Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Cupcakes καρότου ανανά


Χάθηκα για λίγο...Ο λόγος τεχνικός! Πολύ συχνά έχουμε πρόβλημα με την τηλεφωνική μας σύνδεση εδώ στην Ν Αφρική :((
Τελευταία ξανά μας έκοψαν το τηλέφωνο (και την σύνδεση ίντερνετ), όπως συχνά γίνεται... Όταν καλούσες τον αριθμό μας, απαντούσε μια ευγενική, άγνωστη κυρία, που ζει στον ίδιο δρόμο με μας! Της είχαν διακόψει την σύνδεση για πολλές μέρες και όταν συνδέθηκε ξανά με το δίκτυο, είχε τον δικό μας αριθμό!!!! Από τον τοπικό οργανισμό τηλεφωνίας αποδέχτηκαν το "λαθάκι" που έγινε, μα τους πήρε λίγο καιρό να το διορθώσουν, γιατί δεν υπήρχε πλέον ελεύθερη γραμμή που να όδευε προς την περιοχή μας...

Στο διάστημα που έχασα την επαφή με τον "έξω κόσμο", ανακάλυψα πόσο ωραίο είναι να αφιερώνει κανείς περισσότερο χρόνο σε βόλτες με το σκυλί στο πάρκο, να γίνεται πιο εξωστρεφής, να έχει άλλες δραστηριότητες μακριά από το λαπ τοπ, το ίντερνετ και την κουζίνα!
Μόλις όμως η σύνδεση αποκαταστάθηκε, η εξάρτηση επανήλθε!


Στην προηγούμενη ανάρτηση σας είχα δείξει τα καπ κέικ καρότου και ανανά, που έφτιαξα για το Λαμπριάτικο τραπέζι μας. Καιρός να σας πω και πως τα έφτιαξα!
Πασχαλινά Cupcakes καρότου και ανανά
(δόση για 12 cupcakes)
1 κούπα αλεύρι μαλακό (έβαλα Cake flour)
1 κουταλάκι του γλυκού baking soda
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ginger
1/2  κουταλάκι all spice (τριμμένο μπαχάρι)
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα σπορέλαιο
4 φέτες ανανά ψιλοκομμένο στο μούλτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια extract
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 τριμμένα καρότα

Για το γλάσο:

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες άχνη ζάχαρη,
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια extract
ανοικτό πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής ή σκόνη πράσινη sparkles ή τίποτα

Για τα στολίδια

Ζαχαρόπαστα
Χρώματα κατάλληλα για τρόφιμα
Φορμάκια






1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ginger και το all spice, αφού τα ανακατέψουμε ελαφρά, να αναμιχθούν.

2. Χτυπάμε καλά σε ένα μπολ την ζάχαρη με το σπορέλαιο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα- ένα τα αυγά να ενώσουν και να γίνει μια κρέμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα των ξηρών υλικών. Προσθέτουμε τον πουρέ του ανανά, το τριμμένο καρότο και την βανίλια.

3. Μοιράζουμε την ζύμη σε ειδικό ταψί για 12 καπ κέικ, αφού το έχουμε στρώσει με τα ειδικά χαρτάκια. Τα χαρτάκια που χρησιμοποίησα ήταν καταπληκτικά! Στόλιζαν τα κέικ από μόνα τους!

4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά. Βγάζουμε τα καπ κέικς από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

5. Για το γλάσο χτυπάμε μαζί το τυρί, με την άχνη να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια. Για να γίνουν πιο Πασχαλινά τα καπ κέικ έβαψα μέρος του γλάσου του τυριού με ανοικτό πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αν κάνει ζέστη όπως εδώ και το μείγμα του τυριού είναι πολύ μαλακό, το αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να δέσει. Λίγο πριν σερβίρουμε τα καπ κέικ, τα στολίζουμε με το γλάσο του τυριού χρησιμοποιώντας κορνέ με μεγάλο στόμιο.

6. Για τα στολίδια με την ζαχαρόπαστα: φορώντας γάντια, την βάφουμε με σταγόνες χρώματος για τρόφιμα και ανοίγουμε «φύλλο» με την βοήθεια ενός πλάστη. Κόβουμε με κουπ πατ τα σχήματα που θέλουμε ή πιέζουμε την ζαχαρόπαστα στα ειδικά φορμάκια και φτιάχνουμε τα σχήματα. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν για όσες ώρες χρειαστεί ανάλογα με το κλίμα. Και στολίζουμε τελευταία στιγμή τα κέικ.
Αλλά ας το δούμε βήμα βήμα:


Τα κουνελάκια έγιναν με την ζαχαρόπαστα στο λευκό της χρώμα και κουπ πατ σε σχήμα κουνελιού. Στην συνέχεια τα έβρεξα με καθαρό πινελάκι στη θέση των ματιών και της ουράς και ακούμπησα μικρά μπαλάκια από ζαχαρόπαστα βαμμένη ροζ.


Για τα αυτιά χρησιμοποίησα ξανά το ίδιο κουπ πατ και έκοψα τα αυτιά μόνο, σε ροζ ζαχαρόπαστα. Έβρεξα τα άσπρα αυτάκια των κουνελιών και ακούμπησα επάνω τα ροζ σε δεύτερη στρώση.


Με τον τρόπο αυτό ετοίμασα 12 κουνελάκια.


Για να βάψω την ζαχαρόπαστα, χωρίς να βάψω και τα χέρια μου ακολούθησα την συμβουλή της δασκάλας μου Νίκης Λαμπρινού. Έβαλα το χρώμα ζαχαροπλαστικής στη ζαχαρόπαστα και το τύλιξα στο εσωτερικό της, για να μην έρθει απ ευθείας σε επαφή με τα χέρια μου!


Βέβαια για καλό και για κακό φόρεσα και γάντια...:). Μια φορά την "παθαίνεις", μετά προσέχεις:))


Για να φτιάξω τα χρωματιστά λουλουδάκια χρησιμοποίησα ζαχαρόπαστα και κουπ πατ με σχήμα λουλουδιού σε δυο μεγέθη.


Εκτός από τα κουπ πατ, που φαίνονται στις φωτογραφίες, χρησιμοποίησα και κάποια μικρά εργαλεία, που με βοήθησαν να διαμορφώσω τα λουλουδάκια.


Στις φωτογραφίες φαίνεται τι ακριβώς έκανα για να διαμορφώσω την κομμένη ζαχαρόπαστα και να πάρει σχήμα πιο ανάγλυφο. Εδώ φαίνεται το εργαλείο που η άκρη του είναι σφαιρική.


Χρησιμοποίησα και χρωματισμένη ζαχαρόπαστα, λίγο νερό για να ενώσω δυο-δυο τα πέταλα.


Το εργαλείο που έχει μύτη σαν αστέρι, το χρησιμοποίησα για να διαμορφώσω εσωτερικά τα πέταλα κάποιων λουλουδιών.

Τα καρότα τα έφτιαξα σε φορμάκι από σιλικόνη.


Πίεσα την βαμμένη ζαχαρόπαστα στο καλούπι και το άφησα 1 λεπτό. Παραμόρφωσα το καλούπι και έβγαλα το "καρότο".

Τα φύλλα του καρότου τα πίεσα χωριστά στο καλούπι και τα ένωσα με το υπόλοιπο καρότο χρησιμοποιώντας λίγο νεράκι.


Το καλούπι δεν είναι απαραίτητο. Μπορούμε να τα διαμορφώσουμε φτιάχνοντας με το χέρι κώνους κατάλληλου σχήματος και μήκους 2 εκατοστών και με ένα μαχαίρι, που δεν κόβει, να χαράξουμε απαλά κάθετες ραβδώσεις, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.  


Αφού έφτιαξα αρκετά λουλουδάκια, καρότα και κουνελάκια τα άφησα να στεγνώσουν στον αέρα προστατευμένα με τούλι, για να μην έχω προβλήματα με έντομα.


Στην συνέχεια τα έκλεισα σε αεροστεγές κουτί, για να τα έχω έτοιμα, να στολίσω τα καπ κέικ μου την τελευταία στιγμή, για να μην μαλακώσει η ζαχαρόπαστα μέσα στο γλάσο!


Η αλήθεια είναι ότι βιαζόμουν και δεν έκανα προσεκτικά τα λουλούδια, και η ζέστη δεν με βοήθησε με το γλάσο που δεν κρατήθηκε στο ύψος του... Όμως το τελικό αποτέλεσμα εντυπωσίασε όλους στο τραπέζι! "Είναι τόσο όμορφα, που δεν θέλω να τα φάω, να μη τα χαλάσω!" είπε ο Κ. λίγο πριν τα φάει...

Τα καπ κέικ αυτά αποτελούν την συμμετοχή μου στο παιχνίδι Μήνας μπαίνει Μήνας βγαίνει η Κουζίνα μας χορεύει! Ένα έδεσμα για το Πασχαλινό Τραπέζι! Είναι μια Πασχαλινή Λιχουδιά, για αισθητικούς κυρίως λόγους!


Προσπάθησα να βρω μια συνταγή Πασχαλινή από την Ν Αφρική και με έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο! Η γιορτή του Πάσχα, όπως έχω ξαναπεί, δεν γιορτάζεται τόσο έντονα όπως στην χώρα μας! Φτιάχνουν Hot Cross Buns επηρεασμένοι από την Αγγλική κουλτούρα, περιμένουν το Πασχαλινό Κουνέλι και τρώνε άπειρες σοκολάτες που έχουν σχήμα αυγού!! Τίποτα άλλο! 
Βέβαια κάθε λαός που ζει εδώ, διατηρεί τα έθιμα της χώρας καταγωγής του! 
Δεν νοιώθω το Πάσχα, όπως στην Ελλάδα, γιατί εδώ είναι και η εποχή που δεν βοηθάει. Μη ξεχνάτε εδώ είναι φθινόπωρο (ή μάλλον καλοκαίρι)...
Πασχαλιά χωρίς Άνοιξη δεν λέει!

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Χρόνια πολλά! Και του χρόνου!

Χρόνια πολλά! Εύχομαι να περάσατε καλά το Πάσχα!
Εμείς συνδυάσαμε τα πατροπαράδοτα έθιμα με την Νότιο Αφρικάνικη πραγματικότητα!
Βάψαμε τα αυγά μας, φτιάξαμε Λαμπρόψωμο, αποφύγαμε τα πασχαλινά κουλουράκια και το τσουρέκι. Πήγαμε στην εκκλησία για την Ανάσταση, που ήταν αφάνταστα ήσυχη χωρίς κροτίδες, βεγγαλικά κλπ. Στην επιστροφή μας τιμήσαμε μια εναλλακτική μαγειρίτσα, γιατί εδώ δεν πωλούνται συκωταριές, ούτε έντερα (αλλά και να υπήρχαν ξέρω ότι κάποιος θα έμενε νηστικός)!

 Σήμερα Κυριακή του Πάσχα το αρνάκι είχε την τιμητική του! Και όπως βλέπετε εδώ τα αρνάκια είναι  κάπως μεγαλούτσικα... Χρειάζεται μεγάλη παρέα για να καταναλωθεί! Πάντως δεν έχω παράπονο μόνο κοκαλάκια για την Ίρμα περίσσεψαν, παρόλο που υπήρχαν και ένα σωρό σαλάτες, πατάτες, πίτες κλπ ...
Φάγαμε και το Πασχαλινό γλυκάκι μας ... Cup Cakes πασχαλινά! Η συνταγή σύντομα θα αναρτηθεί... 


Στην μέρα γιορτής μου έλλειπαν τα παιδιά μου. Ελπίζω άλλη χρονιά να τα καταφέρουμε καλύτερα...

Χρόνια πολλά με υγεία σας εύχομαι! Και όλα να πάνε καλά!!!

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Λευκός ρινόκερος!

Οι Λευκοί Ρινόκεροι λέγονται και Κερατοθήρια! Είναι ένα είδος από τα 5 είδη ρινόκερου, που εξακολουθούν να υπάρχουν! Ονομάζεται λευκός ρινόκερος ενώ το χρώμα του δεν διαφέρει από το χρώμα του μαύρου ρινόκερου. Λέγεται ότι η ονομασία του προήρθε από λάθος μετάφραση ή καλύτερα παράφραση λέξης. Στα Ολλανδικά ονομάζεται "wijd" ρινόκερος, που σημαίνει μεγάλος, στα Αγγλικά "wide" και παραφράστηκε σε "white", που θα πει λευκός!

Έχει μήκος περίπου 4 μέτρα και ύψος 2. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος ζώο στην Αφρική (μετά τον ελέφαντα). Το βάρος τους κυμαίνεται από 1.360 κιλά ως 3.630 κιλά και προφανώς πιο μεγαλόσωμα είναι τα αρσενικά. 

Τα θηλυκά γεννούν ένα μωρό μετά από κύηση που διαρκεί ...15-16 μήνες (εδώ τους 9 δεν άντεχα...). Το νεογέννητο ζυγίζει γύρω στα ...65 κιλά (μόνο)!
Τα ποδαράκια του ρινόκερου έχουν 3 δάκτυλα (περιττοδάκτυλο ζώο). Ο λευκός ρινόκερος είναι πολύ γρήγορος και ευέλικτος για το μέγεθός του και μπορεί να τρέξει 50 χλμ/ώρα. Οι αρσενικοί ζουν μόνοι τους έχουν μια περιοχή, που την θεωρούν "δική τους" και την σηματοδοτούν με με περιττώματα και ούρα. Στην περιοχή τους δεν επιτρέπουν άλλο αρσενικό. Δίνονται μάχες για να διατηρηθεί η περιοχή! Τα θηλυκά ζώα κινούνται ελεύθερα και ζουν μαζί με τα μικρά τους, τα οποία υπερπροστατεύουν. Όταν υπάρχει μωρό καλό είναι να μη τα πλησιάζεις, γιατί η μαμά επιτίθεται! Όταν απειλείται το μωρό λευκού ρινόκερου τρέχει μπροστά από τη μητέρα του, γιατί ζουν σε λιβάδια και ο κίνδυνος είναι να επιτεθεί λιοντάρι από πίσω. Αντίθετα, το μωρό του μαύρου ρινόκερου τρέχει από πίσω από την μαμά του, γιατί ζουν σε περιοχές με θάμνους και εκείνη με το σώμα της του ανοίγει τον δρόμο!!!

Ο λευκός ρινόκερος έχει διαφορετικό σχήμα ρύγχους από τον μαύρο. Του λευκού είναι επίπεδο για να βόσκει χορταράκια στα λιβάδια, ενώ ο μαύρος έχει τριγωνικό που τον εξυπηρετεί καλύτερα, γιατί τρέφεται με θάμνους.
Ο λευκός ρινόκερος παράγει ήχους όπως λαχάνιασμα, μουγκρίζει για να καλέσει το θηλυκό, γρυλίζει, φωνάζει λένε από αγωνία, και ξεφυσάει ή βρυχάται όταν απειλείται! Ποιος να απειλήσει ένα τέτοιο ζώο? Ο άνθρωπος! Ποιος άλλος?

Το ρύγχος του έχει δύο κέρατα, το ένα πίσω από το άλλο, κατασκευασμένα από συμπαγή κερατίνη. Δεν είναι όπως τα κέρατα των ελαφιών, που είναι από κόκκαλο. 
Τα κέρατα αυτά, ίσως αποτελέσουν την Αχίλλειο πτέρνα του ζώου.
Πολλές φυλές (μεταξύ των οποίων οι νεόπλουτοι Κινέζοι) πιστεύουν ότι αν οι άντρες φάνε τριμμένο κέρατο ρινόκερου, αποκτούν σεξουαλική δύναμη! Κάτι σαν φυσικό Βιάγκρα... Τι καθυστερημένοι Θεέ μου!!!! Τριμμένο κέρατο ρινόκερου χρησιμοποιούν στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για την παρασκευή διαφόρων "φαρμακευτικών" σκευασμάτων. Τελευταία στο Βιετνάμ πιστεύουν ότι μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο... Πληρώνουν λοιπόν τεράστια ποσά για να αποκτήσουν ένα κέρατο ρινόκερου. Έτσι οι λαθροθήρες δεν διστάζουν να σκοτώνουν τα καημένα τα ζωάκια,  μόνο και μόνο για να τους αφαιρέσουν τα κέρατα! Έρχονται στα πάρκα με διάφορους τρόπου ακόμα και με ελικόπτερα, σκοτώνουν το ζώο, του βγάζουν τα κέρατα και εξαφανίζονται. Έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις πάνω από τα πάρκα, έχουν ενισχυθεί οι φρουρές, έχουν πυροβοληθεί λαθροθήρες, έχουν συλληφθεί. μα μάταια... Έχουν βρει πολλά (πάνω από 1.000) νεκρά ζώα με βγαλμένα τα κέρατα! Το γεγονός αυτό έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που οι αρμόδιοι σκέφτονται να ναρκώσουν τα ζώα και να τους κόψουν προληπτικά τα κέρατα, να τα "αχρηστέψουν", ώστε να μην εξαφανιστούν από την γη...
Τα κομμένα κέρατα δημιουργούνται ξανά μέσα σε δυο χρόνια.

Προσοχή τα δυο λιγκ που έχω προσθέσει είναι από το national geographic και περιέχουν πολύ σκληρές εικόνες.

Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Yellow-billed Hornbill

Καιρό έχω να σας δείξω φωτογραφίες από το οικοσύστημα της Νοτίου Αφρικής! 
Χθες πήγαμε μια ημερησία εκδρομή στο Pilanesberg, ένα Εθνικό Πάρκο Προστασίας της Φύσης. Το Πάρκο αυτό απέχει δυο ώρες από το Σάντον, που ζούμε. Η απόσταση αυτή είναι καλό και κακό. Μπορούμε εύκολα να πάμε, αλλά επειδή είναι κοντά σε περιοχές κατοικίας συχνά είναι ενοχλητικά γεμάτο από αυτοκίνητα...
Χθες επειδή ήταν το Καθολικό Πάσχα, το Πάρκο ήταν σχετικά ήσυχο! Δεν είδαμε καθόλου γάτες. Είδαμε ζέβρες, ιπποπόταμους, ρινόκερους, καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, αντιλόπες, πουλιά κλπ. Πολλά ζώα δέχτηκαν να μας ποζάρουν:)) Σας παρουσιάζω το Yellow-billed Hornbill!


 Το Yellow-billed Hornbill είναι ένα ενδημικό πουλί της Νοτίου Αφρικής. Είναι μετρίου μεγέθους, έχει συνολικό μήκος 45-60 εκατοστά. Χαρακτηριστικό είναι το ράμφος του! Κίτρινο και μεγάλο! Χάρη σε αυτό ονομάζεται και "ιπτάμενη μπανάνα"!

Με εντυπωσιάζουν πολύ τα μάτια του με το γυμνό δέρμα γύρω τους! Η έκφρασή τους είναι πολύ έντονη! Την στιγμή που φωτογράφισα το συγκεκριμένο Yellow-billed Hornbill ήθελε να πλησιάσει να φάει τηγανιτές πατάτες, που κρατούσε ένα παιδάκι κοντά μας! 


Τα Yellow-billed Hornbill τρέφονται κυρίως στο έδαφος, όπου βρίσκουν φρούτα, σπόρους, μικρά έντομα, αράχνες, σκορπιούς, τερμίτες και μυρμήγκια!


Φαντάζομαι ότι δεν θα είναι εύκολο να τσιμπάς μυρμήγκια με τέτοιο ράμφος! Πάντως την πατάτα την έφαγε με εκπληκτική ικανότητα και ταχύτητα!


Σε άλλες περιοχές της Υποσαχαρικής Αφρικής υπάρχει και το Hornbill με το κόκκινο ράμφος, το Red--billed Hornbill. Στο έργο της εταιρείας Disney o Βασιλιάς των Λιονταριών υπάρχει ένα Red--billed Hornbill, ο Ζάζου! Ένας χαρακτήρας κάπως αστείος που τα λιοντάρια δεν τον σέβονται και πολύ!




Τα Hornbill δεν τα συναντούμε μόνο στην Αφρική, ζουν και στην Ασία.

Τα συμπαθώ και γιατί είναι μονογαμικά ζευγάρια! Φτιάχνουν τις φωλιές τους σε κουφάλες δέντρων ή στο έδαφος σε προστατευμένες τρύπες, βράχους ή ρωγμές. Κάνουν ως και 6 αυγά σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο. Το θηλυκό μένει στην φωλιά επωάζοντας τα αυγά και μισοχτίζει την είσοδο της φωλιάς με λάσπη και περιττώματα  τόσο ώστε να χωρά μόνο το κεφάλι του αρσενικού που της φέρνει τροφή! Όταν μεγαλώσουν οι νεοσσοί και δεν χωρούν πια στην φωλιά, η μητέρα σπάει με το ράμφος της είσοδο που έχει χτίσει και βγαίνει από την φωλιά. Μετά και οι δυο γονείς αναλαμβάνουν από κοινού να μεταφέρουν τροφή για τους νεοσσούς τους!



Ελπίζω να σας αρέσουν οι φωτογραφίες του! Έχει χαρακτηριστική άνεση με τον φακό, δεν βρίσκετε?

Συγνώμη που είμαι εκτός εορταστικού κλίματος. Εδώ το Πάσχα δεν εορτάζεται ιδιαίτερα και έχω επηρεαστεί. Σας εύχομαι να περάσετε μια Μεγάλη Βδομάδα με κατάνυξη, κοντά σε ανθρώπους που αγαπάτε!

Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Σαλάτα με καρότο και ανανά

Στην Ν Αφρική το πιο συνηθισμένο φαγητό είναι κρέας ψητό στο BBQ. Το ψήσιμο το αναλαμβάνουν οι άντρες της παρέας και οι γυναίκες ετοιμάζουν τα υπόλοιπα. Κυρίως σαλάτες!
Η σαλάτα που σας παρουσιάζω σήμερα είναι πολύ απλή και δροσερή! Συνοδεύει καταπληκτικά ψητό κρέας και είναι καλή ιδέα για το τραπέζι της Λαμπρής!
Φτιάχνεται με τριμμένο καρότο και κομμάτια φρέσκο ανανά! Για ντρέσινγκ έχει χυμό φρέσκου πορτοκαλιού και λάιμ!
 Δεν χρειάζεται λάδι ή κάτι άλλο. Είναι ανάλαφρη, αρωματική και γλυκόξινη. Ότι χρειάζεται για να συνοδέψει ένα ψητό κρεατικό.
Δοκιμάστε την!

Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Dragonfruit

Ήμουν στο μανάβικο όταν τα πρωτοείδα! Ένα φρούτο που δεν το γνώριζα και μου κίνησε την περιέργεια. Το όνομά του εντελώς προκλητικό Dragonfruit, Δρακόφρουτο! Είδα ότι είναι φρούτα εισαγωγής στην Ν Αφρική, από την Κόστα Ρίκα!  Αγόρασα μερικά για... να καλύψω το κενό στην γνώση μου...


Στο σπίτι έψαξα στην wikipedia να δω τι είχα αγοράσει! Τα φρούτα αυτά παράγονται από τροπικούς κάκτους! Λέγονται και pitayas. Φύονται στην Ασία (Βιετνάμ, Ινδονησία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Μπαγκλαντές,  κλπ) όπως επίσης στο Μεξικό, στην Κεντρική και  Νότια Αμερική. Είναι επίφυτα δηλ προσκολλούνται και αναπτύσσονται  πάνω σε άλλα φυτά. Αν δείτε την φωτογραφία  των κάκτων θα σας θυμίσουν τα επίφυλλα κακτάκια που υπάρχουν και στην χώρα μας. Τα λουλούδια τους είναι πολύ όμορφα, αλλά ανθίζουν μόνο την νύκτα, είναι νυχτολούλουδα! Μου αρέσει η αγγλική λέξη για τα λουλούδια αυτά: moonflowers, φεγγαρολούλουδα! Και για να επικονιαστούν είναι απαραίτητα νυκτόβια πλάσματα, όπως οι νυκτερίδες (μπρρρρ)! Αυτός είναι ένας λόγος που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους! 

Αφού έμαθα τις μικρές λεπτομέρειες που κάλυψαν ένα μέρος της περιέργειάς μου πέρασα στην επόμενη φάση! Την φάση της δοκιμής!
Αντίθετα με το εξωτερικό του εσωτερικά το φρούτο ήταν υπέροχο! Ζουμερό (παρόλο που δεν ήταν και τόσο φρέσκο), γευστικό και αρωματικό! Θυμίζει λίγο ώριμο ακτινίδιο στο πιο αρωματικό-εξωτικό.
Οι πληροφορίες λένε ότι είναι και πολύ υγιεινό γιατί είναι πηγή πολλών βιταμινών, αντιοξειδωτικών, ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου και άλλων θρεπτικών συστατικών!
Όσοι από σας έχετε ταξιδέψει στην Ανατολική Ασία θα το έχετε γευτεί ίσως σε άλλα χρώματα!
Σε κάθε περίπτωση, αν το πετύχετε, δοκιμάστε το!
Οι αγαπημένες φίλες Ερμιόνη από το the one with all the tastes μπλογκ και η Ελένη από το  μπλογ Μαγειρική με φαντασία μου πρόσφεραν ένα βραβείο! Κάθε φορά που κερδίζω βραβείο το... παίρνω στα σοβαρά και χαίρομαι! Και προσπαθώ να κάνω κάπως πιο όμορφο το μπλογκ μου για να ανταποκριθώ στην διάκριση που μου δίνεται!
Θα χαρίσω με την σειρά μου το βραβείο στις παρακάτω φίλες:
1. Στην Conna από το sabor
2. Στην Ελένη από τα ταξίδια μου
4. Στην Έλενα από cook with elena
5. Στις Μαρία και Χαρά από το cook and feed.
6. Στην Μάριον  από το Μαγειρική & τέχνη 
7. Στην Πανσοφίξ από το pansofix γιατί μπορεί να έχει ψόφο στο Λονδίνο και την σκέφτομαι :)) (αν και θα έχει γυρίσει Ελλάδα)
Κανονικά το χαρίζω σε όλους όσους μιλάμε καθημερινά και αξίζουν όχι μόνο αυτό το βραβείο αλλά κάθε διάκριση για τα ταλέντα τους!

Επανέρχομαι για να κλείσω το θέμα του δρακόφρουτου, αναφέροντας την λέξη moonflower θυμήθηκα τον ομώνυμο εκπληκτικό διπλό άλμπουμ του Carlos Santana του 1977, με το ωραιότατο κομμάτι Flor D'Lunaένα Latin και blues-rock στυλ μουσικής χαρακτηριστικό της εποχής του ΄70! Απολαύστε το από το youtube, αν έχετε το άλμπουμ ακόμα καλύτερα!!!

Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

Σαλάτα με παντζάρια, καρότα, μπρόκολο και dressing εύκολης μαγιονέζας χωρίς αυγά!

Όταν φτιάχνω σαλάτα παίζω με τα χρώματα! Η σύνθεσή τους είναι μια μικρή απόλαυση, που οδηγεί με σιγουριά σε ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα!
Χαρακτηριστική είναι η η σαλάτα που παρουσιάζω σήμερα! Είναι φτιαγμένη με βρασμένα παντζάρια,  φουντίτσες μπρόκολο στον ατμό και φρέσκα καροτάκια περιχυμένα με ελάχιστο ελαιόλαδο! Είναι πεντανόστιμη λόγω των υπέροχων υλικών της, αλλά μεγάλη "τσαχπινιά" της προσφέρει το επιπλέον dressing.
Το dressing είναι μια μαγιονέζα χωρίς αυγά! Την συνταγή της μαγιονέζας αυτής μου την έχουν δώσει η συνονοματούλα μου Α Αγγελική και η Σταυρούλα Μ. Οι δυο συνταγές είναι σχεδόν ίδιες! Έφτιαξα την συνταγή της Σταυρούλας αυτή τη φορά, ας την δούμε αναλυτικά!

Μαγιονέζα της στιγμής της Σταυρούλας Μ. 

Υλικά
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 κ.σ. λευκό ξύδι 
1 μικρό κουτάκι (170 γρ) γάλα εβαπορέ light  
1 κουτάκι (η κονσέρβα από το γάλα) λάδι (σπορέλαιο ή ελαιόλαδο) 
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. νερό

Σε ένα στενό δοχείο έβαλα την μουστάρδα, το γάλα και το αλάτι και τα χτύπησα με το μπλέντερ - ράβδο. Σταδιακά πρόσθεσα το λάδι, λίγο λίγο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα. Συνέχισα το χτύπημα και έβαλα λεμόνι, ξύδι και νεράκι μέχρι να δέσει εντελώς και να ασπρίσει η μαγιονέζα. Αυτό ήταν! Έτοιμη! Αν δεν καταναλωθεί, διατηρείται στο ψυγείο κλεισμένη σε βαζάκι.
Μια ωραιότατη σαλάτα με ένα dressing που σε λογική ποσότητα βελτιώνει την γεύση χωρίς υπερβολικές θερμίδες! Ευχαριστώ και τις δυο φίλες που μου υπέδειξαν αυτή την εύκολη και χωρίς ωμά αυγά λύση!


Α! Και καλό μήνα! Προσοχή στις ψευτιές της ημέρας! Από τις άλλες δεν γλιτώνουμε...