαλακτομπούρεκο (και όλα τα σιροπιαστά - δεν θεωρούσα κάτι γλυκό αν δεν είχε σοκολάτα) αλλά μεγαλώνοντας έχω αρχίσει να τα εκτιμάω πολύ περισσότερο. Και καθότιν άσχετη, δεν ήξερα ότι παίζουν τόσες παραλλαγές που λές. Πάντως τα καλά υλικά είναι βασική αρχή για οτιδήποτε κάνουμε.
    (με την εισαγωγή που έκανες, έτρωγα μια γωνίτσα άνετα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μικρές δεν ξέρουμε τι χάνουμε! Εγώ με το ζόρι έτρωγα γλυκό! Και μάλιστα λιγωνόμουν τόσο με την μια μπουκιά που γύρευα αμέσως κάτι ξινό ή αλμυρό να συνέλθω....:)

      Διαγραφή
  12. Είναι ένα γλυκό που το φτιάχνω συχνά γιατί αρέσει στο Δημήτρη και παραδόξως δεν τρώω εγώ.Το φτιάχνω όπως εσύ μόνο που βάζω 1 1/2 φλ σιμιγδάλι.Θα το δοκιμάσω όμως και με λιγότερο. Στείλε ένα κομμάτι με μέιλ στον άνδρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτίδα μου, με μέιλ είναι το πιο απλό! Έφυγε κιόλας για τον Δημήτρη!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Τι μου κάνεις!!! πω πω διάβαζα το κείμενο και μου έτρεχαν τα σάλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανταρινάκι μου, είναι τρομερό γλυκό! Γράφω γιαυτό και εμπνέομαι!

      Διαγραφή
  14. Τι να πω... έχει το όνομά μου, το λατρεύωωω και το έφτιαξες με τόσο μεράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγγελική μου τι να πω;
    Πραγματικά το έχεις σπουδάσει το θέμα γαλακτομπούρεκο και σου βγάζω το καπέλο!
    Συμφωνώ μαζί σου, ένα τόσο ωραίο και ντελικάτο γλυκό θέλει τα καλύτερα υλικά αλλά και πολλή δεξιοτεχνία!
    Υπέροχο σου έγινε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ερμιόνη μου! Ναι, ναι, τι να σου πω! Ντοκτορά! Χαχαχα!
      Πίστεψέ με το συγκεκριμένο γλυκό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία! Είναι πολύ απλό!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  16. Τέτοια εγκράτεια!
    Εγώ στην θέση θα έκανα κι' ένα μικρότερο ταψάκι για εμάς, το οποίο και θα έκοβα, πριν προσφέρω το άλλο ως δώρο!!!
    ΌΧΙ τίποτε μην πάει και κάτι στραβά... και εκτεθούμε :-))
    Φιλιά πολλά και επάνοδο με γλύκα έκανες (!!) Αγγελική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ την πάτησα! Είχα τέτοια καλή δικαιολογία να μην είμαι εγκρατής και μου ξέφυγε το ταψάκι! :)) Χαχαχα
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  17. Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Πέπη μου! Και κυρίως ευχαριστώ όποιον εξαιρετικό σεφ το ανακάλυψε!

      Διαγραφή
  18. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες μου έδωσες Αγγελική μου, γιατί μόλις τώρα πήρα παραγγελία να φτιάξω οπωσδήποτε αυτό το γλυκάκι. Πάντως πρέπει να έγινε τέλειο, κρίμα να μην το δούμε και κομμένο.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Mari! Από την μια λέω κρίμα που δεν το δοκίμασα από την άλλη λέω ευτυχώς! Προσπαθώ να μη τρώω γλυκά και αυτό είναι πειρασμός!
      Αν το φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  19. Γεια σου Αγγελική μου,ομολογώ ότι έχουμε αδυναμία στο ίδιο σιροπιαστό γλυκάκι,το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει καταπληκτικό!!!Βέβαια εγώ το φτιάχνω σπανιότατα γιατί είμαι σε θέση να "διαλύσω" το ταψί..Ελπίζω την επόμενη φορά που θα το φτιάξεις να είναι αποκλειστικά για σένα!Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου, καλημέρα! Και εγώ σου ομολογώ ότι μπορώ να το "διαλύσω" με το ταψί!!!! Λες να παραβώ τις υποσχέσεις μου, ότι τα γλυκά θα περιοριστούν στο ελάχιστο και να φτιάξω ένα ταψί εντελώς... προσωπικό?
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  20. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, Αγγελική μου, περί ποιότητας υλικών και τρόπου παρασκευής. Το γλυκάκι αυτό είναι λατρεμένο καιτο προτιμάμε οικογενειακώς.
    Αποφεύγω να το φτιάχνω συχνά, λόγω θερμίδων. Το ονειρεύομαι συχνά, ροδοκόκκινο και αφράτο, σωστά μελωμένο, σαν το δικό σου!
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ελένη μου! Το γαλακτομπούρεκο είναι γλυκό για γιορτή! Να το μοιραστείς και να το χαρείς!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  21. Αγγελική μου υπέροχο γλυκό,πάρα πολύ ωραία και λεπτομερής ανάρτηση, μπράβο σου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το νούμερο ένα γλυκό ταψιού για μένα!!
    Εξαιρετική ανάρτηση, με λεπτομέρειες και πολύ προσοχή!
    ... Μόνο που δεν μας δείχνεις την αφράτη του κρέμα που τόσο λαχταρώ να δω Αγγελική μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Χρυσαυγή μου, πώς να σας την δείξω την κρέμα, που δεν την πήρε το μάτι μου...
      Όπως ήταν το ταψί έφυγε! Και καλύτερα, γιατί διαφήμισε την Ελλάδα σε ανθρώπους από άλλες χώρες, που δεν είχαν φάει ξανά τέτοιο γλυκό και κυρίως, γιατί δεν έβαλα με μιας τα κιλά που με τόσο κόπο έχω χάσει:))

      Διαγραφή
  23. Καλεεεεεεε .. πως μου ξέφυγε αυτό το ποστ ??

    Αγαπημένο γλυκο το γαλακτομπούρεκο ... ζεστό ζεστό και η κρεμα να τρέχει όταν το κόβεις ....

    σλουρπ

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Conna θα με κάνεις να λιποθυμήσω με την περιγραφή σου! Λυπήσου με!
      Φιλάκιαααααα

      Διαγραφή
  24. ΑΓΓΕΛΙΚΉ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΣΟΥ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ....

    ΑΠΟ ΕΔΩ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!
    ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΣΕ ΑΓΑΠΟΥΝ!!!!

    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιγόνη μου, σε ευχαριστώ πολύ! Είμαι μια Αγγελική που γιορτάζει την 25 Μαρτίου, για οικογενειακούς λόγους! Έτσι γιόρταζε και η γιαγιά μου και το κράτησα! Δέχομαι όμως τις ευχές ανθρώπων που εκτιμώ όποτε και αν μου σταλθούν!
      Ανταποδίδω φιλιά και ευχές!

      Διαγραφή
  25. Ήθελα να σου ευχηθώ χρόνια πολλά αλλά μόλις είδα ότι γιορτάζεις 25 Μαρτίου. Θα το σημειώσω να το θυμηθώ τότε.
    Το γαλακτομπούρεκο φαίνεται υπέροχο!
    Οι οδηγίες κατατοπιστικότατες.
    Θα το δοκιμάσω όπωσδήποτε.
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοοτούλα σε ευχαριστώ πολύ! Αν το δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  26. Είχα ανοιχτό τον browser από το απόγευμα μέχρι να βρω ησυχία και να το διαβάσω. Οι συνταγλες μας ψιλομοιάζουν. Ομολογώ ότι τη συνταγή της μάνας μου δεν την αλλάζω με καμία! χαχα! Έχει κι αυτή σιμιγδάλι. Δεν μπορώ να φαμταστώ ή να φάω γαλακτομπούρεκο με αλεύρι...Απαπα! Απορώ πώς κατάφερες και κράτησες χαρακτήρα. Τελευταία δυσκολεύομαι! Ουφ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου, είναι σίγουρο ότι η συνταγή των παιδικών χρόνων είναι πάντα η καλύτερη! Για στείλε την να την αξιολογήσουμε!!!!
      Ούτε με κορν φλάουρ θέλω να το φάω! Ανέκαθεν με σιμιγδάλι το έτρωγα! Ίσως ένα μείγμα σιμιγδαλιού-κορν φλάουρ να είναι καλό! Είχες ανεβάσει μια τέτοια συνταγή για κρέμα σιμιγδαλιού...
      Το πώς το κατάφερα και κράτησα χαρακτήρα το ξέρεις! Είχα τάξει το ταψί!!! Τόσο απλό! Και εγώ δυσκολεύομαι, ιδιαίτερα όταν διαβάζω τις τρομερές συνταγές που ανεβάζει όλη η παρέα!:)

      Διαγραφή
  27. Το μόνο αγαπημένο μου από ταψιού!!! Το ωραιότερο το έχω γευτεί στα Ανώγεια (και ναι, είναι τα υλικά που παίζουν ρόλο!). Μόλις δε θά'χω τύψεις συνειδήσεως, θα αποπειραθώ να το φτιάξω! Καλό μεσημέρι Αγγελική...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλγα μου, αν αγαπάς μόνο αυτό είναι καλά!Το πρόβλημά μου είναι ότι είμαι...γεμάτη αγάπη για τα γλυκά...
      Φιλάκιαααα

      Διαγραφή
  28. To τρώει ο μικρός μου πολύ το γαλακτομπούρεκο. Συνήθως κάνει η μαμά μου και το μοιράζει σε μας.
    Ετσι όπως το κάνεις το τρώω Αγγελική μου. Με σιμιγδάλι και με βελούδινη κρέμα αρρωματισμένη με βανίλια.. και σιροπιασμένο όσο πρέπει.

    Ωραία εσύ θα κάνεις τέτοια γλυκά να προωθείς την Ελλάδα στα ξένα, γιατί από τους άλλους δεν βλέπω φως. Εσύ θα το κάνεις καλύτερα :)

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μάριον! Γαλακτομπούρεκο από χέρια μανούλας θα είναι τέλειο! Τυχερή είσαι!

      Το γαλακτομπούρεκο αυτό φαγώθηκε από Αυστραλούς, Ινδούς κλπ σε μια Ελληνική βραδιά! Οπότε κυριολεκτείς όταν λες ότι προωθώ την Ελλάδα στα ξένα!:) Διαδίδω τις... πολιτιστικές μας αξίες...:)
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  29. Εγώ το τρώω μια χαρά και μόνη μου, Αγγελική!!
    Το λατρεύω αυτό το σιροπιαστό γλυκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πρώτη μου βόλτα εδώ και βλέπω αυτή την υπέροχη συνταγή .Λέω να ξαναέρθω....
    Καλώς σε βρήκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή