Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Bloemfontein


Πρώτη φορά πήγα στο γήπεδο να δω ποδόσφαιρο στο Bloemfontein! Είδα μια μεγάλη γιορτή και την Εθνική ομάδα μας να νικά! Δεν έχω να σχολιάσω κάτι παραπάνω για τον αγώνα, άλλωστε άργησα να γράψω το ποστ (γιατί είχα συγγενείς φιλοξενούμενους από την Αθήνα και δεν προλάβαινα), επιπλέον φαντάζομαι ότι θα έχετε ακούσει πολλά! Θέλω να σας δείξω απλά λίγες φωτογραφίες που τράβηξα και δυο λόγια για την περιοχή!
Bloemfontein σημαίνει στα Ολλανδικά πηγή των λουλουδιών! Είναι γνωστό και ως "η πόλη των τριαντάφυλλων"! Είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Free State και η έδρα της Δικαστικής εξουσίας όλης της χώρας (του Ανώτατου Δικαστηρίου). Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται ως μια από τις τρεις πρωτεύουσες της Νότιας Αφρικής! Οι άλλες δυο είναι το Κέιπ Τάουν, που είναι η νομοθετική πρωτεύουσα και η Πραιτόρια που είναι η Διοικητική. Όσον αφορά τον πληθυσμό είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αφρικής, με πληθυσμό σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Βρίσκεται στο κέντρο της Ν Αφρικής, πάνω στον κύριο άξονα ανάπτυξης της χώρας Ν1, που ξεκινά από τα βορειο-ανατολικά σύνορα της χώρας με την Μοζαμβίκη και ενώνει την Πραιτόρια, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Bloemfontein και το Κέιπ Τάουν. Αποτελεί λόγω της θέσης του κομβικό σημείο για την πλειονότητα των συστημάτων των χερσαίων μεταφορών. Βρίσκεται σε υψίπεδο (υψόμετρο 1.395μ) και περιβάλλεται από αγροτικές εκτάσεις στις οποίες καλλιεργούνται καλαμπόκια, ηλίανθοι, σιτάρι και βοοειδή!


Το Bloemfontein είναι μια μεγάλη Πανεπιστημιούπολη! Είναι η έδρα 2 μεγάλων ΑΕΙ της χώρας: του Πανεπιστημίου του Free State και του Central University of Technology. Έχει πολλούς αθλητικούς χώρους (γήπεδα ποδοσφαίρου, Rugby, Cricket, κλπ)
Το γήπεδο του ποδοσφαίρου που έγινε ο αγώνας Ελλάδας- Νιγηρίας είναι σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης δίπλα σε ένα εμπορικό κέντρο με το απρόσμενο (για μια πόλη που απέχει πολλά χιλιόμετρα από την θάλασσα) όνομα Waterfront (Προκυμαία).
Το γήπεδο πρέπει να έχει κατασκευαστεί χρόνια πριν και απλά είχαν προστεθεί στέγαστρα για τις ανάγκες των αγώνων.
Η αρχιτεκτονική των κτιρίων του Bloemfontein είναι ένα μείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, φουτουριστικής, Κολόνιαλ, Βαυαρικής και μιμήσεων αναγεννησιακών ρυθμών κλπ. Το ανακάτεμα αυτό των ρυθμών φανερώνουν μια πλούσια κουλτούρα στην πορεία της ιστορίας της περιοχής. Είναι φανερή η παρουσία Εγγλέζων και των Άφρικανς (Ολλανδών), με ελάχιστα δείγματα της κουλτούρας των Sotho, της φυλής που ιστορικά κατοικούσε στην περιοχή πριν εμφανιστούν οι Εγγλέζοι και ιδρύσουν την πόλη το 1800 περίπου. Οι χρήσεις γης είναι απόλυτα διακεκριμένες. Οι περιοχές κατοικίας είναι αμιγείς και οι λοιπές δραστηριότητες (εμπόριο, αναψυχή, εκπαίδευση κλπ) συγκεντρώνονται σε ειδικές περιοχές.
Κοντά στο γήπεδο που έγινε ο αγώνας ποδοσφαίρου έχουν κατασκευάσει, όπως είπαμε, ένα κέντρο αναψυχής το Waterfront κοντά σε μια λίμνη. Το Waterfront αποτελεί κομβικό σημείο για τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία του Bloemfontein με εστιατόρια, καταστήματα, κινηματογράφους, ξενοδοχείο. Δεν είναι το μοναδικό εμπορικό κέντρο της πόλης, αλλά λόγω της λίμνης είναι πολύ εντυπωσιακό. Λειτουργούν επίσης Casino & Entertainment Centre με εστιατόρια, τυχερά παιχνίδια και μπόουλινγκ. Οι Έλληνες φίλαθλοι πριν αρχίσει ο αγώνας ταξίδεψαν από πολλά σημεία της χώρας και συγκεντρώθηκαν στο Waterfront ντυμένοι με τα χρώματα της σημαίας.
Περούκες, καπέλα μακαράμπα, βουβουζέλες, κασκόλ μπλε άσπρα συμπλήρωναν τις ενδυματολογικές πινελιές της εμφάνισης!
Μακαράμπα είναι τα πλαστικά κράνη εργασίας (τα φορούν οι μαύροι εργάτες στα ορυχεία και τις δομικές εργασίες). Για τους αγώνες τα κόβουν, τα διαμορφώνουν, τα διακοσμούν με ιδιαίτερη φαντασία και αισθητική! Οι βουβουζέλες θα σας είναι γνωστές. Είναι "σφυρίχτρες", πλαστικές σάλπιγγες, πολύχρωμες, μήκους 60-70 εκατοστών, που δεν έχουν γλωσσίδι για ηχούν. Πρέπει να φυσήξει κανείς με ιδιαίτερο τρόπο για να ακουστεί το δυνατό σφύριγμα που κάνουν! Προς το παρόν εγώ δεν έχω καταφέρει να βγάλω ήχο! Μετά την νίκη της Ελληνικής ομάδας παρά το τσουχτερό κρύο, έγινε ένα Ελληνικό γλέντι στο Waterfront με BBQ κλπ. Οι περισσότεροι όμως επέστρεψαν στο Γιοχάνεσμπουργκ το ίδιο βράδυ χαρούμενοι από την καλή απόδοση της ομάδας!

15 σχόλια:

  1. Μετά από το ξενύχτι που πάτησα για να δω το 4-1 της Γερμανίας στην Αγγλία και το 3-1 της Αργεντινής στο Μεξικό (με 2 ώρες ύπνο ανάμεσα στα ματς), μια χαρά μου ήρθε η ανάρτησή σου...
    Ωραίες φωτό...
    Μια βουβουζέλα και για μένα, παρακαλώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπεροχες οι φωτογραφιες σου και η περιγραφη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως πάντα έτσι και σήμερα έγραψες ΤΟ τέλειο ποστ!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ότι θα γινόσουν και ανταποκριτής αθλητικού ρεπορτάζ, δεν το περίμενα φίλη μας!!
    Καταφέρνεις πάντα να μας εκπλήσεις καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια και αυτές τις μέρες κινούμαστε όλοι λίγο - πολύ σε ρυθμούς μουντιάλ, το ποστ αυτό είναι ότι πρέπει! Ταξιδιωτικό αλλά με ποδοσφαιρικό πνεύμα!
    Καλή βδομάδα, ποδοσφαιρική ή μη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα πρέπει να ήταν πολύ ωραία εμπειρία!
    Και οι φωτογραφίες σου όπως πάντα τέλειες!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλογραμμένο και με πολλές πληροφορίες, το άρθρο σου... όσο για τις φωτογραφίες, απλά εξαιρετικές!!
    Πάντα χαίρομαι να διαβάζω τα ταξιδιωτικά σου!!
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πανέμορφο ποστ και φαντάζομαι καταπληκτική εμπειρία...αλήθεια σου πήραν τα αυτιά οι βουβουζέλες;

    καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίες οι ποσδοσφαιρικές σου φωτογραφίες Αγγελική!
    Ελπίζω να μην ξεκουφαθήκατε με τις βουβουζέλες στον αγώνα. Εγώ στην τηλεόραση βλέπω και μου παίρνουν τα αυτιά! :)
    Θαυμάζω την εμπειρία αλλά δεν ξεχνώ το προηγούμενο ποστ σου για τον άρτο και τα θεάματα...
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγγελική λέω κι εγώ θα μας περιγράψεις αγώνα!!!
    Όπως πάντα κατατοπιστική σε όλα!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Artanis οι βουβουζέλες έχουν κάψει καρδιές! Προκαλούν ακραία πάθη μίσους ή λατρείας…

    Apinkdreamer από ποδόσφαιρο δεν έχω ιδέα, όπως καταλαβαίνεις, αλλά αν ζει κανείς εδώ δεν μπορεί να μην ενδιαφερθεί για το World Cup με την δική του προσέγγιση! Η περιγραφή μου για το Bloemfontein έχει να κάνει με αυτά που εγώ καταλαβαίνω!

    Αστεράκι χαίρομαι που σου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πηνελόπη μου, εγώ ανταποκριτής αθλητικού ρεπορτάζ? Χαχα! Είναι αυτό που έλεγε κάποια ψυχή «αυτό να δω και ας πεθάνω!» :))
    Καλή βδομάδα και σε σένα!

    Dark Chef το ποστ μόνο ποδοσφαιρική αφορμή είχε, θα έλεγα! Τα υπόλοιπα τα είπα στο σχόλιο της Apinkdreamer…

    Big mama ναι! η εμπειρία είχε πλάκα! Βέβαια ήμουν σαν την μύγα μες το γάλα… Δεν είχα ιδέα, ενώ όλοι οι γύρω μου ήξεραν τα πάντα για το άθλημα, την ομάδα, τους αντιπάλους, τι έπρεπε να κάνει ο διαιτητής, η μαμά των παικτών που έσφαλαν κλπ κλπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κατερίνα μου, καλά το λες ταξιδιωτικό ποστ!

    Και λοιπόν, οι βουβουζέλες δεν ήταν τόσο ενοχλητικές όπως είναι στην τηλεόραση! Ήταν μέρος της πλάκας που έκανε το παρδαλό κοινό!

    Μάγδα και εμένα στην τηλεόραση οι βουβουζέλες με ενοχλούν! Επίσης είναι απαράδεκτες και ανυπόφορες μέσα σε κλειστούς χώρους! Στα εμπορικά κέντρα απαγορεύουν την χρήση τους! Και εγώ συμφωνώ με το ποστ για τον άρτο και τα θεάματα, δεν το συζητώ! Όμως η γιορτή πάντα παρασύρει! Και ήθελα να παρασυρθώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξανθή μου, αν περιγράψω εγώ αγώνα... θα κλάψουνε (από γέλια) πολλοί (με πρώτες τις κόρες μου)!:) Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ταξιδέψαμε πάλι! :-)
    Αυτές οι βουβουζέλες, δεν κάνουν σαν σφηκοφωλιά; χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή