Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Ζυμώνοντας ψωμάκια με γάλα!


Χθες έμαθα από την Κική ότι γιορταζόταν η παγκόσμια ημέρα του ψωμιού! Με αφορμή τον εορτασμό ανάρτησε μια υπέροχη συνταγή με ψωμάκια με φέτα! Στην συνέχεια η Βαγγελιώ πήρε την σκυτάλη και συμμετείχε στον εορτασμό με ψωμί γεμιστό με μέλι! Η συμμετοχή της με έκανε σήμερα να ψάχνω να βρω χαρουπόμελο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!
Είπα και εγώ με καθυστέρηση να γιορτάσω την ημέρα και ξεκίνησα να φτιάξω ψωμάκια με γάλα!
Μια κλασσική συνταγή, που την έχω πάρει από το βιβλίο Larousse, Μαγειρική Ζαχαροπλαστική, Εκδόσεις Φλώρος και την έχω αλλάξει κάπως, για να την κάνω με ξηρή μαγιά και στα δικά μου μέτρα.
Εκτός από την συμμετοχή στον εορτασμό, με την ευκαιρία αυτή ήθελα να σας δείξω πώς καταλαβαίνω με απλό τρόπο ότι το ζυμάρι του ψωμιού έχει ετοιμαστεί!
Ας περάσουμε στα γρήγορα στην συνταγή.


Για τα ψωμάκια με το γάλα χρειαζόμαστε
Για προζύμι
100γρ αλεύρι για ψωμί
1/4 του κουταλιού του γλυκού μαγιά ξηρή
80 γρ νερό χλιαρό
Για την ζύμη για 10 ψωμάκια
το προζύμι
250 γρ αλεύρι για ψωμί
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξηρή
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
125γρ γάλα χλιαρό
60 γρ βούτυρο λιωμένο
1 αυγό.
σπασμένους σπόρους κάρδαμου (προαιρετικό)
σουσάμι κανονικό και μαύρο
ελάχιστο γάλα 

Ετοίμασα το προζύμι ανακατεύοντας χθες όλα τα συστατικά του και φτιάχνοντας έναν χυλό. Το έβαλα σε ένα τάπερ, που είχε όγκο που να χωράει το προζύμι και όταν θα διπλασιαζόταν. Το τάπερ το είχα λαδώσει. Στην συνέχεια το τύλιξα σε "κουβερτούλα" και το άφησα στον χλιαρό θερμοθάλαμο της κουζίνας για μια νύχτα (12-14 ώρες). 
Λεπτομερή περιγραφή μου για την διαδικασία θα δείτε εδώ
Σήμερα το πρωί έβαλα το μίξερ με τον γάντζο και χτύπησα όλα τα υλικά για την ζύμη (εκτός από το σουσάμι και το ελάχιστο γάλα) για 15 λεπτά. 
Άφησα την ζύμη στον θερμοθάλαμο να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αφού διπλασιάστηκε την έβαλα σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζύμωσα με ενθουσιασμό μέχρι να ετοιμαστεί! 
Στην αρχή κολλά αρκετά στα χέρια, αλλά τους έβαλα βούτυρο και συνέχισα μέχρι που το αλεύρι απορρόφησε τα υγρά. Συνέχισα για 20 λεπτά περίπου ζυμώνοντας, τραβώντας το ζυμάρι και τυλίγοντας και η ζύμη ετοιμάστηκε.
Στην συνέχεια σχημάτισα ένα ρολό με την ζύμη και το χώρισα σε 10 ίσα κομμάτια. 
Με το κάθε κομμάτι έπλασα ένα μπαλάκι ζύμης, που το τοποθέτησα σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί φούρνου. Άφησα κενά ανάμεσα στα μπαλάκια της ζύμης γιατί διπλασιάζονται. Σκέπασα με καθαρή πετσέτα και άφησα την ζύμη στο θερμοθάλαμο για 30-40 λεπτά, να διπλασιαστούν τα μπαλάκια.
Τα βούρτσισα με το γάλα που είχα κρατήσει και πασπάλισα με τα σουσάμια!
Έψησα τα ψωμάκια στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Μοσχοβόλησε το σπίτι και στοχεύω να τα απολαύσουμε με το πρωινό μας τις προσεχείς μέρες αφού τα φύλαξα (όσα περίσσεψαν) σε σακούλα για το ψωμί.


Τα ψωμάκια αυτά είναι νόστιμα, αλλά ο βασικός στόχος της ανάρτησής μου αυτής είναι να σας δείξω, πως καταλαβαίνω ότι το ζυμάρι του ψωμιού μου είναι καλά ζυμωμένο πριν περάσω στην φάση για το τελευταίο φούσκωμα και το φούρνισμα του ψωμιού! Την μέθοδο αυτή την έμαθα από το βιβλίο Handmade Breads του Ciril Hitz, εκδόσεις Apple Press.



Όταν αρχίζουμε να ζυμώνουμε το ψωμί ανακατεύεται το νερό με το αλεύρι και η πρωτεΐνη γλουτένη, που υπάρχει στο αλεύρι, αναπτύσσει δεσμούς. Όσο οι δεσμοί δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά, αν κόψουμε ένα κομμάτι ζύμης και το τεντώσουμε ανάμεσα στα χέρια μας, κόντρα σε φως, βλέπουμε ότι το ζυμάρι είναι αδιαφανές, δεν έχει ελαστικότητα και τρυπά όπως το τεντώνουμε.

 
Όσο ζυμώνουμε και αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται οι δεσμοί της γλουτένης, στο αντίστοιχο πείραμα με την ζύμη έχουμε περισσότερη ελαστικότητα και διαφάνεια.


Όταν το ζύμωμα έχει ολοκληρωθεί η ζύμη άμα τεντωθεί είναι απόλυτα διαφανής! Αυτό είναι το σωστό αποτέλεσμα! Αν φτάσουμε σε αυτό και έχουμε τα σωστά υλικά και θερμοκρασίες το ψωμί μας θα ψηθεί και θα φουσκώσει τέλεια!



 Το ζύμωμα δεν μπορεί να περιγραφεί με χρόνο. Παίζει ρόλο ο τρόπος, τα υλικά, η θερμοκρασία η υγρασία κλπ Με την δοκιμή αυτή στην ζύμη είμαι σίγουρη αν είναι έτοιμη ή πρέπει να συνεχίσω λίγο ακόμα!

Η διαδικασία για την ετοιμασία του ψωμιού μου φαίνεται πάντα μαγική! Αισθάνομαι πάντα σεβασμό που μπορώ να συμμετέχω σ αυτήν. Αν και οι Παγκόσμιες Μέρες με αφήνουν αδιάφορη, αυτήν την χάρηκα μια μέρα μετά!!!

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Ζουζούνια!

 Έχω καιρό να σας δείξω κατασκευές μου!
Τελευταία έφτιαξα τα ζουζούνια που βλέπετε!
Χρησιμοποίησα σύρμα από χαλκό και χάντρες! Με τις πένσες καλυμμένες με πανάκι, για να μη χαλάω το σύρμα, του έδωσα το κατάλληλο σχήμα. Πέρασα μέσα χάντρες που μου άρεσαν και διαμόρφωσα το σύρμα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες με κεραίες, φτερά κλπ.
Αν τα ξαναφτιάξω, θα αγοράσω πιο λεπτό σύρμα για να δουλεύεται πιο εύκολα!
Τα ζουζουνάκια αυτά τα είχα δει στην Αφρική που τα πωλούν για διακοσμητικά δωματίων (mobile art).
Σκέφτηκα να τα χρησιμοποιήσω για διακοσμητικά στο τραπέζι! Art de la table!


Δεν είναι πολύ όμορφα διακοσμητικά για την πετσέτα? Μου φτιάχνουν την διάθεση!

Τις τελευταίες μέρες έχω πάρει κάποια βραβεία από φιλικά μπλογκς! Καιρός να ανταποκριθώ!

Α. Η Μαρία και η Χαρά από το αγαπημένο μου μπλογκ cook and feed. καιρό τώρα μου έχουν δώσει ένα βραβείο, που με τα διάφορα που συμβαίνουν, δεν κατάφερα να το αναρτήσω!
Δείτε τι όμορφο που είναι!

Σας ευχαριστώ πολύ Μαράκι και Χαρά! Να είσαστε καλά και να μας ξεσηκώνετε με τις γευστικές προτάσεις σας! Είναι χαρά μου που επικοινωνούμε και που μου επιτρέπετε να ρίχνω μια ματιά στα θαυμαστά αριστουργήματα που βγαίνουν από τις κατσαρόλες σας!:))
Τώρα στα δύσκολα! Πρέπει να αποδώσω το βραβείο με την σειρά μου! Μιλάω με όλες/όλους σας και είναι δύσκολο να διαλέξω! Πώς να αφήσω κάποιο μπλογκ χωρίς βραβείο? Όλα το αξίζουν! Για να μπορέσω θα βάλω ένα κριτήριο!
Θα ήθελα να το προσφέρω σε νέα μπλογκ που πρόσφατα γνώρισα!

1. Στην Νοτούλα γιατί μου αρέσει το όνομα του μπλογκ της ΜΑΦΙΑ!
2. Στις Θεσσαλονικές Pela Sofi που γράφουν στο that' s Eat γιατί μου αρέσουν οι παραδοσιακές συνταγές τους και το κέφι τους!
3. Στην Conna με το sabor που έχει φτιάξει μια μικρή γωνίτσα πολύ γλυκιά με καταπληκτικές συνταγές!

Όμως δεν τελειώνουν εδώ τα παιχνίδια - βραβεία...


Β. Η Ελένη από το πολύ ξεχωριστό μπλογκ τα ταξίδια μου, η Δέσποινα από το τρυφερό My blueprint όπως και η Ερμιόνη μου, από το καταπληκτικό the one wit hall the tastes με κάλεσαν να παίξω σε ένα παιχνίδι και μου πρόσφεραν αυτό το βραβείο:
Εδώ που τα λέμε το έχω ξαναπάρει... Αλλά όταν μια φίλη σε τιμά, δεν μπορείς να μη δέχεσαι! Σε ευχαριστώ HelenGr, ευχαριστώ Δέσποινα, ευχαριστώ Ερμιόνη! Σας ευχαριστώ για όλη την ευχάριστη επικοινωνία - συντροφικότητα, που έχουμε τον τελευταίο χρόνο με το food blogging!

7 πράγματα για μένα έχω γράψει στο  7+10 Παρόλο που νοιώθω αμήχανα να μιλάω για μένα, θα πω άλλα 7, γιατί άμα παίζουμε σε παιχνίδι, ακολουθούμε τους κανόνες!

1. Μου αρέσει η... "διαβίου εκπαίδευση" ! Διαρκώς θέλω να μάθω και κάτι καινούργιο! 
2. Αντιπαθώ την γυμναστική! Κάνω τα πάντα να την αποφύγω! Ξυπνάει την χειρότερη τεμπέλα μέσα μου!
3. Ονειρεύομαι να βγάλω τόσο όμορφες φωτογραφίες, που να μπορέσω να κάνω μια έκθεση με αυτές.
4. Αγαπώ πολύ τα λουλούδια (και τα ζώα)! Ο παππούς μου καλλιεργούσε λουλούδια, κυρίως τριαντάφυλλα, και ίσως κάτι έχω πάρει από αυτόν!
5. Με βασανίζει το σύνδρομο της άδειας φωλιάς! Εδώ και 5 χρόνια και ακόμα το παλεύω.
6. Βαριέμαι να κάνω τις δουλειές του σπιτιού, αλλά τις κάνω ...ευλαβικά, γιατί δεν αντέχω να μη τις κάνω! Στο γραφείο μου πάντα επικρατεί αυτό που λέω "δημιουργικός χαμός"! Σπάνια το έχω τακτικό.
7. Μου αρέσουν τα ταξίδια! Όμως ώρες ώρες δεν θέλω να δω βαλίτσα στα μάτια μου...

Και τώρα το πιο δύσκολο! Κανονικά έπρεπε να προσφέρω το βραβείο σε 15 μπλογκ! Πού να βρεθούν 15 νέα μπλογκ, που όλοι έχουν παίξει? Άργησα και με έχουν προλάβει! Έχει απονεμηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις! Έψαξα και δεν βρήκα κανέναν που να μην το έπαιξε το παιχνίδι! Σας παρακαλώ βοηθήστε με! Αν τυχόν κάποια/κάποιος θέλει να παίξει ας μου θεωρήσει ότι του το πρόσφερα! Σας ευχαριστώ!


Το τριαντάφυλλο είναι αφιερωμένο στον Γ.:))

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Κολοκύθα γεμιστή

Ο Οκτώβρης είναι ο καλύτερος μήνας για να μαγειρέψουμε φαγητά με κολοκύθες! Τέτοια εποχή ωριμάζουν στο Β ημισφαίριο.
Λατρεύω τις κολοκύθες! Μου αρέσει το χρώμα το σχήμα και η γεύση τους! Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες κολοκυθιάς, που έχουν να κάνουν κυρίως με το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα του καρπού. Για το μαγείρεμα προτιμώ τις γλυκές, που έχουν βελούδινη σάρκα
Τις περισσότερες φορές στην Ελλάδα με τις κολοκύθες φτιάχνουν πίτες αλμυρές ή γλυκές, γλυκό του κουταλιού. Στην Αφρική έμαθα να τις κάνω σούπες, ρυζότο, πουρέ, στο φούρνο με άλλα λαχανικά. Τελευταία έκανα και γεμιστή!


Διάλεξα μια κολοκύθα μέτρια σε μέγεθος (3 περίπου κιλά), που χωρούσε στο ταψί της κουζίνας. Αφού την έπλυνα την έκοψα εγκάρσια στο επάνω μέρος. Καθάρισα προσεκτικά τους σπόρους και τις ίνες, που έχει εσωτερικά με το κουτάλι. Αφαίρεσα και λίγη σάρκα για να την γεμίσω καλύτερα. Την αλάτισα, την λάδωσα εσωτερικά με πινελάκι και την άφησα στην άκρη.




Ετοίμασα την γέμιση.
700γρ κιμά
250 γρ κουκουνάρι, καβουρντισμένο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα(ή πράσο)
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
3-4 ντομάτες, τριμμένες
1/2 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
1 πιπεριά κόκκινη, σε καρεδάκια
1 πιπεριά κίτρινη, σε καρεδάκια
την σάρκα της κολοκύθας που είχα αφαιρέσει, κομμένη σε καρεδάκια
2 κούπες ρύζι για ριζότο
μαϊντανό
λίγα φύλλα φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
πάπρικα
5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (με το μάτι).



Στο λάδι σοτάρισα τον κιμά, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, όπως ετοιμάζουμε την γέμιση για ντομάτες γεμιστές με κιμά. Έσβησα με το κρασί, πρόσθεσα τις ντομάτες, το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά. Τα άφησα να πάρουν μια βράση, προσέχοντας να μην αφυδατωθεί το μείγμα και το κατέβασα από την φωτιά.
Τοποθέτησα την κολοκύθα στο ταψί. Την επόμενη φορά θα στρώσω το ταψί με χαρτί φούρνου για να μη τρίβω το ταψάκι με τις ώρες να καθαρίσει.  την γέμισα με το μείγμα του κιμά. Η γέμιση δεν πρέπει να φτάνει ως το πάνω μέρος της κολοκύθας αλλά περίπου στα 2/3, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι και θα ξεχειλίσει η γέμιση. Πρόσθεσα και λίγο βραστό νερό για τις ανάγκες του ρυζιού.



Έψησα την κολοκύθα στο προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για μια ώρα σκεπασμένη με χαρτί κουζίνας να μη καεί. Μετά χαμήλωσα λίγο την θερμοκρασία και την άφησα άλλη 1 και 15 λεπτά στους 180. Οι χρόνοι ψησίματος είναι ενδεικτικοί. Παίζει ρόλο η κολοκύθα πόση σάρκα έχει, αν είναι σκληρόφλουδη κλπ. Για να δω αν ψήθηκε καλά την τρύπησα με ξύλινο καλαμάκι να βεβαιωθώ ότι μαλάκωσε. Χρειάζεται όμως λίγη προσοχή στους χρόνους και δοκιμές, ώστε να μη ψηθεί υπερβολικά και ανοίξει η κολοκύθα.
Όταν ετοιμάστηκε την μετέφερα προσεκτικά σε πιατέλα σερβιρίσματος. Το σημείο αυτό ήταν το δύσκολο για να μη διαλυθεί η κολοκύθα και πάει χαμένη η εικόνα! Η εμφάνισή της ήταν υπέροχη! Το βλέπετε στις φωτογραφίες. 
Άνοιξα το καπάκι της κολοκύθας και σερβιριστήκαμε με κουτάλι από το εσωτερικό της την γέμιση μαζί με κομμάτια κολοκύθας. 
Είναι καταπληκτική ιδέα για γιορτινό τραπέζι γιατί εντυπωσιάζει με το τίποτα! Η γέμιση μπορεί να τροποποιηθεί και να γίνει όπως κάνουμε την γέμιση της γαλοπούλας με κάστανα, με μήλα, με μανιτάρια, με αποξηραμένα φρούτα, με κουσκούς, με μπαγιάτικο ψωμί, με αλλαντικά, με μπαχαρικά (στην κολοκύθα ταιριάζει το κάρυ) κλπ! Σε όποια εκδοχή θα είναι υπέροχη!
Update:
Επειδή τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται, δείτε τι είχε κάνει η Εφη, η Μάνα του... λόχου τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν: Μια λαχταριστή τριαξονική γεμιστή κολοκύθα εορταστική, φιγουρατζίδικη, πτυχωτή-πτυχωτή,...τέλεια !!!

Έφη μου σε σένα την είχα δει και δεν το θυμόμουν! Στο μυαλό μου είχα κρατήσει την κεντρική ιδέα! Τώρα ξέρουμε και την πηγή!!!! Σ΄ ευχαριστώ για την υπέροχη ιδέα!!!!!





Καλή επιτυχία!

Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011

Φεγγαράκια για το πρωινό!

Είναι φανταστικό το Κυριακάτικο πρωί, στην φωτεινή κουζίνα, να απολαμβάνεις τον καφέ με διάφορες λιχουδιές!
Λατρεύω το πλούσιο πρωινό! Ταυτόχρονα είμαι και υπναρού... Οπότε έχω πρόβλημα το πρωί: πότε να ξυπνήσω, πότε να ετοιμάσω τα πρωινά που ονειρεύομαι ...Και είμαι και απαιτητική μου αρέσει το φρέσκο, της στιγμής, ζεστό πρωινό με όλες τις σπιτικές μυρωδιές που αυτό συνεπάγεται...

Ψάχνω λοιπόν για λύσεις που να έχουν προετοιμαστεί την προηγούμενη μέρα και το πρωί της Κυριακής να θέλουν απλά την τελική φάση μαγειρέματος, ώστε να σερβίρονται ζεστά και τραγανά!
Ετοίμασα λοιπόν αυτά τα φεγγαράκια (μετάφραση από τα αγγλικά που τα λένε crescent rolls). Τα φεγγαράκια δεν θα τα έλεγα κρουασάν, γιατί η ζύμη τους δεν είναι παρόμοια με τα κρουασάν που ξέρουμε μόνο σε σχήμα μοιάζουν. Είναι πιο ψωμένια και νομίζω με λιγότερα λιπαρά! Για την συνταγή ήμουν επηρεασμένη από μια συνταγή για τυροπιτάκια της Κικής από την μικρή κουζίνα που την άλλαξα κάπως ακούγοντας μια συνταγή της Ντίνας Νικολάου για Κρουασανόπιτα αλμυρή από του Νηστικούς Πράκτορες

 Την προσάρμοσα στα μέτρα μου και τον χρόνο που ήθελα να διαθέσω... Δηλαδή έκανα την ζύμη στον αρτοπαρασκευαστή μου.
Φεγγαράκια για το πρωινό
Χρειάστηκα
Για την ζύμη
1/2 κούπα χλιαρό γάλα
1/2 κούπα γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/4 της κούπας βούτυρο, μαλακωμένο
1 αυγό χτυπημένο, σε θερμοκρασία δωματίου
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά στιγμής
Για την γέμιση
ελάχιστη ζάχαρη
κανέλα
μερέντα
άσπρη σοκολάτα
κουβερτούρα
τυρί κρέμα
Για την επάλειψη
1 αυγό χτυπημένο
ελάχιστη ζάχαρη

 Έβαλα τα υλικά με την σειρά που γράφονται στον αρτοπαρασκευαστή και τον ρύθμισα στο πρόγραμμα για τις ζύμες. Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή μπορείτε να ετοιμάσετε την ζύμη στο χέρι κατά τα γνωστά, πχ όπως λέει η Ντ. Νικολάου εδώ.
Όταν η ζύμη φούσκωσε, έγινε διπλάσια σε όγκο και ήταν έτοιμη η πρώτη φάση την έβαλα στο ψυγείο.
Την επομένη μέρα την έβγαλα από το ψυγείο και την άφησα να πάρει την θερμοκρασία του δωματίου. Ζύμωσα ελαφρά να ξεφουσκώσει και την χώρισα σε 4 μπάλες. Κάθε μπάλα την άνοιξα σε στρογγυλό δίσκο, πάχους 3-4 χιλιοστών και την χώρισα, χαράζοντας ακτίνες, με το μαχαίρι σε 8 κομμάτια. Στην συνέχεια κάθε κομμάτι το γέμισα με διαφορετική γέμιση. Το καλύτερο ήταν αυτό που έβαλα ζάχαρη και κανέλα! Στα άλλα έβαλα λευκή τριμμένη σοκολάτα, μαρμελάδα, τυρί φιλαδέλφεια, μερέντα, σοκολάτα μπίτερ κλπ. Χρειάζεται λίγη γέμιση για να μη ξεχειλίζει από την ζύμη. Έβαλα την γέμιση στο πιο φαρδύ σημείο της ζύμης και τύλιξα σε ρολό. Μετά  τύλιξα ελαφρά τις άκρες για να πάρουν το σχήμα του φεγγαριού!:))
Έστρωσα σε ταψάκι λαδόκολλα και ακούμπησα τα φεγγαράκια και τα άλειψα με αυγό χτυπημένο με ελάχιστο νερό. Τα πασπάλισα με ζάχαρη και τα έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190β για 25 λεπτά

Σε μια ώρα από την στιγμή που μπήκα στην κουζίνα, είχα έτοιμα αυτά τα υπέροχα φεγγαράκια, που σας τα προτείνω με ενθουσιασμό!

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

Σαλάτα με Quinoa πορτοκάλι ρόδι και αποξηραμένα βερίκοκα



Η Quinoa προέρχεται από την περιοχή Άνδεων στο Περού! Είναι ένας πανάρχαιος σπόρος, ένα δημητριακό που καλλιεργείται  εδώ και  5.000 χρόνια. Οι Ίνκας το θεωρούσαν ιερό φυτό και το ονόμαζαν «σπόρο μητέρα». Η συγκομιδή του γινόταν με τελετουργικό τρόπο και προφανώς το κατανάλωναν αντί για στάρι. 
Οι Ισπανοί κατακτητές το θεώρησαν τροφή Ινδιάνων και το περιφρόνησαν! Δεν το έκαναν γνωστό στην Ευρώπη, όπως έκαναν για το καλαμπόκι και τις πατάτες. Όχι μόνο δεν το διέδωσαν, αλλά προσπάθησαν να σταματήσουν την καλλιέργειά του και στην θέση του να σπείρουν στάρι. Όμως δεν τα κατάφεραν, αν και κινδύνευσε να χαθεί. 
Στη δεκαετία του 1980, δύο Αμερικανοί, ανακαλύπτοντας την διατροφική αξία των σπόρων της quinoa, άρχισαν να την καλλιεργούν στο Κολοράντο. Από τότε, η  quinoa έχει γίνει όλο και περισσότερο διαθέσιμη καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευεργετικό και νόστιμο φαγητό. Χαρακτηρίζεται μάλιστα σαν super food!
Στη σύγχρονη εποχή, έχει εκτιμηθεί  για τη θρεπτική της αξία. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Περιέχει  πρωτεΐνη σε πολύ υψηλό ποσοστό (12% -18%). Η πρωτεΐνη που προμηθεύει είναι πλήρης πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι περιλαμβάνει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα σε αντίθεση με το σιτάρι, ή το ρύζι, ή την βρώμη, που υστερούν. Συγχρόνως είναι  πηγή φυτικών ινών, φωσφόρου, χαλκού, μαγγανίου και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και σίδηρο . Η Quinoa δεν περιέχει γλουτένη και θεωρείται εύπεπτη τροφή. Λένε ότι είναι τροφή ιδιαίτερα πολύτιμη για τα άτομα με ημικρανίες, διαβήτη και αρτηριοσκλήρωση και λοιπά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η Quinoa έχει μια ελαφριά και αφράτη υφή, όταν την βράσουμε. Η γεύση της είναι ήπια, και μπορεί να αντικαταστήσει το λευκό ρύζι ή το κουσκούς. Ετοιμάζεται πολύ εύκολα και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, σε σούπες, σαν ριζότο, συνοδευτικό πιάτο όπως το ρύζι ή το κουσκους, ακόμα και για γλυκά!!!!
Μπορούμε να την προμηθευτούμε από καταστήματα με υγιεινές τροφές. Στην Ν Αφρική την πωλούν και στα Σούπερ Μάρκετ μαζί με το ρύζι.
Προτιμώ να την χρησιμοποιώ σε σαλάτες! Όπως αυτή:
Σαλάτα με Quinoa (κινόα), πορτοκάλι, ρόδι και αποξηραμένα βερίκοκα
Για την σαλάτα που έφτιαξα χρησιμοποίησα
1 κούπα Quinoa
2 κούπες νερό
Αλάτι
Σπόρους ροδιού
3 πορτοκάλια
φύλλα Iceberg
Αποξηραμένα βερίκοκα
Λάδι
Ξύδι από λευκό κρασί
Αλάτι  πιπέρι
Ετοίμασα την  Quinoa  σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Την ξέπλυνα σε μπόλικο τρεχούμενο νερό (απαραίτητο για να μη πικρίζει) και την έβρασα σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά μέχρι το νερό να απορροφηθεί, η Quinoa να μαλακώσει και να φανεί το φύτρο της. Ιδιαίτερα προς το τέλος του βρασμού την ανακάτευα για να μην «πιάσει» στην κατσαρόλα όσο το νερό λιγόστευε.
Την άφησα να κρυώσει.
Ετοίμασα την σος. Έστυψα τα 2 πορτοκάλια και ανακάτεψα τον χυμό τους με το λάδι και το ξύδι.
Το άλλο πορτοκάλι το καθάρισα προσεκτικά και το έκοψα σε φετούλες (βγάζοντας σπόρους και ίνες). Το φλούδι του πορτοκαλιού (που ήταν ακέρωτο και καλοπλυμένο) το έκοψα σε πολύ λεπτές φέτες, σαν σπιρτόξυλα (μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας).  Έκοψα σε κομμάτια τα αποξηραμένα φρούτα .
Σε μεγάλο μπολ έβαλα τα φύλλα της πράσινης σαλάτας Iceberg, την Quinoa, τα σποράκια του ροδιού, τα κομμένα πορτοκάλια, το φλούδι του πορτοκαλιού και τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα ανακάτεψα. Έριξα λίγο αλατοπίπερο να γίνει σύμφωνα με τα γούστα μας. Τα περιέλουσα με την σος και ανακάτεψα να πάει παντού.
Σέρβιρα είχα μια χορταστική, γευστική και υγιεινή σαλάτα που αποτελούσε ένα πλήρες γεύμα από μόνη της!

Ταυτόχρονα ήταν και όμορφη η σαλάτα, νομίζω ότι οι φωτογραφίες το φανερώνουν.







Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Τα Pulpetti της Πέτρας!



Θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια συνταγή από την Μάλτα, που μου έμαθε η Πέτρα! 
Η Πέτρα είναι ένα γλυκό κορίτσι, φίλη της κόρης μου, που είχα την χαρά να φιλοξενήσω για λίγες μέρες στο σπίτι μας. Ένα βράδυ μας μαγείρεψε μια σπεσιαλιτέ της πατρίδας της! Μας ετοίμασε νοστιμότατα Pulpetti!

Όπως διάβασα, η κουζίνα της Μάλτας είναι πολύ πλούσια! Έχει στοιχεία που αντανακλούν την κληρονομιά του παρελθόντος του νησιού, με επιρροές Αραβικές, Ισπανικές, Ιταλικές καθώς και από τις πιο πρόσφατες της Βρετανική αποικιοκρατικής παρουσίας. Οι πολπέτες είναι τα κεφτεδάκια της Ιταλικής κουζίνας που τα συναντάμε και στα Ελληνικά νησιά που έζησαν κάτω από Ιταλική κυριαρχία. Υπάρχουν και τα Pulpetti Tal-Laham παραδοσιακή συνταγή της Μάλτας, που είναι κεφτεδάκια από κιμά βοδινό ή χοιρινό, μπαχαρικά και αλεύρι τηγανισμένα σε λαρδί!
Τα Pulpetti που δοκίμασα δεν ήταν Tal-Laham. Ήταν χωρίς κιμά λαρδί κλπ
Ας δούμε πως τα έκανε η Πέτρα!



Χρειάστηκε
2,5 κιλά πατάτες
3-4 μικρές σκελίδες σκόρδο (στην Μάλτα λατρεύουν το σκόρδο και το χρησιμοποιούν σε πολλές συνταγές τους)
250 γρ μπέικον
100 γρ τριμμένη παρμεζάνα
3 αυγά, χτυπημένα να ενώσουν
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

Καθάρισε τις πατάτες, τις έκοψε και τις έβρασε σε μπόλικο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια τις έκανε πουρέ πιέζοντάς τις με πιρούνι.
Έκοψε το μπέικον σε κυβάκια
Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί. Έπλασε κεφτεδάκια. Το σχήμα τους δεν ήταν σφαιρικό. Ήταν μικρά, κυκλικά και πεπλατυσμένα. Αφού τα έπλασε, τα τηγάνισε λίγα λίγα βουτηγμένα μέσα σε λάδι. Στην συνέχεια τα άφησε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει το λάδι.

Έτοιμα τα Pulpetti!
Τα απολαύσαμε με μια καλή χωριάτικη σαλάτα, τζατζίκι και δροσερό κρασάκι!
Πέτρα μου σε ευχαριστώ πολύ!