Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Λουκουμάδες!

Τι ωραιότερο γλυκό πρωινό Κυριακής, από ένα πιάτο φρέσκους λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, που συνοδεύουν ένα καλό καφέ!
Είχα φτιάξει προζύμι χθες το απόγευμα, με στόχο να ετοιμάσω μια πίτσα σήμερα. Είχα ανακατέψει
1 κούπα αλεύρι σκληρό για ψωμί,
1 κούπα  αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά,
περίπου 1 ή 1& 1/2 κούπα χλιαρό νερό,
1 κουταλιά τις σούπας ελαιόλαδο,
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Τα είχα ανακατέψει όλα μαζί να ενώσουν. Τα ζύμωσα στοιχειωδώς γύρω στα 3-4 λεπτά (η ζύμη ήταν υγρή και κολλούσε στα χέρια αλλά έτσι πρέπει να είναι).
Στην συνέχεια κουκούλωσα το μπολ με την ζύμη και το άφησα σε ζεστό σημείο της κουζίνας να διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά το έβαλα στο ψυγείο όλη την νύχτα.
Με την ποσότητα αυτή του ζυμαριού θα γίνουν πίτσα, ψωμάκια κλπ παρασκευές!
 Το πρωί βλέποντας το προζύμι στο ψυγείο, μου ήρθε η ιδέα για λουκουμάδες!
Αντί για τηγάνι χρησιμοποίησα το γουόκ! Το κολπάκι αυτό το έχω ακούσει από την Βέφα και πραγματικά είναι πολύ καλό, γιατί απαιτείται λιγότερο λάδι για τους λουκουμάδες και δεν λερώνεται η κουζίνα γιατί δεν πετιέται έξω λάδι!

Έκοψα ένα κομμάτι ζύμης και σχημάτισα μπαλάκια, που τα έριξα στο καυτό λάδι, λίγα λίγα! Τα τηγάνισα μερικά λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δυο πλευρές.

Τα άφησα να στραγγίσει το λάδι, πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα έβαλα στα πιατάκια με αρωματικό μέλι και κανέλα!
Δεν έφτιαξα πολλούς! Δυο πιατάκια για γλυκό breakfast, ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωινό!


Η πίτσα δεν ακυρώθηκε, η ζύμη αρκεί με το παραπάνω!!!!! Προφανώς, λουκουμάδες δεν περίσσεψαν!

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Τάρτα κολοκύθας



-Μαμά έφτιαξα μια τέλεια τάρτα! Δες την συνταγή! Είναι της Paula Deen! Μου είπε η Φ.στο σκάιπ! 
Η Paula Deen είναι Αμερικανίδα και έχει γίνει γνωστή από τις εμφανίσεις της στη τηλεόραση στο Food Network  στο πρόγραμμα “Paula’s Home Cooking”, που παίζεται και στην Ν Αφρική. Οι συνταγές της είναι εύκολες και πετυχημένες. 




Βέβαια, θα παρατηρήσετε ότι στα υλικά της συνταγής περιλαμβάνει υλικά που δεν υπάρχουν στην Ελληνική αγορά (όπως το half-and-half), έτοιμο πουρέ κολοκύθας, έτοιμη βάση τάρτας κλπ  Σε τέτοιες περιπτώσεις απλά κάνουμε μικρές προσαρμογές!
Έφτιαξα την τάρτα με τον τρόπο μου και ενθουσιάστηκα! Είχε δίκιο η Φ.! Είναι υπέροχη! 
Θα έχετε δοκιμάσει γλυκές κολοκυθόπιτες και θα ξέρετε πόσο όμορφη γεύση έχει η γέμιση! Υπέροχη, αρωματική, τρυφερή κρέμα που ικανοποιεί απόλυτα την γεύση! Σκεφτείτε λοιπόν την υπέροχη γεύση αυτής της κρέμας μέσα σε τραγανή βάση τάρτας! 
Η Κωνσταντίνα είχε αναρτήσει μια πολύ ωραία πρότασή της για τάρτα γλυκοκολοκύθας που έλεγε ότι πρέπει να τολμήσουμε να την δοκιμάσουμε!
Τόλμησα την συνταγή της Paula Deen! Πρέπει να το ομολογήσω! Είναι από τις καλύτερες γλυκές τάρτες που έχω δοκιμάσει!
Ας δούμε την συνταγή:


Για την βάση της τάρτας ζύμη (pâte brisée)
250 gr αλεύρι
125 gr βούτυρο παγωμένο σε μικρά κυβάκια
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
ελάχιστο (1-2 κουταλιές της σούπας) παγωμένο νερό.
Η Κωνσταντίνα μου έμαθε να φτιάχνω την ζύμη στο μίξερ! Κάντε το! Η ζύμη γίνεται εξαιρετική και σε 30 δευτερόλεπτα! 
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ με φτερό, μέχρι να ενώσουν και να δημιουργηθεί μια ζύμη. Δεν το παρακάνουμε. Δεν μας νοιάζει αν το βούτυρο δεν ενώσει απόλυτα με το αλεύρι και υπάρχουν κομματάκια. Ίσα ίσα είναι καλύτερα γιατί η ζύμη θα είναι πιο τριφτή! Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί και στην συνέχεια ανοίγουμε χοντρό φύλλο διαμέτρου 25 περίπου εκατοστών. Στρώνουμε το φύλλο σε ταρτιέρα διαμέτρου 23 εκατοστών και τρυπάμε με πιρούνι την ζύμη για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Βάζουμε την ταρτιέρα στην κατάψυξη για 15 -30 λεπτά. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. 
Βάζουμε μέσα στην τάρτα λαδόκολλα και την γεμίζουμε με φασόλια ή κεραμικές μπίλιες. Ψήνουμε την τάρτα για 10 λεπτά. Την βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε την λαδόκολλα με τα φασόλια ή τις μπίλιες. Βάζουμε την άδεια τάρτα στον φούρνο και συνεχίζουμε να ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ψηθεί η βάση και να πάρει λίγο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Θα μας χρειαστούν :
1 κιλό κολοκύθα κίτρινη
200 γρ τυρί φιλαδέλφεια
1 κούπα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό και 2 κρόκους χτυπημένα ελαφρά να ενώσουν
1 κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο (ή μισή κούπα γάλα και μισή κούπα κρέμα)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ


Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τις ίνες και την φλούδα. Βάζουμε την κολοκύθα κομμένη σε κύβους σε κατσαρόλα με νερό που να την σκεπάζει μέχρι να μαλακώσει. 


Κάνουμε πουρέ την κολοκύθα  στο μούλτι. Γίνεται περίπου 2 κούπες πουρές.
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τον πουρέ της κολοκύθας χτυπώντας. Συνεχίζουμε βάζοντας βούτυρο, ζάχαρη, γάλα, αλάτι, κανέλα, τζίντζερ και βανίλια.
Γεμίζουμε την βάση της τάρτας με την γέμιση και ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά μέχρι η γέμιση να είναι σταθερή στο κέντρο.
Αφήνουμε να κρυώσει και την απολαμβάνουμε!
Η Paula Deen προτείνει να σερβίρουμε την τάρτα με μια μπάλα σαντιγί! Θεώρησα ότι είχε πολλά λιπαρά και δεν χρειαζόταν περισσότερα...



Απλά την πασπάλισα με άχνη!

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Εξωτική σούπα κολοκύθας της Ερμίνας

Αυτό το διάστημα είμαι στην Αθήνα και έχω μπλέξει με διάφορα θέματα, που και 48 ώρες να είχε η κάθε μέρα, δεν θα στεκόμουν ούτε στιγμή! Νομίζω ότι το κάνω και λίγο επίτηδες, για να μη προλαβαίνω ούτε να σκεφτώ τα όσα συμβαίνουν, πόσοι φίλοι μας έχουν χάσει την δουλειά τους, ή δεν πληρώνονται, πόσα μαγαζιά και εταιρείες έχουν κλείσει, και τι έρχεται, όταν κάποιοι μας δουλεύουν...
Αυτός είναι ο λόγος που έχω χαθεί, δεν σχολιάζω, δεν απαντώ σε σχόλια, πολλές φορές ούτε που προλαβαίνω να διαβάσω τα νέα σας. Εύχομαι να είσαστε όλοι καλά! Και κακό να μη μας βρει...
Βέβαια, δεν έχω πάψει να μαγειρεύω!
Όταν σε όλα τα μανάβικα υπέροχες κολοκύθες ακουμπούν με χάρη στα ράφια, είναι αληθινός πειρασμός! Και τι δεν έχω κάνει τελευταία με κολοκύθα! Σούπα, τάρτα, μάφινς και ...συνεχίζω!
Αλλά ας αρχίσω από την σούπα! Τα άλλα σιγά σιγά!

Η φίλη μου η Ερμίνα, μεγάλη μαστόρισσα στην κουζίνα, με έμαθε μια φοβερά εύκολη και νόστιμη συνταγή για σούπα με κολοκύθα που έχει μια εξωτική νότα, Thai θα τολμούσα να πω! Από την εποχή που μου την έμαθε, την έχω φτιάξει πολλές φορές κάνοντας και τα δικά μου....Ερμίνα μου σε ευχαριστώ!

Τα υλικά που απαιτούνται για την εξωτική σούπα κολοκύθας είναι:

1,5 κιλά ακαθάριστη κίτρινη κολοκύθα
2-3 κουταλιές της σούπας λάδι (προαιρετικό)
1 κονσέρβα γάλα καρύδας (περίπου 400ml)
2 κουταλιές της σούπας κάρυ σε σκόνη
νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικό)
κρουτόν, ηλιόσποροι (προαιρετικό)
φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικό)

Αφαιρούμε τις ίνες και τους σπόρους από την κολοκύθα. Την κόβουμε και κύβους και καθαρίζουμε την φλούδα.
Βράζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας σε μέτρια κατσαρόλα με νερό που τα σκεπάζει για 15-20 λεπτά να μαλακώσει η κολοκύθα. Σε συνταγές για σούπα κολοκύθας που έχω διαβάσει προτείνουν να σοτάρουμε στο λάδι ή σε βούτυρο την κολοκύθα και όταν μαραθεί να βάζουμε καυτό νερό ή ζωμό λαχανικών. Προτιμώ να την βράζω αμέσως παραλείποντας το τσιγάρισμα για να είναι πιο ελαφρύ το αποτέλεσμα. Επίσης ζωμό λαχανικών χρησιμοποιώ μόνο αν έχω ετοιμάσει σπιτικό. Οι έτοιμοι δεν μου αρέσουν, γιατί νομίζω ότι έχουν μια γεύση που καλύπτει όλες τις άλλες..
Αφού μαλακώσει η κολοκύθα την πολτοποιώ με ένα blender "χειρός" μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτω το λάδι (γίνεται και χωρίς λάδι), το γάλα καρύδας, το κάρυ, το αλάτι, το πιπέρι και το τζίντζερ.
Το κάρυ μπορεί να είναι και κόκκινη πάστα αν βρείτε. Επίσης εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας αν θα χρησιμοποιήσετε καυτερό μείγμα, μέτριο ή απαλό. Προτιμώ το μέτριο, είναι καθαρό θέμα γούστου!
Βράζω για 5-10 λεπτά. Ελέγχω μήπως η σούπα είναι πολύ πυκνή και χρειάζεται να συμπληρώσω λίγο ζεστό νερό ή αν έχει πολλά υγρά φροντίζω να την βράσω περισσότερο και σερβίρω!
Γαρνίρω τα πιάτα με κρουτόν, καβουρντισμένους ηλιόσπορους, ή φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο, για πιο Thai αποτέλεσμα.
Πρέπει να τονίσω ότι το φρέσκο κόλιανδρο έχει πολύ έντονη γεύση! H γεύση του δεν μοιάζει με εκείνη των καρπών του. Είναι παρόμοιο σε εμφάνιση με τον μαϊντανό, αλλά η γεύση του είναι ιδιαίτερη και η μυρωδιά του βαριά. Έχει οπαδούς φανατικούς αλλά και ανθρώπους που το απεχθάνονται. Για να καταλάβετε εμένα μου θυμίζει κίτρο και σκόρδο, ενώ στον Γ. θυμίζει σαπούνι και χημικά.  Προσοχή λοιπόν: χρησιμοποιείστε το φρέσκο κόλιανδρο μόνο αν είσαστε σίγουροι ότι αρέσει σε σας και τους δικούς σας!

Δοκιμάστε την σούπα είναι καταπληκτική!