Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

Τάρτα με πράσο και καπνιστό μπέικον

Εδώ και λίγες μέρες γύρισα στη Νότια Αφρική, αφού ακολούθησα την αντίστροφη πορεία από αυτή που σας περιέγραψα στο προηγούμενο ποστ μου!


Πέρασα περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να φωτογραφίσω σχεδόν τίποτα, μαγειρεύοντας ελάχιστα, μακρυά από food blog, χωρίς χειροτεχνίες, χωρίς κατασκευές κλπ. Απόλαυσα τις κόρες μου, το έριξα έξω, ηρέμησα, διάβασα κάμποσα βιβλία, στην Αθήνα έπεσε μπόλικη φασίνα (για να έρθω στα ίσα μου), τελικά κύλησαν οι μέρες!
Μου λείψατε! Έριχνα πότε πότε μια κλεφτή ματιά στα μπλογκ σας, αλλά μόνο για να βλέπω ότι είσαστε καλά!
Η απόσταση που κράτησα από την κουζίνα, από τους πειρασμούς που καθημερινά διαβάζω στα μπλογκ σας (και προφανώς δοκιμάζω σαν λαίμαργη που είμαι) και κυρίως, η συνέχιση της προσεκτικής διατροφής που κάνω μήνες τώρα, είχαν ευεργετική επίδραση στην σιλουέτα μου! Το γεγονός αυτό μου έχει φτιάξει πολύ το κέφι και με έχει κάνει να αλλάζω το τρόπο που σκέφτομαι και ετοιμάζω το φαΐ! Όλο και περισσότερο προτιμώ πιο φρέσκα και λιγότερο επεξεργασμένα υλικά!


Η σημερινή ανάρτηση είναι από παλιό... υλικό. Όμως είναι μια τάρτα από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μου, που σταθερά άρεσε σε όσους την δοκίμασαν!!
Τάρτα με πράσο και καπνιστό μπέικον
Για την βάση (28 εκατοστά περίπου διάμετρος τάρτας)
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
125γρ βούτυρο παγωμένο, σε κυβάκια
1 αυγό
2-3 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
1 ασπράδι, ελαφρά χτυπημένο
Για την γέμιση
2 αυγά ολόκληρα
1 κρόκος
100ml κρέμα γάλακτος 
200γρ καπνιστό μπέικον κομμένο σε κυβάκια (0,5Χ0,5 εκατ.)
3-4 μέτρια πράσα σε ροδέλες
1/2 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
125γρ τυρί γκούντα τριμμένη
125γρ τυρί πεκορίνο τριμμένο
Άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 


Βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων (ή μίξερ) το αλεύρι με το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό, ενώ λειτουργεί ο επεξεργαστής, μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Δεν χτυπάμε πολύ την ζύμη, σταματάμε το μηχάνημα μόλις σχηματιστεί.
Βγάζουμε την ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και με απλές κινήσεις φτιάχνουμε μια μπάλα, την πατάμε να γίνει δίσκος, την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.
 Σωτάρουμε το μπέικον σε τηγάνι αντικολλητικό για λίγα λεπτά, να πάρει χρώμα. Βγάζουμε το μπέικον από το τηγάνι. Αν είναι πολύ λιπαρό και έχει βγει πολύ λίπος στο τηγάνι, αφαιρούμε λίγο (το πετάμε). Βάζουμε στο τηγάνι το πράσο στο λίγο λίπος που απέμεινε από το μπέικον και το σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, να μαραθεί, χωρίς να μαυρίσει.
Ανοίγουμε με την ζύμη φύλλο, ένα δίσκο διαμέτρου 30  περίπου εκατοστών, όχι πολύ λεπτό και την στρώνουμε σε φόρμα τάρτας. Βάζουμε την ταρτιέρα με την ζύμη στην κατάψυξη για 15 -30 λεπτά.
Οι μεταλλικές φόρμες τάρτας με την αποσπώμενη βάση, κατά την γνώμη μου, είναι οι καλύτερες για το ψήσιμο τάρτας. Χρησιμοποίησα την συγκεκριμένη φόρμα τάρτας πυρέξ, που είναι βολική επειδή είναι βαθιά, αλλά το ψήσιμο δεν ήταν αυτό που έπρεπε...
Τρυπάμε με πιρούνι την ζύμη για να μη φουσκώσει, στρώνουμε μέσα λαδόκολλα και την γεμίζουμε με μπίλιες για ψήσιμο τάρτας (ή φασόλια ή ρύζι). Ψήνουμε την βάση της τάρτας σε προθερμασμένο φούρνο, με αντιστάσεις πάνω κάτω, για 10 λεπτά, στους 180 βαθμούς.
Βγάζουμε την λαδόκολλα με τις μπίλιες και συνεχίζουμε το ψήσιμο της βάσης για άλλα 15 λεπτά. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την αλείβουμε με το ασπράδι του αυγού. Με το τρόπο αυτό δημιουργείται μια ελαφριά μόνωση στην βάση της τάρτας, που διατηρείται πιο τραγανή, γιατί δεν μουσκεύει από τα υλικά της γέμισης.
Γεμίζουμε την βάση με το μπέικον, το πράσο και τα τυριά. Χτυπάμε τα αυγά, το αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι, μη γίνει πολύ αλμυρό το αποτέλεσμα γιατί υπάρχουν τα τυριά) με την κρέμα να ενώσουν και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα τυριά. Πασπαλίζουμε με το άνηθο.
Ψήνουμε την τάρτα για 45-50 λεπτά στους 180 βαθμούς να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η γέμιση στο κέντρο.


Η τάρτα με το πράσο και το καπνιστό μπέικον μπορεί να είναι το πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι, αλλά μπορεί να σερβιριστεί και μόνη της με την συνοδεία μια πράσινης σαλάτας και μιας μπύρας!
Απολαύστε την!
Πολλά φιλιά από το χειμωνιάτικο Σάντον!

ΥΓ. Κάνει κρύοοοοο! Αυτό πολύ μου στοιχίζει γιατί είχα καλομάθει στη ζέστη της Ατλάντα και της Αθήνας και άρπαξα ένα κρυολόγημα... Άλλο να σας λέω!

31 σχόλια:

  1. Καλώς ήρθες!!Μας έλειψες.
    Πράσα τώρα δεν έχει, θα κρατήσω την ιδέα σου για αργότερα.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ξανθή μου! Και σεις μου λείψατε!
      Με την διαφορά του ημισφαιρίου άρα και της εποχής συμβαίνουν αυτά! Τα λαχανικά που είναι της εποχής εδώ τώρα δεν υπάρχουν σε σας....
      Πολλά φιλάκια και από μένα!

      Διαγραφή
  2. Θα σου ευχηθώ "με γειά" για τη νέα αναβαθμισμένη σιλουέτα αφού σε κάνει και αισθάνεσαι όμορφα και με περισσότερη υγεία.
    "Με γεια" για τον νέο τρόπο σκέψης και πράξης στην κουζίνα σου καλή μου Αγγελική, και με ΥΓΕΙΑ στον χειμώνα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου τα παραπάνω κιλά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την σιλουέτα! Έχουν να κάνουν και με τα γόνατα και με την μέση και με δείκτες στις ιατρικές εξετάσεις... Όπως λες "περισσότερη υγεία!" (τουλάχιστον σε αυτό ελπίζουμε!
      Ευχαριστώ για τις ευχές!

      Διαγραφή
  3. Γύρισες!Με γεια τη σιλουέτα :)

    Ειχα αρπαξει κ εγω ενα κρυολογημα ζεστη-κρυο-ζεστη στο ιδιο ομως μέρος....μας ερχεται και ο καυσωνας ειχα μια φωνη χαχαχ μόνο γυναικεία δεν ήταν :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που ότι ήταν πέρασε! Το δικό μου ακόμα κάνει τον κύκλο του...
      Σου στέλνω φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Τι ωραία που έγινε η τάρτα σου! Ωραία συνταγή!!!! Θα την δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Φοίβη μου! Περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  5. Γειά σου Αγγελική μου !!! Διάβαζα τις προηγούμενες αναρτήσεις σου και είδα ότι είχες έρθει και Αθήνα !!! Τί ωραία...και γενικά..τί ωραία που ταξίδεψες σε τόσα διαφορετικά μέρη !!! Μπράβο σου...έκανες το διάλλειμα που χρειαζόσουν και απ'ότι βλέπω πέρασες υπέροχα!!!! Περαστικά σου καλή μου...εκεί είναι χειμώνας ε;
    Ά και μήν ξεχάσω....αυτή η τάρτα σου φαίνεται πεντανόστιμη...μπορεί να την φτιάξω καμία μέρα...σε ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές σου !!!! Να είσαι καλά !!
    Φιλάκια πολλάααα !!! :ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά ήταν!!! Σ ευχαριστώ! Να είσαι καλά! περιμένω να μου πεις αν σου άρεσε!
      Πολλά φιλάκια και από μένα!

      Διαγραφή
  6. γειά σου Αγγελική!!!
    καλώς ήρθες!!!
    σούπερ η τάρτα σου..πράσα, μπέικο , τυριά...!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου σε ευχαριστώ! Καλώς σας ξαναβρήκα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Γειά σου Αγγελική! Καλώς όρισες ανανεωμένη και στο σώμα και στο μυαλό!!!
    Εκανες σπουδαία είσοδο με την τάρτα σου αυτή! Πραγματικά φαίνεται πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη.

    Περαστικά σου εύχομαι και να τα λέμε από εδώ και περα συχνότερα!!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου σε ευχαριστώ! Ναι ναι θα τα λέμε! Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Αγγελική, είδα τάρτα και μπήκα.

    Τρελλαίνομαι για τάρτες !!!!!

    Περαστικούλια σου.

    ΦΙλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνα μου σε ευχαριστώ! Και εγώ έχω αδυναμία στις τάρτες, στις Κις, σε ανοικτές πίτες κλπ! Οπότε καταλαβαινόμαστε:))

      Διαγραφή
    2. Πάρε λοιπον την ταρτούλα σου και πέρνα απο την σημερινή ανάρτησή μου ...για φωτογραφία ... χιιχιχι

      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Αγγελική κι ευχαριστούμε για την νόστιμη λιχουδιά.
    Πολύ πολύ καλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Welcome back Αγγελική! Μπράβο για τη σταθερότητα και την αποφασιστικότητα που έδειξες, τα λίγα/σωστά κιλά οφελούν πάνω απ' όλα την υγεία!
    Αλλά και καμιά παρασπονδία που και που όπως ένα κομμάτι τάρτας όπως αυτή που έφτιαξες δεν πειράζει καθόλου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σε ξαναβρήκα Σκοτεινή Σεφ! Άλλο οι παρασπονδίες, άλλο οι κραιπάλες! Απ όλα πρέπει να τρώμε αλλά σε μικρές ποσότητες!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Χτες σε σκεφτόμουν Αγγελικούλα! Αναρωτιόμουν που να βρίσκεσαι και τι να κάνεις!!
    Πολύ χαίρομαι που επανήλθες! Και με τι συνταγή μάλιστα! Πώς να μην αρέσει σε όλο τον κόσμο αυτή η τάρτα με τόσο ωραία υλικά που έχει;;;
    Μ' αρέσουν πολύ τα τυράκια που χρησιμοποίησες, θα δίνουν απίθανο αποτέλεσμα στη γεύση αλλά και στην υφή!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ερμιόνη μου! Όταν με πιάνει η αποδημητική περίοδος κρατά τουλάχιστον ένα μήνα!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η τάρτα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Aγγελική! Έλειψες από τη γειτονιά! Η τάρτα σου και οι φωτογραφίες τέλειες! Φιλιά πολλά, καλώς γύρισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλως όρισες Αγγελική μου!Περαστικά σου!!!Χαίρομαι που επανήλθες!Η συνταγή σου καταπληκτική, μου αρέσει πάρα πολύ!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελένη μου! Και εγώ χαίρομαι που σας ξαναβρήκα!

      Διαγραφή
  14. Καλώς μας ήρθες Αγγελική. Χαίρομαι που πέρασες όμορφα όπου και αν πήγες. Η Τάρτα φαίνεται νοστιμότατη! Περαστικούλια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χρειαζόμουν Μαράκι! Είχα επιθυμήσει τα μικρά μου! Σ ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  15. Μπαμ κάνει η ανανέωση Αγγελική μου!!!!!!
    Από που βγάζω συμπέρασμα;Φυσικά από την θεσπέσια τάρτα με αγαπημένα μου υλικά όπως πράσο και μπέικον.....
    Φιλιααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την ίωση που με δέρνει, μόνο ανανεωμένη δεν νοιώθω!
      Χαίρομαι που σ άρεσε! Και χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω!:))

      Διαγραφή
  16. Το πράσο το λατρεύω! Γλυκίζει το φαγητό στο οποίο μπαίνει! Εμπρός στο δρόμο που χάραξες με τη διατροφή. Σαν να λέμε, φάτε μάτια ψάρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή